İçeriğe Yönlendir

Focus II - Yakıt Tüketimi - Dizel


Aykut Gürkan

Recommended Posts

Aykut Gürkan
(düzenlendi)

7 Mayıs Pazar sabahı depoyu fulledim. Gebze tarafından Pendik köprüsüne gelmeden hemen önceki Opet'te. Bugün 4. gün ve toplam 86 km yapmışız. Ortalama tüketim 8,8 idi. Buraya kadar herşey normal de, yakıt göstergesi 3/4 çizgisinin biraz altına düşmüştü. Hemen soluğu Opet'te aldım. Ama ne fayda. Güya bilgisayarlarından kontrol ettiler. Bendeki fişteki bilgilerin aynısı var tabii. Oysa 106 liralık eurodiesel aldığımda her zamanki gibi YB'daki herşeyi sıfırlamıştım. Yakıt göstergesi de full idi. Eee şimdi bu ne demek oluyor? Pompacı arkadaş diyelim ki yakıt yerine hava doldurdu. O zaman depo nasıl full gözüküyordu?

Bu akşam da yaklaşık 60 km yaptım. Gösterge bir ara 3/4'ün biraz üzerine çıktı. Eve döndüğümde tam 3/4 üzerinde kaldı. Yani toplam 146 km ile 1/4. Ortalama tüketim 8,1'e düştü. Ne iştir anlayamadım. Fikir beyan edecek olan var mı? Şimdiye kadar full depo bittiğinde genelde 6,5 civarında ortalama tüketim gerçekleşiyordu. Sapanca toplantısı sırasında şehirlerarası 5,5 idi.???

:D

tarihinde Aykut G tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Burak Balıkçı

Bizim arabada da çeyrek depolar arası yakıt sarfiyatında bazen değişiklik olabiliyor.

Mesela 4/4'ten 3/4'e kadar olan kısmı bazen 200-300km'de harcıyor gözüküyor diğer çeyreklerde hızlıca tüketim geçip gidiyor. Bazende 4/4'ten 3/4'e kadar olan kısım hemen bitiyor diğer çeyreklerde çok geç yakıt tüketimi gözleniyor. Böyle bişey olabilirmi acaba?

Yorum bağlantısı
Mehmet Taner Kadak
(düzenlendi)

Göstergeler hassas çalışmıyorlar. Eğimli yerlerde farklı gösterdikleri oluyor en azından benimki öyle. Arabayır rampa yukarı bırakıp, ardından kontağı kapatıp açtığımda full, yokuş aşşağı aynı işlemi yaptığımda yarım depo yakıt gösteriyor. Eğer arabayı eğimli biyerde bıraktıysan bu sebep olmuş olabilir Aykut abi.

tarihinde Mehmet Taner Kadak tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Benzer bir olay eskiden reno ile başıma gelmişti. meger yaıt borusunun ek yeri çıkmış oraya akdar kaçırıyormuş. Bir daha fulledikten sonra parkettiğiniz yere iyi bakın. Bence araçta sorun olabilir.

Yorum bağlantısı
Aykut Gürkan

Benzer bir olay eskiden reno ile başıma gelmişti. meger yaıt borusunun ek yeri çıkmış oraya akdar kaçırıyormuş. Bir daha fulledikten sonra parkettiğiniz yere iyi bakın. Bence araçta sorun olabilir.

Dikkate alacağım. Teşekkürler.
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Aykut Gürkan

Bugün depoyu yine fulledim. 44,5 lt eurodizel alıp YB'nı her zamanki gibi sıfırladım. 25. km'yi yaptığımda gördüm ki gösterge yine koşmaya başlamış, 3/4 ile full çizgisinin ortasına gelivermiş.:agla: Durup depo kapağını açarak kontrol ettim ama nafile, arka sağ lastiğin iç tarafından alta baktığımda da bariz mazot kaçağı göremedim. Nereye gidiyor bu mazot deyip soluğu en yakınımdaki yetkili servis olan Nuray otoda aldım. Teknisyenle birlikte Ümraniye'deki opetlerden birine gidip tekrar eurodizel alalım dedik. Pompacının tabancayı depoya sokması ile tabancanın atması bir oldu. Yani depo doluydu. :) En azından mazotun yerinde durduğu garanti idi. Konulan teşhis ise şamandıranın arızalandığı oldu. Siparişi verildi. Önümüzdeki hafta değiştirilecek.

dikkatimi şu olay cezbetti: Seyir halinde iken araca bağladıkları bilgisayarla yakıt tüketimini ölçmek istediklerinde cihaz hata verdi, oysa daha önce c-max'a bağlamışlar, hatta connectlerde çok rahat ölçüm yapabiliyorlarmış, bizimkisinde problem oldu. Ben de "acaba dedim yazılımın güncellenmesi problemi olmasın", "Hayır" dediler. Bir şey anlamadım doğrusu.

Gün boyunca gözümü ibreden ayırmadım desem yeridir. Gözetlendiğini anlayan ibre de bu sefer hiç aksilik çıkarmadı, hatta fotoğrafını da çektim.

Gönderilen Resim

Yorum bağlantısı
Mehmet Taner Kadak

Aaa ozaman babamın C-maxıda bozuk. daha 50km yapmadı full depoyla çeyreğe çok yakın şuan. Gerçi babam için bişey fark etmiyorki.

Yorum bağlantısı
Aykut Gürkan

Göstergeyi tetikleyen şamandıra imiş. Bana öyle söylendi. Menzil fotoğrafta doğru gözüküyor, diğer veriler de doğru zaten. Ama full depo ile yapılacak km 750 yazarken gösterge sapıttığında YB'nda 630-640 km civarı yapılacak km gözüküyor. Yani menzil de sapıtmış haline göre doğru oluyor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Taner Kadak

Full depoyla 750 mi yapıyo ne kader banelll :p :p

Benim arabada, eğer arabayı yokuş yukarı bıraktıysam kontağı açtığımda depo full, yokuş aşşağı bıraktıysam depo yarım gözüküyor. Servis buna normal dedi. Sizce normalmi?

Yorum bağlantısı
Aykut Gürkan

Full depoyla 750 mi yapıyo ne kader banelll :p :p

Benim arabada, eğer arabayı yokuş yukarı bıraktıysam kontağı açtığımda depo full, yokuş aşşağı bıraktıysam depo yarım gözüküyor. Servis buna normal dedi. Sizce normalmi?

Full depoyla şehir içi 750 km kötü mü? Benzinli focus collectionda şehirlerarası 800 ancak yapabiliyorduk. :p

Seninkisi ise, deponun geometrisi ve şamandıranın konumu ile alakalı bir durum olması lazım. Dolayısı ile normaldir.

Yorum bağlantısı
Mehmet Taner Kadak

Full depoyla şehir içi 750 km kötü mü?

Bilmem.. ben Gp'de şehir içi 800km yapmaya alışmış olduğum için.. (45 litre) B)
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Aykut Gürkan

Dün depoyu fulledim. Daha önce olduğu gibi 35 km olduğu halde gösterge bu defa doğru gösteriyor. Üstelik yarın öğleden sonra Nuray Oto'da şamandıra değişecekti. Ne yapsam değiştirtmesem mi? Gerçi adamlarla da randevulaştık. Uyuz olmuş durumdayım. Güler misin ağlar mısın? :huh:

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik
(düzenlendi)

Ulen 1300 motorun var, bilmem kaç litre depon var sonrada kalkıp şöyle gidiyor böyle gidiyor.. Hade len oradan...

Olur mu abijim multicet o. boru mu?Benzemez fordun mazotlusuna.. :)

Bu arada Adamın biri filo aracı olarak aldığı iki tane Gp'u verip bi tane F2 ghia almak için galeriye gelmiş.Babamdan duydum. :)

tarihinde Cihan Tiftik tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
İbrahim Sarp Doğan

Firil firil dönen bir pervane var, ona da bakiyorum.

sahi ne işe yarar o pervane ?
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

sahi ne işe yarar o pervane ?

Yakıt aktıkca döner ve yakıtın aktığının bir göstergesidir..

Ama bizde hileler anlık yapılıyor... Aslında hava çekme diye bir olay da yok (bence).. Pompanın mühürünü kıran ve ayarı ile oynayabilen pompacılar veya istasyon sahipleri, 0,8 litre yakıtı bize 1 litreymiş gibi satabilmektedir.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aykut Gürkan

Gebze Gümrük tarafındaki Opet'in sahibi ile görüştüğümde bana ilginç şeyler söyledi. Mesela kendisi kimseye ne Gitt ne de başka bir promosyon eşyası vermiyormuş. Çünkü Opet bu promosyonlardan kar vermediği gibi maliyetini istasyon sahiplerine yüklüyormuş. Hediye veren istasyon sahipleri bir şekilde yakıta katkı maddesi koyarak gerçek yakıt yüzdesini düşürüp maliyeti de azaltıyor ve oradan elde edilen kar ile promosyonların maliyetini karşılıyormuş. Bu şekilde hediye isteyen müşterilere açıklama yaptığını ve açıklamanın ardından müşterilerin çoğunun kendisini haklı görerek promosyondan faydalanmaktan daha doğrusu malum istasyon sahibini zorlamaktan vazgeçtiklerini anlattı. Dumur oldum. Eğer gerçekten haklı ise biz müşterilerin vay haline.

Bu arada bugün de yakıt göstergesinde anormallik görmediğim için Nuray otoya gittiğimde şamandıra değişim işini yaptırmadım. Bunun yerine 1-2 hafta daha izleyelim dedim. Zaten depoda çeyrekten az yakıt olacak şekilde gelmemin daha doğru olacağını söylediler. Zamanında böyle bir uyarı yapmamışlardı.

Ama gitmişken boş durmayıp EGR valfini temizleyin dedim. Nereden ihtiyaç duyduğumu falan sordular. Kalkışlardaki toparlanmanın yani ivmelenmenin geç olduğunu söyledim. Bilgisayara bakmaları gerekmiş. Ayrıca egr valfi temizliği 3-4 saatlik bir işmiş. Merak ettim doğrusu 4 saatte koca motor sökülür ya neyse. Yarın gel dediler. Bakalım yarın(yani bugün) erken gidebilirsem yaptıracağım, aksi halde toplantıya yetişemeyeceğimden yeptırmayacağım.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Tüm akaryakıt firmaları, promosyonların en az yarısını istasyon sahibine yüklemektedir..

İstasyon sahipleri bu kampanyalara katılmak zorunda değildir. Kredi kartları ile yapılan anlaşmalarda buna dahil..

Aykut'a anlatılan olay doğru.. GİTT'lerin istasyona maliyeti 12 lira diye biliyorum..

Yorum bağlantısı
  • 4 hafta sonra...
Aykut Gürkan

Sabah Nuray otoyu aradım. Malum yakıt göstergesi sapıtık vaziyette.Depoda Kırmızı çizgiye 2-3 mm uzaklıktaki ibreye göre nereden baksanız 50-60 km yapacak mazot olmalı. YB bu durumda kalan mesafe 12 km gösteriyor.Neyse Nuray oto benim için tedarik ettiği şamandırayı başka bir araçta kullanmış. Yani elinde yine şamandıra yokmuş. :kafa: Üstelik taktığı bu şamandıra ile ful yakıt olmasına rağmen yarım depo gözüküyormuş. Dolayısı ile ya yanlış teşhis koyuyorlar ya da bahtsız bedevi olmuş oluyorum. Allah'tan benim araca takılmadı. Neyse soluğu Şahsuvaroğlu'nda aldım. Ama randevusuz gittiğim için henüz fiili bir şey yapamadılar.Yarın 10-11 sularında tekrar götürüp aracı bırakacağım.Ya Allah ya nasip diyorum artık.

Bu arada Maltepe'ye gittiğimde kalan mesafe 1 km oldu. Oysa nerden baksanız en az 20 km yapmıştım. Dönüşte sahil yoluna çıktığımda kalan mesafe "0" olduğu halde ibre ancak Pendik'e gelince kırmızı çizgiye geldi. Yarın 10 liralık yakıt koyacağım her ihtimale karşı. Toplam km 700 oldu. Bana göre daha en az 40-50 km daha gider ya neyse. Yine bedeviliğimiz tutar ne olmaz ne olmaz. :rolleyes:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Aykut Gürkan

Eveeet nihayet hidayete erdik. :rolleyes:

Şamandıra değişti ve gösterge de kendine geldi. Saat 11 gibi arabayı Şahsuvaroğlu'na bıraktım. Akşam 18:30 gibi aldığımda depoda daha 81 km yol yapacak kadar mazot olduğu görünüyordu. Yani tüketimimiz şehiriçi için iyi, 6.1 ortalama gözüküyordu. Çıkardıkları şamandırayı da gösterdiler cep tel ile fotoğrafını da çektim, lazım olur belki diye. Derin bir ohh çektim valla.

Gitmişken CC fiyatını da sorayım dedim. Adamlar daha önce böyle bir eklemeyi trendlere yapmamışlar. Abuk sabuk şeyler söylediler, yok direksiyon simidi değişmeli, yok tesisat komple değişmeli vs vs. Yani somut bilgi veremediler ki fiyat versinler. Şahsuvaroğlu'na yakışmadı doğrusu. :kafa:

Bu arada Şahsuvaroğlu da birkaç aya kadar E-5 Tuzla mevkiindeki yeni yerine taşınacakmış.

Yorum bağlantısı
Aykut Gürkan

Sana çakmışlar olm.. Şamandırası bozulur, airbagi bozulur bu ne be...

Hiç arıza yapmayan arabaya da binilir mi? İşin heyecanı burada. Her ay arabanın neresine ne kadar sıkışmış diye stress yapıyom nolcak kine? Stressiz yaşamdan ne zevk alırsın di mi ama? :kafa:
Yorum bağlantısı
Mehmet Mercan

Benim şamadırada bozuk değişecek bir ara. Bazen Full görünüyor bazen eksik :kafa:

Yorum bağlantısı
Aykut Gürkan

Bu defa da depoyu fulledikten sonra gösterge olması gerektiği gibi son çizgide iken, kalan km olarak 675 göründü. Oysa genelde 750-770 arasında bir değer görünürdü. Servise telefon ettiğimde resetlememi söyledi. Halbuki ben zaten tüm değerleri resetlemiştim. Kalan km kısmını da resetle dediler. :rolleyes:

Kalan km değerini resetleme gibi bir olay var mı? Ben resetleyemedim. Yani yine bir ayar çekecekler gibi gözüküyor. 2 gündür depodaki harcama normal gözüküyor. Kalan km ise evlere şenlik. :kafa:

Yorum bağlantısı
Aykut Gürkan

Bir sonraki benzin almanda da düzelmezse servise git göster.. Tüketim değerine göre menzil değişiyor..

Tüketim mazot alıp da resetledikten sonra 5,1 ile 6,2 arasında geziyordu. Yani en kötü ihtimalle 6,2 üzerinden 50 Litre mazot rahat 800 km yapar. Oysa bizimkisinde 600'lü km.ler yapacak gözüküyor. Bence bir programlama hatası var. Çünkü arabayı servisten alırken "şamandıra değişti ve program yapıldı denmişti"..
Yorum bağlantısı
Aykut Gürkan

Senin araba dandik.. 15 veririm... :)

Sen bu aralar Uğur'la yemek falan yedin galiba. :kafa: Yoksa kene mi ısırdı? :o

CC takmadan satmam arabayı. CC taktıktan sonra da fiyat artacak haliyle. :rolleyes: O zaman görecem kaç kuruş vereceğini. :blink:

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...