İçeriğe Yönlendir

Cerrahi Sünnet Hakkında Bilinmesi Gerekenler...


Cem Dilmen

Recommended Posts

Cem Dilmen

Kıymetli arkadaşlar merhabalar...

Malumunuz sünnet sezonunun gelmesiyle gerek günlük hayatta, gerekse forum ortamında bununla ilgili sorular hem soruluyor hem de sorulacağını düşünüyorum. OTOCLUBTR nin benim yanımdaki değeri çok farklı O yüzden forumdaki arkadaşlarımızın rafine ve sağlık bilgileri yetkili bir ağızdan duymaları yerinde olacaktır düşüncesi ile sünnetle ilgili bilinmesi gerekenleri bir başlık altında toplamayı uygun gördüm. Tamamen kendi yazım olup araklama değildir. Eğer bunların dışında bir soru gelirse de seve seve cevaplamaya hazırım. 

Biraz tarihi ve dini gelişiminden bahsedeyim zira başka başlıklarda da geyik ve merak konusu olmuştu. 

Bildiğiniz gibi sünnet dini bir vecibe kabul edilmekte. Dini kaynaklara bakıldığında sünnetin ilk yazılı kaydı Tevratta geçiyor. Kenan ülkesi veya Kenan illleri   (İbranice: Kena'an, Akadca: Kinaḫḫu) denilen bölgenin Hz İBrahime verilmesini anlatan kısımda bunun karşılığında Hz. İbrahim ve ona uyanların sünnet olmasını tanrı istemiştir. Bunun üzerine tarihte ilk sünneti Hz. İbrahim'in kendi kendine yaptığı belirtilmektedir. Sonrasında da onun soyundan olan herkes sünnet adetini yerine getirmişlerdir. ( Dini bilgilerin doğruluğunu lütfen tartışmayalım sadece genel kültür olarak yazdım ). Peygamber Efendimiz de Hz. İbrahim soyundan geldiği için sünnet olmuş ve olunmasını tavsiye ve teşvik etmiştir. Yahudiler için sünnet işlemi Farz , bizim için ise sünnet kabul edilmektedir adı üstünde. ÖZellikle Afrika ve arap ülkelerinde Kadın Sünneti de halen yapılmakta olup Peygamberimiz bu işlemi kesinlikle önermemiş ve yapılmasını yasaklamıştır. KAdın sünnet klitorisin kesilmesinden ibaret olup özellikle cinsel hazzı azalttığı için yapılması uygun olmayan bir şey olarak kabul edilmektedir. 

 

Sünnet gerekli midir, faydaları - zararları nelerdir denince; Bu konuda da literatürde çok farklı şeyler mevcuttur. Bir kısım araştırma sünnetin hijyen için muhakkak yapılması gerektiğini savunurken bir diğer gurup cinsel hazzı azalttığı düşüncesi ile sünnet uygulamalarına karşı çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar sünnetli erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıkların istatistiksel olarak daha az gürüldüğünü desteklemektedir. O yüzden yapılmasının sağlık açısından daha iyi olacağı kanaatindeyim. 

Özellikle bazı Avrupa ülkelerinde sünnet işlemi yasaktır. Bunun dayanak noktası ise reşit olmayan bir çocuğun keyfi bir işleme maruz bırakılması ve ileriki hayatında bunun doğurduğu kötü sonuçlar olabileceğidir. Özellikle Fransa bu konuda oldukça katı bir tutum sergilemektedir. 

Ülkemizde sosyolojik açıdan şahsım adına rahatsız olduğum bir durum var onu da yazmadan geçemeyeceğim. Sünnetle erkeklik arasında direkt bir bağ kurulması olayına karşıyım. Zira sünnete bu tarz mana yüklemek o yaştaki bir çocuğun zihninde çok çok yanlış şeylerle özdeşleşebilmekte ve bu da ergenlik ve yetişkinlik döneminde bazı psikolojik ve toplumsal sorunlara yol açabilmektedir. Şahsım adına sünnet dini ve ananevi bir işlem olarak yapılmalı, çocuğu korkutmadan bu işlemin gerekliliği anlatılmalı ve yanlış bilgilendirmelerden kaçınılmalıdır. 

Sünnet işlemi ülkemizde sıklıkla uygulanan bir işlemdir ve en çok tartışma konusu olan sünnetin hangi yaşlarda daha uygun olacağı sorusudur. 
Sünnet yaşı için değişik ekollerde değişik öneriler mevcut. En rağbet göreni 1 yaş ile 6 yaş arasında sünnet dahil penise yönelik hiç bir girişimsel işlemin yapılmaması gerekliliğidir. Bu yaş aralığında çocuğun cinsel dürtüleri değişik eğilimlere girer ve kastrasyon fobisi denilen bir durum oluşur. Zaten dikkat edilirse erkek çocuklar bu dönemde sürekli pipileri ile haşır neşir olma eğilimindedirler. Bunun sebebi tamamen kontrol amaçlıdır. Bu dönemde aileler bu hareketi peniste kaşınma, enfeksiyın vs olarak yorumlayıp doktora müracaat etmekte ve hatta direkt olarak sünnet ettirip rahatlama eğilimine girmektedirler. Halbuki yapılabilecek en büyük yanlışlardan biri budur. Zira bu yapılırsa çocuğun sürekli korktuğu kastrasyon fobisi gerçekleşmiş olur ve direkt olarak cezalandırılma gerçekleşmiş olarak bilinç altına yerleşir. Cinsel aktif dönemlere gelindiğinde bu tarz uygulamaların cinsel sapkınlıklara yol açabileceği iddia edilmektedir ( Homoseksüel eğilimler, fetişizm yada normal cinsellik dışı cinsel arzular vs vs). O yüzden bu yaş aralığı hiç bir girişim önerilmemektedir. 
Elbette bu teorik bir bilimsel bilgi ancak hiç de yabana atılır bişey değil. O yüzden ben dahil çoğu ürolog 1-6 yaş aralığında sünnet gibi işlemleri tavsiye etmemekteyiz. Benim sünnet yaşı rekorum 56 bunu da yazayım dedim :) 

Yukarıda yazdığım bilgi sadece minik bir özetten ibaret olup çok daha detaylı bilgiler mevcuttur ancak bence forum için genel bilgi olarak bu kadarı yeterli. 
Elbette bu durum keyfi sünnet için geçerli, eğer tıbbi gereklilik ( Sürekli idrar yolu enfeksiyonları, böbrek anomalileri, idrar yapmaya mani olacak kadar penis ucu darlıkları vs.) durumlarında sünnet yaşı gözardı edilip bir an evvel sünnet işlemi yapılmalıdır. 
İlk 1 yaşında sünnet tavsiyesi birkaç sebepten yapılır 
- Yara iyileşmesinin daha iyi olması ; Bu doğrudur. İlk yaş içinde hücre yenilenme hızı daha yüksek olduğu için yara iyileşmesi daha hızlı olmaktadır. Ancak ilk bir yıl içinde sünnet derisinin penise olan yapışıklık derecesi en üst düzeydedir ve sünnet esnasında extra bir sıyırma işlemi gerekir. Bu durumda sünnet kesisinin yanında bir de sıyırılan bölgenin yarası ilave olmaktadır Bu durumda da daha uzun iyileşme süresine sebep olnabilmektedir. Ayrıca bezleme olacağı için çocuğun kakasının sünnet bölgesine değmesi durumunda enfeksiyon kaçınılmaz olmakta ve bu durumda da hem yara iyileşmesi gecikmekte hema de farklı tedavilere ihtiyaç duyulabilmektedir. 
Ayrıca bu yaştaki çocukların hareket kısıtlaması mümkün olmadığı için sünnet sonrası dönme, üzerine yatma, elle pansumanı çekme durumlarında kanamalar sık olmakta ve 2. bir girişim gerekmektedir ki sevimsiz bir durumdur. 
- İkinci öneri sebebi bebeğin ilk 1 yaşına kadar ağrıyı pek hissetmediği için sünnetin uygun olacağıdır. Özellikle Ortadoğu ülkelerinde sünnet doğumdan sonraki 7 gün içinde ve anestezi yapılmadan sıklıkla uygulanmaktadır. Gerekçesi de budur. Ancak yapılan çalışmalar yeni doğan bebeklerin en az yetişkinler kadar ağrı hissettikleri yönündedir. Zaten hepimiz hastane doğumlarında topuk kanı alınan bebeklerin ne kadar ağladığını gözlemişizdir. Buradan pay biçmek zaten kafi bence.
Özellikle ilk 6 ay içerisinde yapılacak her türlü cerrahi ve enjeksiyon işleminin ciddi komplikasyonlara sebep olabileceği de zaten bilinen bir gerçek. Mesela bırakın genel anesteziyi, 2 cc.lik lokal anestezik madde enjeksiyonundan bile yetersiz karaciğer gelişimine bağlı olduğu düşünülen methemoglobinemi adı verilen bir durum gelişerek Allah korusun bazen ölümcül sonuçlar olabilmektedir. 
Netice olarak ideal yaş ya da yöntem diye birşey malesef yok. Çocuğun yapılacak işlemin ne amaçlı yapıldığını anlayabileceği bir yaş en uygun zaman olacaktır. Şahsım adına tüm sünnet işlemlerini mümkün olduğunca lokal anestezi ile yapmaktayım. Zira keyfi bir işlem için genel anestezi riskine girmek pek uygun olmayacaktır. Çocuk eğer korkutulmamışsa ve sünnete hazırlıklı bilgi sahibi olarak gelmişse hiç bir sorun olmayacaktır. Sadece penis ve çevresine yapılacak lokal anestezik enjeksiyonu sünnet ve sonrasındaki 2 saat boyunca yeterli olan ağrı kontrolünü sağlamaktadır. Kendi oğlumu da 8 yaşında sünnet ettiğimi belirteyim bu arada. 
Sünnet işleminde en çok tavsiye edilen ve halen altın standart olarak kabul edilen sirkumsizyon ( halk arasında dikişli sünnet ) denilen yöntemdir. Ortalama 10 dakika süren bu işlemde sünnte komplikasyonları en az görülmektedir. Sünnet sonrasında 1 saat gözlem altında tutulan çocuk sonrasında taburcu edilmektedir. Sünnet külodu ile rahatlıkla günlük aktivitelerine dönebilmektedir.

Bu yöntem dışında Çan yöntemi, Alis klemp, giyotin vs gibi yaklaşık 10-15 çeşit sünnet yöntemi mevcuttur. Bu yöntemlerin kullanılması tıbbi olarak yasak olmamakla birlikte dediğim gibi en çok tavsiye edilen yöntem Cerrahi Sünnet yöntemidir. Ben, düzenlenen sünnet şölenleri dahil hep bu yöntemi uygulamaktayım. Aslında cerrah için uzun ve zahmetli bir yöntem olmakla birlikte hasta için en garantili ve komplikasyon oranı en düşük yöntem olduğu için yapmak daha uygun olmaktadır. 

İyileşme döneminin çocuğa göre değişebileceği unutulmamalıdır. Yara yerine 3 gün su değirilmemesi tavsiye edilir ve 3 günün sonunda banyo yapılabilir. Havuz ve deniz gibi aktivitelerin 1 hafta dolmadan yapılması önerilmemektedir. Dolayısı ile bu gün sünnet yarın deniz olayı pek de tavsiye etmiyoruz. :) 
Sünnette konulan dikişler kendiliğinden emilen dikişlerdir o yüzden alınması gerekmez. Sünnet sonrası düzenli pansumana vs de genel olarak gerek görülmemektedir. 

 

Umarım faydalı olmuştur.

Dediğim gibi başka aklınıza gelenler olursa cevaplamaya hazırım.

Saygılarımla...

  • Beğen 37
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Ne çok yanlış biliyormşuuz. Teşekkürler. Okul öncesi düğün dernek sünnet te boldur.

Yorum bağlantısı
Selim Kaya
(düzenlendi)

Yakın zamanda yaşını dolduracak oğlumuz için düşünüyorduk. Bir daha düşünmek daha sağlıklı olacak.

Bilgilendirme için Allah razı olsun.

 

Düzeltme: İmla hatası.

tarihinde Recep Selim Kaya tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mesut Eyibil

Valla Hocam konu çok iyi olmuş, benim ufaklıkta doğumundan şuanda kadar sürekli hastanelere gittiği için çocukta hastane,doktor fobisi baş göstermeye başladı nasıl yaparız feryat figan olmadan diye düşünüyordum daha 4 yaşında 8-9 yaşına kadar bekleriz heralde teşekkürler bilgilendirme için.

Yorum bağlantısı
Emin Önal

Yaşına gelmemiş erkek evlat sahiplerine tavsiye ederim.

Benim oğlumu erken sünnet ettirmemi sağlayan 2 husus vardı.

1.) Doktorumuz 1 yaş sonrası ilkokul çağına kadar sağlığı için olmaması gerektiğini söylediği için, 

2.) 7-8 yaşlarında olup benim yaşadıklarımı yaşamaması için  :D

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Cem Dilmen
1 dakika önce, Sani Gerşon yazdı:

Hocam yazıda giyotun diyorsunuz?

 

giyotin.jpg

Aynen odur Sani Bey. Rahat durmayan çocuklara bununla yapıyoruz. 

Şaka şaka. sistemin benzer olduğu bir cerrahi alet. Genel geçer adı giyotin olduğu için öyle deniyor. Mantık aynı, penis derisi yukarıdaki mekanizmada olduğu gibi kıstırılıp üzeri bistüri ile kesiliyor. Mantık aynı olduğu için giyotin diyorlar...

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
4 dakika önce, Cem Dilmen yazdı:

Aynen odur Sani Bey. Rahat durmayan çocuklara bununla yapıyoruz. 

Şaka şaka. sistemin benzer olduğu bir cerrahi alet. Genel geçer adı giyotin olduğu için öyle deniyor. Mantık aynı, penis derisi yukarıdaki mekanizmada olduğu gibi kıstırılıp üzeri bistüri ile kesiliyor. Mantık aynı olduğu için giyotin diyorlar...

Bi hayal ettim de, tansiyonum düştü, taşikardi yaptı hafiften :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Okan Tansel

Cem hocam malesef verdiniz bilgiler doğrultusunda bir çok tıpçı hocamızında yanlış bildi ortaya çıkıyor . sizin verdiniz bilgileri esas alırsak benim ikizleri sünneti 1 yaşına gelmeden yaptırdım en az 5 çocuk cerahıyla konuştum hepisi en doğrusu dediki herhangi bir proglem yoktu şükür. ama sünnet etirdik.VElası şuan ellerinzden öper 3 yaşındalar bir sorunumuz yok ilerleyen zamanlarda inşallah sorun yaşamayız ALLAH ' ın izniyle .Lakin verilen bilgi şu yönde 2 yaşa kadar yapılır 2 yaz ile 7 yaş arası yapılmaz .diyorlar dediniz sendrom yaşanıyormuş.Benim 3 numara 2 yaşında  7 yaşa kadar beklicez nasipse.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Önder Özcan
(düzenlendi)

Ağzına sağlık Cem hoca.

 

32 dakika önce, Sani Gerşon yazdı:

Bi hayal ettim de, tansiyonum düştü, taşikardi yaptı hafiften :)

Olmadıysan kirven olurum :D

tarihinde Önder Özcan tarafından düzenlendi
  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur
(düzenlendi)
Bir saat önce, Sani Gerşon yazdı:

Bi hayal ettim de, tansiyonum düştü, taşikardi yaptı hafiften :)

bende de okurken aynı durum oluştu. Kalbim sıkıştı :D 

 

Cem Bey elinize sağlık. Resimde arkamdan asılan sıpalar sırada bekliyor :D 

tarihinde Erdoğan Temur tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Ağzına sağlık Cem hoca.
 
Olmadıysan kirven olurum [emoji3]

8 günlükken abi, ama 5 i 1 yerde verebilirsin,sorun etmem
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tahir Ak

teşekkürler bilgiler için.
7 aylıkken sünnet ettirdim oğlumu lokal anestezi ile 15 dakika falan sürdü yanında değildim. 15 dakika deli gibi ağladı sesini duyuyordum kapıdan.
Eyvah dedim hata ettim keşke büyüyünce sünnet ettireydim dedim.
ameliyattan çıktı çok şükür güle oynaya eve gittik. 3 4 günde normal günlük yaşantısına döndü.
Anlattığınız anestezi nin karaciğere olan etkisini hiç düşünmemiştim. İnşAllah bir sorun olmaz.
Bu arada lazerle değil cerrahi müdahale ile ürolog tarafından sünnet yapıldı.

Yorum bağlantısı
Cem Dilmen
2 saat önce, Okan Tansel yazdı:

Cem hocam malesef verdiniz bilgiler doğrultusunda bir çok tıpçı hocamızında yanlış bildi ortaya çıkıyor . sizin verdiniz bilgileri esas alırsak benim ikizleri sünneti 1 yaşına gelmeden yaptırdım en az 5 çocuk cerahıyla konuştum hepisi en doğrusu dediki herhangi bir proglem yoktu şükür. ama sünnet etirdik.VElası şuan ellerinzden öper 3 yaşındalar bir sorunumuz yok ilerleyen zamanlarda inşallah sorun yaşamayız ALLAH ' ın izniyle .Lakin verilen bilgi şu yönde 2 yaşa kadar yapılır 2 yaz ile 7 yaş arası yapılmaz .diyorlar dediniz sendrom yaşanıyormuş.Benim 3 numara 2 yaşında  7 yaşa kadar beklicez nasipse.

Okan bey yazının detayında var önerilmeyen yaş aralığının 1-6 olduğu zaten. O yüzden bahsettiğiniz dr arkadaşların yanlış olduğu kanaatinine neden kapıldınız anlamadım. Benim verdiğim detaylar erken önerilen sünnetlerin avantaj ve dezavantajlarını anlatmak içindi. Yoksa 1yaş altında sünnet yapılmasın şeklinde yada yanlış olduğu yönünde  bir şey yazmadım. 

 

 

2 saat önce, Tahir Ak yazdı:

teşekkürler bilgiler için.
7 aylıkken sünnet ettirdim oğlumu lokal anestezi ile 15 dakika falan sürdü yanında değildim. 15 dakika deli gibi ağladı sesini duyuyordum kapıdan.
Eyvah dedim hata ettim keşke büyüyünce sünnet ettireydim dedim.
ameliyattan çıktı çok şükür güle oynaya eve gittik. 3 4 günde normal günlük yaşantısına döndü.
Anlattığınız anestezi nin karaciğere olan etkisini hiç düşünmemiştim. İnşAllah bir sorun olmaz.
Bu arada lazerle değil cerrahi müdahale ile ürolog tarafından sünnet yapıldı.

Tahir bey lokal anesteziye bağlı bahsettiğim komplikasyonlar işlem esnasında görülür o yüzden o anda olmadı ise sonradan olma ihtimali zaten yok içiniz rahat olsun.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fevzi Göktaş

Oğlum 14 aylık. Biz de bu aralar yaptıralım diyorduk. Kararsız kaldım şimdi.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Önder Özcan

 

4 saat önce, Sani Gerşon yazdı:

Bi hayal ettim de, tansiyonum düştü, taşikardi yaptı hafiften :)

 

3 saat önce, Sani Gerşon yazdı:


8 günlükken abi, ama 5 i 1 yerde verebilirsin,sorun etmem

 

Allahtan olmuşsun, ben de şimdi bi hayal ettim de bu yaşta kirven olduğumu, hanım 112 yi aradı beni görünce :shok:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tahir Ak
Tahir bey lokal anesteziye bağlı bahsettiğim komplikasyonlar işlem esnasında görülür o yüzden o anda olmadı ise sonradan olma ihtimali zaten yok içiniz rahat olsun.

cevabınız ve bildiklerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mithat Tuğrul

Güzel bilgiler. Elinize sağlık.

Sünnet yaşı rekorunuzu okuyunca güldüm :) Yabancı birisiydi sanrım. Türkler o kadar yıl kaçamaz diye düşündüm :)

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
6 saat önce, Sani Gerşon yazdı:

Bi hayal ettim de, tansiyonum düştü, taşikardi yaptı hafiften :)

 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Recep Demirci

Güzel bilgiler gerçekten hocam teşekkürler paylaşımınız için.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Okan Tansel

Cem bey şu bilginin yanlış oldunu düşünüyorum. sizin verdiğiniz bilgiler sonrasınta  diğer hocalarımız 2 yaşa kadar uygun olduğu sölüyor. ki benim 3. çocuğumu 3 ay önce 1,5 yaşındayken neredeyse yaptırıyorduk. biraz hareketlenmesi Abilerine ayak uydurması ve güvenilir hoca bulamamızdan askıya almıştık. Yani bilseydik 1 yaş ve altı şartlar uygunsa olur .ona göre haraket ederdik nasıl olsa 2 yaşa kadar zamanımız var diye düşünmemize sebep oldu Hocalarımız bundan bahsetmiştim ben.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Emrah Altun

Çok faydali oldu benim için 2,5 yaşında oğlum var ne zaman sünnet ettirsem diye düşünüyordum

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...