İçeriğe Yönlendir

1997 uno tek nokta enjeksiyon lpg problemi


Ali Tütün

Recommended Posts

Ali Tütün

arkadaşlar merhaba

işyerinde beraber çalıştığımız arkadaşımıza bir 1997 sx tek nokta enjeksiyon bir araç aldık

araç soğukken ilk başta normal çalışan araç belirli bir süre yol gidildikten sonra stop edip tekrar çalıştırdıktan sonra rolantide sapıtma olmaya sıcak yada soğuk farketmiyor hata yapıyor. araç içindeki ecu nun soketini söküp takınca sistem düzeliyor düzgün çalışmaya başlıyor bilgisayara bağlayınca hata gözükmüyor

sorunun ana kaynağı

1996 ve 1997 arası unoların tek nokta larda bu sorunun beyinden kaynaklandığını (epron değiştirilip düzelebileceğini) söylediler gitmediğimiz tamirci kalmadı sorunu hallettiremiyoruz

yapmak istediğim

ecuya bir role gibi birşey bağlamak her çalıştırdığımızda yeniden enerjiyi kesmek ve resetlemek. Fakat elektrikçi mili volt seviyesinde olduğu için role bağlayamayacağımızı söyledi.

yapmak istediğimi yaptırmışlar da var bunu tamir ciye yada kendimiz nasıl yaparız anlatan olursa sevinirim

çözümsüz arıza çözümlendi

arkadaşlar yeni atiker marka lpg taktırdım. İlk çalıştırma benzinle oluyor araç 2000 devire geldiğinde kendisi lpg ye geçiyor. şehir içinde kullanınca sorun yok. Ama 120 km uzun yolda lpg ile gidip motoru stop edince ilk çalıştırma benzinle olduğu için benzinde rolantide çalışmıyor vitese takınca yürümüyor ve gaz yemiyor. istediğin kadar bekle aynı durum. Hiç bir usta çözüm bulamadı. Aklıma beyni resetlemek geldi. Beyni resetleyince araç hiçbir şey olmamış gibi benzinle çalışıp lpg ye geçiyor. Muhtemelen lpg ile uzun süre yol alınca beyne bir yerden arıza kodu düşüyor. bunun neden yaptığını bilen veya başına gelen varmı yardımcı olursanız sevinirim.



SORUNUM ÇÖZÜMLENDİ

Benzin otomatiğine bir röle taktırdım artık LPG ye geçince otomatik susuyor.

Beynin resetlenmesi için Tamirciler bir röle takılması gerektiğini söylediler. Röle takınca Beyin her kontağı açtığınızda resetleniyormuş. Bizim arızada 100-120 km LPG ile gidildiğinde resetlenmesi gerekiyordu. Bunada çözüm olarak Beyne kontak kapalı ikende gelen elektriğe bir anahtar taktırdım. artık istenildiğinde torpido kutusun içindeki gizli anahtarı açıp kapayınca beyin resetleniyor. Ayrıca bu anahtarı kapatınca hırsızların araçı çalıştırıp götürmeside imkansızlaşıyor. Tavsiye aderim. İlginize teşekkürler

aşğıdaki teknik bağlantı çizimi veriyorum

yardımlarınız için teşekkürler

Yorum bağlantısı
Ali Tütün
(düzenlendi)

elektrikçinin söylediğine göre bu modellere lpg takıldığında bu gibi sorunları yaptığı söyleniyor beyin kaynaklı ve 96 ve 97 modellerin beyinlerindede problem olduğu söyleniyor

resetleme sonrası sorun ortadan kalkıyoor bizde role ile resetlemek istiyoruz amam roleyi nereye nasıl takacağımızı bilmiyoruz .

bosh serviste beyni kontrol ettirdiğimizde hata koduna rastlanmıyor.

tarihinde Ali T tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ali Tütün

devre şemasını bulduk ancak hangi kablonun besleme olduğunu anlayamadık.

şemada 153 ile gösterilen BOSCH MONOJETRONIC ECU hangi pininden keseceğiz.

Yorum bağlantısı
Murat Akaloğlu

bu arıza focusdada olmaz dimi.tam gaza geliyorum bağlatacam diyorum lpg.sizlerin yorumlarını ve arızaları okuyunca birden yeniden soğuyorum. :)

Yorum bağlantısı
Ali Tütün
Öyle olmaz o iş.. Neden ECU yu resetlemeniz gerektiğini bulmanız lazım.. Röleyle sorunu çözmez, by-pass edersiniz sadece.

lpg takılı olduğu için yaptığını söylüyorlar arızayı bulamadığımız için bu yönteme başvurmak istiyoruz başka çare gelmedi aklımıza

Yorum bağlantısı
  • 2 yıl sonra...
İbrahim Göknar
lpg takılı olduğu için yaptığını söylüyorlar arızayı bulamadığımız için bu yönteme başvurmak istiyoruz başka çare gelmedi aklımıza

Sat kurtul abi.... bende de vardı 96 uno 70 Sx ie, bıkmıştım artık sorunundan, bende de benzine geçince motor benzin yemiyordu, lpg de hiçbir sorun yoktu, gittiğim her yer farklı şeyler söyledi, yok beyin deişecek, yok benzinle 100 km yap beyin açılsın, gibi yüzlerce çözüm önerdiler, sattım kurtuldum, fordcu oldum... :sanssiz:

bu arıza focusdada olmaz dimi.tam gaza geliyorum bağlatacam diyorum lpg.sizlerin yorumlarını ve arızaları okuyunca birden yeniden soğuyorum. :good1:

Arada sırada rolanti sorunu yapıyor ama genel itibariyle menmunum... uzun süre kullanacaksanız kesinlikle tavsiye ederim, yeterki montajı çok iyi yapılsın bir sorun çıkmaz.

Yorum bağlantısı
  • 5 yıl sonra...
Ergin Ertuğrul

İnternette bu konuyla ilgili araştırma yaparken bu başlığı buldum :D

Unolarda 70s ve 70sx modelleri var. sx modeli daha donanımlı fakat tek noktadan enjeksiyonlu, s modeli ise karbüratörlü. Lpg de kullanılacaksa karbüratörlü olanın alınması gerektiğini söylüyorlar tek nokta enjeksiyonlu motorda lpg sorun yaratıyormuş. Bu konuda görüşü olan,yardımcı olabilecek kimse değerli forumumuz da mevcut mudur ?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...