İçeriğe Yönlendir

Sigortasız-kazada Tam Kusurlu


Deniz Tarhan

Recommended Posts

Deniz Tarhan

Merhaba, bugün küçük bir kaza yaptık. Bir şirket aracı doblo arka tampona çarptı. Trafiği çağırdık, tutanak tutuldu ama bir sorun vardı, karşı taraf sigorta poliçesini bulamadı, geçerli sigorta olup olmadığını da bilmiyordu, yani yok gibi görünüyor. Yarından sonra kaza raporunu alacağız, sanırım o zaman netleşecek sigortalılık durumu.

Benim bilgisi olan arkadaşlara sormak istediğim, eğer karşı taraf sigortasızsa ne yapmam gerekecek, dava açmam gerekecekmiş sanırım, bu davayı arabayı yaptırdıktan sonra çıkan faturaya göre mi açacağım, yoksa daha önce mi?

Prosedür nasıl olacak, bir avukata mı başvurmam gerekir yoksa kendim gerekli evraklar ve dava dilekçesiyle şahsen mahkemeye başvurabilir miyim?

Bilgisi olan arkadaşlar fikir verirse sevinirim, teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Anladığım kadarıyla Deniz Bey'in kaskosu yok...

Bu durumda Bilir kişi talep edip hasar tespiti yaptırıp tazminat davası açması lazım..

Ama detaylar uzmanlık işi...

Sayın avukatlarımızdan açıklama yazan olacaktır...

Yorum bağlantısı
Deniz Tarhan

Evet ne yazık ki kaskomuz yok, olay netleşsince ben daha deyatlı yazarım.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

trafik sigortası olmayan araca polis nasıl tutanak tuttuki? olay yerinde aracı bağlaması gerekir?

Yorum bağlantısı
Deniz Tarhan

Polis tutanak tuttu, daha sonra aracı bağlayıp otoparka çektiler, bu arada arabada arka tampon ve sol çamurluk hasarlı...

Yorum bağlantısı
Deniz Tarhan

Evet bugün olay netleşti, karşı tarafın sigortası yok. Kaza tutanağını aldık, akşam servise gidip bir danışacağım belki onlar anlarlar...

Yorum bağlantısı
Deniz Tarhan

Bugün servise gittim, "tamponun değişmesi lazım çamurluk düzeltilip boyanacak" dediler, masrafı 750 civarını bulurmuş. Ben de durumu arayıp karşı tarafa ilettim, karşı taraf "benim ustamda bu işi yarı fiyatına yaptırırım işine geliyorsa yaptıralım yoksa ne yaparsan yap ama unutma mahkemeyle uğraşırsan paranı alman için en az 6-7 ay belki de daha fazla beklersin" dedi. Ben alelade, tanımadığım bir yere yaptırmak istemiyorum. Bir avukatla gorusup mahkemeye vermem gerekecek sanırım.

Yorum bağlantısı
Zafer Ofli

Hem kel hem fodulmuş adam.Ama zannedersem dediği doğru mahkeme 6-7 ay sürüyor

Yorum bağlantısı
Deniz Tarhan
Hem kel hem fodulmuş adam.Ama zannedersem dediği doğru mahkeme 6-7 ay sürüyor

Aynen öyle dostum, bir de beni suçluyor, o gün benim yüzümden arabası parka çekilmiş, olay yerinde anlaşmamışız diye bir sürü ceza yemiş, filan. Arabasının sigortasının dolduğu tarih 28.12.2006, yani bir yıldır sigortasız, ben ne yapabilirim! Ben süründüm sen de sürün demeye getiriyor. Ne yapalım mahkemeye gideceğiz.

Yorum bağlantısı
Deniz Tarhan

Çok kalabalık etmeyecekse internette buldugum bir makaleyi paylaşmak istiyorum.

Trafik kazalari ve tazminat haklari

I. Giris

Trafik kaza islemleri Avukatlarin günlük isidir. Bu araba sayisindan kaynaklanmaktadir. Kazalarin olusum biçimlerini önceden belirlemek mümkün degildir. Akla gelmeyecek kazalarla karsilasabiliyorsunuz.

Teorik olarak hiçbir kaza baska bir kazayla kiyaslanamaz. Kazanin olusumu, zararin sekli ve büyüklügü, ayrica bunlardan kaynaklanan tazminat haklarin içerigi çok farkli olabilmektedir. Bundan dolayi bir kaza sonrasi tedbirler ve hareketler konsunda genel tavsiyelerde bulunmak zor bir istir.

Buna ragmen asagida genel hatlariyla kazada zarar görenin haklari ve görevleri genel olarak belirlenecektir. Her kaza somut olarak Avukat tarafindan gözden geçirilip özel olarak haklar degerlendirilmelidir.

Sizin kaza yerinde veya hemen sonrasi yapmaniz gereken öok önemli konular vardir: Hasarin bilirkisi tarafindan resim çekilmesine önem verin! Sayet imkaniniz varsa kendinizde resim çekin! Hasari çesitli yanlardan resimleyin. Ayrica kaza yerinide çekin. Yoldaki fren izleri, hava sartlari (kar, yagmur vs) kanitlanmasi gereken önemli konulardir. Kaza yerine mutlaka Polis çagirin. Karsi tarafin suçu sözlü olarak kabul etmesine kanmayin; sonradan suçsuz oldugunu iddia etmiyeceginin garantisini size kimse veremez. Kazaya taniklar bulmayi ve onlarin isim, adreslerini almayi unutmayiniz!

Mahkemelik bir durumda kazanin yeniden nasil olustugunu tespit etmek çogu zaman sadece fotograflardaki görünen hasarlarla, fren mesafeleri, hava sartlari ve taniklarla mümkündür. Hakli olmak yetmez - hakkinizi kanitlamak zorundasiniz!

II. Tazminati gerektiren zarar pozisyonlari

1. Arabanin hasari

Zarar gören prensip olarak gerekli olan tamir masraflarini talep edebilir. Karsi tarafi bu konuda arabanin gerçekten veya ne zaman ve kimin tarafindan tamir edilmis veya edilmemis olmasi ilgilendirmez. Arabanizin hasar miktarini uzman tamirhanelerin fiatlarina göre belirleme hakkina sahipsiniz. Isterseniz arabanizi hiç tamir etmeyebilirsinizde. Bu karsi tarafi ilgilendirmez. Önemli olan sadece hasarin bir bilirkisi (Sachverstaendiger) tarafindan rapor halinde tespit edilmesi ve tamir masrafinin ve böylece zararin miktarinin belrilenmesidir.

2. Kiralik araba masraflari

Prensip olarak karsi taraftan (sigortasindan) kiralik araba masraflarida talep edilebilinir. Araba kira süreci yalniz makul olmak zorundadir. Bilirkisiraporlarinda belirlenen kira süreleri her zaman makul degildir. Kiralik araba masraflari konusunda yüzde yirmiye kadar tasaruf belirlenip sizin bu farki üstlenmeniz istenilebilinir. Bundan dolayi gerçekten gerekli olmadigi sürece araba kiralamak tavsiye edilmez. Bunun yerine arabanizi hasardan dolayi kullanamama tazminati talep etmeniz önerilir (Nutzungsausfallentschaedigung).

3. Arabayi kullanamama tazminati

Arabanizi kazadan dolayi kullanamdiginiz günler için tazminat hakkina sahipsiniz. Bu tazminat hakki sadece arabasini kullanma imkanina sahip olup, kullanamyana taninmaktadir. Yani arabayi tamir etmeyip kullanan, bu hakka sahip degildir; veya tamir süresinde hastaneye yatan ve zaten bundan dolayi arabayi kullanamayanada bu hak taninmamaktadir.

4. Bilirkisi masaraflari (Sachverstaendigenkosten)

Karsi taraf bu masrafida karsilamak zorundadir. Fakat bu konudada, tüm konularda gibi, suç oranina göre karsi taraftan tazminat talep edilebilinir.

5. Arabayi çekme (Abschleppkosten) ve arbanin ücretli olarak bir yerde birakilma masraflari (Standplatzkosten)

Arabayi çekme masraflarinida prensip olarak karsi taraf üstlenmek zorundadir. Bu konuda sorun sadece en yakin olan tamirhaneden daha uzak olan bir tamirhaneye çekildigi zaman fazla masraf konusu tartirsilmaktadir. Bu konuda hangi mesafedeki bir tamirhane henüz makul mesafede olarak degerlendirilip degerlendirilmemesi yargi tarafindan tartisilmaktadir. Bundan dolayi arabanin en yakin tamirhaneye götürülmesi tavsiye edilir. Gereken islemler yapilana kadar arabanizi ücretli korunur bir yere birakabilirsiniz. Gereken islemler bilirkisi raporu için arabayi hazir tutmaktir. Bu islemler tatmamlandikatn sonra arabayi ücretli yerden kaldirmak zorundasiniz.

6. Sahislarin bedeni zarari (aci parasi, muayene masraflari vs)

Trafik kazalari genellikle üzücü bedeni zararlarida beraberinde getirmektedir. Günümüzde hastaliklar ve yaslilik nedenleri disindaki ölümler en fazla trafik kazalarinda gerçeklesir. Bu konularda zararlar cenaze nakliyat masraflari, aci parasi, doktor tedavi masraflari, ambulans masraflari, kalici bir bedeni zarar ve özürlülükte is gücünüzün azalmasindan kaynaklanan gelir zarari, bunun karsiliginda emeklilik hakkiniz ve tedavi süreci içerisinde çalisamamanizdan kaynaklanan gelir zararlaridir. Bu tazminatlarla ilgili mutlaka bir Avukat tutmaniz tavsiye edilir; mesela aci parasi miktarini siz belirlemek için bilgi sahibi degilsiniz! Kalici bedeni zararlarinizla ilgili haklarinizin zaman asamasina ugramamasi için ne yapilmasi gerektigini bilemezsiniz.

7. Avukat masrafi

Kazadan sorumlu olan Avukat masraflarinida tazminat olarak karsilamak zorundadir.

III. Zarari sinirlandirma göreviniz (Schadensminderungspflicht)

Zarari elinizden geldigi kadar sinirli tutmakla görevlisiniz. Buna dikkat etmezseniz, tazminat hakkinizi veya bir kismini yittirebilirsiniz. Bunun somutta ne anlama geldigini önden belirlemek çok zordur. Prensip olarak her zarar gören, zararin sinirli kalmasi için sanki zarar masraflarini kendisi karsilamak zorunda kalacagi gibi elinden geleni yapmak zorundadir.

IV. Sonuç

Sonuç olarak sunun alti çizilebilinir: Zararinizin miktarini teknik açidan tespit etmek bilirkisiye, tazminat haklarinizin kapsami ve miktarini belirlemek ve korumak bir Avukata düser. Size bundan masraf dogmaz. Ben kendim hallederim diye düsünen sonuçta zararli çikar.

Kaynak: http://www.sanalforum.com/hukuk/trafik-kaz...2854#msg1302854

Yorum bağlantısı
Özgür Ahkem Gökce
Aynen öyle dostum, bir de beni suçluyor, o gün benim yüzümden arabası parka çekilmiş, olay yerinde anlaşmamışız diye bir sürü ceza yemiş, filan. Arabasının sigortasının dolduğu tarih 28.12.2006, yani bir yıldır sigortasız, ben ne yapabilirim! Ben süründüm sen de sürün demeye getiriyor. Ne yapalım mahkemeye gideceğiz.

hocam sen rahat ol,bırak mahkemeden hallolsun o iş, birazda Avukatlara para bayılsın bakalım nasıl oluyormuş,500-600 artık neyse bide avukata verir bide sen haklı olduğun senin avukatın ücretini karşılar, kim sürünüyormuş ozaman görür...(aman dikkat sen avukata para bayılmada avukatlık ücreti olarak,hıı mahkeme harcıydı vs onları ödersin ama sonra geri alırsın:) pazarlığını iyi yap avukatla ) saygılarımla :)

Yorum bağlantısı
Serkan Öz

Yanımdaki masada çalışan avukat arkadaşıma sordum:

Diyor ki..

Hemen mahkemeye başvurun..

Arabayı gidip serviste yaptırın,

Bedeli ödeyip faturayı alın, mahkeme sonuçlandığında ne kadar sürerse sürsün tüm masrafları, avukatlık ücretini ve tamir parasını yasal faizi ile birlikte ödemek zorundalar..

Eğer faturaya itiraz ederlerse araçta daha az hasar oluştuğunu ıspatlamak zorundalar.

Ispatlayamayacaklarına göre (polis raporunda yazılı olanla çok ilgisiz şeyler yapılmamışsa) paranızı alırsınız, karşı tarafa sanırım hasarın 3 katına mal olur..

Avukat çok para isterse kendiniz de bir dilekçe ile kazanın olduğu yerdeki "sulh hukuk mahkemesi"ne başvurup kendiniz takip edebilirmişsiniz..

Ama mahkemeye başvurmadan önce "arabayı serviste 1.000ytl ye yaptırıp sizi mahkemeye veriyorum, 2 sene bile sürse tüm masrafları sizden faiziyle alacağım" diye taciz etmekte fayda var, belki o zaman öder..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...