İçeriğe Yönlendir

Askerlik Borçlanması


Tamer Topaç

Recommended Posts

Tamer Topaç

Askerlik borçlanması nedir, sigortalılığı ne şekilde etkiler. . .?

Askerlik borçlanması; er olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin tamamının veya bir kısmının primlerinin ödenmesi suretiyle sigortalılık kapsamına alınması işlemidir. 06.08.2003 Tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4958 sayılı yasa çerçevesinde; ilk paragrafta belirtilen kapsamdaki hizmetlerin borçlanılması halinde, borçlanılan gün sayısı sigortalının prim ödeme gün sayısına eklenecek, ayrıca askerlik hizmeti, sigortalılık başlangıç tarihinden önce yapılmış ise, sigortalılık başlangıç tarihini borçlanılan gün sayısı kadar geri götürecektir. Diğer bir ifade ile emekli olabilme koşullarından biri olan sigortalılık süresini artıracaktır. Borçlanma miktarı; er olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen gün sayısının, borçlanmanın yapıldığı tarihte uygulanmakta olan günlük kazanç alt sınırı ile çarpımının %32’sinin bulunması şeklinde hesaplanmaktadır.

Uygulamayı; er olarak, 600 gün askerlik yapan bir sigortalı için örnekle açıklarsak;

600(Gün)X22,20 TL.(Güncel Günlük Kazanç Alt Sınırı)X32(Prim Oranı)=4.262,40

100

borçlanma yapılması gerekmektedir.

Askerlik borçlanması nasıl gerçekleştirilir. . . ?

Askerlik borçlanması yapılabilmesi için kuruma dilekçe ile başvurulması ve dilekçe ekinde de; Nüfus Müdürlüğünden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ile noter tasdikli imza örneğinin yer alması gerekmektedir. Askerlik borçlanmasının hizmetten sayılabilmesi için; kurumca hesaplanan borçlanma bedeline ilişkin talep yazısının, ilgilinin tebliğ tarihinden itibaren 1(bir) ay içinde def’aten ödenmesi şarttır.

*Belirtilen yazı, istenilen evraklar ve kıstaslarda Sosyal Sigortalar Kurumu baz alınmakla beraber Devredilen T.C.Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun Geçici 20.Maddesine Göre Kurulmuş Bankalar ve Reasürans Şirketlerinin Özel Sandıklarında değişiklikler gösterebilir.

Yorum bağlantısı
  • 9 ay sonra...
Tamer Topaç

Güncellenmiştir.

Uygulamayı; er olarak, 600 gün askerlik yapan bir sigortalı için örnek;

600(Gün)X24,30 TL.(Güncel Günlük Kazanç Alt Sınırı)X32(Prim Oranı)=4.665,60

100

borçlanma yapılması gerekmektedir.

Yorum bağlantısı
Engin Ünal
Güncellenmiştir.

Uygulamayı; er olarak, 600 gün askerlik yapan bir sigortalı için örnek;

600(Gün)X24,30 TL.(Güncel Günlük Kazanç Alt Sınırı)X32(Prim Oranı)=4.665,60

100

borçlanma yapılması gerekmektedir.

ahhh ahhh zamanında 140 TL mı 170 TL mi ne okadara düşmüştü ama fırsatı kaçırdık.

Yorum bağlantısı
  • 10 yıl sonra...
Sefa Şerif

Askerlik borçlanması, erkeklere emeklilikleri konusunda sunulmuş bir haktır. Emeklilik yaşı için önem arz etmekte ve askerlikte geçirilen sürenin tamamının ya da bir kısmının emekliliğe dahil edilmek üzere sigorta priminin yatırılmasına denmektedir.

 

Ülkemizde askere gitmek zorunlu olduğundan ve bu süre içinde sigortalı çalışılamadığından, borçlanma hakkı kullanılabilmektedir.

 

Tanınan hak sayesinde erkek sigortalı; askerlik görevi ya da yedek subay okulundaki eğitimi nedeniyle geçirdiği sürelere ait prim ödemesini yaparak geriye dönük prim ya da gün sayısını telafi edebilmektedir.

 

Askerlik vazifesini yerine getirenlerin yararlanabileceği borçlanma uygulaması; er, erbaş veya yedek subaylar tarafından kullanılabilir. Böylelikle emeklilik süresi erkene çekilmiş olur. Kadınlara verilen doğum borçlanması hakkında olduğu gibi en az günlük brüt kazancın yüzde 32’si kadar yapılabilmektedir. Buradan tüm detayları öğrenebilirsiniz: https://paratic.com/askerlik-borclanmasi/

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...