İçeriğe Yönlendir

Lezzetli ve sağlıklı mangalın sırları


Ergin Şendağ

Recommended Posts

Ergin Şendağ

Lezzetli mangalın sırrı burada:

Doğru yakılmayan mangal, kanser riskini artırıyor. Akan yağ için su kullanın ve ateşe biberiye atın. İşte öneriler;

Yazın gelmesiyle birlikte haftasonlarının vazgeçilmezi haline gelen mangalın püf noktalarını biliyor musunuz? İşte size birbirinden lezzetli mangal keyfi ve zararlarını önleyecek pratik öneriler;

Mangal yapılırken uygulanan yanlış pişirme yöntemleri, akciğer ve sindirim sistemi kanserlerine sebep olabiliyor. Uzmanlar, sağlıklı mangal keyfi için kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılması gerektiğini söylüyor.

PİŞİRME YÖNTEMİNE DİKKAT!

Mangal yapılırken uygulanan yanlış pişirme yöntemleri, kanser yapıcı maddelerin oluşmasına sebep oluyor. Bu maddelerden biri olan polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) ızgara, dumanlama ve kızartma işlemleri sırasında uygulanan yüksek ısıl işlemlerde gıdalarda oluşuyor, mangalda pişirilen etlerde ise yüksek düzeye çıkıyor.

Etin, odun ateşinin alevine doğrudan tutulması durumunda yüksek düzeyde, kor üzerinde pişirildiğinde ise daha düşük düzeyde PAH oluşuyor.

AKAN YA

Yorum bağlantısı
Emre Gülşen
(düzenlendi)

Muhlisim biz gerçekten sağlıklı mangallar yakıyormuşuz gerçekten ellerimize sağlık. :)

Paylaşım için teşekkürler...

tarihinde Emre G tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Emrah Musalli
(düzenlendi)

Çok güzel, faydalı bilgiler gerçekten. Cağ kebapta, burda yapılmaması gerektiği söylenenlerin nerdeyse tamamı yapılıyor. Özellikle direk ateşe maruz bırakılması...

Bu arada mangal için, etin daha yumuşak ve lezzetli olması için sos tarifleri ve ipuçlarını da bu konuda paylaşalım olmazsa. Başlık uygun. Mesela tavuk pişirilecekse sosunun içine kesinlike kekik konulmalı. Tavuğun kendinde olan çiğ kokuyu kekik çok güzel alıyor.

tarihinde Hakan G tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Galip Özel

Türk usulü mangal sağlığa gayet zararlıdır, çok fazla tüketilmemeli derim...

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Mangaldan vazgeçmek zor.Pişirme şartlarına uymak daha kolay..Bilinçli yapılınca sorun olacağını sanmıyorum.Ama maalesef çevremde çok görüyorum , ateş köz olmadan adam eti koyuyor. Dumanın içinde pişiriyor.Sonra eti koyduktan sonra birde ateşi yelliyor.Bu çok sakıncalı ne kadar kül varsa ete yapışır..

Yorum bağlantısı
Galip Özel
Atın ölümü arpadan olsun be. Sağlıksız mağlıksız. Yerim ya..

Öyle deme ama, içki de zararlı sigara da. Kötü örnek olmanın bir anlamı yok...

Yorum bağlantısı
Saygın Can Oğuz

Hangi sıklıkta yendiği ve bu hususlara dikkat edilip edilmediği önemli. Abartmadan yenilebilir bence.

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Türk usulü mangal sağlığa gayet zararlıdır, çok fazla tüketilmemeli derim...

Alman usulüne ne diyorsunuz... ?

Elektrikli grill.. ?

Yorum bağlantısı
Galip Özel
Alman usulüne ne diyorsunuz... ?

Elektrikli grill.. ?

Değişik mangal türleri var; Kömürlü-Buharlı-Elektirikli- vs...

Alman Fransız farketmez abi ama Türk tipi olan gayet lezzetli oluyo :D

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Elektrikli olanları hiç sevmiyorum.Bariz lezzet farkı oluşturuyolar.Kömür ateşi gibisi var mı? Yok :D

Yorum bağlantısı
Cemal Arslan

mangal olsunda fark etmez.... :D

et 1 gün önce sosta terbiyelinir ise daha güzel tatlar oluyor ve pamuk gibi yumuşacık oluyor

ancak tavukda olsa koyunda olsa inekde olsa beslendiği yer ve yem çok önemli o yüzden doğudaki kebaplar çok daha leziz...

Yorum bağlantısı
Haluk Gümüş

Bu mangal bize atalarimizin emaneti, bizimde cocuklarimiza mirasimiz :p Kanser yapar, sagliksiz diyenler bizi cekemeyen avrupa :p mangal yellemeye devam :D

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran
Bu mangal bize atalarimizin emaneti, bizimde cocuklarimiza mirasimiz :p Kanser yapar, sagliksiz diyenler bizi cekemeyen avrupa :p mangal yellemeye devam :D

Mangalda kokoreçte çok güzel oluyor bee. Ama ben pek yemiyorum. Çünkü yemeyip yanında yatıyorum :p

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Daha önce biryerlere eklemiştim ya da eklenmişti, tekrarlayalım bu konuda;

Şişli'deki bir dürümcünün reklam broşüründen harfi harfine aktarılmıştır...

Diyet, perhiz, rejim gibi faaliyetler hedefte Türk delikanlılarının ve genelde de Türk milletinin devamını engellemek için dış mihraklar

tarafından gündeme getirilmiş şuurlu bir düzmecedir.

Gaye, eskiden bir koyunu, bir oturuşta götüren dev gibi babayiğit atalarımızı ve tarlada doğum yaptıktan sonra bebeğini kundaklayıp, elde orak tarlada çalışmaya devam eden Türk kadınlarını; kalori hesaplayan, hapşırınca yatağa giren, fitness ve aerobik yapan çıtkırıldım tiplere dönüştürmek ve büyük Türk ırkını Çinliler, Japonlar gibi sıska, zayıf ve sağlıksız bir ırk haline getirmektir.

İcabı halinde 240 kiloluk top mermisini tek başına namluya süren bir babayiğidin, kalori hesaplayan, yoğurtlu kebabı reddeden bir züppe haline getirilmesinden daha büyük bir soykırım olabilir mi?

İç yağının, kuyruk yağlarının, anamızın Vita yağının kolestrol yaptığı palavradır.

Kolestrol, kebapları yedikten sonra iki şişe soda içerek ayarlanabilecek bir gaz durumudur.

Sakın bu oyuna düşmeyin.

Feminizm, kadın hakları, çevre şuuru ve eşitlik adı altında Türk kızlarının akılları çelinerek, yemek yapmayı bilmeyen, bizim istikbalimiz olan yavrularını, abuk subuk yiyeceklerle yetiştirecek, damak zevki gelişmemiş, sunta kılıklı diyet bisküvilerini yiyecek sanan bir hale getirmişlerdir.

Ayrıca kör olası dış mihraklar, bu kızlarımıza kebap, soğan, çiğ köfte vb. Lezzetleri yiyen, bardak bardak şalgam suyu içen yiğitlerimize hanzo-kıro gibi sıfatlar takmayı öğretmişlerdir.

Ayrıca son yıllarda moda gibi gösterilmeye çalışılan Çin mutfağı diye birşey yoktur. Bu sözde mutfak, acaip zerzevat ile acaip mahlukatın, wog adı verilen bir tencerede yarı pişmiş yarı çiğ olarak hazırlanıp insanlara eziyet olsun diye sopalarla yenmesinden ibaret bir hokkabazlıktır. Sakın kanmayın, sakın yemeyin. Helal değildir!

Unutmayın su uyur, düşman uyumaz!

Yorum bağlantısı
Amaç Keskin

Bu aktivite esnasında, bir erkeğin gerçek mutfak hünerine tanıklık ederiz. Bir erkek, mangal başına geçmek için gönüllü olduğunda, aşağıda detaylandırılan bir seri olay yaşanır:

1. Erkek mangalı ve mangal kömürünü çıkartır.

2. Kadın ızgarayı temizler.

3. Kadın bakkala gider.

4. Kadın kasaba gider.

5. Kadın fırına gider.

6. Kadın salatayı ve sebzeleri hazırlar.

7. Kadın pişirilecek etleri hazırlar.

8. Kadın, etleri bir tepsi üzerine, gerekli malzemeler, baharatlar, vs ile dizer.

9. Kadın temiz ızgarayı ve hazırladığı tepsiyi, mangalın başında elinde birasıyla dikilen adama getirir.

10. Adam etleri ızgaranın üzerine yerleştirir.

11. Kadın içeri geçip, masayı hazırlar.

12. Kadın sebzelerin pişmesini kontrol eder.

13. Kadın tatlıyı hazırlar.

14. Kadın tekrar dışarı çıkar ve kocasına etin yanmakta olduğunu haber verir.

15. Adam çok pişmiş eti ızgaradan alır ve kadına verir.

16. Kadın tabakları çıkartır, masaya dizer.

17. Adam içkileri doldurur.

18. Kadın masayı toplar, kahve hazırlamaya gider.

19. Kadın kahve ve tatlı ikram eder.

20. Yemekten sonra, kadın masayı toplar.

21. Kadın gider bulaşıkları yıkar, mutfağı toparlar.

22. Adam mangalı olduğu yerde bırakır, çünkü içinde hala yanan kömürler vardır.

23. Adam karısına bugün mutfak işi yapmamaktan dolayı mutlu olup olmadığını sorar.

24. Karısının şaşkın bakışları karşısında, kadınları mutlu etmenin imkansız olduğu kararına varır.

Yorum bağlantısı
Guest Ahmet Y?ld?r?m
...eskiden bir koyunu, bir oturuşta götüren dev gibi ....

bu kısım beni anlatıyor :)

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran
Bu aktivite esnasında, bir erkeğin gerçek mutfak hünerine tanıklık ederiz. Bir erkek, mangal başına geçmek için gönüllü olduğunda, aşağıda detaylandırılan bir seri olay yaşanır:

1. Erkek mangalı ve mangal kömürünü çıkartır.

2. Kadın ızgarayı temizler.

3. Kadın bakkala gider.

4. Kadın kasaba gider.

5. Kadın fırına gider.

6. Kadın salatayı ve sebzeleri hazırlar.

7. Kadın pişirilecek etleri hazırlar.

8. Kadın, etleri bir tepsi üzerine, gerekli malzemeler, baharatlar, vs ile dizer.

9. Kadın temiz ızgarayı ve hazırladığı tepsiyi, mangalın başında elinde birasıyla dikilen adama getirir.

10. Adam etleri ızgaranın üzerine yerleştirir.

11. Kadın içeri geçip, masayı hazırlar.

12. Kadın sebzelerin pişmesini kontrol eder.

13. Kadın tatlıyı hazırlar.

14. Kadın tekrar dışarı çıkar ve kocasına etin yanmakta olduğunu haber verir.

15. Adam çok pişmiş eti ızgaradan alır ve kadına verir.

16. Kadın tabakları çıkartır, masaya dizer.

17. Adam içkileri doldurur.

18. Kadın masayı toplar, kahve hazırlamaya gider.

19. Kadın kahve ve tatlı ikram eder.

20. Yemekten sonra, kadın masayı toplar.

21. Kadın gider bulaşıkları yıkar, mutfağı toparlar.

22. Adam mangalı olduğu yerde bırakır, çünkü içinde hala yanan kömürler vardır.

23. Adam karısına bugün mutfak işi yapmamaktan dolayı mutlu olup olmadığını sorar.

24. Karısının şaşkın bakışları karşısında, kadınları mutlu etmenin imkansız olduğu kararına varır.

Adam ara sıra kalite kontrolü yapar :) Eğer beğenmediği bi durum varsa bu etler böylemi dizilir bak pişmiyor der :) Ayna gibi yansıtma mekanizması çok gelişmiştir :blink: Hep haklıdır. Hiç bir bahane bulamadıysa aldığın kömüre bak yanmıyor der :)

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

25 Kadın kocasına mangal için çok teşekkür eder ve haftaya yeniden yapması için yalakalığa başlar :)

Yorum bağlantısı
Ergin Şendağ

:blush:

Kolestrol, kebapları yedikten sonra iki şişe soda içerek ayarlanabilecek bir gaz durumudur.

:rofl: :rofl:

Yorum bağlantısı
Emrah Musalli

mangal konusunda kendimi hayatta frenleyemiyorum. cağ için de kendimizle yarışıyoruz. benim şu an da 12 tane bir seferde. geçenlerde de bi köye gittiğimiz de 10 tane yemiştim.

Yorum bağlantısı
Şükrü Yıldızdal

Askeriyenin yemekhanesine "Sigara öldürür" diye afiş asmıslar,ertesi gün afişteki yazının altınada "Asker ölümden korkmaz" ibaresi eklenmiş.Türk ölümden korkmaz,mangal değil mangalda pişenleri afiyetle yer.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
(düzenlendi)

yazılanları ve sağlığınızı hafife almanızı üzüntüyle izliyorum. bekara karı boşamak kolaydır. hasta olun da sonra konuşun kardeşim. atın ölümü arpadan olsunmuş.

tarihinde Mehmet G tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...