İçeriğe Yönlendir

Yunanistan - Arnavutluk - Karadağ Seyahat Önerileri Yol Bilgileri


Rıdvan Ergün

Recommended Posts

Rıdvan Ergün
(düzenlendi)

Merhaba.

Ağustos Ayında 3 aile otomobillerle Yunanistan üzerinden Karadağ'a bir yurtdışı gezisi planlıyoruz. Geziye İstanbul'dan başlayıp ilk gün Selanik'te konaklamayı Selanik de yarım gün gezdikten sonra ertesi gün yola devam ederek Karadağ Kotor'a ulaşmayı planlıyoruz. Karadağ Kotor arası haritada 600 kilometre görünüyor. Bana kalırsa o yolu bir günde giderim diye düşünüyorum. Nihai hedefte  Kotor'a gidip birkaç gün kalacağız, arada günü birlik Mostar'a gitme niyetimiz de var. O yüzden Kotor'a kadar gün kaybetmek istemiyorum.  Ancak Selanik'ten Kotor'a olan 600 kilometrelik yol için çok zahmetli ve uzun sürer aynı günde gidilmez, gümrüklerde de zaman kaybedilir deniyor ve  arada Odrih'te bir gece kalmamız tavsiye ediliyor. Hatta navigasyonda Odrih bile Selanik'ten  5-6 saat sürer diye gözüküyor. Halbuki mesafe 300 kilometre. Aradaki yol ve trafik şartları çok mu kötü acaba? Bir de Arnavutluk tarafını genel güvenlik açısından karayolu ile önerilmez diyen yazılar okudum. Bu yolları bilen, güzergah ve konaklama önerisinde bulunacak olanlar varsa şimdiden teşekkür ederim. Süremiz bir hafta. Bu bir hafta içerisinde  güzergahı tamamlayıp İstanbul'a geri dönmeyi düşünüyoruz.  Ulaşacağımız nokta Kotor. Orada iki veya üç gün konaklama niyetindeyiz ama gidiş gelişte arada konaklayacağımız, gezeceğimiz.yerler ve yol güzergahı konusunda öneri bekliyorum.

Toplam 10 kişi 8-75 yaş grubunda ve 2 araba olacağız.

Şimdiden teşekkür ederim. 

tarihinde Rıdvan Ergün tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Bülent Tarakçı

Yugoslavya binbir parçaya ayrıldığı için habire gümrüğe girip çıkacaksınız. Pasaport unuz tabiri caiz ise hışırlanacak :) Oralara kadar gitmişken Dubrovnik i de görmelisiniz (Dubrovnik te kalenin arkasından  denize girmiştim. Deniz çivit mavisi ve çok güzeldi.). Kotor dan 90 km. Çok akıcı bir yol değil. Ama manzara süper. Kotor körfezini dolanıyorsunuz. Körfezi dolaşmadan feribot ile de geçebilirsiniz .Ama körfezi dolaşırken görünen manzara çok güzel.  Mostar a gitmek kesinleşirse, sahilden Dubrovnik ve Neum a geçin. Dubrovnik yerine ,Neum da geceleyin. Neum daha ucuz ve çok güzel deniz manzarasına sahip oteller var. Neum Bosna Hersek e bağlı. Deniz kıyısı yolları çok dar ve kalabalık. Dağlar kıyıya çok yakın ve dik olduğundan yollar fena. Arnavutluk ta trafiğe dikkat edin. Kural ihlali çok yapıyorlar. Işık vs. dinlemiyorlar. Trafik Allah a emanet.  Yunanistan da hız ihlali yapmayın. Ohri de mini bir matbaa vardı. İlginç olan kağıdın hamurunu da kağıdı da baskıyı da kendisi yapıyordu. Sahil e çok yakın bir aradaydı. Biraz gezinirseniz bulursunuz. Küçük bir yer. İlginç geleceği kanaatindeyim. Ohri de, göl de tekne turu yaparsanız şehri daha güzel görme imkanına sahip olursunuz. Selanik e giderken Kavala nın dışından geçeceksiniz. Giderken ya da dönerken aynı güzergahı kullanacaksanız Kavala yı da gezin. Deniz ürünü seviyorsanız güzel yer. Midyeli pilavı çok meşhur. Bir de kurabiyesi. Türkçe bilen bir sürü insan var. Sokaklarda bizim içtiğimiz kahveden içip tavla oynuyorlar. Nargile içiyorlar. Biraz bölük pörçük yazdım. Kusura bakmayın. Aklıma gelirse yine yazarım. Şimdiden iyi eğlenceler.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

1 hafta bu kadar program için çok kısıtlı değil mi?

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Halis Parlak

Rıdvan bey, ben karayoluyla gitmedim genelde oraya inip araç kiralayarak gezmiştik.Genel itibariyle balkanları sevdiğim için mükerrer şekilde gittim.Selanik'e ben de otobüsle gittim yaklaşık 600 km civarı yollar düzgün bizim duble yollar misali otoban var.Selanik'e gidişte veya dönüşte Kavala'ya uğramanızı tavsiye ederim.Makedonya'ya geçecekseniz Üsküp'e de uğramanızı zaman varsa şehri ve Matka Kanyonu'nu gezmenizi ve Destan'da köfte yemeden geçmemenizi tavsiye ederim.Üsküp'ten Ohri'ye geçerken yol üzerinde Gostivar ve Tetovo'ya da uğrayıp dinlenebilirsiniz.Ohri ise muhakkak bir gece konaklanması gereken bir yer.Ordan Struga üzerinden Arnavutluk'a geçiş yapabilirsiniz.Yol otoban değil ama bizim bölünmemiş yollarımız gibi.Biz Elbesan üzerinden Durres'e geçmiştik.Durres,adriyatik kıyısında bence İşkodra ile beraber görülmesi gereken yerlerden biri.Ordan Kotor'a devam edebilirsiniz yine bu yol üzerinde Ulçin ve Bar gezilmesi gereken yerler.Ben Bar'dan Podgorica'ya geçmiştim.Kotor ve Dubrovnik'e uğrayamamıştım.

 

Sizi biraz zorlayabilir ama Mostar'a da gitmenizi tavsiye ederim.Mostar'a yakın Blagay Alperenler Tekkesi var orada balık yiyebilirsiniz.Ayrıca son Osmanlı köyü Poçiteli'de görülmeli.Kalma açısından tavsiyem olamayacak ben genelde araç sürdüm veya güzergah çizmekle meşgul oluyordum :) Yollar Makedonya'da genelde otoban çok sık duruyorsunu ve para ödüyorsunuz.Arnavutluk'un yolları bence genel itibariyle kötü.Güvenlik açısından sorun yok ama stabilize yollara girebiliyorsunuz bir anda.Biz Duster kiraladığımız için sorun olmadı :) Malum gündüz farlarınız açık olsun.Bizim için sıkıcı olan tarafı hız sınırını geçmiyorlar boncuk gibi diziliyorlar bu da zaman kaybına neden olabiliyor :)  En sorunlu sınır kapıları Makedonların çok bekletiyorlar ve rüşvet bekliyorlar ve bence Türkleri pek sevmiyorlar.Yeşil pasaport olmasına rağmen sıkıntı çıkarıyorlar arabayı ve çantaları arıyorlar.Arnavutluk,Bosna ve Karadağ çok rahat geçmiştik. Mostar yolu bölünmemiş ama temiz yol ve Neretva nehri yanında gidiyorsunuz harika manzaralar var aşağıda ekleyeceğim.İşkodra gölü ve kalesi de gezilmesi gereken yerlerden biri.Ben buralara ait fotoğrafları eklemeye çalışacağım youtube kanalımda da gezi videolarım var gideceğiniz yerlerle ilgili tek tek eklemek yerine kanal linki verdim.Yakıt ve yemek işi çok ucuz şaşırılacak şekilde.Geçtiğiniz yerlerde bize dair izleri hep göreceksiniz bu bazen tarihi bir eser olacak ya yemek ya tanıdık birileri...

 

Çok keyifli bir gezi olacağını düşünüyorum sizin adınıza.

 

 

https://www.youtube.com/results?search_query=halis+parlak

 

 

IMG_3079.jpg
IMG_3212.jpgIMG_3607.jpg
IMG_4487.jpgIMG_4513.jpg
IMG_4546.jpg

  • Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Cerci
(düzenlendi)

ben 2016 agustos ayinda sizin guzergahiniza yakin sekilde bir seyahatim olmustu ben hirvatistandan mostar a ordan karadag da bir gece konakladiktan sonra arnavutluk kosova makedonya uzerinden yunanistana gecmistim arnavutluktan direk yunana gecmememin sebebi arnautlugun yollari kucuk ve dar cok vakit kaybi oluyor ozellikle karadag bosna hersek yollari onunuze bir komyon cikarsa kmlerce sollamak icin firsatiniz olmuyor makedonya ve kosovanin otobanlari guzel arada kucuk yollarida olsada arnavutluk yollarindan iyi buldum acikcasi km olarak 40 km kadar yolu uzatsamda zamandan kazadigimi dusunuyorum kosovadan gecerseniz avrupa icin olan yesil arac sigortaini kabul etmiyorlar ulkeye giriste 15-20 euro gibi bir ucrete sigorta yapiyorlar ve sinir kapilarinda turkce bilen bir kac polis gormustuk 

selanik kotar arasi haritada 600-9.30 saat yazdigina bakmayin kesinlikle  hic durmadan rahat 11-12 saati bulur sonucta yollari cok kucuk 2 aracsiniz birbirinizi bekliyeceksiniz tuvalete gideceksiniz yemek yiyeceksiniz yorulup sofor degistireceksiniz bunlarida eklerseniz bu sure biraz daha artabilir arnavutlarin araba kullanisi biraz tehlikelidir cok dikkatli olun 

bosna hersekle karadagin yollari tamamen koy yolu 

ben olsam oglen selanikten cikar aksama uskup e varir bir otel bulur geceyi orda gecirirdim ne kendimi nede yanimdakileri riske atardim 

yunanda otoyollar ucretli kosovada ucretli

IMG_1099.JPG

IMG_1104.JPG

tarihinde Mustafa Cerci tarafından düzenlendi
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. 

Ben de konuyu açarken özellikle Sani Gerşon'un dediği gibi gün sayımızın trafikte geçecek süreye oranla yeterli olup olmadığını sizlerden istedim. 

Anlaşılan Selanik'e kadar sorun yok fakat Selanik'ten sonrası sıkıntılı. 

Selanik'ten sonra Üsküp veya Ohrid 'de bir gece kalınırsa Kotor'a 3. gün ulaşılacak.

Bunum 3.gün de geri dönmesi var. Zaten hepi topu 7 günümüz var.

Rotada değişiklik mi yapsak, kararsız kaldım şimdi. Çünkü sezon yaz olacağı için şimdiden otel rezervasyonlarımızı yapmamız gerekiyor. 

Yorum bağlantısı
Halis Parlak

Yerinizde olsam Kotor hedef ise Selanik-Makedonya-Kosova-Karadağ güzergahını izlerdim.Bu sefer Ohri ye inemezsiniz.Bir yerlerden vazgeçmek zorundasınız.Bosna'da 50 km otoban var o da Tuzla tarafında onun dışında aynı Karadeniz'in eski yolları dere kenarından inip çıkıyorsunuz.

 

Mustafa bey'in Karadağ yolu düşüncesine katılmıyorum benim balkanlarda gördüğüm en iyi yol Karadağ ve Sırbistan yollarıydı.Kotor'dan başkent Podgorica'ya gelirseniz yolları görürsünüz.Kosova ise bunların bir tık altında.Ayrıca mesafeye bence bakın çünkü otoban yok mesafeler uzuyor çok zaman alıyor.Oranın 600 km si bizim 1000 km ye bedel.Hırvatistan hariç tüm balkanlarda araç sürdüm bizim yollarımızın kıymetini çok daha iyi anladım.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Rıdvan Ergün
12 saat önce, Halis Parlak yazdı:

Yerinizde olsam Kotor hedef ise Selanik-Makedonya-Kosova-Karadağ güzergahını izlerdim.Bu sefer Ohri ye inemezsiniz.Bir yerlerden vazgeçmek zorundasınız.Bosna'da 50 km otoban var o da Tuzla tarafında onun dışında aynı Karadeniz'in eski yolları dere kenarından inip çıkıyorsunuz.

 

Mustafa bey'in Karadağ yolu düşüncesine katılmıyorum benim balkanlarda gördüğüm en iyi yol Karadağ ve Sırbistan yollarıydı.Kotor'dan başkent Podgorica'ya gelirseniz yolları görürsünüz.Kosova ise bunların bir tık altında.Ayrıca mesafeye bence bakın çünkü otoban yok mesafeler uzuyor çok zaman alıyor.Oranın 600 km si bizim 1000 km ye bedel.Hırvatistan hariç tüm balkanlarda araç sürdüm bizim yollarımızın kıymetini çok daha iyi anladım.

Teşekkür ederim Halis Bey. 

Ohri ye uğramayınca Selanik-Kotor arasında bir gece nerede konaklamamızı önerirsiniz?

Yorum bağlantısı
Halis Parlak
On 16.04.2018 at 13:38, Rıdvan Ergün yazdı:

Teşekkür ederim Halis Bey. 

Ohri ye uğramayınca Selanik-Kotor arasında bir gece nerede konaklamamızı önerirsiniz?

 

Tabi ki Üsküp :)  Ordan Kosova veya Arnavutluk üzerinden Kotor'a geçebilirsiniz.

 

Ya da başka bir alternatif Selanik-Ohri-Durres-İşkodra-Kotor da olabilir size. Buralar tatil şehirleri İşkodra'yı saymazsak.Tatil amaçlı düşünüyorsanız Üsküp yerine bu güzergahı tercih etmeniz daha mantıklı olur.Ayrıca Üsküp'ten giderseniz Kosova'ya girmeniz gerekebilir oradan Karadağ ve Sırbistan'a geçenlere sıkıntı çıkarıyorlar diye duymuştuk ve kullanmadık.Arnavutluk üzerinden gidip geldik Karadağ'a.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...