İçeriğe Yönlendir

Mini 0801 - Araç Içi Kamera - Nasıl Güncellenir ?


Mustafa Yenigün

Recommended Posts

Mustafa Yenigün
(düzenlendi)

Merhaba Arkadaşlar,

 

Mini 0801 araç kamerası için yazılım güncelleme adımlarını aşağıda açıklamaya çalışacağım.

 

Güncelleme için iki farklı yöntem buluyor. Bunlardan birincisi güncel sürüm dosyasını kamera içindeki SD karta atarak kamera üzerinden güncelleme yapmak, ikincisi ise bilgisayarınıza kuracağınız bir program ile kamera ve bilgisayar USB üzerinden birbirine bağlıyken, bilgisayar üzerinden güncelleme yapmaktır. Ben birinci yöntemi daha kolay bulduğumdan o yöntemi anlatacağım.

 

Öncelikle bazı önemli noktaları belirteyim. Yazılım güncelleme işlemi,  uygulama esnasında hata yaparsanız veya cihazı uygun olmayan bir sürümle güncellemeye çalışırsanız, cihazınızı açılmaz duruma getirebilir. Siz her şeyi doğru yapsanız bile, güncelleme esnasında yaşanabilecek teknik bir sıkıntı da benzer sonuçlar yaşatabilir. Bu nedenle güncelleme kararını vermeden önce böyle bir riski de kabul etmeniz gerekir.

 

Bu riskleri en aza indirmek için öncelikle cihazınızı tam olarak şarj etmeniz gerekiyor. Cihazın güncelleme sırasında bataryasının bitip kapanması, güncellenen dosyaların yarıda kalmasına ve eksik dosya oluşmasına sebep olabileceği için, bunun önüne geçmek için cihazınızı tam olarak şarj edin.

 

Güncelleme çok kısa süren bir işlem olmasına rağmen, yarıda veya çeyrekte olan batarya göstergesine güvenmeyin.

Güncelleme aşamalarını sıralarsak :

 

  1. Doğru yazılımı bulmak
  2. Micro SD karta kopyalamak
  3. Cihazı güncellemek olarak basit üç başlığa ayırabiliriz.

 

DOĞRU YAZILIMI BULMAK

 

0801 kameramız, farklı ülkeler farklı piyasa adları ile de satışa sunuluyor. Bu nedenle piyasada farklı firmalar için özelleştirilmiş birçok yazılım sürümü ile karşılaşma ihtimaliniz var.  Ancak çok detaya girmeye ve kaybolmaya gerek yok.

 

0801’i tiplerini göre ayırırsak :

 

  • Dahili hafıza barındıran ve aynı zamanda harici Micro SD kart takılabilen model (Internal Card + External Card)
  • Dahili hafızası olmayan ve sadece Micro SD kart takılabilen model (External Card)

diyebiliriz. Aynı zamanda bu modeller de kendi içlerinde GPS’i olan ve olmayan olarak ikiye ayrılıyor.

 

Elinizde bulunan kameranın hangi özelliklere sahip olduğunu bilmemiz, doğru güncelleme dosyasını bulmamızda en önemli detayı oluşturuyor. 0801 yazılım sürümleri yıl-ay-gün sıralaması ile versiyonlanmıştır.

 

Yayınlanmış sürümlerden bazılarına bakarsak,

 

20140115

20131230

20131202

20131026

 

Gördüğünüz gibi sürüm versiyonları, yayınlandıkları tarihleri versiyon adı olarak gösteriyorlar. Böylece yayınlanmış herhangi bir versiyonun sizin kameranızda bulunandan daha güncel olup olmadığını kolayca kontrol edebilirsiniz. Öncelikle kameramızı elimize alıp hangi versiyonun yüklü olduğunu bulalım. Bunun için sağ üst köşedeki tuşa basılı tutalım ve Setup menüsüne girelim.

 

cro613gl.jpg

 

Menüye girdikten sonra aynı tuşa bir kere daha basarak “Firmware Version” menüsüne geçelim.

 

uQWR0I9l.jpg

 

Ortadaki tuşa basarak içine girelim. Yazılım versiyonumuz ekranda gözükecektir.

 

DZ4Tunll.jpg

 

Şu anda yayınlanmış son sürüm 20140115 olduğuna göre, eğer kameranızın ekranında gördüğünüz sürüm bu tarihten daha eskiyse, güncelleyebilirsiniz.

 

Peki yeni sürümleri nerede bulacağız ?

 

Dashcamtalk forumlarından Tobias adlı bir arkadaşımıza ait aşağıdaki linkte size gerekebilecek sürümleri bulabilirsiniz.

 

http://dc.p-mc.eu/?page=mini0801.firmware

 

Linke tıkladığımızda karşımıza şu sayfa gelecek.

 

kSx9qND.jpg

 

Bu sayfada en solda gördüğümüz sütun, yazılımların yayın tarihleri diyebiliriz. Bir yanında bulunan sütunda ise bu sürümün hangi özelliklere sahip cihaz için uygun olduğunu gösteriyor. 20131026 versiyonlu sürümü dikkate alıp biraz detaylandırırsak,

 

e5tsiUT.jpg

 

Bu dosyalardan üstte bulunan GPS + dahili hafıza + harici SD kart özelliği olan kamera için uygundur. Diğeri ise GPS + harici SD kart özelliği olan kamera için uygundur. ( Dikkat edin, ikinci dosyada dahili hafıza desteği bulunmuyor.)

 

Üçüncü sütun ise dosya ile ilgili detay bilgileri gösteriyor. 

 

Ojocam Branded : Bu yazılımı yüklerseniz, sürüm güncelleşecek ancak kamera açılış resmi Ojocam logosu olacaktır.

 

Elf Linux Executable for DirectUSB : Bu dosya tipinin, konu başında açıkladığım güncelleme tiplerinden ikincisine uygun olduğunu belirtir. Yani bu dosyayı bilgisayar üzerinden USB ile direk güncellemede kullanabilirsiniz.

 

Eğer SD kart üzerinden güncelleme yapıyorsak, cihazımız GPS ve harici SD kart özellikleri taşıyorsa (ve Ojocam logosunu kabul ediyorsak) o zaman aşağıda işaretli olan sürümü seçip indiriyoruz.

 

L6wpFtr.jpg

 

Benim cihazımda dahili hafıza + harici SD kart ve GPS var diyorsanız, o zaman siz aşağıda işaretli olan sürümü indireceksiniz.

 

KP0XWSB.jpg

 

En sağda bulunan “Download”a tıklayarak uygun sürümü masaüstüne indirelim.

 

Bu noktada tekrar uyarmak istiyorum. Günceleme için cihazınıza uygun sürümü seçerken çok dikkat edin. Yanlış sürümle güncellenen cihaz düzgün çalışmayabileceği gibi hiç açılmayacak bir duruma da gelebilir. Bana göre güncellemede en önemli kısım olan uygun yazılım seçimini geride bıraktık. Şimdi işin kolay kısmı olan SD karta kopyalama ve güncelleme kısmına geçelim.

tarihinde Mustafa Yenigün tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Kullanmakta olduğum kamera GPS ve sadece harici kart desteği barındırdığından ben listede üçüncü sırada bulunan dosyayı indirdim. Masaüstünde dosya adı şu şekilde gözüküyor.

 

20140115-GPS-1CARD.bin

 

Kameramız maalesef güncelleme sırasında dosyanın belli bir isimde olup olmadığını kontrol ediyor. Güncelleme sırasında kabul edilen dosya isimleri şu şekildedir.

 

    firmware-NO1-SPI-OV2710FLIP-TB15-M8452.bin

    firmware-NO1.bin

    firmware-NO1-SPI-TB15.bin

    firmware-NO1-SPIF-TB15.bin

    firmware-NO1-SPI-OV2710FLIP-TB15-MA310.bin

 

Bu nedenle de indirdiğimiz dosyayı kamera içindeki SD kart içine kopyalamadan önce adını yukarıdaki listedeki isimlerden biri ile değiştirmemiz gerekiyor. Ben farklı versiyonlarda yapmış olduğum güncellemelerde, üçüncü ve dördüncü sırada bulunan dosya isimlerini kullanarak sonuca ulaşabildim.

 

Bilgisayarınız dosya uzantılarını göstermemek üzere ayarlıysa, o zaman masaüstünüzde bulunan dosyada “.bin” uzantısını görmeyeceksiniz. Bu durumda siz de dosya adını değiştirirken listede bulunan isimlerin “.bin” kısmından öncesini alacaksınız.

 

İsim değişikliği öncesinde dosyamız :

 

WmRDHih.jpg

 

Değişiklik sonrasında dosyamız :

 

UlztfYL.jpg

 

Artık kameramızı USB bağlantısı üzerinden bilgisayarımıza bağlayabiliriz. Bağlantı sonrasında kamera “Bilgisayar” penceresinde bir sürücü adı alarak gözükecektir.

 

PuseTLX.jpg

 

Tıklayarak içine girelim.

 

f5Sv8zx.jpg

 

Masaüstünde bulunan güncel yazılım dosyamızı, SD kartımıza kopyalayalım. Burada dikkat edilmesi gereken herhangi bir klasör içine atılmaması gerektiğidir. Dosya direk olarak dışarıda gözükmelidir.

 

PHHOVAL.jpg

 

Kopyalama işlemimiz de tamamlandığına göre, artık güncellememizi yapabiliriz.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

CİHAZI GÜNCELLEMEK

 

Güncelleme yapmak için, kameramızı USB bağlantıdan ayırıyoruz. Burada iki ihtimal mevcut diyebiliriz.

 

Birinci ihtimalde kamerayı ayırdığınız anda, kameranızın ekranını uyku modundan çıkarmak üzere menü tuşlarından birine bastığınızda kameranız yazılım güncelleme dosyasını otomatik olarak bulup yazılım güncellemesi yapılması için onay ister.

 

WSpoa8gl.jpg

Menü tuşlarından en üstteki ile “YES” e geçip ortadaki tuşla onaylayarak güncelleme sürecini başlatabilirsiniz. Güncelleme yaklaşık olarak 2 dakika sürecektir. Güncelleme sonrasında cihaz kapanıp tekrar açılacaktır.

 

TZkNzxll.jpg

 

İkinci ihtimalde ise, eğer USB kablodan ayırdığınızda güncelleme uyarısı almadıysanız, bu durumda öncelikle kameranızı yanındaki yuvarlak tuşa basarak kapatın. Ardından aynı tuşa basarak tekrar başlatın. Başlatma sonrasında güncelleme sorusu karşınıza gelecek ve onay istenecektir.

Eğer herhangi bir şekilde güncelleme uyarısı alamıyorsanız, bu sorunun sebebi yüksek ihtimalle dosya ismidir. Kameranızı tekrar USB üzerinden bilgisayarınıza bağlayın. Ardından kameranın SD kartının içine girerek, güncelleme dosyasının ismini aşağıdaki listede bulunan başka bir dosya ismi ile değiştirin ve USB bağlantısını tekrar çıkarın. Güncelleme uyarısını alana kadar dosya ismini değiştirmeniz gerekebilir.

 

Ben 20140115 güncellemesini, dosya adını aşağıdaki gibi değiştirirerek yapabiliyorum.

 

firmware-NO1-SPIF-TB15

 

Güncelleme sonrası cihazınız kapanıp açıldıktan sonra, sürüm kontrolü yapmak üzere SETUP menüsü üzerinden FIRMWARE bölümüne gidip versiyonu kontrol edebilirsiniz.

 

Güncelleme başarı ile tamamlandıysa, cihazımızı son kez USB üzerinden bilgisayarak bağlayarak SD kart içindeki güncelleme dosyasını sileceğiz. Eğer silmezsek, her açılışta aynı dosyayı bulup bize güncelleme onayı soracaktır.

 

Alternatif olarak, eğer SD kart içinde önemli bir kayıt yoksa, benim tavsiyem güncelleme sonrası SD kartı direk olarak kameranın içinde bulunan SETUP menüsünden FORMAT bölümüne giderek formatlamanızdır. Böylece hem güncelleme dosyası SD karttan silinecek, hem de yeni sürümle beraber temiz bir SD karta sahip olacaksınız.


Bu bilgilere ek olarak, cihazla ilgili başka bilgilere aşağıdaki linkten de ulaşabilirsiniz.

 

http://dashcamtalk.com/mini-0801/

 

Aynı sitenin forum sayfalarında, Tobias adlı kullanıcı aynı zamanda sürümlerin açılış logolarını da markaya göre (Ford / Opel vs.) değiştirerek forum üzerinden paylaşıyor. O başlığa da şuradan ulaşabilirsiniz.

 

http://dashcamtalk.com/forum/threads/mini0801-custom-firmwares.3396/

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Emre Gülşen

Mustafa Bey bilgilendirme ve ayrıntılı anlatım için teşekkürler.Güncellemeyi yaptım bakalım sonuç nasıl olacak? Bu arada geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda kendinizi toparlarsınız.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Mustafa Bey bilgilendirme ve ayrıntılı anlatım için teşekkürler.Güncellemeyi yaptım bakalım sonuç nasıl olacak? Bu arada geçmiş olsun, umarım en kısa zamanda kendinizi toparlarsınız.

 

Aslında güncelleme işlemi oldukça basit ama maalesef hata kabul etmiyor. O nedenle mümkün olduğunca detaylı anlatmaya çalıştım. Geçmiş olsun dilekleriniz için ayrıca teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Olgu Erhan

Elinize sağlık büyük geçmiş olsun. Çok güzel açıklamışsınız.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

Çok detaylı ve güzel bir paylaşım.. En Kısa zamanda bende güncelleyeceğim. Bir sorun ile karşılaşırsam Saat 17:15'te Mercedes Kapısının önünde, elinize tutuşturum Kameramı :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Çok detaylı ve güzel bir paylaşım.. En Kısa zamanda bende güncelleyeceğim. Bir sorun ile karşılaşırsam Saat 17:15'te Mercedes Kapısının önünde, elinize tutuşturum Kameramı :)

 

Sizin kameranın güncellenmesi hiç sorun değil :) Bendeki MicroSD kartı sizinkine taksak, 3 dakikada kapıda bile güncelleriz ;)

Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

Sizin kameranın güncellenmesi hiç sorun değil :) Bendeki MicroSD kartı sizinkine taksak, 3 dakikada kapıda bile güncelleriz ;)

O zaman ben hiç uğraşmayım :) Ama güncelledikten sonra, karta format atmadınız mı ?
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

O zaman ben hiç uğraşmayım :) Ama güncelledikten sonra, karta format atmadınız mı ?

 

Dün akşam güncelleme konusunu hazırlarken formatlamadım, dosya içinde kaldı. Yalnız küçük bir sorunumuz var, kamera da bilgisayarın yanında kaldı :) İsterseniz yarın öğle yemeği arasında ya da akşam çıkışta 2-3 dakikada yapabiliriz.

Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

Dün akşam güncelleme konusunu hazırlarken formatlamadım, dosya içinde kaldı. Yalnız küçük bir sorunumuz var, kamera da bilgisayarın yanında kaldı :) İsterseniz yarın öğle yemeği arasında ya da akşam çıkışta 2-3 dakikada yapabiliriz.

Yarın çıkışta yaparız o zaman Mustafa Abi. Yanlız ben 15:30'da paydos ediyorum. 17:15'e kadar yanına çay içmeye gelebilirmiyim :)
Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Yarın çıkışta yaparız o zaman Mustafa Abi. Yanlız ben 15:30'da paydos ediyorum. 17:15'e kadar yanına çay içmeye gelebilirmiyim :)

 

Tabii ki, beklerim :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emre Gülşen

Güncelleme çözüm oldu sanırım, dün gece açık bırakmıştım kamerayı, mevcutları silip üzerine kaydetmiş ve hd kayıttaki takılmalarda düzelmiş görünüyor ayrıca menüde açılan yeni bir adımla mil ve km olarak hız seçimi yapılabiliyor ( velocity unit )

Mustafa Bey tekrar çok teşekkürler....

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

Güle güle kullan Emre Abi..

İnşallah Kameran hep güzel şeyleri kaydeder

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emre Gülşen

Amin Göksel, hepimiz inşallah güzel şeyler paylaşırız hep... Pazar günü 1, dünde 1 olmak üzere 2 adet dana vardı ama, formatla beraber geçmişe gömüldü.Geriye sadece kulaklarını çınlatmam kaldı.... :),

Yorum bağlantısı
Mustafa Yenigün

Formatlama olayı biraz ilginç. Mesela daha önceden kamerada formatlanmış bir SD kartı bilgisayardan formatlamaya kalktığımda eğer "format ayarlarını" değiştirmezsem, bende sorun çıkmıyor. Ama eğer format menüsünde "default" ayarlara basıp sonra formatlarsam o zaman problem çıkıyor. Zaten SD kartı kameraya taktığınız anda, "kart uyumsuz olarak formatlanmış, tekrar formatlıyorum" diye bir uyarı veriyor. Her türlü sorunun önüne geçmek için bana göre de her zaman format işlemi kameranın kendi menüsünden yapılmalı.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...
  • 1 ay sonra...
  • 2 yıl sonra...
Alper Başdemir

Konuyu hortlattığım için özür dilerim  :rolleyes:

İlk mesajda Mustafa beyin vermiş olduğu siteye girip baktığımda yeni güncellemeler mevcut. Acaba güncellemekte fayda varmı yoksa şuan yüklü olan 2014 01 15 güncellemesiyle devammı etmeli?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...