İçeriğe Yönlendir

Bulut Depolama Servisleri (Dropbox, Google Drive, Skydrive Vs.)


Zafer Ayvacı

Recommended Posts

Zafer Ayvacı
(düzenlendi)

Arkadaşlar ara sıra forumda değişik konularda dile getirdiğim bir meseleyi yeni konu açarak daha çok üyeye ulaştırmak istedim. Dilim döndüğünce, size aslında pek de yeni olmayan bu teknolojik durumu izah ederek, kullanım kolaylıklarını tarif etmeye çalışacağım.
 
- Bulut depolama nedir?
Öncelikle bulut depolama servisi ismi, ingilizce isminden tam çeviri ile elde edilmiş. Orijinal ismi Cloud Storage Service olarak geçer. Cloud (bulut) hizmeti olarak kısaltabiliriz. Yakın geçmişte özellikle şirketler tarafından kullanılan ve çalışanların tek bir havuz içerisindeki dosyalara erişim ve ortak çalışmalarına olanak sağlarken, artık bireysel kullanım için de önemli olmaya başladı.
 
- Peki bulut depolama ne işe yarar?
Bulut depolama servisleri, internette size ait bir depolama alanına sahip olmanızı sağlar. Bu alanı yedekleme, dosya paylaşma veya arşivleme amacıyla kullanabilirsiniz. İnternet üzerinden erişebildiğiniz bir sabit diskiniz (hard disk) varmış gibi düşünün. Bu sabit diskinize resimlerinizi, müzikleriniz, özel belgeleriniz, filmlerinizi kısacası aklınıza gelen her türlü dijital dökümanınızı koyabilirsiniz.
 
- Bulut depolama servislerinin farkları neler? Nasıl seçmeliyim?
Bulut servisleri günümüzde oldukça arttı. İçlerinden hangisini kullanacağınıza siz karar vereceksiniz. Burada seçiminize yardımcı olacak konu ihtiyaçlarınız. Örneğin bir bulut servisi size 2 GB sabit disk alanı verirken, bir diğeri 15 GB alan verebiliyor. Bu alana yükleme ve bu alandan indirme hızlarında kısıtlama yapanlar da var, sınırsız hız ile yükleme ve indirme yapmanıza müsade eden de. Akıllı telefonunuz veya bilgisayarınızla kolay eşitlenebilmesi de yine kişilerin tercihlerinde önemli rol oynayabiliyor.
 
- Bulut depolama servislerinin kullanım alanları nelerdir?
Bulut depolama servislerini, bir sabit disk veya flash diski kullandığınız gibi kullanabilirsiniz. Örneğin bir dosya paylaşmak istediğinizde, dosyayı bulut servis hesabınıza yükler, indirme linkini dosyayı göndermek istediğiniz kişiye verebilir, böylece rapidshare türündeki sitelerle uğraşmak zorunda kalmazsınız. Beklemeden, güvenle dosyalarınızı istediğiniz kişilere ulaştırabilirsiniz. Yüklediğiniz dosyaları sadece istediğiniz kişiler ve siz görürsünüz. İnternette herkese açık olarak paylaşım yapmamış olursunuz. Bir diğer kullanım alanı ise akıllı telefonlardır. Özellikle günümüzde harici hafıza kartı takılamayan modellerin artmasıyla, bulut depolama hizmetleri akıllı telefonlarda daha önemli hale geldi. Bu hizmetlere ait uygulamaları akıllı telefonunuza yüklediğinizde, isterseniz otomatik olarak isterseniz kendi seçeceğiniz dosyalarınızı bulut servisinize yedekleyebilirsiniz. Akıllı telefonunuzdan otomatik yedekleme özelliğini açarsanız, çektiğiniz fotoğrafları WiFi ağı veya mobil ağ üzerinden otomatik olarak yedeklemeniz mümkün. hTC telefonlar yeni One serisine kadar Dropbox ile yaptığı anlaşma gereğince, 25 GB ücretsiz alan ile birlikte geliyordu. One, One Mini ve One Max modelleri ise yine hTC'nin bu kez Google ile yaptığı anlaşma gereği, Goole Drive servisi üzerinden iki yıl geçerli 50 GB alanı size ücretsiz veriyor. Yanlış bilmiyorsam Samsung'un da bu tür bir anlaşması mevcut. Bu da internet bağlantısı ile hafıza kartı gerekliliğini en aza indirmiş oluyor.
 
- Bulut depolama servisleri hangileridir? Özellikleri nelerdir?
Özellikle benim takip ettiğim ve yaygın olarak kullanılan bir kaç bulut servisini aşağıda liste halinde sizlerle paylaşacağım. En önemli özelliklerini kısaca yine aşağıda belirteceğim. Daha detaylı bilgiler için servislerin internet sayfalarını inceleyebilirsiniz.

  • Dropbox : Kayıt olduğunuzda 2 GB ücretsiz alan adınıza tanımlanıyor. Ancak siteye üye girişi yaptığınızda https://www.dropbox.com/getspace adresindeki "arkadaşını davet et" "facebook hesabına bağla" "twitter hesabına bağla" gibi küçük görevleri tamamlayarak bu alanı büyütmeniz mümkün. Örneğin davet ettiğiniz kişi başına 500 MB olmak üzere toplam 16 GB boş alana erişebilmeniz mümkün. Diğer özelliklerine gelirsek, dropbox'un bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için uygulamaları mevcut. Bu uygulamaları yükleyerek, internet sayfasına gelmeden kolayca dropbox hesabınıza dosya yüklemek ve yüklü dosyalara erişmek mümkün oluyor. Sanıyorum bizim için en büyük handikap, ingilizce dilinde olması.

Dropbox_Icon.png
 
www: https://www.dropbox.com/
Ücretsiz alan: 2 GB (Arttırılabilir)
_____________________________________________________________________

  • Google Drive : Google'ın resmi bulut depolama hizmeti. Diğerlerinden ayıran en büyük özellik sahip olduğunuz GMAIL elektronik posta hesabınıza tanımlı olması. Yani eğer hali hazırda bir GMAIL hesabınız varsa, yeni bir üyelik işlemiyle uğraşmadan Google Drive hesabına da sahip oluyorsunuz. Üstelik, ücretsiz alan 15 GB. Daha fazla alana ihtiyacınız varsa bunun için ücret ödemelisiniz. 100 GB 'dan 16 TB 'a kadar seçenekler mevcut. 100 GB alan için aylık 4,99$, 16 TB için ise aylık 799,99$ ücret ödemeniz gerekiyor. Google Drive sizin yükleyeceğiniz dosyalar haricinde, GMAIL elektronik postalarınız ile eklerinin kapladığı alana ve Google+ hesabınıza yüklediğiniz fotoğraflarınıza da sahiplik yapıyor. Yani şu anda bir GMAIL hesabınız varsa, elektronik postalarınız, ekleri ve eğer varsa Google + fotoğraflarınız Google Drive 'da. Aynı dropbox gibi, Google Drive için de masaüstü ve akıllı telefon uygulamaları mevcut. Google olduğu için uygulama ve site Türkçe.

201.png
 
www: http://drive.google.com
Ücretsiz alan: 15 GB
_____________________________________________________________________

  • Yandex.Disk : Yine özellikle Türkçe arayüzü ile avantajlı bir servis. Yandex ülkemizde tıpkı Google gibi çok çeşitli alanlarda faaliyet göstermeye başladı. Arama, elektronik posta, navigasyon, trafik gibi servislerinin yanında şimdi de Yandex.Disk ismiyle, bulut hizmeti de sağlıyor. Yandex.Disk'e 10 GB'lık ücretsiz alan ile başlıyorsunuz. Yine tıpkı dropbox gibi arkadaşlarınızı davet ederek, kişi başı 500 MB ek alana sahip oluyorsunuz. Daha fazla alana ücreti karşılığında sahip olma imkanınız var. Ayrıca yine diğerleri gibi Yandex.Disk'in de bilgisayar ve akıllı telefonlar için uygulamaları mevcut, diğerleriyle yapabileceğiniz her şeyi Yandex.Disk ile de yapabiliyorsunuz.

yandex_32x32.png
 
www: http://disk.yandex.com.tr/
Ücretsiz alan: 10 GB (Arttırılabilir)
_____________________________________________________________________

  • SkyDrive : Bilişimin her noktasında olan Microsoft, bu konuda da karşımıza çıkıyor. Microsoft 'un bulut hizmetinin adı SkyDrive. 7 GB ücretsiz depolama alanı sunan SkyDrive, tıpkı Google Drive gibi sahip olduğunuz microsoft hesabı (hotmail.com/com.tr/live.com) ile tümleşik halde hazır geliyor. Yeniden bir üyelik almanıza gerek yok. Live.com hesabınıza giriş yaptığınızda SkyDrive hesabınızı kullanabiliyorsunuz. Ücretsiz arttırım imkanı olmayan SkyDrive, ücret bakımından diğerlerinden sanki biraz daha uygun gibi. Fazladan 200 GB alan için yıllık 186 TL ücret ödemeniz gerekiyor. Akıllı telefonlar ve bilgisayarınız için uygulamaları mevcut.

592242_111347915616535_1888124012_q.jpg
 
www: http://skydrive.live.com/
Ücretsiz alan: 7 GB
_____________________________________________________________________

  • Netdisk : Bize en yakın hizmet TTNET'ten tabi ki. Yazıyı ilk hazırladığımda atlamışım. Sonradan fark edince eklemek istedim. Netdisk bir TTNET hizmetidir. Dolayısıyla sadece TTNET üyelerinin kullanımına sunulmuştur. Bu hizmet ilk çıktığı dönemlerde ücretliydi. Bunu TTNET müşteri hizmetlerinden telefonla aranarak haberdar edildiğimde öğrenmiştim. Epey oldu. Yukarıda saydığım servislerin yavaş yavaş artmasıyla birlikte Netdisk de ücretsiz oldu. Şu anda Netdisk 20 GB ücretsiz alanla geliyor. Fazlasına ihtiyacınız varsa fiyatı karşılığında satın alabiliyorsunuz. Ücretli alanların diğerlerine göre avantajı da ekstra bir ödeme yöntemi gerektirmemesi. 100 GB 'lık alanı aylık 4,99 TL karşılığında, SINIRSIZ alanı ise aylık 9,99 TL karşılığında satın alabiliyorsunuz ve ücreti sizin TTNET faturanıza yansıtılıyor. Böylece kredi kartı, paypal, havale, EFT gibi ek bir işleme gerek kalmıyor. Netdisk'in de diğerleri gibi uygulamaları mevcut. Eğer bir TTNET üyesiyseniz, diğer işlemlerde kullandığını "tek şifre" ile aşağıdaki linkte giriş yaparak, 20 GB'lık ücretsiz alanınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Tek şifre oluşturmak için ise https://teksifre.ttnet.com.tr/kullanici-islemleri/inputtckn/ adresini takip edebilirsiniz.

CK7dqxt.jpg

 

www: http://www.ttnetbulutu.com/netdisk-aktive-edin.jsp

Ücretsiz alan: 20 GB

Özel durum: TTNET abonesi olmak.

 _____________________________________________________________________

 

Yukarıda açıklamaya çalıştığım servisler haricinde, box, minus vb. başka bulut depolama hizmeti sunan servisler de mevcut. Ancak en yaygın ve geleceği olabilecek servisler bunlar. Genel olarak çalışma prensibini, kullanım alanını ve bize sağlayabileceği avantajları örneklemek istedim. Daha fazlası için yukarıdaki servislere üye olarak, denemeleriniz yapabilirsiniz.
 
Deneyimlerinizi, sorularınızı eklemek veya düzeltmek istediklerinizi lütfen konuda paylaşın.
 
Okuduğunuz için teşekkürler :flowers:

 

DÜZENLEME NOTU: Netdisk eklendi.

tarihinde Zafer Ayvacı tarafından düzenlendi
  • Beğen 7
Yorum bağlantısı

Güzel bir sistem. Ben kullanmıyorum. Sanki kendi malım başkasında emanet gibi hissediyorum. Jarici disk aldım onu kullanıyorum. Hoş buluta atınca her zaman erişme şansı var. Fazla özel ve gizlileri atmamak lazım.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

Bunlarım tümü de sizin verileri gerektiğinde okuma izni alırlar. bu bence uzun dönemde tehlikeli. ayrıca kurumsal bilgi koyamazsınız. hatta mp3 bile ilerde sorun yapar.

 

ben owncloud diye bir uygulama kullanıyorum projeler için. diğer öğrencilerim de kullanıyor aynı sunucudan google drive gibi çalışıyor. ios ve android ve macos ve windows istemcileri var. kapasite ise sizin aldığınız disk kadar.


Bilgiler için çok teşekkürler iyi derleme olmuş.


http://owncloud.org


bazılarının teorisine göre gavurun dünyaya hükmetmek için geliştirdiği oyunlardan biriymiş. bulut.

tarihinde Mehmet G&#246ktürk tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Serkan Ünsalan
(düzenlendi)

bende bu tür depolama servislerine güvenmiyorum.bilgi güvenliği önemli bir şey.şimdi size ücretsiz der siz herşeyinizi buraya yüklersiniz.2 yıl sonra ben size bunca süre ücretsiz kullanım hakkı verdim bu saatten sonra ücretli kardeşim der ve sizden ücret talep etmek isterse ne olacak.sizde mecbur ücret ödemek zorunda kalacaksınız.

 

ben hotmail.gmail gibi hesaplarada güvenmiyorum.sonuçta bunlar bir serverler üzerinde tutuluyor.ben bunların sunucu yöneticileri tarafından kullanılmadığını nerden bileyim.en iyi depolama alanı harici diskler bence.he onundada sakıncaları yok mu var ama sonuçta internet ortamından en azından biraz daha güvenli.

 

 

şahsi düşüncem bu yönde.

tarihinde Serkan Ünsalan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı

bulut ismi nerden geliyor bilen var mı?

 

Abi hangi anlamda sordun. Uygulama anlamında mı ? Espri anlamında ?

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

bulut ismi nerden geliyor bilen var mı?

 

Bulut denmesinin nedeni sunucuların nerde olduğunu bilmiyorsun olduğu için. yani karman çorman. sana düşen çıkışını kullanman. elektrik gibi. eve gelen elektron keban dan mı yoksa afşin elbistandan mı bilemiyorsun. zaten elektrik hizmeti hep benzetilir bulut makalelerinde.  

bende bu tür depolama servislerine güvenmiyorum.bilgi güvenliği önemli bir şey.şimdi size ücretsiz der siz herşeyinizi buraya yüklersiniz.2 yıl sonra ben size bunca süre ücretsiz kullanım hakkı verdim bu saatten sonra ücretli kardeşim der ve sizden ücret talep etmek isterse ne olacak.sizde mecbur ücret ödemek zorunda kalacaksınız.

 

ben hotmail.gmail gibi hesaplarada güvenmiyorum.sonuçta bunlar bir serverler üzerinde tutuluyor.ben bunların sunucu yöneticileri tarafından kullanılmadığını nerden bileyim.en iyi depolama alanı harici diskler bence.he onundada sakıncaları yok mu var ama sonuçta internet ortamından en azından biraz daha güvenli.

 

 

şahsi düşüncem bu yönde.

 

ücretten ziyade adam seni inceliyor. yoksa taş pişirecek halleri yok. hizmetin ücreti olur olmalı. ücretsiz olunca korkutucu.

tarihinde Mehmet G&#246ktürk tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Abi hangi anlamda sordun. Uygulama anlamında mı ? Espri anlamında ?

benim velet, 20 yaşına gelince, bugün google isimli birisi ne hissederse onu hissedecek te, merak ettim :D

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı

benim velet, 20 yaşına gelince, bugün google isimli birisi ne hissederse onu hissedecek te, merak ettim :D

 

Abi benim oğlumda bişey olduğu zaman e baba gugıl amcaya soralım diyor.  Veriler başka yerde depolandığından bulut adını vermişler sanırım. Bulutta duruyor işte istediğin zaman alabilirsin gibi :) Teşbih miydi ne :D

Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Bunlarım tümü de sizin verileri gerektiğinde okuma izni alırlar. bu bence uzun dönemde tehlikeli. ayrıca kurumsal bilgi koyamazsınız. hatta mp3 bile ilerde sorun yapar.

 

ben owncloud diye bir uygulama kullanıyorum projeler için. diğer öğrencilerim de kullanıyor aynı sunucudan google drive gibi çalışıyor. ios ve android ve macos ve windows istemcileri var. kapasite ise sizin aldığınız disk kadar.

Bilgiler için çok teşekkürler iyi derleme olmuş.

http://owncloud.org

bazılarının teorisine göre gavurun dünyaya hükmetmek için geliştirdiği oyunlardan biriymiş. bulut.

 

Firmamızda testlere tabi tutuyoruz bu programı. Bakalım.

 

Çağlar abii

tüm sistem çizimlerinde internet bulut simgesiyle gösterilir.

Yorum bağlantısı
Serkan Ünsalan

Bulut denmesinin nedeni sunucuların nerde olduğunu bilmiyorsun olduğu için. yani karman çorman. sana düşen çıkışını kullanman. elektrik gibi. eve gelen elektron keban dan mı yoksa afşin elbistandan mı bilemiyorsun. zaten elektrik hizmeti hep benzetilir bulut makalelerinde.  

 

ücretten ziyade adam seni inceliyor. yoksa taş pişirecek halleri yok. hizmetin ücreti olur olmalı. ücretsiz olunca korkutucu.

bende ondan korkuyorum hocam zaten yoksa işin ücretinde değilim.ne yaptığı sakladığımı kontrol altına alma çabasındalar

Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Şüphelere hak veriyorum ama bu endişeler için artık çok geç :) İnternette bilgi/belge güvenliğinden bahsetmek benim kanaatime göre artık imkansız.

Yorum bağlantısı
Güvenç Terzierol

Bende Dropbox'u kullanıyorum uzunca bir süredir. hTC kullanıcılarına hatırlamıyorum ama baya bir kullanım alanı veriyordu. Birkaç referansım ufak tefek sunduğu görevler derken 28 GBlık bir alan oldu.

Flash Bellek kullanmayı unuttum uzun süredir. En büyük avantajları bence her an elinizin altında olabilmesi. Ben şahsen bütün ders notlarını, slaytları ve E-kitapları.
Herşey elimin altında istediğim her anda.
 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın

Zafer sağ olasın. Şimdi kurdum. Yaz şenliği fotolarım vardı kişiye göre ayırdığım. Oradan çekip alabilecekler dimi ?

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Zafer sağ olasın. Şimdi kurdum. Yaz şenliği fotolarım vardı kişiye göre ayırdığım. Oradan çekip alabilecekler dimi ?

 

Ayrı ayrı klasörlere yüklersin abi. Klasörleri kişilere özel gönderirsin.

Aynı klasöre yüklemeye başladıysan, yükleme bitince klasörlere taşıyabilirsin. Daha kolay.

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu
(düzenlendi)

Zafer bilgi ve paylaşım için teşekkürler, bende şunu buldum tesadüfen.

 

https://my.pcloud.com/

tarihinde Lokman Ceritlioğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...