İçeriğe Yönlendir

K2 Belgesi

Çağlar Bayur

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Araba boş geziyorsa kimse bişey diyemez abi ama..

Bence boş gezmezsin sen..

Yeri gelecek motor bloğu atacaksın, yeri gelecek jant lastik atacaksın... Fiyatı da indirimli iken al bence...

Yorum bağlantısı
Oğuz Altınada

Bu kural çok garip tıpkı "geceleyin sis ve yağmur yokken sis lambası açık gezmek yasaktır" kuralına benziyor bu kurala göre gündüz sis farları açık dolaşırsanız size ceza yazamıyorlar :)

Yorum bağlantısı
Sabri Güngör
Araba boş geziyorsa kimse bişey diyemez abi ama..

Bence boş gezmezsin sen..

Yeri gelecek motor bloğu atacaksın, yeri gelecek jant lastik atacaksın... Fiyatı da indirimli iken al bence...

Sevgili abiciğim belgeyi almak problem değil yapılan uygulama hoş değil.

İlgilendiğin için teşekkür ederim :crazy:

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Sevgili abiciğim belgeyi almak problem değil yapılan uygulama hoş değil.

İlgilendiğin için teşekkür ederim :good1:

İllaki değil...

SRC belgesi hoş bişey mi..

Ehliyet alıyorsun sonra bir de SRC (sürücü) belgesi alıyorsun.. Yetmiyor, Ticari taşıt kullanma belgesi alıyorsun.. Yetmiyor K2 belgesi alıyorsun da ticari bir aracı ancak kullanabiliyorsun..

Yorum bağlantısı
Zekai Tutar

Merhaba Arkadaşlar..

Bende de connect olduğundan, SRC ve K2 ile ilgili paylaşımları takip ediyor aynı zamanda da araştırıyorum.

Son olarak da Bursa Ulaştırma Bölge Müdürlüğünü bu konuda aradım. Ancak saatlerce cevap alamayınca, (2 numara var, telefona cevap veren yok) Bakanlığa yöneldim. Ulaştırma Bakanlığı'nın 444'lü numarasını aradım. Birçok soru yönelttim, telefondaki bayana.. Aldığım cevapların özetini de faydalı olabilir düşüncesiyle sizlere şöyle sıralayayım;

(Küçük ticari araçlar için geçerli)

1- Ticaret yapmıyorsan, araçta da ticarete yönelik eşya, mal taşımıyorsan; hiçbir sorun yok, SRC'ye de K2'ye de gerek yok.

2- İşyeri sahibi isen, şehir içinde kendi faturalı malını naklediyorsan yine SRC ve K2'ye gerek yok.

3- İşyeri sahibi isen, şehir dışına kendi faturalı malını naklediyorsan yine SRC'ye gerek yok, K2'ye belgesini alman lazım..

4- İşyeri sahibi isen, şehir dışına şoförünle veya başka bir sürücüyle (kendi aracınla) malını naklediyorsan, şoförün veya malı nakleden diğer

kişinin SRC Belgesinin olması gerekiyor, ayrıca K2 belgesi alman gerekiyor..

5- SRC belgesi, Ulaştırma Bakanlığı Sitesinde mevcut formları ve eklerini düzenleyip devlet benkelerına da yazılı ücreti yatırıp dekontu ve diğer

belgeleri postalarsan 2-3 ayda geliyormuş..

6- K2 Belgesinin ücreti; 3.5 ton yük kapasitesini aşmayan araçlar için 7000.-TL.'nin %7'si gibi bir miktar. Bu belge işyeri sahibine veriliyor. 5 yıl

geçerli... Ancak; her yıl, K2 alınırken ödenen ücretin, ayriyeten %15'ini ödeyerek vize edilmesi gerekiyor... Yani yıllık 10 TL gibi..

Benim Bakanlık 444'lü numaradaki bayandan edindiğim bilgiler bunlar.. İşinize yarar sanırım.. Selamlar.. Faydalı paylaşımlar...

Yorum bağlantısı
Guest Kuddisi E?riboyun

arkadaşlar k belerini ilgilendiren konu krayollaı taşıma kanununa girer. cornet, doblo, partner gibi araçları kendi işleri için kullananlara k belgesi gerekmez tescil belgelerinde kamyonet bile yazsa.

Yorum bağlantısı
Uğur Aksoy
arkadaşlar k belerini ilgilendiren konu krayollaı taşıma kanununa girer. cornet, doblo, partner gibi araçları kendi işleri için kullananlara k belgesi gerekmez tescil belgelerinde kamyonet bile yazsa.

kamyonet yazsa bile k2 belgesi almanız gerekmez yazısı biraz yanlış ,kendi işi derken eğer bu araçlarla ticari bir eşyayı nakil ediyorsanız ,bu evinize aldığınız yüklü miktarda çatı malzemesi olabilir ,hatta çamaşır makinası bile olabilir.

derdinizi anlatmanız zordur.

eşyayı bu belgelere sahip olan vasıtalar taşıyabilir,bir nevi bu kanun vergi kaçağını önlemek ,caydırıcılık sağlamak en önemlisi başıboş nakliye işi yapan firmaların önüne geçmek içinde kabul edilmiştir.

şunuda belirtmek isterim,binek araçlarla yapılan ticari faliyetlerde yasak kapsamına girer.

k2 belgesi aranmaz ama denetleyici size ceza yazabilir,çünkü binek araçlar yolcu taşımak içindir.

kamyonet sınıfına giren connect doblo cadyy kangoo partner berlingo vs vs gibi araçlar potansiyel kontrol noktası araçlarıdır,benim işyerimin yakınında trafik polisleri araç kontrolü yapıyor,çevirdikleri araçların % 90 bu sınıf araçlar.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

İyide... Herhangi bir ticari faaliyetten dolayı maliye kaydının olması 1. şart...

Adam öğretmen ve connecti var.. Nasıl alacak...? Alamaz...

Yorum bağlantısı
Uğur Aksoy

öğretmen ticari faliyeti yoksa ,eşya taşımayacak,kendi eşyası olsa bile

polis amcalar öyle dediler :D

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
öğretmen ticari faliyeti yoksa ,eşya taşımayacak,kendi eşyası olsa bile

polis amcalar öyle dediler :D

K2 belgesi, ticari falliyet belgesidir.. Saçmalamışlar...

Yorum bağlantısı
Uğur Aksoy

bilmem abi sen onlara söyle :p

şöyle düşünelim peki adamın ticari kaydı yok ,vergi numarası kaydı vs yok ,ama adam arabasına ( kamyonete ) yüklüyor malları kapı kapı satıyor ,şimdi bu adama ne yapacaklar.maliyeyemi şikayet edecekler ,bu belgeyi neden almıyorsunmu diyecekler.

etrafta bu gibilerden binlerce var.

Yorum bağlantısı
Oğuz Altınada
(düzenlendi)

şöyle düşünelim peki adamın ticari kaydı yok ,vergi numarası kaydı vs yok ,ama adam arabasına ( kamyonete ) yüklüyor malları kapı kapı satıyor ,şimdi bu adama ne yapacaklar.maliyeyemi şikayet edecekler ,bu belgeyi neden almıyorsunmu diyecekler.

Maliyeye kaydı yok ise adam bildiğiniz seyyar satıcılık yapıyor..

Seyyar satıcılara ne yapılıyorsa ona da aynısı yapılır..

tarihinde O?uz Alt?nada tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Olaya şöyle bakalım...

1 bidon süt özel eşyadır, ama 10 bidon süt ticaridir..

1 kasa domates ihtiyacıdır, 10 kasa domates ticaridir..

Bu eşyanın ticari olup olmadığına inceleyen ekip karar verecek ticari hükmü verirse tutanağını tutacaktır..

Ceza yemek istemeyen, sütçü veya patatesçi de, K2 almak için gidip kuzu kuzu maliyeye kaydolacaktır..

Yorum bağlantısı
Uğur Aksoy

bilmiyorum ama ticari aracı olanlar polis ve maliye kontrollerinde çok çevirilecek .

1 güğüm süt almazda ben çok seviyorum sütü 2 güğüm alırım diyenlerin :p muhatabiyetleri çook artacak .

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Burda olay ikna kabiliyetine bakıyor...

Memur olan memur kimliğini, öğretmen olan öğretmen kimliğini sigortacı olan kartvizitini gösterip ikna edebilirse edecek memuru...

Yani 5 kasa balığa kadar hususi eşyadır, 5 kasadan sonrası ticaridir de diyemez..

Yukardaki açıklamamdaki kapasiteler, benim çapıma göreydi.. :nazar:

Yorum bağlantısı
  • 2 ay sonra...
Emin Önal

2 seneyi aşmış konu açılalı hala denetimlere başlanmadı.

Ancak son 1 haftadır hem fax hem mail yoluyla danışmanlık şirketlerinden gönderiler alıyorum.

Demelerine göre ;

SON GÜN 30 NİSAN VE 1 MAYIS 2010 TARİHİ İTİBARİYLE Ş.İÇİ DENETİMLER BAŞLAYACAK.

YETKİ BELGESİ OLMADAN TAŞIMA YAPMANIN CEZA MİKTARI 2.044 TL.

SRC BELGESİZ ŞOFÖRE 244 TL.ÇALIŞTIRANA 560 TL.CEZA UYGULANACAK.

Şimdi buda 2 senedir dinlediğimiz gibi asparagas mı yoksa artık başlanıyormu denetimlere bilgi olan var mı ?

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Emin Önal
2 seneyi aşmış konu açılalı hala denetimlere başlanmadı.

Ancak son 1 haftadır hem fax hem mail yoluyla danışmanlık şirketlerinden gönderiler alıyorum.

Demelerine göre ;

SON GÜN 30 NİSAN VE 1 MAYIS 2010 TARİHİ İTİBARİYLE Ş.İÇİ DENETİMLER BAŞLAYACAK.

YETKİ BELGESİ OLMADAN TAŞIMA YAPMANIN CEZA MİKTARI 2.044 TL.

SRC BELGESİZ ŞOFÖRE 244 TL.ÇALIŞTIRANA 560 TL.CEZA UYGULANACAK.

Şimdi buda 2 senedir dinlediğimiz gibi asparagas mı yoksa artık başlanıyormu denetimlere bilgi olan var mı ?

Denetimler başlıyor dedikleri tarihten itibaren tam 1 ay geçti ve ne ben nede çevremdeki esnaf arkadaşlardan durdurulan veya K belgesi sorulan olmadı.

Trafikte herhangi bir kontrole tabi tutulan var mı acaba aramızda?

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Uğur Aksoy

Bir ara istanbul - cağaloğlu yokuşu sokağı iran konsolosluğu önünde trafik polisleri tüm kamyon ,kamyonetleri durduruyordu ,ama ne için durduruyordu bilemiyeceğim ?.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Mustafa Kızılelma
Nakliyecilik konusu lazım değil bu belge için...

k belgeleri ticari amaçla yük taşımacılığı yapan özel ve tüzel kişilerin almak zorunda olduğu bir belgedir.buradaki amaç ticari amaç olması lazım ayrıca bu aracı kullanacak kişilerin src belgesi alma zorunluluğu vardır.ticari amaçla yolcu taşımak amacıyla alınan münibüslerde de d yetki belgesi alınması zorunludur.bu araçların ticari veya şirket adına kayıtlı olması gerekir.aracınız ticari değilse zaten yolcu veya yük taşımacılığı yapamazsınız veya şirket olup şirket adına tescilli araçlar ile şirketin yükünü taşıyabilirsiniz bununda k veya d belgesi gereklidir.bu araçları kullanan sürücülerin src belgesi olmak zorundadır. k belgesi yük taşımacılığı d belgesi yolcu taşımacılığını ifade eder. ehliyetlere gelince a1 motorlu bisiklet a2 motorsiklet f traktör b otomobil kamyonet c kamyon d çekici e otobüs ayrıca 1997 ve öncesi e sınıfı çekici kullanır.a2=a1 i kullanır b=f yi kulanır c=f ve b yi kullanır d=b-c-f yi kullanır e=c-b-f yi kullanır.f-b-c-d-e ehliyet a1 ve a2 yi kullanamaz.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yazılanlar doğru... K belgesi için ticari amaç şarttır..

K1 için, nakliyecilik faaliyeti zorunludur..

K2'de durum farklıdır.. Aracın işletme adına kayıtlı olması yada işletmeci adına kayıtlı olması gereklidir..

Kısa ve öz olarak; Otomobil olarak kullanmak üzere connect yada doblo alan bir öğretmenin K2 belgesi alması gerekmemektedir..

Hafta sonları pikniğe giderim hafta içinde sattığım lastiği teslimde kullanırım diyerek işletmesi adına bir araç alan oto lastikçinin K2 belgesi alması gerekir...

Yorum bağlantısı
  • 5 ay sonra...
Mehmet Ozyurek

Kamyonetler için K ve *K belgerini indirimli alma süresi 31/12/2010'da doluyor.

Kimler alacak:

(Benim yorumum)

Vergi dairesi veya Ziraat Odası kaydı olup, aracı ile yük taşıyanlar alacak.

Hususi kullananlar almayacak. Çünkü araçta yük olmayınca, bu belge sorulmayacak.

Ticaret odaları yetkilidir.

Detaylı bilgiyi Ticaret Odalarından alabilirsiniz..

Yorum bağlantısı
Fatih Karaca
Kamyonetler için K ve *K belgerini indirimli alma süresi 31/12/2010'da doluyor.

Kimler alacak:

(Benim yorumum)

Vergi dairesi veya Ziraat Odası kaydı olup, aracı ile yük taşıyanlar alacak.

Hususi kullananlar almayacak. Çünkü araçta yük olmayınca, bu belge sorulmayacak.

Ticaret odaları yetkilidir.

Detaylı bilgiyi Ticaret Odalarından alabilirsiniz..

Mehmet Bey,

Keşke dediğiniz gibi olsa. Bu cezanın dayanağı olan Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin iptali için dava açan ve yıllardır bu işin peşinde olan birisi olarak şunu söyleyebilirim:

1. Hususi de olsa her türlü kamyonet, minibüs, vs... araç sahibi K türü yetki belgesini alacak ve aracını da bu belgeye işletip taşıt kartını alacak. Böylece araç U-NET sisteminde görünecektir.

2. Ancak uygulamada, gerçek kişiler adına kayıtlı araçlarda yük durumuna göre kontrollerde denetimi yapan memurun insafına bağlı olarak bu belgeler aranmamaktadır.

3. Bu işin içinde biri olarak 30 Nisan 2010 saat 24'ten beri kamyon, kamyonet, minibüs, vs... kullanmamaya çalışıyorum. Mecburen kullandığım bir iki seferde de, şehir içinde bile çekindiğimi söyleyebilirim. Çünkü bu defa Ulaştırma Bakanlığı işi çok sıkı tutuyor ve 1 Mayıs 2010 tarihinden beri sürekli olarak 2.000-TL tutarında cezalar kesiyor.

İyi günler dilerim.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
1. Hususi de olsa her türlü kamyonet, minibüs, vs... araç sahibi K türü yetki belgesini alacak ve aracını da bu belgeye işletip taşıt kartını alacak. Böylece araç U-NET sisteminde görünecektir.

Fatih Bey.. aracın hususi yada ticari olmasının önemi yok, yük taşıyorsa belge alacak ancak:

Vergi dairesi veya ziraat odası kaydı olmayanların bu belgeyi alması teknik olarak mümkün değil..

Eğer, bir araç ile yük taşınıyor, ancak vergi dairesi veya ziraat odası kaydı yoksa, önce buralardan birisine kayıt olacak ve kaydını ıspat edecek.. Aksi durumda ceza ile karşı karşıya kalır..

Yani; vergi kaydı yoksa K belgesi sorulmaz diye bir şey yok.. Yük varsa, K her halukarda sorulacak, vergi kaydı olmayan K'da alamayacağı için yük taşımayacak... Hedef bu..

Yorum bağlantısı
Oğuz Altınada

Bide bu araçları kullananla eğer aracın sahibi değilse SRC belgesi almasına gerek yokmuş, ama sahibi dışındakiler kullanırsa SRC belgeli sürücüler olmak zorundaymış..

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...