İçeriğe Yönlendir

Far ampulü nasıl değiştirilir?


Guest Mehmet Boran Koca

Recommended Posts

Guest Mehmet Boran Koca

Gönderilen Resim

Ön ve arka farlarınızın ampulü aniden yanabilir. Bu durumda trafik güvenliği açısından büyük önem taşıyan lambalarn yanmadığından trafik cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca uzun yolda ve gece yolculuk ediyorsanız, görüş açınız azalabilir.

Bu sebeple trafikte zor durumda kalmamak için otomobilinizin bagajında mutlaka yedek bir ampul bulundurun. Bozuk ampulü değiştirmek sadece 3-5 dakikanızı alır. Bunun için bir yedek ampül ve bir tornavida gereklidir.

Değiştirme işlemi sırasında;

1- Far ampulünün fişi çekilir.

2- Far ampulünün lastiği çıkarılır.

3- Yanan ampül çıkarılır. Aracınızda bulunan yedek ampülle değiştirilir. Ampulü taktıktan sonra yine sırasıyla lastik ve fiş takılır.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Aykut Gürkan

Farlarla ilgili yararlı olacağına inandığım bazı bilgileri de ben ekleyeyim. Nette buldum bilgileri, ancak haber bölümünde olduğu için güncellendiğinde kaybolacaktır diye düşünerek buraya eklemeyi uygun gördüm.

FAR YAPILARI

Parabolic (desenli camlı) : Otomobil farlarının atası olan bu tip farlar artık kullanılmamaktadır.

Ampulün ürettiği ışık parabolic reflektörden ileriye yansıtılır. Farın önündeki desenli ön cam ışığı kırarak istenen yönlerde (üst karanlık-alt aydınlık, asimetrik desen) düzgün dağılımını sağlar.

Optik mesafe 15-40 mm. arasında değişmektedir. Bu uzaklık azaldıkça üretilen ışık genişler. Far reflektörü ne kadar büyük olursa verdiği ışık ta o kadar fazla olur.

İki reflektörlü versiyonda genellikle H7 veya H1, tek reflektörlü versiyonda H4 ampul kullanılarak kısa ve uzun far ışığı elde edilir.

Free form (şeffaf camlı) : 1990'lı yılların sonlarından itibaren kullanılmaya başlanan bu tip farlar günümüzde üretilen otomobillerin yaklaşık hepsinde bulunmaktadır.

Güçlü bilgisayarlar ve özel optik yazılımları ile reflektör üzerinde optik mesafeden bağımsız onbinlerce farklı yansıma noktası oluşturulur. Işığın dağılımı bu yansıma noktalarında şekillendiğinden şeffaf ön cam kullanılabilmektedir.

Bu sayede performans %50 kadar artırılmış, farklı far dizaynları geliştirilebilmesine olanak tanınmıştır.

İki reflektörlü versiyonda genellikle H7 veya H1, bir reflektörlü versiyonda H4 ampul kullanılarak kısa ve uzun far ışığı elde edilir.

Elipsoidal (mercekli) : Bu tip farların kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşmakta, teknolojinin gelişmesine paralel olarak farklı alanlarda kullanılabilmesi için (bi-xenon far, dönen far vb.) sürekli geliştirilmektedir.

Güçlü bilgisayarlar ve özel optik yazılımları ile reflektör üzerinde eliptik bir yansıma yüzeyi oluşturulur. Reflektörün önündeki siper üretilen ışığın istenmeyen kısmını keser. Öndeki mercek te kalan ışığı toplayarak ileri yansıtır.

Bu sayede daha küçük ve etkili yansıma yüzeyleri oluşturulabilmekte, farklı desenlerde ışık dağılımı elde edilebilmektedir. Genellikle 60-70 mm. çapında mercekler kullanılmaktadır. Merceğin çapı büyüdükçe ışık deseni genişler.

Genellikle kısa far elipsoidal projektörlü, uzun far ise free from reflektörlü olarak tasarlanır. Elipsoidal projektörde H7 veya Xenon, free form reflektörde H7 veya H1 ampul kullanılarak kısa ve uzun far ışığı elde edilir.

Renk sıcaklığı nedir ?

Renk sıcaklığı ışığın rengidir, ışığın miktarı ile bir ilgisi yoktur. Renk sıcaklığı artırıldığında ışıktaki mavinin payı artar, kırmızının payı azalır.

Birim : Kelvin (K)

Beyaz ışık üç temel sıcaklık grubuna ayrılmıştır :

5000 K ve üstü -------- günışığı beyazı -------- daha fazla mavi -------- azalan göz hassasiyeti

5000 K - 3300 K ------- doğal beyaz daha fazla beyaz ---------- optimum göz hassasiyeti

3300 K ve altı --------sıcak beyaz --------- daha fazla kırmızı --------artan göz hassasiyeti

Işık miktarı nedir ?Işık kaynağından tüm yönlere doğru yayılan ve göz hassasiyeti ile değerlendirilebilen ışığın gücüdür.

Birim : Lümen (lm)

Halojen far : Günümüz otomobillerinde yaygın olarak halojen farlar kullanılmaktadır. Tercih edilmesinin birinci nedeni pahalı bileşenler gerektirmediği için maliyetinin düşük olmasıdır.

Çoğunlukla free form reflektörler kullanılan halojen farlarda nadiren elipsoidal projektör tercih eden üreticiler de bulunmaktadır.

Bundan dolayı farklı tiplerde halojen ampul çeşitleri üretilmektedir.

Halojen ampul : Ampulün içine halojen, iodin, bromine ve diğer gaz karışımları doldurulmuştur.

Tungsten tel, üzerinden akım geçmesi sonucunda ısınarak ışık verir. Bu esnada telin ısısı 3000

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Oktay Demirağ

Kısa veya uzun farların ayarları ayrı ayrı değil tek yapılıyor değil mi ? Yani kısaları ayarladığımızda uzunlarıda ayarlamış oluyoruz. Uzunlar için ayrı bir ayar söz konusu değil ?

Yorum bağlantısı
Oktay Demirağ

Peki benim arabada kısaları yaktığımda normal ve düzgün bir şekilde yolu gösteriyor ve rahatsızlık vermiyor hiçbir şöföre. Ancak uzunları yaktığım zaman kısa ların aydınlattığı yerler çok daha fazla aydınlanıyor ve kısalardan farkı çok az daha aydınlatma mesafesi artıyor. Yani uzunlar ile de gitsem hiçbir kimse bundan rahatsızlık duymuyor, aydınlatma mesafesi aynı ama daha canlı. Bende istediğim görüş mesafesini alamıyorum.

Buna etken ne olabilir ?

Not: Farların ayarlarını yeni yaptırdım

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Uzun ile kısanın mesafesi aynı ise bi yerlerde bi sorun var demektir.. Karşıdan gelenin rahat ettiği uzuna ben uzun demem..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...