İçeriğe Yönlendir

Geç Tebliğ Edilen Trafik Cezalarına Mahkemeden İptal


Mustafa Yenigün

Recommended Posts

Mustafa Yenigün

EMNİYET Genel Müdürlüğü, ödenek yetersizliği nedeniyle yılbaşından bu yana biriken cezaları son günlerde üst üste yollamaya başlarken, mahkemeye başvurulması halinde ’10 günlük sürede tebliğ edilmediği’ gerekçesiyle bunların iptal ettirilebileceği ortaya çıktı.

 

İzmir Barosu avukatlarından Gönenç Uygun, hem kendisi hem de müvekkiline kesilen trafik cezalarını, 10 iş günü içerisinde tebliğ edilmediği gerekçesiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurup iptal kararı aldırdı. Avukat Uygun, vatandaşların, mağdur olmamaları için Karayolları Kanunu’nun ilgili hükmünün uygulanmadığı gerekçesiyle mahkemelere başvurmalarını önerdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün aylardır ödenek yetersizliğinden dolayı vatandaşa trafik cezalarını tebliğ edemediği ortaya çıkmıştı. Biriken cezalar da son günlerde üst üste gönderilmeye başlanınca sürücüler, ne yapacağını şaşırdı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, cezaların tebliği için PTT’ye vermesi gereken ücreti ödeyemediği için şubat ayından beri vatandaşa kesilen trafik cezalarını gönderemediği anlaşıldı. Ağustos ayında ödenek sorununun aşılmasının ardından ise bu yılın başından beri biriken cezalar toplu olarak gönderilmeye başladı. Onlarca trafik cezasıyla karşılaşan sürücüler, ne yapacaklarını şaşırırken, İzmir Barosu avukatlarından Gönenç Uygun, bunların iptal ettirebileceği uyarısında bulundu, hukuki yolunu gösterdi.

 

İPTAL EDİLME KARARLARI VAR

 

Avukat Uygun, aynı şekilde hem kendisine hem de müvekkiline kesilen trafik cezası tutanaklarının, belirlenen süre olan 10 iş günü içerisinde tebliğ edilmediğinden, iptali için Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurduklarını söyledi. Avukat Gönenç Uygun, başvurularında, Karayolları Trafik Kanunu’nun hükümleri gereğince uygulanan idari para cezalarının tahsilinde ve takibinde uygulanacak usul, esaslar ile kullanılacak alındılar, tutanaklar ve defterler hakkındaki yönetmeliğin 10’uncu maddesine göre, ’Yetkili kılınmış personel tarafından araçların tescil plakasına göre düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanakları ile söz konusu trafik idari para cezası karar tutanaklarının sabit/masaüstü cihazlarla elektronik ortamda üretilerek düzenlenmesi halinde tutanağın tebligat işlemlerine ihlalin tespit edildiği tarihten itibaren 10 iş günü içinde başlanacağı’ ile ilgili kararı gerekçe olarak gösterdiklerini belirtti.

Avukat Uygun, bu gerekçeyi yerinde gören İzmir 14’üncü Sulh Ceza Mahkemesi’nin de itirazlarını kabul edip trafik para cezasını iptal ettiğini, idari yaptırımın da kaldırılmasına karar verdiğini dile getirdi. Avukat Uygun, bu kararla cezayı ödemediklerinin altını çizdi.

 

BAŞVURUN, İPTAL ETTİRİN

 

Sürücülerin mahkemeye başvurmaları halinde cezaları iptal ettireceğini sözlerine ekleyen Gönenç Uygun, "Gıyapta kesilen trafik cezalarına ilişkin yasaya göre 10 iş günü içerisinde tebligat işlemlerine başlanması gerekiyor. Eğer emniyet 10 iş günü içerisinde tebligat işlemlerine başlamaz ise mahkemece tüm trafik cezalarının iptali mümkün. Sürücüler için tebliğ tarihi çok ama çok önemli. Mutlaka dikkat etsinler, boş yere ceza ödemesinler" dedi.

 

Bunun için mahkeme harcı ve masrafı olmadığını belirten uzmanlar sadece 16 lira tebliğ masrafı olduğunu hatırlattı.

 

http://ekonomi.milliyet.com.tr/-surpriz-trafik-cezalarina/ekonomi/detay/1774538/default.htm

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Misafir

Ceza iptal olmuyor da süresinden önce postaya verilmeyen cezalar iptal olabiliyor.

Ya ne saçma sapan işler dönüyor bu memlekette. Trafikten herkes şikayetçi. Geçen gün taksiciler yol kapatmış "1 ayda 120 tane ceza geldi" diye eylem yapıyor. Böyle bir saçmalık var mı yaa? Böyle bir başına buyrukluk olur mu yaa. Sen hem bütün gün trafiği felce uğrat, saçma sapan trafikte gez, sonra ayda 120 ceza yediğinde yolu kapat. Dünyanın neresinde görülmüş bir adamın 120 defa ceza yiyebildiği, dünyanın neresinde görülmüş, "ceza yedim" diye yolu kapatan tipler. Hep söylüyorum, burada bana tepki gösteren de oldu. Ülkemiz muz cumhuriyeti arkadaşlar. Bostwana, Gana veya Mozambik'ten 1 tık ötedeyiz o kadar.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Bugün babama da Eryaman yolundaki kamerada 78 km/s ile kesilmiş ceza geldi. İnternette gözükmüyor. Benim ruhsattaki adreste oturmuyorum ben, oraya gelmiş cezalar var mıdır? İnternette gözükmüyorsa yoktur demiştiniz daha önce sorduğumda, babama gelen ceza internette gözükmüyor, benim ruhsattaki adrese gitmiş cezalar var mıdır?

 

İnternette gözükmese de ceza maalesef olabiliyor. En temizi vergi dairesinden kontrol ettirmek.

posta süresi kaç gün.?

 

Sınırlama yok..postaya verilmiş olsun yeterli..İsterse eline 3 ay sonra geçsin :D Ben postaya vermişim o geciktirmiş beni bağlamaz deniliyor.

Yorum bağlantısı
Aydın Akdeniz

bana radar cezası 14.08.13 tarihinde yazılmış ve geçen hafta elime geçti . anladığım kadarıyla itiraz edebiliyorum ama postacının getirdiği zarfı attım ben . sadece ceza makbuzu elimde işe yararmı acaba itiraz için.

Yorum bağlantısı
Mahmut Sayar

Vergi kaçırmanın doğal olduğu bir ülkede mahkemelerin bu tür boşluklarda ihlalleri meşrulaştırması çok normal. Sıkıyorsa holdinglere, bankalara açılan davalarda cesur olsunlar. Kusurlu araç için değişim 2 yıl sürüyor, bankalara karşı dava kazanmak imkansız. Devlet ise içlerinde en acizi. Avrupada devletin kurumunu karşına aldığında adamın nefesini keserler. Tabi kanundaki boşluk kimseye niye itiraz ediyorsun diyemezsin, para kolay kazanılmıyor, etik değeri düşünecek olanlarsa adalet saraylarında yaşıyor.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

1 kişi verdi, davayı kazandı, emsal teşkil etsede direk iptal olsa olmazmı, nerdeeee, bankacılıkta aynı herşeyde, kim sorumlu belli, ama yapacak birşey yok, bunuda biliyorlar zaten  :angry:

Yorum bağlantısı
Misafir

Bu kadar rezil ve komik duruma düşmemeli ülkemiz. Yani dışarıdan bakıyorum da böyle saçmalıklar olduğu sürece, üflesek dağılacak demek ki ülkemiz. Önce gülüyorum, sonra sinirleniyorum, ondan sonra da devletimin haline acıyorum.

 

Rezil bir halde olan trafiği bir nebze olsun düzeltmek için ceza kesiyorsun, kestiğin cezalara karşı kanunlar oluyor, vatandaşların da ceza makbuzlarını kıvırıp sana geri veriyorlar.  

 

Zaten çıkan aflardan, saçma sapan uygulamalardan dolayı zamanında ve tam olarak devlete olan ödemeleri yapmak abes artık.

 

Bundan sonra elime ceza geçerse "hadi ordan" deyip, ceza makbuzunu kıvırıp dava ile geri verebileceğim demek ki.

 

Bugün de artık canıma son kez tak etti. Bahçeşehir-Maslak arası tem'de emniyet şeridinden gitmemek, yollarımızda devlet olmadığı için boşuna kerizlik oluyor diye daha önceden buradan yazmıştım. Yarından itibaren Bahçeşehir-Maslak arasını emniyet şeridinden gideceğim. Nasıl olsa biliyorum ki polis yok ve ceza yemeyeceğim. Boşuna fazla yakıt tüketmek, zaman kaybetmek ve beklemek gereksiz. Ha ceza yer miyim, yoo zaten onlar gönderene kadar benim itiraz hakkım doğar....

Yorum bağlantısı
Uğraş Özyurt
(düzenlendi)

06.09 dan ceza geldi biraz önce Bursa da 78 le kameraya girmişiz :D  1km hız sınırını aşmaktan 160 tl :angry: . 155 le radara girmiştim arabayı yeni aldığımda , şöyle bir basayım derken :biggrin: . Gıkımı bile çıkarmadım, paşa paşa imzaladım. Ertesi gün gittim indirimli olarak cezayı ödedim. Ama bu ceza şahsen dokundu :i-ih: . 1 ayı bile geçti... yapacak bişey var mı yani? Postaya Bursa'dan 24'ünde verilmiş

tarihinde Uğraş Özyurt tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

İyiki gördüm konuyu. Yarın gidip ödeyeyim bari dediğim 3 ayrı ceza ulaştı elime. Ceza ve tebliğ tarihleri şöyle

 

CEZA TARİHLERİ

 

05.02.2013 : 343.00 TL 

14.07.2013 : 343.00 TL

26.06.2013 : 166.00 TL

 

TEBLİĞ TARİHLERİ

 

27.09.2013

27.09.2013

01.10.2013

 

Şimdi bu durumda mahkemeye başvurabiliyorum sanıyorum fakat izlenecek prosedür nedir ? Dilekçe örneği vs. varmıdır? Sulh ceza mahkemelerinemi başvuruyoruz? Yardımcı olacak arkadaşlar varsa sevinirim. Hem bu durumda olan arkadaşlar için de yol gösterici olur.

 

Ankara için yazıyorum;

 

Büyük adliye binasında iki adet trafik mahkemesi var..Doğrudan trafik mahkemelerine başvuruyorsunuz. Başvuru için bir dilekçe yazıyorsunuz derdinizi anlatıyorsunuz..Sonrada kimlik fotokopisi ve ruhsat fotokopisi ekliyorsunuz..Tabii gelen trafik cezalarını fotokopi olarak ilave ediyorsunuz. Bir adet dosya alıp(kağıt dosya) içine koyuyorsunuz..Orada ki memur size numara veriliyor..Sonucu ilerleyen zamanlarda bu numara ile kontrol edebilirsiniz.Harç parası falan yok.. Dilekçenize iptal istediğiniz cezanın hangi maddeye dayandığını belirtip, emsal teşkil edecek diğer dayanaklardan da bahsederseniz tadından yenmez :D

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Yukarıdaki emsal dava için trafik mahkemesine değil sulh ceza mahkemesine başvurulmuş ? Yardım için teşekkürler.

 

Trafik mahkemesinin olmadığı yerlerde davalara sulh mahkemeleri bakıyor.Ankara da iki adet trafik mahkemesi mevcut..

Yorum bağlantısı
Aydın Akdeniz

Trafik mahkemesine itirazda bulunan şoförler uzun kuyruklar oluşturdu. Ankara Trafik mahkemesi cezanın ilk gününde 8 bin dosyayı kabul ett. Trafik mahkemesi hâkimi ceza alanlar arasında milletvekilleri, vali yardımcıları, polislerin bulunduğu dosyaları incelemeye alırken 6111 sayılı yasanın 22. maddesi gereğince değerlendireceği öğrenildi. Yetkililer 2012 yılı içinde işlenen cezaların 31 Aralık 2013 gününe kadar tebliğ edilebileceğini belirtti. 

Kızılay'da 20 yıldır ticari taksi şoförü olarak çalışan Engin Bölükbaş önceki gün eline ulaşan 52 adet trafik cezasıyla şok yaşadı. Cezalarının arasında müzik dinlemek, yavaş gitmek, yolcu indirip bindirmek, yasak park, kırmızı ışık gibi birçok ceza çeşidinin bulunduğunu belirten Bölükbaş "bu kadar ceza bir anda gönderilir mi. Yaklaşık 8 bin TL yapıyor. Aynı duraktaki başka bir arkadaşa 150 adet ceza geldi. 

Biz bu cezaları nasıl öderiz?" dedi. 22 yıldır dolmuş şoförlüğü yapan Osman Bal'a da 42 adettrafik cezası ulaştı. Çoğu cezanın görüntüsünün olmadığını ve fahri müfettişler tarafından yazıldığını belirten Bal "Cezaların toplamı 3 bin lirayı buluyor. Eğer itiraz edersem yüzde 25 indirim hakkımdan vazgeçmiş olacağım" dedi. 

CEZAYI KALDIRMAZ 

Bu arada Yargıtay 7. Ceza Dairesi Trafik Cezaları'nın 10 gün içinde tebliğ edilmemesi halinde geçersiz olacağı yönündeki tartışmalara son noktayı koydu. Daire tebligata ilişkin süre sınırlamasının sadece idariyi bağladığını trafik cezasının tahsilinde etkili olmadığına hükmetti. 

 

http://www.kemalistgazete.net/yasam/760-bin-surucuye-ceza-yagdi-h14583.html

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Mustafa Yenigün
Yargıtay, zamanında tebliğ edilmese bile trafik cezalarının ödenmesi yönünde karar verdi. Yargıtay, tebligata ilişkin süre sınırlamasının sadece idareyi bağladığını trafik cezasının tahsilinde etkili olmadığına hükmetti.
 

Kocaeli'nde yetki belgesi olmadan yolcu taşımacılığı yapan sürücü F.A.'ya 2 bin 426 lira para cezası kesildi. Sürücü, zamanında tebligat yapılmadığını gerekçe göstererek cezaya itiraz etti. Gebze 1. Sulh Ceza Mahkemesi, itirazı yerinde gördü.

Ancak Adalet Bakanlığı' kararın kanun yararına bozulması için itirazda bulundu. Yargıtay 7. Dairesi, F.A. ile ilgili kararı sonuca bağladı.

 

Yargıtay kararında şu ifadeler kullanıldı: "Mahkemece, 27.01. 1989 tarihli ve 20062 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren trafik para cezalarının tahsilinde ve takibinde uygulanacak esas ve usuller ile kullanılacak belgeler hakkında yönetmeliğin 10/a-b maddesi gereğince tebligat işlemlerine 7 iş günü içerisinde başlanmadığından bahisle itirazın kabulüne karar verilmiş ise de, belirtilen hükmün idarî işlemlerin sürüncemede kalmasını önlemek amacıyla idareye yönelik getirilmiş bir düzenleme olduğu, süresinde tebligat işlemlerine başlanmamış olmasının idarî karar tutanağını geçersiz kılmayacağı, mahkemesince olayın esasına girilerek bir karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, yazılı gerekçeyle karar verilmesinde isabet görülmemiş ve 5271 sayılı ceza muhakemesi kanununun 309. maddesi uyarınca anılan kararın bozulması lüzumu kanun yararına bozmaya atfen ihbar olunmuş bulunmakla Türk milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kanun yararına bozma istemine dayanan ihbarname içeriği yerinde görüldüğünden Gebze 1. Sulh Ceza Mahkemesinin 22.05. 2012 gün ve 2012/417 değişik iş sayılı kararının CMK.nun 309/4-c maddesi uyarınca aleyhe sonuç doğurmamak üzere bozulmasına oy birliğiyle karar verildi."

 

'SAVUNMA HAKKI İHLALİ'

 

Öte yandan, Yargıtay'ın kararını sosyal medyada değerlendiren Antakya Barosu'ndan bir avukat endişelerini dile getirdi. Bu konuda şunları kaydetti: "İdarenin, gıyapta yapılan tespite istinaden düzenlediği trafik idari para cezası tutanağını, süresi içerisinde tebliğe vermemesi, dolayısıyla olayın unutulmasını ve savunma yapılmasını zorlaştıracak veya imkânsız hale getirecek olup, 'Anayasa, kanunlar ve uluslararası sözleşmeler' ile belirlenen 'savunma hakkı ve adil yargılanma hakkı, hukuk devleti' ilkeleri ihlal edilmiş olacaktır. Mezkûr anayasal, yasal ve uluslararası sözleşmeler ile belirlenen ilkeler göz önüne alınmadan, sırf 'devlet, ceza tahsil etsin de nasıl olursa olsun' şeklindeki bir düşünce ise milyonlarca insanın ve sürücünün haksız yere mağduriyetine ve hukuka olan güvenini kaybetmesine yol açacaktır."

 

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/25335827.asp

Yorum bağlantısı
  • 3 hafta sonra...
Osman Sönmez

Yukarıda bahsedilen haberlerdeki Yargıtay kararını paylaşıyorum, Yargıtay gayet net malesef bu konuda iptal zor.

 

T.C.
YARGITAY
7. CEZA DAİRESİ
ESAS NO. 2012/31671
KARAR NO. 2013/10142
KARAR TARİHİ. 29.4.2013
> TRAFİK PARA CEZASINA İTİRAZ / -> TRAFİK PARA CEZALARININ TEBLİĞİ
->TEBLİGAT İŞLEMLERİNİN 10 İŞ GÜNÜ İÇERİSİNDE BAŞLANILMAMASI CEZAYA ENGEL DEĞİLDİR

Yetki belgesi olmadan yolcu taşımacılığı yapmak eylemi sebebiyle F. H. hakkında 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu'nun 26/A maddesine aykırılıktan Gebze Trafik Tescil Denetleme Büro Amirliğinin 23/03/2012 tarihli ve UBK-A-092725 sayılı idarî para cezası karar tutanağı ile verilen 2.426,00 Türk lirası, 24/03/2012 tarihli ve UBK-A-092726 sayılı idarî para cezası karar tutanağı ile verilen 2.426,00 Türk lirası idarî para cezalarına yönelik itirazın kabulü ile idarî yaptırım kararının kaldırılmasına dair Gebze 1. Sulh Ceza Mahkemesinin 22/05/2012 tarihli ve 2012/417 değişik iş sayılı kararı aleyhine Yüksek Adalet Bakanlığından verilen 03.12.2012 gün ve 67896 sayılı kanun yararına bozma istemini içeren dava dosyası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 17.12.2012 gün ve KYB. 2012-304624 sayılı ihbarnamesi ile daireye verilmekle okundu.

Mezkür ihbarnamede;

Mahkemece, 27/01/1989 tarihli ve 20062 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Trafik Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Esas ve Usuller ile Kullanılacak Belgeler Hakkında Yönetmeliğin 10/a-b maddesi gereğince tebligat işlemlerine 7 iş günü içerisinde başlanmadığından bahisle itirazın kabulüne karar verilmiş ise de, belirtilen hükmün idarî işlemlerin sürüncemede kalmasını önlemek amacıyla idareye yönelik getirilmiş bir düzenleme olduğu, süresinde tebligat işlemlerine başlanmamış olmasının idarî karar tutanağını geçersiz kılmayacağı, mahkemesince olayın esasına girilerek bir karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, yazılı gerekçeyle karar verilmesinde isabet görülmemiş ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 309. maddesi uyarınca anılan kararın bozulması lüzumu kanun yararına bozmaya atfen ihbar olunmuş bulunmakla Türk Milleti adına gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kanun yararına bozma istemine dayanan ihbarname içeriği yerinde görüldüğünden,

SONUÇ : Gebze 1. Sulh Ceza Mahkemesinin 22/05/2012 gün ve 2012/417 değişik iş sayılı kararının CMK.nun 309/4-c maddesi uyarınca aleyhe sonuç doğurmamak üzere BOZULMASINA, 29.04.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi."

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...