Mustafa Tüfekçi 7 Mayıs 2009 Paylaş 7 Mayıs 2009 (düzenlendi) arkadan kaymıyor ama önden kayması var allahtan topluyor bir iki tecrübem oldu öyleki arka taraf kayamadığı için ön tarafın kayması daha da belli oluyor 98 yılında yapılan teknoloji halen 2009 un teknolojisi kadar iyi ayrıca yüklü iken arkası eski mercedesler gibi yayılıyor ya o da çok hoşuma gidiyor corolla yüklenince lastikler aracın içine kaçıyor 7 Mayıs 2009 tarihinde Mustafa T tarafından düzenlendi Yorum bağlantısı
Gürkan Üşenmez 7 Mayıs 2009 Paylaş 7 Mayıs 2009 İyi ayarlanmış differensiyal, başarılı bir ağırlık merkezi ayarı, başarılı bir süspansiyon sistemi.. Bir çok şeyin birleşmesinden oluşan bir sistemin eseri.. Yorum bağlantısı
Burak Karadeniz 7 Mayıs 2009 Paylaş 7 Mayıs 2009 yazılanları okudumda böyle s2000 kullanıyomuş gibi hissettim kendimi Gerçi s2000 olmaz o düz gittiği yerde kıçı başı oynuyor güçten s2000 olmasada bi mercedes e serisi gibi iyi anlatmışsınız yol tutuşunu, ama nedense ben focusla hızlı viraja girerken baya bir tırsıyorum benim focusun mu ayarı bozuk acaba? (hız ve tarz belirtmeyelim ama böyle ani sollama tarzı hareketlerde çok iyi tmm, fakat otobanda otobandaki hız limitini şöyle 30-40 km geçince eğimli yollarda beni çok zorluyor ve yoruyor ?? ) Yorum bağlantısı
Gürkan Üşenmez 7 Mayıs 2009 Paylaş 7 Mayıs 2009 Otoban olarak adlandırdığınız yeri tahmin edemiyorum. İStanbul olduğu için. Ancak Renault Modus ile İzmir çevreyolunu baştan sona otoban sınırının 40 km gibi üstü bir süratle geçebiliyorum. Focusun da bunu rahatça yapabileceğini denediğimiz arabalardan biliyoruz. O yüzden lastik havalarınızdan başlamak üzere aracın yürüyenini kontrol ettirmek de fayda var. Tabi bu öneriyi yaparken sizin Focus sınıfı diğer araçlarla, Focusla sıkıntı yaşadığınız noktalarda sıkıntı yaşamadığınızı varsayıyorum.. Bu arada Focus sınıfının en iyi yol tutan aracı. Sınıf üstü araçların birçoğuyla rekabet edebilecek düzeyde mevcut. Ancak her sınıfta en iyi değil.. Yorum bağlantısı
Guest Sinan Akg 7 Mayıs 2009 Paylaş 7 Mayıs 2009 Bu arada Focus sınıfının en iyi yol tutan aracı. Sınıf üstü araçların birçoğuyla rekabet edebilecek düzeyde mevcut. Ancak her sınıfta en iyi değil.. +1 Aynen katılıyorum. Yorum bağlantısı
Burak Karadeniz 7 Mayıs 2009 Paylaş 7 Mayıs 2009 İstanbuldan izmite giderken otobandaki hereke civarındaki virajları eğimleri örnek verebilirim civicle daha rahat geçiyordum oralardan Ama viraj yoksa ben sağ sol yapıyorsam o zaman iyi tabi Yorum bağlantısı
Guest Erkan Sa?lam 7 Mayıs 2009 Paylaş 7 Mayıs 2009 geçen haftalarda elmadağda hafif yağmur varken 80 derecelik bir virajı döndüm araba düzeldi fakat düzelir düzelmez ön taraf sola kaydı...önün kaydığını mustafa bey gibi bende tecrübe ettim. ama arabanın suçu yok hızlı idim Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 7 Mayıs 2009 Paylaş 7 Mayıs 2009 İstanbuldan izmite giderken otobandaki hereke civarındaki virajları eğimleri örnek verebilirim civicle daha rahat geçiyordum oralardan Ama viraj yoksa ben sağ sol yapıyorsam o zaman iyi tabi hereke dediğiniz tünellerden sonrası mı ? dilovası rampası mı oralar bozuk ama otoban hız sınırının 30-40 fazlasıyla oralarda zorlanmıyor araçayrıca çimonto fabrikasının sonrasında otobanda yol zaten düzgün değil en son oralarda iyileştime çalışmalaraı vardı hereke gişelerinden izmit doğuya kadar araç yüksek hızlarda bile güven veriyor sadece 2 şerite düştüğü yerlerde tırları yada uzun araçları geçerken rüzgarından etkilene olabiliyor geçen haftalarda elmadağda hafif yağmur varken 80 derecelik bir virajı döndüm araba düzeldi fakat düzelir düzelmez ön taraf sola kaydı...önün kaydığını mustafa bey gibi bende tecrübe ettim. ama arabanın suçu yok hızlı idim elmadağ benim tek tırstığım yol hele ağır vasıtaları geçerken zor oluyor Yorum bağlantısı
Burak Karadeniz 7 Mayıs 2009 Paylaş 7 Mayıs 2009 hereke dediğiniz tünellerden sonrası mı ? dilovası rampası mı oralar bozuk ama otoban hız sınırının 30-40 fazlasıyla oralarda zorlanmıyor araçayrıca çimonto fabrikasının sonrasında otobanda yol zaten düzgün değil en son oralarda iyileştime çalışmalaraı vardı hereke gişelerinden izmit doğuya kadar araç yüksek hızlarda bile güven veriyor sadece 2 şerite düştüğü yerlerde tırları yada uzun araçları geçerken rüzgarından etkilene olabiliyor Çok net hatırlamıyorum ama o tünellere gelmeden bi yokuş aşağı bir yer var, çimento fabrikaları falan var evet. Oralarda diğer araçlar hız kesmeden geçiyor ama ben tırsıyorum. Tabi benim pilotajımlada ilgilidir bir miktar. Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi 7 Mayıs 2009 Paylaş 7 Mayıs 2009 emin değilim ama bahsettiğiniz yer dilovası rampasıysa orada zaten 100 km hız sınırlaması var tabelayla Yorum bağlantısı
Hakan Ekinci 7 Mayıs 2009 Paylaş 7 Mayıs 2009 Focus iyi yol tutar diyorum nasıl diyorlar teknik olarak açıklarmısınız. Bildiğim kadarı ile birazcık açıklamaya çalışmak isterim. İyi (güvenilir ve tepkisini tahmin edebildiğiniz) bir direksiyon hakimiyetli araç tasarlamak istediğiniz zaman, 3 sistemin birbiri ile ilişkide olduğunu unutmamak lazım ve bu 3 sistemi birbirine minimum etkileyecek şekilde çözüm üretmek gerekir; 1) Direksiyon sistemi (temel olarak direksiyon geometrisi) 2) Süspansiyon Sistemi. 3) Fren Sistemi. Siz fren yaptığınız zaman veya süspansiyon sisteminin çalıştıracak bir zeminden geçtiğiniz zaman ortaya çıkan hareketlerin direksiyon sistemini minimum etkilemesi gerekir. Çünkü fren yaptığınız veya süspansiyonunuzu çalıştıran bir eylem gerçekleştirdiğiniz zaman ön tekerlekleriniz bir nokta etrafında dönmek ister ve sizin direksiyon sistemi eleman bağlantılarınızın da dönüş hareketinin oluşturduğu yay hareketinin merkezinde olması arzulanır.Böylelikle fren ve süspansiyon hareketleri sizin direksiyon sisteminizi istemsiz olarak etkilemeyecektir. Artık güümüzde bu 3 sistemin optimizasyonu yapılırken ortaya çıkan fren ve süspansiyon hareketlerinin sizi viraj içine (fazla dümenleme) değil de viraj dışına (az dümenleme) atması istenir. Bu durumda hala direksiyon simidine vereceğiniz viraj içine doğru olan düzeltmeler sizi dönüş çapında tutacaktır. Virajda veya düz yolda düz çizgide sürüş kararlılığını sağlayan ön düzen ayarları (kamber-kaster-toe, rot kolu boyları) ise yine önemlidir. Bağımsız süspansiyonun getirdiği avantaj ise siz viraj alırken, virajın içinde veya dışında kalan ve basan tekerleklerde herhangi birinde yükün azalmasını en aza indirmesidir. Böylelikle yük olan tekerleğe hem güç hem fren hem direksiyon hareketi verebilme olasılığınız olacaktır. Tabiki bunu sağlamak için viraj denge çubuk elastikiyetinin, amortisor ve yay sertliğinin çok iyi seçilmesi gereklidir. Sürüş ve hakimiyet mühendislerinin birinci temel isteği her şart altında her zaman tekerleklerde yükün olmasıdır. Sonuş olarak, focus'ta bunların hepsi maşallah tam kıvamında. Kusura bakmayın, biraz teknik oldu... şimdiden affınıza sığınıyorum.. 1 Yorum bağlantısı
Necat Ertan 9 Mayıs 2009 Paylaş 9 Mayıs 2009 Dizel ile benzinli motorlar arasındaki ağırlık farkı yol tutuşuna nasıl etki eder ? Yorum bağlantısı
Rıdvan Kocabaş 9 Mayıs 2009 Yazar Paylaş 9 Mayıs 2009 Cevaplayan arkadaşlara teşekkürler Özetle Ağırlık merkezi , viraj denge çubukları ,bağımsız amortisörler ve iyi bir süspansyon Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 9 Mayıs 2009 Paylaş 9 Mayıs 2009 Süper direksiyon sistemini de unutmayın ,direksiyon kötü olduktan sonra gerisi hikaye Yorum bağlantısı
Sani Gerşon 9 Mayıs 2009 Paylaş 9 Mayıs 2009 benim araçta bağımsız süspansiyon olmamasına rağmen araba çok sağlam tutunuyor. çok hızlı kullanmam ama hızlı girdiğim virajları rahatlıkla hiç dağılmadan çıkabiliyor. Yorum bağlantısı
Cihan Yetişken2 9 Mayıs 2009 Paylaş 9 Mayıs 2009 KA'nın tasarımı gereği iyi yol tutuyor. Tekerlekeri uçlara koymuşlar, canavar gibi tutunur. Tornet gibi valla Yorum bağlantısı
Evren Erakçora 14 Mayıs 2009 Paylaş 14 Mayıs 2009 volvo nun yürüyen aksamı ford dan zaten Yorum bağlantısı
Tamer Topaç 14 Mayıs 2009 Paylaş 14 Mayıs 2009 Dizel ile benzinli motorlar arasındaki ağırlık farkı yol tutuşuna nasıl etki eder ? Fiesta için söylüyorum, benzinli daha iyi yol tutuyor. Yorum bağlantısı
Koray Koru 14 Mayıs 2009 Paylaş 14 Mayıs 2009 volvo nun yürüyen aksamı ford dan zaten +1 Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur 14 Mayıs 2009 Paylaş 14 Mayıs 2009 1. focusun en sevdiğim bir özelliği de, sürücüsüne heyecanı yaşatması, yani bazı durumlarda yol tutuş hissi olarak sanki yoldan kopacak hissini yaşatır ama, fizik kuralları aşılmadıkça, ileri sürüş deneyimi olmayan sürücüyü bile yolda tutar 2. Aynı kasada, diesel-benzinli motorun ağırlık farkı, önden kaymanın artması olarak geri yansır, yani daha ağır motor ile, ağırlık merkezi öne kayacağından ön taraf viraj dışına doğru gitmek ister. Markalar bunu değişik amortisör ile dengelemeye çalışsalar da, aynı modelde ki farklı karakteri gizlemek fizik kanunlarına aykırı. 3. %99 umuzun günlük yaşantımızda kullandığımız modeller 5 kişi+pazar filesini taşıma amaçlı üretilmiş 1.4-2.0lt ve 90-110 Ps civarı araçların bile yol tutuş limitleri, inanın ki %99 sürücünün kullanabilme limitlerinden daha yüksektir, yani araçlar genelde limitleri aşıldığından yoldan çıkmaz, sürücü limitleri aşıldığından yoldan çıkar. Yorum bağlantısı
Hakan Amasyalı 14 Mayıs 2009 Paylaş 14 Mayıs 2009 C segmentinde yol tutuşuyla Focus'un önüne geçebilen 1-2 araç ancak var diye biliyorum BMW 1 serisi örneğini verebilirim fakat bu araçların hiçbiri önden çekişli değil. Hatta yüksek performanslı araçların bulunduğu bi testte Porsche, BMW, Mercedes gibi markaların spor modellerinin yanında yol tutuşunda sadece Focus RS'in bulunduğu ve diğer araçların da bi çoğunun önüne geçtiğiyle ilgili bi yazı okumuştum. Focus RS zaten mükemmel bi araba RS II de bi o kadar güzel olmuş Electric Green rengi akıllara zarar Yorum bağlantısı
Hakan Amasyalı 14 Mayıs 2009 Paylaş 14 Mayıs 2009 dün Gaziantep'ten Silifke'ye geliyordum Kızkalesi'nde sol şeritte gidiyorum şehrin içi yanımda Renault Kongo vardı hemen hemen aynı hızdayız 70 gibi bi sürat küçük bi kız çocuğu birden atladı yola koşarak hiç durmadan karşı şeride geçti çok şükür. ben daha hiç bu kadar uzun süreli sert fren yapmamıştım sonuna kadar bastım frene ABS devreye girdi anında zaten. yanımdaki kongo bi anda kaymaya basladı dengesiz bi şekilde hafif savruldu ama topladı. bende çok şükür direksiyon da en ufak denge kaybı olmadı..güvenle durabildim. Focus'un frenlerini de böylece test etmiş oldum. umarım daha kötüsü başıma gelmez.. ne benim ne de sizlerin.. Yorum bağlantısı
Çağatay Demir 14 Mayıs 2009 Paylaş 14 Mayıs 2009 İki gün önce otobanda hız sınırının az üstünde orta şeritte seyrederken kedi çıktı yola. çok yakın olmamasının da verdiği avantajla frenaj esnasında kediyi pas geçmek için bir anda sol şeridin yarısına kadar girdim (arkada araba vardı) ve geri şeridime döndüm. en ufak bir kontrol kaybı olmadı. kedi yaşıyor. arkadaki araba sağlıklı bir şekilde geçti. ben de sapasağlam ayaktayım. olası kötü durumları düşünmek bile istemiyor insan. bu arada bir kez daha süratin ne kadar tehlikeli bir şey olduğuu görmüş oldum. çok değil 160la gidiyor olsam belki kediyi ezecektim, o süratte kedi ezince daha ilerisi vs. neyse hülasa kurallara uymak lazım. geçmiş olsun. Yüksek hızlarda ufak hız farklılıkları bile çok şeyi değiştiriyor. Aslında arabaları hızı km/h değilde m/s cinsinden yazsalar insanlar olayın ciddiyetini daha net anlarlar bence. Yorum bağlantısı
Hakan Amasyalı 14 Mayıs 2009 Paylaş 14 Mayıs 2009 bu otobanlara hayvan motorsuz taşıt girmesi yasak aslında bildiğiniz gibi ama otobanda otostop çeken insanlara tarlasına yol yapmış mal taşıyan insanlara rastlayabilirsiniz kedi köpek inek çıkmamasını beklemek sanırım büyük hata.. Hyundai Excel GLS vardı o zamanlar bizde 2003 yılında arabada 6 kişiyiz arkada teyzem annem ve enişte babam kullanıyor kuzen ve ben ön koltuktayız. 94 model araba farlar anca yetiyor zaten 110-120 km/h arası bi süratte giderken sağ farın önünde bi anda bi cisim farkettm benden 1 saniye kadar önce de babam farketmiş olacak ki frene bastı ama çok geç.. tam ortadan çarptık köpeğe kocaman da bişeydi hayvan ön tampon panjur farların biri radyatör vs dağıldı zaten babam iyi şöför allahtan kontrolü kaybetmeden 100m kadar ilerde ancak durabildik. otoban çıkışına 9-10 km kadar kalmıştı gecenin o saatinde çıkışa kadar gidelim diye tamponu bağladık araba çalışır durumdaydı ama zar zor tampon yerde sürüne sürüne geldik çıkışa trafik ekibini çağırdık yerinden adamlar kaza yerinden ayrıldığnız için bişey yapamayız dediler halbuki kaza yerinde kalsak sigorta hasarı da karşılarmış ayrıca Karayolları'ndan da ciddi bi tazminat alabilirmişiz sonradan öğrendik.. Yorum bağlantısı
Recommended Posts