İçeriğe Yönlendir

Lastik Ebatları Değişimi


Coşkun Polat

Recommended Posts

Coşkun Polat
(düzenlendi)

Forum içerisinde genel lastik konularını gezerken şöyle bir durumun olduğunu fark ettim. aracımda şu ebatta lastik var, şu ebada geçiş yapsam nasıl olur,  45 yanak yüksekliği var 50 ye geçsem konforda neler olur gibi sorular ve bunlara verilen bir takım cevaplar olmuş. Cevap veren arkadaşlar arasında gerçekten bilerek cevap verenler de olmuş, sadece kendi mantığına göre kendi görüşünü söyleyenlerde olmuş. Bu konuya şöyle bir açıklık getirmek istiyorum. Lastik ebatları konusunda her araç üreticisi o modele en olması gereken ebadı kapı içinde yada yakıt kapağı içinde yazmıştır. 

 

Mesela benim aracım Opel Corsa 2013 1.3CDTi. Bu araç 14", 15", 16" ve 17" olarak ayrı ayrı satışa sunuluyor. Farklı donanım seçeneklerinde farklı ebatlar ile satılabiliyor.

 

185/70R14
185/65R15
195/55R16
215/45R17

 

Her inch için yanak yüksekliği ve taban genişliği önceden bellidir. Tüm gerekli testler yapılarak bu değerler belirlenmiştir. Tüm bu lastiklerin toplam lastik çapları birbirine çok yakındır. Yeni uygulamaya göre bunların dışında ebat takarsam muayenede sorun yaşıyorum zaten.

 

Lastik hava basıncı konusuna gelirsek, Basınç değerleri sabit değerler değildir. Akaryakıt istasyonlarında olan basınç tablosu gerçek değerler değildir. Her aracın her modeli için lastik hava basınç değerleri farklıdır. Örnek verecek olursak 185/65R15 kullanan iki farlı model araç aynı hava basınç değerlerine sahip olmaz. Bu değerler aracın ön arka ağırlıklarına göre özel olarak belirlenir. Ayrıca araçta yolculuk eden kişi sayısına göre ve bagaj ağırlığına göre yine değişiklik gösterir. 

 

Bu konuda yazılabilecek çok fazla detay var ama burada hepsi bir kerede aklıma gelmiyor. Soru sormak isteyen olursa memnuniyetle cevaplamaya çalışırım.  Aracınıza uygun lastik ebatlarını öğrenmek için kapı içine, yakıt kapağı içine yada www.lastikebatlari.com a bakabilirsiniz.tMgN0hcwR0KUwvnYa91xhA.png

tarihinde Coşkun Polat tarafından düzenlendi
  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Coşkun Polat

Konu aktiftir. Sorularınızı bekliyorum.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...