İçeriğe Yönlendir

Sis farı


Selçuk Keleş

Recommended Posts

Selçuk Keleş

Sis farı :

Görüşün azaldığı sisli, yağmurlu hava koşullarında yol yüzeyini, şerit çizgilerini ve işaretleri daha iyi görmenizi sağlar. Kısa ya da uzun far ışıkları yağmur veya sisteki yoğunlaşma nedeni ile parlak yansımalar oluşturduğundan verimli bir aydınlatma sağlanamaz. Islak bir yol yüzeyi ışığın %85'ini yuttuğu için sis farı otomobilde yere daha yakın bir noktaya monte edilerek yüzey aydınlatmasının etkisi artırılmaktadır.

post-5-1259928040_thumb.jpg

Işık deseni :

Yere paralel, geniş açılı, kısa mesafeli ve homojen yayılan bir ışık üretir. Işık deseni alt kısmı aydınlık, üst kısmı karanlık olacak şekilde yatay olarak keskin bir şekilde bölünmüştür.

post-5-1248857288_thumb.jpgpost-5-1260519742_thumb.jpg

Hangi ampuller kullanılmalı ?

Önerilen : Otomobil üreticilerinin orjinal ekipman olarak kullandığı, ECE R37'ye uygun, boyasız ampul markalarını kullanmalısınız. Test linklerini inceleyerek ürün seçimini yapabilirsiniz.

Önerilmeyen : Boyalı ampuller kullanılması, xenon kit takılması düzensiz ışık kırılmalarından dolayı karşıdan gelen sürücüleri zor durumda bırakacaktır.

Ne zaman kullanmalı ?

Sis farlarını gerçekten gerektiğinde kullanmalı. Kısa mesafeyi aydınlattığından bu farların sisli-yağmurlu havalar dışında kullanılması daha iyi bir aydınlatma sağlamaz.

Yüksekliği doğru ayarlanmamış ön sis farları karşıdan gelen sürücüleri, gereksiz yere yakılan arka sis farları arkadaki sürücüleri zor durumda bırakabilir. Yere çok yakın ışık dağıtan bu farların ışığı yerdeki su birikintilerinden yansıyarak karşıdan gelen sürücüleri rahatsız edecektir.

Sis farının ışık deseni normal koşullar için tasarlanmamıştır, amacı dışında kullanımı diğer sürücüleri rahatsız eder.

Gündüz normal hava koşullarında hiç bir far yakılmaz. Önceden görünürlüğü artırmak için kısaları yakıyorduk ama zaten çok da verimli değildi. Zaten artık gündüz farları standartlaştı.

Gündüz yağışlı ve sisli havalarda kısa farlar yakılır. Sis farı yakılmaz. Amaç göz kamaştırmadan görünürlüğü artırmaktır, gündüz koşullarında kısa ya da sis hiç bir far zaten aydınlatmaz.

Gece normal hava koşullarında kısa farlar yakılır. Sis farı yakılmaz.

Gece yağışlı ve sisli havalarda kısa farlar + sis farları yakılır.

Aşağıdaki karşılaştırmada, solda kısa farlar açık ve +%90 performans ampulu kullanılmıştır. Kar taneleri görülebilmekte ve görüşü etkilemektedir. Sağda ise sis farları açık ve sarı sis ampulü kullanılmıştır. Kar taneciklerinin görünmediği, aydınlatma az olmasına rağmen görüşün daha net olduğu görülebilmektedir.

post-5-1276772785_thumb.jpg

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...