İçeriğe Yönlendir

Sipinal Anestezi ve Baş Ağrısı


İbrahim Çelik

Recommended Posts

İbrahim Çelik

Arkadaşlar aşağıda linkini verdiğim konuda aşil tendon kopmasından dolayı ameliyat olduğumu ve ameliyatımın da spinal anestezi altında gerçekleştirildiğinden bahsetmiştim.

 

Aşiltendon Kopması 

 

Bu konuda sipinal anestezi ve sonrasında ortaya çıkan durumlar hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

 

Sipinal Anastezi Nedir?

Spinal anestezi bel omurları arasından iğne yardımıyla girilerek belden aşağısının uyuşturulması demektir. Anastezi doktoru belde uygun bir boşluk bularak buradan iğne yardımıyla giriş yapar ve uyuşturucu maddeyi omurilik dokusuna enjekte eder. Bundan sonra 3-5 dk içerisinde kalçalardan başlayarak ayak uçlarına doğru uyuşma gerçekleşir. Uyuşmadan hemen önce hafif bir ısı hissi öncül belirtidir.

 

Spinal Anastezi Hangi Durumlarda uygulanır?

Özellikle genel anestezinin tehlikeli olduğu durumlarda sipinal anestezi iyi bir seçenektir. Genel anastezi sırasında kişinin tansiyonunun zor kontrol ediliyor olması, genel anasteziden sonra ameliyat ağrılarının çok şiddetli geçiyor olması, genel anestezi sırasında soluk borusuna gönderilen yardımcı hortumların sonradan sorun oluşturabiliyor oluşu gibi sebepler sipinal anesteziyi tercih edilebilir kılıyor.

Ancak sipinal anestezi bütünüyle iyi bir yol değil. Belden girilen iğnenin belde hasara sebep olma riski, ameliyat sonrası bazen haftaları bulan şiddetli baş ağrısı riski, uyuşukluk devam ederken idrarını hissedememe ve dahası idrar boşaltamama durumu sipinal anesteziden kaçınma nedenleridir.

 

Doktorunuzdan Bilgilendirme Talep Edin:

Sonuçta omuriliğinize iğne yapılacak. Ani hareketlenmeler ciddi sakatlığa neden olabilir. Sakatlığı önlemenin en iyi yolu kontrolü elden bırakmamaktır. Doktorunuzdan süreç hakkında bilgilendirme isteyiniz. Özellikle iğne yapılırken haber vermesini talep ediniz.

 

Sipinal Anestezide baş ağrısı:

Bu ameliyat sonrası en çok şikayet edilen durumdur. Bu baş ağrılarını yaşamamak için kişi bolca sıvı tüketmelidir. Özellikle kahve, cola, çikolata vs kafein ve kakao içeren sıvıların tüketilmesi baş ağrısı riskini ciddi oranda azaltacaktır.

Ben ameliyat sonrası hiç baş ağrısı çekmedim. Bunun sebebi(bana göre) ameliyattan önce bazı ön bilgiler alıp ameliyattan sonra bu ön bilgileri hayata geçirmemdi. Örneğin bolca sıvı tükettim bu sıvıların bolca kakao ve kafein içeriyor olmasına dikkat ettim. Bu aşamada şunun da farkına vardım ki sonda önemli bir etken çünkü vücutta biriken sıvı sonda sayesinde anında atılıyor böylece sıvı sirkülasyonu vücuttaki narkozu da uzaklaştırıyor. Sonda takılmadığında ise idrar geldiği hissedilene kadar sıvı sirkülasyonu tam olarak gerçekleşmiyor.

Aslında baş ağrısının asıl sebebi omur ilikte açılan delikten sıvı sızması ve BOS(beyin omurilik Sıvısının) basıncını yitirmesidir. Bu nedenle kan damarları dengeleyici basıncın yokluğunda aşırı hassas sinirlere baskıyı artırır böylece baş ağrısı artar. Kafein ve kakao türevleri kan damarlarında büzüşmeye neden olacağından ve Bolca sıvı tüketimi ise BOS daki basınç düşüşünü engellediğinden baş ağrılarında iyileştirici etkide bulunur.

 

Sıvı Tüketimine Dikkat:

Sıvı tüketirken özellikle baş ağrılarının yokladığı anları takip etmek gerekiyor. Baş ağrısı aniden gelmiyor. Kişiye ben geliyorum diye haber veriyor. Bu aşamada sıvı alınımını hızlandırmak etki ediyor. 

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

2 defa genel anestezi ile ameliyat oldum 1 tanesi çok büyük ve riskli bir ameliyattı 7 saat sürdü öyle çok şiddetli ağrı yaşamadım anestezi uzmanının tecrübesi ve bilgisi bu arada çok önemli

tarihinde Doğuş Bağ tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...