İçeriğe Yönlendir

Fiesta Van Araçlar Hakkinda Vergi Problemi


Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Çağlar Bayur

yanlış anlamadı isem

1. bazı vanlarda 1500kg etiket vardı ve düşük mtv mi ödüyordu

2. yoksa etikete rağmen yüksek mtv mi ödüyordu 1585 olan gibi

3. ancak Ford un 1500 kg lık van üretimi yokmuş? etiket yanlış mış?

Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

yanlış anlamadı isem

1. bazı vanlarda 1500kg etiket vardı ve düşük mtv mi ödüyordu

2. yoksa etikete rağmen yüksek mtv mi ödüyordu 1585 olan gibi

3. ancak Ford un 1500 kg lık van üretimi yokmuş? etiket yanlış mış?

1500 ve 1585 kg etiketli van lar var. Her iki etiketli araçlarda 1500-3000 kg arası olan üst dilimden mtv vergisi ödüyor.

Araba etiketi 1500 kg olanların ruhsatında 1585 kg yazıyor.

Benim arabanın etiketi 1500 kg olmasına rağmen ruhsatımda 1585 kg yazıyor. Ben fazla mtv ödüyorum. Bunu düzeltme yoluna gitmiyorlar.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Cevdet Şentürk

Bilgi kutusuna ayrı bir konu açıp, bu yazıyı oraya yazar mısınız, tebrik ederim

bilgi kutusu ? nasıl yaparım ?

Tebrikler fabrikadan bilgi çekmez zordur :bravo:

teşekkürler; 1 haftalık işi 1.5 yılda yapan ford genel merkezine de teşekkürler.

Yorum bağlantısı
Cevdet Şentürk

bugün bakanlıktan mail geldi. henüz basılan tanıtım plakası elime ulaşmasa da dijital ortamda elime ulaştı.

ekteki belgeleri sizinle paylaşıyorum. komik buldum sadece. yorumu size bırakıyorum...

15g9x5e.jpg

2uonkmd.jpg

bhlks0.jpg

Yorum bağlantısı
Cevdet Şentürk

Rahat duramadım, aşağıdaki metni bakanlıkta görüştüğüm yetkiliye gönderdim :)

"Sn. Özdoğan; ilgi ve alakanız için tekrar teşekkür etmek isterim.

öncelikle 23.10.2012 tarihi itibariyle probleme konu olan aracı satmış olduğumu bildirmekte fayda görüyorum.

tarafıma gönderdiğiniz bilgilendirme maili öncesi; ford genel merkezinden telefon yoluyla bilgi verildi.

doğru araç tanıtım plakasının ellerinde olduğunu; istediğim takdirde bana yada aracı satmış olduğum kişiye iletip araçtaki yanlış etiketi söküp doğru etiketi takacaklarını beyan ettiler.

bende araç tanıtım plakasının bursa şentürkler bayisine gönderilmesini ve geldiğinde tarafıma da bilgi verilmesini, aracı yeni sahibiyle birlikte şentürklere yönlendireceğimi kendiminde incelemek istediğini beyan ettim.

geçen süreçte herhangi bir etiket henüz tarafıma yada aracın yeni sahibine ulaşmış değil.

şu anda araçla ilgili herhangi bir bağım, yasal hakkım bulunmamasına rağmen; konuyla alakalı olarak daha önce irtibat kurduğum aynı problemi yaşayan araç kullanıcıları adına bazı konuları tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum.

araç tip onayı; araçların özelliklerine göre mi alınır yoksa araçlar verilen tip onaya göremi üretilir ya da etiketlenir.

gelen bilgilendirme yazısı içeriklerinde de dikkat ederseniz ford avrupa tarafından gelen herhangi bir teknik belge yok yada tarafıma iletilmedi.

gelen tek resmi evrak niteliğindeki belge yeni araç etiketi.

işin ilginç tarafı sadece benim aracımda olmayan belki yüzlerce araçta hatalı 1500 kg etiketi var iken, yeni etiketin doğruluğu tartışmaya açıktır.

bir diğer konu aracın tanıtım broşürlerinde 1585 kg olarak tanıtıldığı;ekte tarafınıza gönderdiğim 2005 yılı basımı araç tanıtım broşürüde aracı 1585 kg olarak tanıtmasına rağmen araç boş ağırlığı 1020 kg olarak tanıtılmış; peki uygunluk belgesindeki araç boş ağırlığının 1060 kg olması ve broşürün altında yazan "teknik bilgiler değişiklik gösterebilir satıcı bayilerimizden detaylı bilgi alınız" ibaresi bu broşürün doğruluğu konusunda bize ne kadar sağlıklı olduğunu bildirir nitelikte.

daha doğru bir bilgi kaynağı olarak gördüğüm aracın kullanıcı el kitabında araç boş ağırlığı 1119 kg ve aracın ülkelere göre 1500-1585 kg yük taşıma kapasitesi olduğu yazıyor.

araç ilk faturasında 1495 kg yazıyor. ve sonradan gittiğimde elle düzeltiliyor.

böyle bir bilgi kirliliği içinde ben hangi bilgiye güvenebilirim.

eğer ortada bir problem yok ise araç tanıtım plakası 1500 kg a göre basılıp yollanabiliyor ise; neden temmuz 2011 tarihinden bu güne kadar beklendi. bir çok insanın vakti emeği çalındı.

ben kasım 2011 de açıkça şu ifadeyle " eğer tanıtım plakası hatalıysa, 1500 kg a göre yenisini basın, aracın etiketini değiştirelim, uyumsuzluk ortadan kalksın" dediğimde 1-2 ay içinde ancak gelir denen plaka nasıl 1 yıl sonra ancak gelir ?

ulaşabildiğim bütün 1500 kg etiketli araçlara ulaşmaya çalışacağım ki etiketlerini düzeltsinler. normalde firmanın kayıtlarında olması gereken bir bilgi olmasına karşın talep karşısında düzeltileceği bildirildi.

4. ek resimdede ankarada bir van kullanıcısının bayiden aldığı gayrı resmi sayılabilecek bir bilgilendirme yazısı var. tüm bu bilgiler çerçevesinde konuyla ilgili resmi kanaldan türk standartları enstitüsünden görüş alınmasını ve aracın ülkeye girdiği gümrük kayıtlarının da incelenmesini tarafınızdan talep ediyorum. "

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Cevdet Şentürk

benim sattığım 2009 model aracın 6 aylık 562 tl yani yıllık 1124 tl olmuş. el insaf ...

Yorum bağlantısı
Taner Gündüz

benimkide vandı cam koltuk işli 4 kişilik olduğu için vergidairesine panelvan olarak kaydettirmiştim. oradan ucuzladık bizde :D

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Ayşin Korkmaz

Bu konuda bende bir şeyler eklemek istiyorum. Kafalar daha da karışacak belki ancak bundan yaklaşık 1 yıl kadar önce araç almak için sahibinden.com'da dolaşırken bir araca rastlamıştım. Araç 2006 model makyajlı kasaydı, koltuk cam yoktu ve adam ilana vergi makbuzunu da koymuştu. Hatta ben o makbuzu görünce babamın binek aracıyla kıyaslayıp daha düşük vergi ödüyor demiştim :) tabi ozamanlar çok bilgim yoktu kamyonet vergi sınıfları hakkında ve tüm fiestalar aynı vergiyi ödüyor zannetmiştim. Taki kendi fiestamı alıp vergisini ödeyene kadar :(

Fistamı Ocak ayında almıştım ocak vergisini aldığım bayi (İzmir Renk Oto) yatırmıştı. Hatta aracı alırkende sormuştum vergisinin ne kadar olduğunu. Bu araçlar 0-1500kg vergi dilimine giriyor vergisi yüksek değil demişlerdi ve vergiyi hangi tarafın ödeyeceği konusunda kısa bir pazarlık ile ocak bandrolünü onlara ödemiştim. Meğerse ben bilmeden onları güzel bir kazıklamışım :) Temmuz vergisi gelipte gib.gov.tr'ye girdiğimde 303 TL vergi ile karşılaşınca anladım durumu tabi biraz geç oldu...

Ama 0-1500kg vergi diliminden vergi ödeyenler var bundan kesin eminim ki gözlerimle de gördüm vergi makbuzunu. Vergi dairesinde tanıdığı olan biri bu 1. dilimden vergi ödeyenleri tespit edebilir aslında. Çünkü onlar büyük ihtimalle bunun farkedilmesinden ve yüksek vergi ödemekten çekindikleri için ortaya çıkmıyorlar. Hele böyle bir tespit yapılıp geçmişe dönük vergiler de istenirse korkusuyla yaşadıklarına eminim :)

Yorum bağlantısı
Taner Gündüz

siz gene modelden yırtıyorsunuz. :D 2007 2008 olanlar 1124 ödüyor yıllık..

Yorum bağlantısı
Ayşin Korkmaz

siz gene modelden yırtıyorsunuz. :D 2007 2008 olanlar 1124 ödüyor yıllık..

model yılı olarak 2005 tercih etmemin en büyük sebebi vergisinin 7 yaşından itibaren düşmesi idi zaten 2012 ocakta aldım aracı 7 yaşında olmasına dikkat ettim özellikle :) ama istiap haddini hiç araştırmamıştım. Bilsem internette vergi makbuzunu gördüğüm o aracı alırdım.

Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

siz gene modelden yırtıyorsunuz. :D 2007 2008 olanlar 1124 ödüyor yıllık..

2007 modeller hariç. Yani ben yıllık 653 TL ödedim/ödeyeceğim.

Ruhsat, araba etiketiyle aynı olsaydı ( 1.500 kg ) yıllık 371 TL ödeyecektim.

Yorum bağlantısı
Taner Gündüz

2007 modeller hariç. Yani ben yıllık 653 TL ödedim/ödeyeceğim.

Ruhsat, araba etiketiyle aynı olsaydı ( 1.500 kg ) yıllık 371 TL ödeyecektim.

doğru nihat abi geçen sene 1045 di dimi bu sene indi seninkisi.

Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

doğru nihat abi geçen sene 1045 di dimi bu sene indi seninkisi.

Evet, bu sene biraz yırttık işte yaşlılıktan dolayı :D

Yorum bağlantısı
Cevdet Şentürk

an itibariyle;

bakanlıktan herhangi bir yanıt ve forddan herhangi bir basılı plaka tarafıma ulaşmadı.

artık ulaşma şansıda kalmadı. aracı sattığım sevgili 2. sahibi, özellikle rica etmeme rağmen aracı bana haber vermeden satmış.

şu an araç 3. ya da 4.-5. sahibinde olabilir. araçla hukuki hiçbir bağım kalmadığı için konuyu getirebildiğim noktada bırakmak zorunda kaldım.

daha ilk şikayet döneminde ford genel merkezine internet bankacılığıyla kontrol ettiğim düşük vergi ödeyen 4 farklı plaka gönderdim.

kontrol etmek çok mu zor ? herhalde işlerine gelmedi.

şu an hala hakkını (ben öyle düşünüyorum) aramak isteyen varsa sağa sola bakınmak yerine işin peşine düşsün.

gelinen nokta ve alınan cevapların tatminkar olmayışı ortada.

zannedersem taraf olarak benim hukuki haklarımı kaybedişim onlarında işini kolaylaştırdı. konu kapandı.

TSE deki konuyu görüştüğüm kişiye gönderdiğim mail geri döndü. muhtemelen terfi ya da atama veya başka sebeplerle görevine devam etmiyor.

hukuki hak sahipleri olarak birşeyler yapmak istiyorsanız;

bimer şikayet merkezine toplu olarak ya da bireysel mail atın ki işin aslı neymiş öğrenebilelim.

ya da direkt bakanlıktan konuyla ilgilenen, az çok bilgi sahibi olan en son ulaşabildiğim sayın Hasan Enis ÖZDOĞAN'a HasanEnis.OZDOGAN@sanayi.gov.tr adresinden mail atın. tabi herhangi bir görev değişikliği vs onun içinde olmadıysa.

kendisine ilgisi için tekrar teşekkür etmek gerekli ancak sayın özdoğan teknik bir personel değil anladığım kadarıyla, araştırmacı sıfatıyla görev yapıyor.

yanlış anlaşılmasın küçümseme anlamında değil. mail gönderirseniz çok fazla teknik detaya girmeyin. diye söylüyorum.

1500 kg etiketli araç sahipleride 1585 kg etiketlerini forddan talep edebilirler ama bir başka baharı beklemek zorunda kalabilirler.

gerisi size kalmış ...

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Hakki Aksoy

S.a. Konuyu takip edenlerden biriside benim ve sorunu kimsenin cözememiş olması üzüntü verici bugun trafige gidip konuyu actıgımda bana aracın teknik belgesini alıp tekrardan vergi dairesine gidip durumu düzelttirmemi söylediler. bakalım pazartesi günü ugrayacagım şubeye işallah olumlu yürür.

Yorum bağlantısı
  • 10 ay sonra...
Mustafa Turhan
(düzenlendi)

Konuyu hortlatmıs gibi olcam ama sanırım tam bir çözüme ulaşılamadı bu sorun :s şimdi benim merak ettiğim şey benim ruhsatımda arac tipi kısmında : kamyonet ( panelvan) yazıyor ki koltuk sayısı ruhsatta yazan 2 ancak bende arka koltukta var.camda açık vergi dairesinden panelvan şeklinde bir düzeltme yaptırabilirmiyiz en azından binebzede olsa düşük vergi ödesek?

tarihinde Mustafa Turhan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • 3 yıl sonra...
Burak Fidan

herkese selamlar,

konuya ben de müdahil olmak durumunda kaldım. araç ruhsatta kapalı kasa 2 sıra koltuklu kamyonet geçiyor. 2008 model fiesta van. azami yüklü ağırlık ruhsatta 1585kg ... temmuz vergisi 408.5 TL

 

araç tip onay konusunda fabrikada çalışan arkadaşa sordum,

 

net bilgiler paylaşayım, dedi ki;

 

1- Üretici firma, aracı seri üretime alabilmek için tüm bilgileriyle birlikte araç tip onayı için bakanlığa başvurur. bakanlık bunu onadığında fabrika seri üretime geçebilir.

2- Araç üretildi piyasaya sürüldü, tip onay belgesi üzerinden uygunluk belgesi düzenlenir. bu tescil içindir yani aracı trafiğe kaydedebilmek içindir. uygunluk belgesi de tip onayda belirtilen ibarelere göredir. yani ruhsata giden bilgiler, uygunluk belgesinden ve dolayısıyla tip onay belgesinden belli olur.

3- Arkadaşın söylediği şey muhtemelen aracın VIN (vehicle Identification Number) plakası yanlış basılmıştır dedi. böyle şeyler çok oluyor çok acayip şeylerle karşılaşıyoruz dedi.

 

ben de bunun üzerine BIMER'e yazdım. araç normal 5 kapılı araçtan bile küçük ve bundan daha küçük kamyonet kategorisinde araç olamayacağı ve bu sebeple vergi diliminin 1500 kg yerine 1585kg'yi kapsayacak şekilde 1600 kg 'a çıkartılmasını talep ettim. konuyla ilgili birçok kişinin mağdur ve üzgün olduğnu yazdım.

 

sonuç olarak; bu konunun tek çözümü var, vergi dilmini 1500 kg dan 1600 kg'a çıkartmak. başka çözümü yok..

bilginize. saygılar.

 

Yorum bağlantısı
  • 2 yıl sonra...
Hasan Ali Gümüş

Merhabalar,

Aracım fiesta Van  2008 model 1+1 konuyu burada okuyunca aracımın ruhsatına baktım1500 kg (istiap haddi) aracın üzerinde de 1500 kg. Ancak vergi dairesinde 1585 kg. Vergi dairesine gittim. Ruhsatta 1500 aracın üzerinde 1500 olduğunu beyan ettim (ruhsat fotokopisi ve aracın üzerindeki istiap haddinin resmini çekip çıktı aldım) düzeltme yaptılar. 

Sonuç olarak iki senedir fazla ödediğim vergileride mahsup ettirdim. Bu sene vergi borcumda çıkmadı :)

Umarım bir faydam dokunmuştur.

İyi forumlar

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
  • 10 ay sonra...
Burak Demirtas
Hasan Ali Gümüş yazdı:

Merhabalar,

Aracım fiesta Van  2008 model 1+1 konuyu burada okuyunca aracımın ruhsatına baktım1500 kg (istiap haddi) aracın üzerinde de 1500 kg. Ancak vergi dairesinde 1585 kg. Vergi dairesine gittim. Ruhsatta 1500 aracın üzerinde 1500 olduğunu beyan ettim (ruhsat fotokopisi ve aracın üzerindeki istiap haddinin resmini çekip çıktı aldım) düzeltme yaptılar. 

Sonuç olarak iki senedir fazla ödediğim vergileride mahsup ettirdim. Bu sene vergi borcumda çıkmadı :)

Umarım bir faydam dokunmuştur.

İyi forumlar

Merhaba bu konuda bize de yardımcı olabilir misiniz ?

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Mehmet Ozyurek
Burak Demirtas yazdı:

Merhaba bu konuda bize de yardımcı olabilir misiniz ?

 

Hasan Beyin yaptıklarını yaparsanız olur muhtemelen.. Kayıtlı olduğunuz vergi dairesine ruhsat ve araç teknik belgesinin fotoğraflarını ekleyerek bir dilekçe verin.. 

Bunu online olarak da yapabilirsiniz.. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...