İçeriğe Yönlendir

Şerit Takip Asistanı Nedir Nasıl Çalışır?


Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Şerit takip asistanı, araç iç dikiz aynası arka kısmında yer alan kamera sayesinde şerit çizgilerini okuyarak aracı iki şerit çizgisi arasında tutmayı sağlayan bir otomatik sürüş sistemidir. 

serit_takip_asistani.jpg

 

Şerit takip asistanı "Lane Assist", istenmedik şekilde şeritten çıkma nedeniyle oluşan kazaların önlenmesine yardımcı olur ve sürüş güvenliğini artırır. Aracın istenmedik bir şekilde şeritten çıkacağı sistem tarafından algılandığında, şerit takip asistanı "Lane Assist" sürücüyü görsel olarak uyarırken aynı zamanda direksiyonu geçici olarak devralarak aracı içinde bulunulan şeride doğru hafif bir şekilde yönlendirir.
Modele bağlı olarak şerit takip asistanı "Lane Assist" sürekli ve yumuşak bir şekilde direksiyon açısını düzeltir.

Sistem, yaklaşık 65 km/s ve üzeri hızlarda devreye girerek, iç dikiz aynasında bulunan bir kamera yardımıyla kesintili ve kesintisiz şerit işaretlerini okumaya başlar.  

 

serit-koruma_sistemi_2.jpg

 

Bazı modellerinde şerit takip asistanı "Lane Assist", sadece tek bir şerit algılandığında bile sistemi aktif tutabilmektedir. Yine bazı modellerde, eğer sürücünün tercih ettiği bir sürüş çizgisi varsa (örneğin sola veya sağa daha yakın gitmek gibi) bunu da öğrenerek aracı o çizgide tutabilir.

Araca yönlendirme yapmayıp sadece direksiyonu titreterek sürücüyü uyaran sistemlerde bulunmaktadır. 

Algılama işlemi karanlıkta ve sisli yol koşullarında da çalışmaya devam eder. Fakat, yol üzerinde algılanabilir şerit ya da yol çizgisi bulunmuyorsa, sürücü direksiyonu tutmuyorsa ya da hız 60 km/s’nin altına düşmüşse sistem devre dışı kalır.

Şerit takip asistanı “Lane Assist” ayrıca, sinyal lambası tetiklendiğinde sürücünün isteği doğrultusunda bulunduğu şeridi terk edeceğini anlar ve tepki vermez. Sürücü, şerit takip asistanı “Lane Assist” müdahalelerini, çok düşük bir kuvvet kullanımı ile baskılayabilir ve bu sayede sürücünün aracı bilinçli ve sorumlu bir şekilde sürme yükümlülüğü kesinlikle ortadan kalkmaz.

 

 

 

Kaynak : vw sözlük

otomatik şerit kontrol sistemi, şerit takip asistanı, şerit takip sistemi 

 

  • Beğen 9
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...