İçeriğe Yönlendir

Yağmur Sensörü Nedir, Nasıl Çalışır?


Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Yağmur Sensörü; Genellikle araç dikiz aynası kısmında ön cama birleşik durumda bulunan sensör vasıtası ile yağmuru ve yağmurun şiddetini algılayarak, araç sileceklerini yağmurun şiddetine oranla çalıştıran sistemdir. 

 

Yağmur sensörü bulunan araçların dikiz aynasının monte edildiği noktada veya dikiz aynasının üzerinde infrared sensörler bulunur . Bu sensörler aracın ön camı ile öyle bir açıda yerleştirilmişlerdir ki gönderilen ışın önce yağmur tanesine sonra aracın ön camına ve ardından sensöre toplanır. Aracınızla yola çıktığınızda yağmur yağmıyorsa gönderilen ışınlar herhangi bir engel ile karşılaşmayacağı için ön cama  yansımaz ve dikiz aynanızda bulunan sensörler işlem yapmaz. Yağmur başladığında ise yağmur tanelerine çarpan kızılötesi ışınlar damlalardan sekerek ön cama yansır oradan da aynada bulunan algılayıcıya düşerler . Yağmur damlaları ne kadar sık yağarsa kızılötesi ışıkların yoğunluğu o kadar artar ve aynada bulunan sensör silecek hızını o kadar arttırır. Hız arttırma işlemi bir decoder sayesinde gerçekleştirilir. Aracınızda ayrıca sensörü off konuma getirmek için kol ve ya buton da mevcuttur.

Yağmur sensörü verilerinden araç içindeki diğer donanımlar da faydalanabilir. Örneğin, yağmur başladığında açık olan sunroof ve diğer camların kapanması sağlanabilir. 

 

yagmur_sensoru.jpg

 

 

yağmur sensörü nedir, yağmur sensörü nasıl çalışır. 

  • Beğen 6
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...