İçeriğe Yönlendir

Hollanda Elektrikli Araçlara Yönelik Bir İlki Gerçekleştirecek!


Sefa Şerif

Recommended Posts

Sefa Şerif

Hollanda Hükümeti elektrikli araçlara talebi artırmak ve daha kolay şarj etmeleri için akıllıca bir proje başlattı. İşte detaylar...

 

hollanda-elektrikli-araclara-yonelik-bir

 

Elektrikli arabaların çoğalması ve hızlı üretimleri bir kenara dursun, ülkeler yeni nesil araç motorlarına daha hızlı tepkiler veriyor. Bazı dünya ülkeleri önümüzdeki 5 ile 10 yıl arasında fosil yakıtın kullanmayacağını bildirmişti. Elektrikli araçların üretimi hız kesmenden devam ederken düşünülmeyen bir şey ise bu araçlar nerede şarj olacağıydı!

 

Geçtiğimiz gün bu konu üzerine Tesla Türkiye’nin 10 ilinde dolum istasyonları kurma kararı almıştı. Hollada Hükümeti de elektrikli araçların daha çok rağbet görmesi açısından yeni bir çalışma başlatıyor. Güney Hollanda şehri olan Lahey‘de ilk olarak yapılması planan “şarj merkezleri” nasılmış olacağına beraber bakalım!

 

İlk olarak Lahey’de start verilecek uygulamada sokak lambası direklerinden faydalanılacak.

 

hollanda-elektrikli-araclara-yonelik-bir

 

Anlatılanlara bakılırsa Hollanda Hükümeti, kamuya açık bölgelerde araçların en rahat batarya dolumunu gerçekleştireceği şekilde sistem kurulacağı söylendi. Bu projenin ismine de “Şarj Feneri” verilmiş. Şarj Feneri, tam olarak sokak lambalarıyla alakalı.

 

Yani direklere kurulacak şarj üniteleri ile araçlar batarya dolumunu gerçekleştirecek. Her bir direğe 2 adet bu sistemden yapılarak aynı anda 6 aracın şarj etmesi sağlanacak.

 

Lahey’de pilot bir bölgede 3 adet farklı sokak lambası direğinde uygulamaya başlandı.

 

hollanda-elektrikli-araclara-yonelik-bir

 

Genel olarak olayın ne olduğuna bakarsak; elektrikli araçların kolay ve hızlı şarj edilmesini sağlayarak insanların daha çok tercih etmesi sağlanmış olacak. Şehirlere, elektrikli araç şarj istasyonlarını ayrı bir platform kurmaktansa gücünü lambadan alan sistemlere yer vermek daha akıllıca olacaktır.

 

Hollanda’nın başlattığı bu proje gerçekten akıllıca. Bir dönem bize de giriş yapan Honda ve Renault marka elektrikli araçların şarj etme sorunlarından dolayı talep görmemişti. Gerçi halen daha sürse bile en azından Tesla‘nın bu konuda girişimler yaptığını söylemiştik.

 

Eğer ki kafalarındaki plan tam olarak tutarsa 6 yıl içerisinde Hollada şehirlerinin tüm sokak lamba direkleri birer şarj istasyonuna dönüştürülmüş olacak. Tek taşla iki kuş vurma deyimi de bu konuya gayet uygun olacaktır. Çünkü lambalar aydınlatırken aynı anda aşağısında araçlar bataryalarını dolduracak.

 

Kaynak: https://paratic.com/hollanda-elektrikli-arac-sokak-lamba-sarj/

 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Serkan Aktay

Çok güzel bir uygulama. Ama asla Türkiye'de olamayacak birşey. Türkiye'de olsa kabloları aynı gün direkle beraber çalarlar.:biggrin:

  • Beğen 2
  • Mutlu 3
  • Üzgün 1
Yorum bağlantısı
Sami Demirpaz

5 Sene evlle Hollanda'da girdiğim her sokakta elektrikli şarj istasyonu vardı. 

 

Bizde yerin altındaki bakır kabloları çalıyor millet :(

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...