İçeriğe Yönlendir

Senkromeç Nedir, Senkromeç Ne İşe Yarar


Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Senkromeç; vites kutusunda yer alan, iki dişli arasındaki dönme hızını eşitleyen parçadır. 

 

senkromec.jpg

 

Vites değişimi sırasında, bir vitesten diğerine geçildiği sırada, dişlinin birisi sabit dönerken, diğeri hızla ve ivmeyle dönmeye devam ederken yavaş dönen dişli ile devir sayıları eşitlenmeden kavranırsa, vites geçişlerinde zorlamalar ve zamanla dişlilerde aşınmalar kırılmalar oluşur. 

 

Senkromeç, vites kutusunda motor prizdirekt mili üzerindeki dişlileri ile geçecek olan vites dişlileri arasındaki devir sayısını eşitlemek için kullanılır. Vites kolunu hareket ettirdiğimizde hareket veren dişli ile hareket alan dişli arasındaki devir sayısı senkromeç ile eşitlendikten sonra vites geçer. Bu sayede, sarsıntısız ve vuruntusuz bir geçiş sağlanmış olur. 

 

senkromec_gif.gif

 

Debriyaja tam basıyor olmamıza rağmen, vites geçişlerinde dişli sesleri geliyorsa veya vitesler zorlanarak geçiyorsa, ilgili vitesin senkromeçi aşınmış ve frenleme görevini yapamıyor demektir. Bu durumda, geçici çözüm olarak, biraz bekleyerek dişlinin yavaşlamasını sağladıktan sonra vitese takılabilir. Kesin çözüm ise, ilgili senkromeçin değiştirilmesidir. 

 

Ayrıca, bir çok vites kutusunda 1. ve geri viteste  senkromeç bulunmaz.. bu sebeple bu viteslere geçişte, biraz zorlanması normaldir. 

 

 

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Bu video klasik 1936 şevroleden. mutlaka izleyin:

 

 

 

 

 

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...