İçeriğe Yönlendir

Explorer - Parça Temininde Yurtiçi Ve Dışı Bilgi Alma


Mehmet Zahit Kutlu

Recommended Posts

Mehmet Zahit Kutlu
(düzenlendi)

Merhaba arkadaşlar. Ben de kısa bir süre önce arkadaşıma ait 98 Ford Explorer kullandıktan sonra Jeep G.C den vazgeçerek 2000 model Explorer Limited satın aldım. Almada önce ve sonrasında dikkat ettiğim şey aracın yedek parçalarına ulaşmanın biraz zor olduğu.

Ama şu da bir gerçek ki diğer 4 çeker araçlara göre Ford'un daha az mekanik parça değişim grafiği olduğudur. Aracı almadan önce neredeyse 1 ay boyunca internet'te hem Türkçe hem de İngilizce sayfalarda dolaşarak formları okudum. Araç ile ilgili videoları izledim. 98 ve üzeri Explorer almaya karar verdim.

Aracımdan genel anlamda çok memnun olmakla beraber Mersin ilinde ikamet ettiğimden yedek parça anlamında zorluk yaşıyorum. Yurt dışında EBAY üzerinden parça bulup getirme şansım var pek tabi ki.Aracın VIN numarasını girince http://www.fordparts.com/ dan araçla ilgili her türlü yedek parça numarasına ve alternatif uyumuna var ise, ulaşabiliyorsunuz.

Ayrıca

http://www.monacoford.com/Parts.aspx

http://www.fredbeans...m/ford-products

http://marcotteford.com/Parts.aspx

http://www.pepboys.com/

http://www.oreillyau...site/c/home.oap

http://www.autozone.com/autozone/

http://www.jcwhitney...=d16937y2000g34

sayfalarından da parçalara ulaşabiliyorum. Fakat benim asıl merak ettiğim İstanbul, Ankara ve İzmir de ikamet eden arkadaşların bu konuda en zengin parça stokuna ve uygun fiyata sahip olan iş yerleri ile ilgili tavsiyeleri ve yönlendirmeleridir.

Aracıma tüp 123000 km de iken ATİKER FAST taktırdım. Genel anlamda memnun olmakla birlikte ayda bir ya da iki kere arıza lambası yakmakta. Tabi ki bu arıza lambasının sebeplerini araştırdığımda araçta (1 ay boyunca benzinle kullandım en ufak bir sorun yaşamadım ama tüpte iken enjektörlerin daha hassas olmasından çok nadir de olsa arada bir iki küçük patlama sesi geliyor bu da arızanın ateşleme sisteminin bir an önce elden geçmesine delalettir), öncelikle buji değişimi ardından da buji kablo setine ihtiyacım olduğu ortaya çıktı. Her ihtimale karşı bir takım bobinde yedek bulundurmak istiyorum.

Araç yüklü iken ön akis sol tarafta 120 km den sonra belli belirsiz bir inilti olmaya başladı. İleride akis değişimi gerekir ise nereden bulabilirim? İnternet'te yabancı sayfalarda buldum lakin Türkiye'de nasıl temin edebilirim. Ön sağ salıncaktan bozuk ya da parke bir zeminde dikkat ile dinlendiğinde hafif bir tıkırtı duyuyorum. Alt takımda en ufak bir çizik dahi yok aracımda bunun sebebi salıncak mıdır?yoksa bağlantılarını askıya alıp ek yerlerini iyice kontrol etmemi önerir misiniz?

Aracıma ait olan;

COIN 12029(DG-457) BOBİN parça numarası

Buji kablosu WR5904 ya da WR6034 parça numarası, önceliğim bu iki parça ve MOTORCRAFT FORD OE AWSF32PP ya da AWSF32EE yedek bir takım buji tabi ki !

Hız sabitleme düğmeleri çok yıpranmış ve üzerinde artık çatlaklar var SW5928 parça numarası

Bana bu konularda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Parça değişimlerini kendim yapabiliyorum. Elimden bu tür işler geliyor. Gerekli şemaları da Ford'un kendi sayfasından indirebiliyorum.

İlginiz ve vereceğiniz cevapları bekliyorum.

Saygılarımla,

Mehmet Zahit KUTLU / Mersin

506 929 57 15

tarihinde İnan Çınar tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

hayrlı olsun, arıza lambası bir kaderdir, benzinde yakmamasına şaşırdım bile diyebilirim, en genel ve sık karşılaşılan: V motorun sağ arkada kalan bujisinin değişmemesidir, yeri çok terstir, sıklıkla bunu değişmezler, müşteriye de söylemezler buna bir baktırın, doğru tırnak aralıklı doğru buji alın. Parça lazım olunca , yedek parçacılar sıra ile aranır, yoksa sipariş verilir beklenir, İstanbulda da aynı, ebay e yapışın, Hakan Tarım ile yakın arkadaş olun forumdan :friends:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Zahit Kutlu

Bujileri kendi elimle değiştirdim ...açıkçası yerleri gerçekten de çok zormuş. Aracı kaldırıma çıkardım yanına oturdum :) 2 Buji eksiğim onlarda ön kafalarda sağ ve sol tarafta .... Hakan Tarım ile yakın arkadaş olmaya hemen başlayacağım. :) Teşekkür ederim bilgilendirme için.

Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım

Selamlar hocam;

öncelikle http://www.facebook.com/notes/hakan-tar%C4%B1m/ebaycomdan-al%C4%B1%C5%9Fveri%C5%9F-yapmak/3526163994505 şu yazımı okumanızı tavsiye ederim.

Sonra; ebaydan alışveriş yapmaya korkmayın, elin cavuru maalesef bizden daha esnaf :(

1- Buji ; oto-parça.net 'den bosch'ların lpg bujilerine bakmanızı tavsiye ederim. Forumda kullanıp memnun olmayan pek yok gibi (ben dahil olmak üzere). Alt devirler oldukça canlanıyor ve sakin kullanımda yakıt tasarrufu ihtimali çok yüksek;

2- Axle değişiminde aman dikkat edin (ebayda rahatlıkla bulunabiliyor, komik fiyatlara), sizin modellerde transfer kutusu varmıydı yokmuydu bilmiyorum ama var ise sağ sol değiştirmekte fayda var. Değişen parçanın gösterdiği direnç daha fazla olduğu için transfer kutusu arızası verme ihtimali yüksek.

3- Buji kablosu başka markalar da olabilir lakin motorcraft öneriyorum, şahsen denedim çünkü :)

4- CC düğmelerini ben de değiştirmiştim. Yine ebay'da bulabilirsiniz. Lakin hemen al seçeneklilere bakmayın, açık arttırmalı olanlar çok çok çok uzuca denkgetiriliyor.

5- LPG olayına gelince buji değişiminden sonra (bosch lpg bujisi) tekrar bir ayar yapımı büyük bir ihtimal faydalı olacaktır.

Başka sorunuz olursa ben buralardayım.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Zahit Kutlu

Evet transfer kutusu var ... her ikisini de değiştirmeyi düşünüyorum aynı anda. Burada BOSC car var yarın onlara bir uğrayacağım bakalım. Bu arada bugüne dek olmayan bir şey fark ettim çok yoğun yağmur yağıyordu bu gün ki halen de devam ediyor Mersinde. Sürücü güneşliğin üst tarafında hafif bir nemlilik gördüm tavan kaplamasında biraz üzerine baskı yapınca su geldi içeri hemen aracı petrole çektim ve yanımda bulunan kılavuz ile sunroof giderlerini açmaya çalıştım . Sol tarafta bulunan giderden küçük yaprak parçaları vs çıktı.

Kılavuz neredeyse bir metre kadar içeri girdi. (Kılavuzum hurdacıdan aldığım araç kilometre çubuğu bu arada) Ama sun roof lastiklerim de iyi olmasına karşın yine nemlilik devam ediyor . Acaba neden olabilir? Basınçlı hava tutsam düzelebilir mi? Görünürde yukarıda 2 tahliye deliği var, başka olma ihtimali var mıdır? Teşekkür ederim tüm cevaplarınız için.

Yorum bağlantısı
İsmail Demir

Tüm arkadaşlara merhabalar.

Mehmet bey parça konusunda Hakan Tarım' ın dediği gibi EBAY iyi bir alternatif.Ben de gerektiğinde sorunsuz alışveriş yapıyorum. Ama tercihim AMAZON.COM dan yana.

Amazon da özellikle yüksek rakamlı ürünlerde vergi+gümrük gibi detaylar ile hiç uğraşmadan 3 gün içinde ürünü kapınızda bilin.(UPS KARGO İLE ANLAŞMASI VAR )Gümrükleme vergi gibi detayları sizin adınıza UPS yapıyor parayı Amazondan alıyor,siz baştan vergilendirmeye girecek ürünün gümrük vergisini amazona peşin ödüyor gerisine karışmıyorsunuz..(UPS bir defaya mahsus vekaletname istiyor).

O kadar iyi çalışıyorlarki tek siparişi burada gümrüğe takılmaması için yeteri kadar küçük parçalara bile ayırıyorlar. Küçük parçalar genelde DHL İle gönderiliyor yine DHL ile gelenlerde 2-3 gün içerisinde kapınızda.Zaten teslim gününü taahhüt ediyor ver tam zamanında ürün elinizde.

Ve müşteri memnuniyetleri konusunda söylenecek tek kelime yok. Süperler. Ben 2 tane klima kompresörü aldım usta hatasından ( ustalar kondenserin değiştirilmesi gerektiği halde değiştirme gereği görmediler.) 2 tanesinide 100-500 km arasında sardırdım. 1. kompresörde amazona yazdım 3 gün sonra yenisi adresimde idi.2. kompresörü sardırdım, yurt dışı satışlarda 1 defa yenisini gönderiyoruz 2 .defa parayı iade ediyoruz dediler ve 10 dakika geçmedi paramı iade ettiler. Ve bu işlemleri yaparlarken Özür üstüne özür dileyerek işlem yapıyorlar. Üstüne fiyatlarda Türkiyede bana söylenen fiyatın 1/3 kadar. Yani demem o ki bu araçlara biniyorsanız EBAY+AMAZON(benim tercihim)

Bizim yedek parça esnafımızda kat be kat fiyat ve hizmet olarak iyiler. Bu arada Amazon.com da önemli bir kriter satıcının direct amazon com olmasına dikkat edin.Bu arada İlk klima kompresörünü Ebay dan almıştım,satıcı explorer compresörü yerine hata ile pontiac-buick klima kompresörü göndermiş :) Yazdım kendisine hata olmuş dediler paramı aynı gün iade ettiler.Parçayı geri göndereyim ne ile göndereyim dedim geri gönderme ücreti ne kadar tutar diye sordular. PTT air mail ile 208 tl tuttuğunu söyleyince Malıda istemediler pahalı kalsın dediler.O klima kompresörüde hala bende :) İlerde belki bitanede pontiac falan alırsam takarım.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tarım

Mehmet hocam; her iki köşede tahliye deliği var. Benim de tıkandığında dam akmıştı :p Babam böyle der çünkü :) Açınca sorun kalmıyor. Kış zamanları arasıra orayı kontrol etmek en güzeli.

parça konusuna gelince çoğu forum kullanıcımız usps (american postal ve TR yansıması olarak ptt) ile getirmeyi tercih ediyoruz. Kargo şirketleri ile gelme işlemi sırasında gümrük vs durumlarında ordino vb gibi bir durum çıkınca çok beter oluyor. Normal posta servisleri ile geldiğinde gidiyorsunuz il gümrük müdürlüğünüze yüzde 20-25 verginizi ödeyip alıyorsunuz (düşük bir ihtimal).

Yorum bağlantısı
Atilla Oğuz Tan

Abi ya cahilliğime verin "bobin" dediğiniz endüksiyon bobini mi?

Yorum bağlantısı
Mustafa Mermertas

Parça ihtiyacınızı bu siteden de temin edebilirsiniz

rockauto.com ; sanalda en uygunlardandır :yes:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
Bayram Yazar

slm herkese ford club aılesıne yenı katıldım benımde 2002 explorer lımıtedım var bunun ıcın sız degerlı ınsanlardan bılgı almak ısterım

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Cenk Sökmensüer

Bende 2 ay önce 2000 ford explorer limited gümrükten aldım ve clube üye oldum. Okuduğum zaman yazdıklarınızı çok faydalı buluyorum. Katkı sağlayan herkese teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
  • 3 yıl sonra...
Umut Utaş

1996 EXPLORER 4.0LT ARAZİ ŞANZIMANI veya PARÇALARI GEREKİYOR,NEREEN BULABİLECEĞİMİ BİLEN BİR ARKADAŞ VARMI BURADA??

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...