İçeriğe Yönlendir

Scorpio - Aracımın Bana Süprizi Şanzıman Arızası


Fatih Sarıkaya

Recommended Posts

Fatih Sarıkaya

1997 model 2.3 motorlu chia bir scorpiom var.Geçen kurban bayramında Adanaya haneyi ziyarete gittik yaylaya.Gidenekadar hiç bir sıkıntımız yoktu.Gayet güzel sorunsuz menzilimize vardık.Kurban bayramının 2.günü kasabaya gitmem gerekti (bizim oraların bıçağı meşhurdur.Arkadaşlar için hediye almak istedim)

 

Motoru çalıştırdım.Od on/of ışığı yanıp yanıp sönüyor(şanzıman arızası).Gaza bastığımda sanki 3.viteste kalkış yapıyorum tebkimesi hissettiriyor.20 km üzerine çıkınca normale dönüyor.Duracağımda 20 km altına düştüğümde sanki yüksek vitesde kalmış stop edecekmiş hissi veriyor ama stop etmiyor 900 devire sabitliyor.Bu araçla Gazipaşaya geldim.Gelirken kırmızı ışıklar kabusumdu.Birde yolda kalma korkusu var tabii.Benim çocuklar scorpioya bayılıyor onlar için bir sorun yok ama hanım nefret ediyor scorpio ile uzun yola gitmek istemiyor.Bizi yolda bırakır düşüncesi var.Haksızda sayılmaz hani.Birkere ıspartada akis kırdı,birkerede conta yaktım :) şanzıman arızasındada yolda kalsaydık 3 olacaktı.Adı çıkmış dokuza inmez sekize.Bu arada bu arabanın bana maliyeti abartısız 35 bin tl.12,5 aldım 22,5 da ben yatırdım.

 

Gazipaşaya geldiğimizden 1 hafta sonra şanzımancıya götürdüm.3 sene önce buna sıfır şanzıman yaptırmıştım ve 2850-tl para ödemiştim.4 gün sonra ustayı aradım.Usta şanzımanın içi pırıl pırıl dedi.Balataları tası ması okuyucusu taktığımız gibi.Sorun selonoitlerde dedi.Düzelttim 2 günden beride biniyorum eğer tekrar sıkıntı çıkarırsa beyni değiştirmemiz gerekecek dedi.Hangi beyin olduğunuz sordum(elektronik olanmı yoksa şanzımanın altındaki selonoitlerin olduu kısımmı).Şanzımanın altındaki kısım dedi.Yenisini 1000 euroya satıyorlar ama ben 1100-tl buldum dedi.Hemen spariş et dedim.Bundan sonraki görüşmemde ustaya yeni beyni takmamasını gittiği yere kadar gitmesini eğer arıza verirse o zaman değiştirelim bindiğimde bana bonus olsun dedim.

 

Usta aracı bitirdi bizi çağırdı gittik araca bakmaya.Yeni beyni taktığını söyledi.Denemelerde tekrar boşa çıkmış şanzıman.Nasıl şimdi dedim.Saz gibi dedi.Onedemek dedim.Bizim oralarda süpere saz gibi derler dedi.Deneme sürüşü yaptık beğendim.Hesap kaçpara dedim.3280-tl dediler ödedik döndük arkamıza geldik.Sağolsun ustam lpg demelerde bitirmiş.Yarım depo benzin vardı oda bitmiş sayılır kızmızıda idi.50 km yol gidecem bana yeter dedim.2 depo bitirsin yeterki sorunum hallolsun.Dönüşte yerleşim yerleri dışında ortalama hızım 180 km ile geldim.Yüksek devirlerde tepkimesini iyice deneme fırsatı buldum.Eskiden 200km hıza 49 sn çıkardı şuan çok cabuk çıkıyor.Beni çok etkiledi.Daha önceden bukadar güçlü torku ve beygir gücünü hissettirmiyordu.

 

Eve geldim parkettim.Motoru kapatım tekrar çalıştırdım.İleri geri 1.2. viteslere atıp park halinde tepkimesine baktım.Çok yumuşak vitese geçiyor ve vitese geçerken aracı 1-2 cm aşşağı indiriyor bunuda çok yumuşak yapıyor vuruntu yok.Eskiden vitese geçtiğinde aracı aşşağı indirirken güçlü bir vurma olurdu.Zaten arka akislerimi kıranda oynu zannedersem.

 

Sonuç araç mükemmel oldu.Bu son arızadan sonra aracıma kimse binmek istemiyor.3280-tl den hanımın haberi yok :) sordu ne kadar tuttu dedi birşeyi yokmuş dedim.Desem eve almaz garanti.Umarım bu son arızam olur.

 

Bu aracı almak isteyenler.Canlı şahit var karşınızda temizini bulursanız öyle alın yoksa bulaşmayın.Çok masraflı bir araç.Öyle böyle değil.Eskinin yenisi olmaz demiş atalar.Eskiden pek kulak asmazdım ama çok doğru söylemişler.Bir yerini yapsan biryeri bozuluyor.Normalde çokdan hurdaya ayırırdımda kıyamıyorum 2016 model araçdan eksik birşeyi yok.Viraja girişi güvenliği çok çok iyi.Şanzımancıda hayran kaldı bir ara bana sat diyecek sandım.

 

Okuduğunuz için teşekür ederim.Hem sorun çözüm için faydalı olur hemde hikaye tarzında yazmaya çalıştım.

  • Beğen 13
Yorum bağlantısı
Misafir

Patron Scorpio  :D Öncelikle geçmiş olsun. Sonrasında hayırlısı olsun. İnsan bu dertlerden belli bir süre sonra sıkılıyor. Sonunda sıfıra yönleniyor. En azından ben öyle yaptım.  :)

Yorum bağlantısı
Ali Can Ebren

Abi geçmiş olsun anlattıklarına hem güldüm hem üzüldüm Allah yardımcın olsun :)

Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

ALLAH herkese hayırlısını nasip etsin arkadaşlar.

Yorum bağlantısı
Fatih Emre

Scorpio çok güzel bir araç, zamanında Mondeo'dan üst bir sınıf imiş, Scorpio için Mercedes konforu kıvamında bir araba diyorlardı. Amma yedek parçası bulunmuyor ve otomatik vites ise kendi başına komplike bir sistem, ayrı bir dünya, arızası ise başlı başına bir bela, otomatik vites tamirinden anlayan usta da yok.

Yorum bağlantısı
Volkan Dinçel

Scorpiodaki kablo uzunluğu ve karmaşası uzaya giden roketlerde yoktur derdi bi abimiz :D

Geçmiş olsun..

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Misafir

Bu kadar içten anlatım ve vazgeçememe aracını sevenden değil, aracıyla arasında duygusal bağ olandan geleblir. Ancak bu sevgi tek taraflı ise yıpranan siz olursunuz. Daha fazla yıpranmadan bu ilişkiye son verip hayallerde özlem duymak daha doğru olur gibi. Yine de aracınız için gösterdiğiniz fedakarlıkların takdire şayan olduğunu bilmenizi isterim.

 

Saygılarımla.

Yorum bağlantısı
Serkan Karadağ

Geçmiş olsun, bence daha fazla sabrınızı ve bütçenizi tüketmeden satın. Bu halde satarsanız alan kişi de bir süre rahatlıkla biner.

Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Bu kadar içten anlatım ve vazgeçememe aracını sevenden değil, aracıyla arasında duygusal bağ olandan geleblir. Ancak bu sevgi tek taraflı ise yıpranan siz olursunuz. Daha fazla yıpranmadan bu ilişkiye son verip hayallerde özlem duymak daha doğru olur gibi. Yine de aracınız için gösterdiğiniz fedakarlıkların takdire şayan olduğunu bilmenizi isterim.

 

Saygılarımla.

Onuda düşündüm ama şartlar oluşmadı vazgeçtim.Artık son sahibiyim.Ya beni gömer yada çok çaresiz kalırsam hurdaya ayırırım.

Yorum bağlantısı
Tuncay Arslan

Tam da 2 gündür scorpio incelemesi yaparken, 1-2 ilan sahibiyle telefon görümesi yapmışken, başta Çağlar Usta'nın ve forumun uzaktan sev yorumlarına rağmen çılgınlık yapmak ağır basmıştı. Son hikayeniz osmanlı tokadı gibi oldu. :D

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Tam da 2 gündür scorpio incelemesi yaparken, 1-2 ilan sahibiyle telefon görümesi yapmışken, başta Çağlar Usta'nın ve forumun uzaktan sev yorumlarına rağmen çılgınlık yapmak ağır basmıştı. Son hikayeniz osmanlı tokadı gibi oldu. :D

Malum sitedekileri fırsat buldukca birtane daha edinmek için değil benimkinden daha temizi varmı merakından incelemekteyim :)İlan sahipleri kızmaz umarım onların %99 haşat.
 
Eğerki olduda yine almak isterseniz altta yazdıklarıma dikkat edin.
 
Motor bölümü kronik sorunu emme manifoldu çatlayabiliyor,hareret yaptığında ilahi bir güç yardımınıza gelmesse silindir üst kapağı çatlar,yenisi yok ikinci eli var oda yenisi fiyatına.Alt salıncaklar bağımsız rotlar üzerinde.Rot bozulursa salıncağı Komple değişmeniz gerekiyor rot salıncak ayrı olmuyor.Arka akisler normalde çok dayanıklı manuel viteslilerde kırmanız kolay olmaz ama oldu kırdınız diyelim.Yenisi yok gibi birşey olduda buluranız çiftini geçen sene 750-tl almıştım.Dreksiyon kutusu çok hassas asla direksiyonu tam kırmıyoruz,tam kırdığımızda pompanın sesini duyabiliyoruz.Sıfırı var fiyatı ortalama 1200-tl civarı.Bu araçların fabrika çıkışı katalitik converterli ama çoğunda converter yok (kırılmış sökülmüş veya içi boşaltılmış yenisi pahalı olduğu için)Araçta esp yok ama esp gibi bir sisteme ihtiyacıda yok.Frenlemesi olağan üstü eğer iyi bir sürücü iseniz bulunduğunuz tehlikeden ucuz kurtulabilirsiniz.Araca takılmış olan abs sistemi mükemmel iyi bir lastiğiniz varsa o mükemmel abs sitemine hiç ihtiyacınız olmuyor :)olduda tekerlerde bulunan abs sensörleri arızalandı yenisi yok çıkmasıda yok heralde.Geçen sene çıkmasını aradım abs nin takılı olduğu dökme demir ile birlikte almak zorunda kaldım çünkü sensörü paslanan dökme demirden sökmek mümkün olmadı :)Orjinal buji kablosu ister yan sanayi takarsanız randuman vermez.Aklıma gelenler bukadar
 
Yağına suyuna düzenli bakarsan birde senden başkasına anahtarı vermez isen pek sorun çıkarmaz.Çok temizini bulursanız alın ama alırsanız satmayı unutun.
Yorum bağlantısı
Tuncay Arslan

Fatih Bey önerilerinizi hece hece özenle okudum. Resimlerinden ve açıklamalarından düzgün olduğunu düşündüklerimi aradım, bazı sorular sordum ama cevaplamakta zorlandılar. Çoğu, düşük fiyata göz alıcı, konforlu arabanın cazibesine kapılıp sorunlar baş gösterince elden çıkarmak isteyen satıcılar. Şu an ucu ucuna alabileceğim bir arabanın işletme ve olası arıza maliyetlerini göze alamayacağıma karar verdim :).

 

Nisbeten daha yürütülebilir olduğunu düşündüğüm sonato, elentra, 6.26, mondeo, 406, 201 kasa 190, rover 6.20 gibi araçlardan bakıyorum. Bunun ucuna escord, kia sepiha da ekledim epey geniş bir yelpaze oldu :).

 

Tavsiyeniz ve yorumunuz için teşekkür ederim, halen fikir vermek isteyen herkese açığım ama 15 bine scorpio alamacağıma kesin inandım  :) 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Hakan Keten
(düzenlendi)

Geçmiş olsun, siz yine de satmayın aracınızı. Bizim arabanın çıkardığı sorunları yazsam roman olur.

- 1997 2.3 Ghia manuel kullanıcısı

tarihinde Mustafa Hakan Keten tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...