İçeriğe Yönlendir

Aşil Tendon Kopması(Rüptürü)


İbrahim Çelik

Recommended Posts

İbrahim Çelik

9 Mart 2017:

Halı saha maçında top bana doğru ortalandı aniden hareketlenip(hızlıyımdır biraz) sıçrayarak topu kontrol etmek istedim. Hemen arkamda da bir arkadaşım vardı. Arkamdan küüüüüt diye bir ses geldi. Beraber yerle bir oldum. Bütün vücudum sarsıldı. Sanki beni ayağımdan tutup salladılar gibi oldu. Sırt üstü yatarken arkamdaki arkadaşa ortak öyle vurulur mu? dedim. O da yok ortağım ben vurmadım derken sağ bacak alt baldırıma bir ağrı girdi ki nefesim kesildi. Elimi baldırıma attığımda alt baldır kasım top gibi üstte duruyordu. Bu olaylar olurken karşı kale civarındaki arkadaş da kütürtüyü duyup gelmiş. Mustafa bir terslik var beni tellere götür dediğimi hatırlıyorum ancak ağrı dayanılacak gibi değil. Paldır küldür doğruca acil servise gittik. Doktor röntgen istedi elle muayene etti bir şey yok dedi. Bi ağrı kesici iğne yapalım yarım ayak ateli yarın ortopedi. Bu arada ben bileğimi elimle sıkınca arka tarafta aşil tendonun olmadığını fark ettim. Durumu doktora söyledim. Baktı hayır hocam yerinde dedi. Röntgen? orada tendonlar görülmez kemiklerde bir sıkıntı yok. Ağrıkesici yaptırmadım(ağrı kesici durumun vehametini perdeler nerede sorun olduğunu anlamakta güçlük çekersiniz) terleye terleye ayağı atele aldık ardından arkadaşlar beni eve ulaştırdılar. Bereket ki 1. katta oturuyorum İki kişinin kollarında merdivenler zehir oldu.

10 Mart 2017

Sabah erkenden arkadaşın aracıyla yanımda eşim olduğu halde özel hastaneye gidip durumun acil oduğunu ve hemen bir ortopedistin ilgilenmesini rica ettik. Sağolsunlar hemen isteğimizi yerine getirdiler(Buradan doktorlarımıza, sağlıkçılarımıza, polislerimize ve askerlerimize teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bu zümrelerin aldığı her kuruş sonuna kadar helaldir ve daha fazlası da gereklidir. Diye Düşünüyorum) Doktor Basit bir elle muayeneden sonra aşil tendon kopmuş hocam dedi. Sonuç Hemen tedaviye başlayacağız. Ben emin olalım hocam deyince acilen MR çektik aşiltendon %100 kopuk. İki tür tedavi var

1. Ameliyatsız PRP denilen yöntem. PRP de kişiden kan alınıyor, özel tekniklerle kandan sıvı ve hücreler elde edilip kopma bölgesine enjekte ediliyor. 1 yada 2 kere uygulanıyor. 20-45 gün bacak olduğu gibi kalçaya kadar alçıda kalıyor. Bu süre sonunda Walker Bot takılıp açı ayarları yapılarak 20-45 gün yürüyüşler yapılıyor. Bot zamanından sonra 10-20 seans fizik tedavi derken 6 ay iyileşme 1.5 yıl tam iyileşme.

2. Cerrahi yöntem: Ayak aşil tendon hizasından açılarak tendonlar uç uca dikiliyor. 20-45 gün tam yada diz altı alçı. 20-45 gün bot. 10-20 seans fizik tedavi vs. aynı işlemler.

 

PrP tekrar riski yüksek

Pahalı

 

Ameliyat tekrar riski düşük

ucuz

ağrılı

 

Biz tekrardan korktuk ve ameliyatı tercih ettik. Hemen aynı gün hazırlıklar yapıldı. Özel odaya alındık(ek ücrete tabii) 1 saat sonra anestezi uzmanı geldi. Hocam ameliyatını 1 Spinal Anesteziyle yapabiliriz 2. Genel anesteziyle yapabiliriz. Tercih senin.

 

Spinal anestezi:

Belden ine yapılacak bacaklar ve altta kalan her şey uyuşacak.

Ameliyat sonunda baş ağrısı, mide bulantısı çekme riskin var.

Ameliyat sonrası ağrı daha az olur.

İğne yapılırken çok küçük bir ihtimal de olsa omur ilik zarar görebilir.

 

Genel anestezi:

Boğaza sarkıtılan solunum hortumu sonradan boğaz tahrişi yapar.

Bilincin kapalı olduğundan tansiyon vb durumlar zor kontrol edilir.

Ameliyat sonrası ağrılar şiddetli olur.

 

Bilincimin kapalı olmasından nefret ederim. Sipinal anestezide karar kıldım. Hanım da onay verince beni hemen ameliyathaneye aldılar.

 

Ameliyat masasına oturunca doktordan rica ettim habersiz hiç birşey yapmayın. Lütfen yeterli bilgi verin. Sağolsunlar çok anlayışlı davrandılar.

Hocam hasta bakıcı omuzlarınıza bastıracak.

Ben omurgalarınıza parmağımla bastırıp kanal bulacağım.

İğneyle gireceğimiz yeri dezenfekte edip iğneyi yapacağım.

2-3 dakika içerisinde kalçalarınıza doğru bir ısı yayılması hissedeceksiniz.

5 dakika içerisinde de iğneden altta kalan hiç bir doku yada organınızı hissetmeyeceksiniz.

 

İğneyi yaparken hiç ağrı hissetmedim ancak omur iliğime iğne girince kasığımda bir bası hissettim. Birkaç dakika içerisinde ise belden aşağı felç durumundaydım. İnanılmaz bir deneyim. Felçlilerin ne hissettiğini anlayabiliyorum.

Yüzü koyun yattım koluma bir manşet bağladılar ve parmaklarımda baş ucumdaki bilgisayara elektrodlar götürdüler. Derken doktor kesip biçmeye başladı. Ben kes biç işini anestezi uzmanından canlı dinliyorum. Ameliyat bitti beni sırt üstü döndürdüler ki bacak olduğu gibi alçıda.

 

Ameliyattan sonra 8 saat gibi hiç bir şey hissetmedim. Felç gibi yattım sonra kalçalarımdan itibaren açılarak his gelmeye başladı. Ancak makat kaslarımı ve idrar yolu kaslarımı hissetmiyorum. Hareket ettiremiyorum. O bölge sonradan açıldı. Bunu şundan dolayı anlatıyorum. Bu durumda ameliyat olacaklar mutlaka sonda taktırsın. Zira idrar yollarını hissetmediğinizden dolayı idrarı da hissetmiyorsunuz ve böbreklerinize reflü(idrar geri kaçması) riski taşıyorsunuz. Ben sonda taktırmaktan utandım ancak sağlıkta utanmak daha büyük sorunlara yol açıyormuş. İnanılmaz bir basıyla kendime geldim ki ağrı -bası hissi belime vuruyor. Doktor hemen sonda takılması talimatı verdi. Neyse...

 

Sonuç:

1. Antibiyotik kullananlar

2. Sigarayı yeni bırakmışlar

3. Şeker hastaları(ben oluyorum)

4. Ayakkabısını yeni değiştirmiş olanlar.

5. Isınmayı gereksiz kabul edenler

 

Halı Sahada maça gitmesin. Bana da ders oldu. Koparttık aşilin Tendonunu.

 

 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Arif Aykın

Geçmiş olsun buna benzer olay bende mevcut be yazık ki. Halı saha maçında arkadaşla topa koştuk ve ben sol ayağımı yere sıkı bastım arkadaş kalçasıyla bana vurunca bacak sıkı basılı olduğundan döndü ve ön çapraz bağlar sizlere ömür. Ne acı ama anlatamam çok kötüydü. Hemen acile gittim özel hastahaneye doktor arkadaşımdı film e falan gerek Yok girişi iptal ettir iğne falan yapmayacağım zarar verir sana dedi yarın ortopedi ye gel dedi bağlar kopuk gibi duruyor dedi diz kapağım aşırı şişmişti. Sabah hemen ortopedi ye gittim mr çekildi ve beklenen sonuç ön çapraz bağlar kopuk tamamı ve yan bağlar hafif zedelenme çok şükür menisküs de sıkıntı Yok dedi. Sonrasında Demir destekli dizlik kullanmaya başladım evde mevcut vardı. Dizlik varken tam normal yürümeye başladım derken iş yerinde tavan vincine çıktım elemanlar arızayı çözemeyince mecbur çıktım tabi orada tekrar döndü çok şükür korkuluk tuttu yoksaki  %100 sizlere ömür olurdum 35 metre yükseklik. Sonrasında 1 ay daha dizlik kullandım ve 2 haftadır dizlik kullanmıyorum. Şu an hafif ağrı haricinde sıkıntı Yok ama bugün şu anda yoldayım Hacettepe üniversitesi ne ortopedi ye gidiyorum bakalım sonuç ne olarak.  Bende ara ara geceleri kramp girer gibi oluyor kopuk olan yere sizde de mevcut mu bu tarz bir şey

Yorum bağlantısı
Ayhan Asil
(düzenlendi)

Hocam, büyük büyük geçmiş olsun. 5. ve son yazdığın; maç başlamadan ısınmayı gereksiz yere enerji kaybı olarak gören ben de sol ayak çapraz yan bağı kopartmışız. Kötüsü iyileşmeyebilirmiş. Anlayacağın biz de senin gibi jübileyi yaptık. Artık kalede idare ediyoruz.

tarihinde Ayhan Asil tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Barış Kalkan

Çok Geçmiş olsun

Acil şifalar dilerim.

Yorum bağlantısı
Arif Aykın
Bir saat önce, Ayhan Asil yazdı:

Hocam, büyük büyük geçmiş olsun. 5. ve son yazdığın; maç başlamadan ısınmayı gereksiz yere enerji kaybı olarak gören ben de sol ayak çapraz yan bağı kopartmışız. Kötüsü iyileşmeyebilirmiş. Anlayacağın biz de senin gibi jübileyi yaptık. Artık kalede idare ediyoruz.

Size de geçmiş olsun evet kopan bağ bir daha birleşmiyor özellikle çapraz bağlar mecbur ameliyat görünüyor 

Yorum bağlantısı
Saim Ulaş Yılmaz

Çok geçmiş olsun. İyileşme süreci kısa ve rahat geçer inşallah. 

Yorum bağlantısı
Ozan Kılıçaslan

Öncelikle çok geçmiş olsun. Allah şifa versin. 2002 yılında ben de dizimdeki kistten dolayı ameliyat oldum ve belden iğne vurularak belden aşağısı uyuşturuldu. Bu yöntem yüzünden 2 sene filan özellikle kışın bel ağrılarım oldu. Dikkat etmenizi öneririm. İnşallah şu anki teknoloji ile bu sıkıntılar en aza inmiştir

Yorum bağlantısı
Metin Akbal

Geçmiş olsun okurken bile midem bulandı çünkü benimde yine halı sahada 30 dk sonra havadan gelen topa vurup ayağımı yere koyacağım sıra çıtırt diye bir ses geldi o sesi kulağımla duydum. Ön çapraz bağ ve menisküs pert. 3 yıl oldu ameliyat olacağım ama çocuk vs derken bir türlü zaman ayıramadım. Şimdi daha da bir tırsmaya başladım :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
İbrahim Aslıoğlu

Geçmiş olsun Hocam, inşallah en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.

 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ali Karakaya

Geçmiş olsun hocam, içim bi hoş oldu.

Yorum bağlantısı
Önder Özcan

İbrahim Çok geçmiş olsun. Rabbim acil şifalar versin.

 

Arif kardeşim sana da geçmiş olsun.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın
58 dakika önce, Metin Akbal yazdı:

Geçmiş olsun okurken bile midem bulandı çünkü benimde yine halı sahada 30 dk sonra havadan gelen topa vurup ayağımı yere koyacağım sıra çıtırt diye bir ses geldi o sesi kulağımla duydum. Ön çapraz bağ ve menisküs pert. 3 yıl oldu ameliyat olacağım ama çocuk vs derken bir türlü zaman ayıramadım. Şimdi daha da bir tırsmaya başladım :)

 

Peki şu an nasıl ameliyat olmadınız yürümede sıkıntı var mı 

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur

Çok geçmiş olsun. En kısa zamanda sahalara dönersiniz inşallah.

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
 
Peki şu an nasıl ameliyat olmadınız yürümede sıkıntı var mı 


Ilk bir sene dizimin ustune oturamadim ilk aylarda sikinti yasadim. Su an sikinti yok ama dikkat ediyorum. Dikkatli basmadigim zaman agri giriyor. 40 yasina kadar ameliyat ol dedi doktor kireclenme yasarsin diye anlatti.
Yorum bağlantısı
Misafir

Çok geçmiş olsun acil şifalar diliyorum. 

Halı saha maçlarında en çok korktuğum olaydır aşil tendonu kopması. 

 

 

Yorum bağlantısı
Eren Gökmen

Cok gecmis olsun. Allah sifalar versin.

Yazi bilgilendirme acisindan cok güzel olmus bu arada. Adim adim, secenekler ve sonuclari cok güzel anlatmissiniz. Aklimizda artik.

Yorum bağlantısı
Arif Aykın
13 dakika önce, Metin Akbal yazdı:

 


Ilk bir sene dizimin ustune oturamadim ilk aylarda sikinti yasadim. Su an sikinti yok ama dikkat ediyorum. Dikkatli basmadigim zaman agri giriyor. 40 yasina kadar ameliyat ol dedi doktor kireclenme yasarsin diye anlatti.

 

Bana da aynısını söylediler eğer sürekli dönme yaparsa kireçlenme kaçınılmaz olur ve tedavisi Yok dediler.  Ben de oturamıyordum 3 ay oluyor benim kopalı şu anda namaz kılarken dizimin üzerine oturubailiyorum yük vermeden ama o gün ağrı oluyor 

Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Bana da aynısını söylediler eğer sürekli dönme yaparsa kireçlenme kaçınılmaz olur ve tedavisi Yok dediler.  Ben de oturamıyordum 3 ay oluyor benim kopalı şu anda namaz kılarken dizimin üzerine oturubailiyorum yük vermeden ama o gün ağrı oluyor 


Aynen namazda sikinti oluyordu ilk 1yil oturarak kildim bende. Cuma namazi falan zor oluyordu bagdas kuramiyordum.
Yorum bağlantısı
İbrahim Yılmaz

Hocam geçmiş olsun. Yazdıklarınızı okuyunca akşamki halı saha maçına gitsem mi gitmesem mi diye düşünmeye başladım.

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

off off geçmiş olsun, çarçabuk iyileş inşallah....

 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...