İçeriğe Yönlendir

Pirelli Yaz Lastikleri - Sorular, Öneriler, Yorumlar


Çağlar Bayur

Recommended Posts

Çağlar Bayur

Kış geçti, UG7 lerin görevi tamamlandı ve yaza hazırlık için yeni lastik arayışım başlamıştı. Araba almaktan daha zor olan lastik seçimi insanı biraz zorluyor ama otomotivde tesadüf diye birşey olduğunu da bir kez daha yaşadım. 1 haftalık araştırmanın son günündeki son 10 dakikasında bu lastiğe karar verdim.

1. Öncelikle ödeyeceğim meblağ önemli. Önemli derken nefis ötesi bir lastik bile olsa cüzdanı delmek anlamsız. Ödenen paraya alıncak fayda oranı çok önemli.

2. Ön elemeden sonra kafamdaki modeller ve ulaşabildiğim en düşük rakamlar (nakit canlı):

Optigrip : 880TL

Yoko C : 645 TL

KU 31 : 460 TL

Starmaxx: 420 TL

Optigrip kullandığım ve testleri çok çok iyi bir lastikti ama nerede ise 2 misli ucuza da lastik vardı, Starmaxx ı kullananlar ile görüştüm ve biraz kulandım, fiyatına göre alınası bir lastik (testi yok tabii, ıslakta temkinli olmak lazım)

3. Son gün raslantı eseri Cinturato P7 nin çok iyi rakam ile satıldığı bir yetkili bayi bilgisine ulaştım. http://www.pirelliotolastik.com/

Rakamı 600 TL olarak satışta olduğunu öğrenince daha fazla düşünmek gereksizdi. 2010 testindeki sonuçlarında, testin en sessiz lastiği olarak en iyi yol tutuşunda 1. ve 2. olarak test edilmişti.

4. Firma tek aracın girebileceği kadar büyük :) , içeri girdiğimde ADAC testinin kağıtlara basılarak bilgi için müşteriye sunulduğunu görünce açıkçası şaşaırdım, ilk defa karşılaşıyorum. Sahibi oldukça doğru bilgiler sunuyor.

5. Pirelli garantisi: İlk 6ay sarhoş da bıçaklasa, çukurda balon da yapsa, ücretsiz olarak yenisi takılıyor . 6ay-12 ay arasında aynı hadieselerde ( Satın alınan günki fatura değeri esas alınarak) %50 si tahsil edilerek yenisi takılıyor. 12 Ay da her ne sabaple gerekirse ücretsiz çekici hizmeti mevcut.

6. Ben lastik bakınırken birkaç arkadaşımız da fikirlerini yazıyordu, o lastik sitesine de buradan bir link ile ulaşmıştım, yani forum acaip işime yaradı.

1000 km ler geçsin, şahsi izlenimimi ilave edeceğim.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Hayırlı olsun..Yazlık bi dert kışlık bi dert.Ne olacak bizim bu halimiz :)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Kimliğini bilmediğim ve çevrede yaptığım araştırmada tanıyanı çıkmadığı şahıs veya şahıslarca yer değiştirmiş :)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Zaten bu jantları alabilsem, arabayı satmazdım, o kadar yani... İstihbaratınız ne kadar da kuvvetli Sn. Gürsoy

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik
(düzenlendi)

Bu lastikçi aynı lastiğin 205 40 17 sini ne kadara verir ki? :) 2 tane de ondan mı alsam? Ya da 4 tane alıp, yeni alıp daha takamadığım 2 tane kumhoyu satışa mı çıkarsam? :(

tarihinde Cihan Tiftik tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Biraz sohbet ettik, Metin bey ile. İstanbul dışı da satış yapıyor. Telefon ile irtibata geçiliyor, bulunduğunuz şehirde bayiye yönlendiriyor vs. Her hafta farklı lastikte-ebatta fiyat indirimi yapıyor vs. biraz hareketli renkli bir dükkan sahibi. Yani bu haftanın ebadı ve modeli bu imiş. Zaten 1-2 ay önce 190 TL gibi rakam görmüştüm. Onun için listeden silmiştim açıkçası.

Yorum bağlantısı
  • 1 ay sonra...
Selçuk Baş

Çağlar Bey merhaba,

Lastiklerin petformansından memnun musunuz? İlk edindiğiniz izlenimleri alabilir miyiz? Sessizlik ve yol tutuş'da performansı nasıl?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

SÖylenecek eksi bir tarafı yok, ancak aynı fiyata veya 50 TL pahalısına kadar Godyear Optigripi tercih ederdim.

Yorum bağlantısı
Serkan Dalgıç
SÖylenecek eksi bir tarafı yok, ancak aynı fiyata veya 50 TL pahalısına kadar Godyear Optigripi tercih ederdim.

çağlar bey ses durumu nasıl acababu konu ile paylaşımınız olurmu.

siz bu lastiği paylaştığınız günden sonra konuyu takip ediyorum.prımary hp ve p7 arasında gidip geliyorum.

bende sizin gibi düşünüyorum ve test sonuçlarına önem veriyorum.sonuçta bizim 16-17 tane lastiği test etme şansımız yok.adamlar bunu bizim adımıza yapıyorlar.

Yorum bağlantısı
Cem Boneval
(düzenlendi)

Çağlar Bey güle güle kullanın. Ben genelde Pirelli'den mutlu oldum geçmişte de. P7'de genelde övgü alan bir lastik sorununuz olacağını hiç sanmıyorum.

Ben Kumho KU31 kullanıyordum, ancak 8-10K km sonra lastikler oldukça sertleşti ve tamamiyle traksiyon kaybetti, Kuru asfaltta bile her şartta kayıyor idim (çok sakin kullanmam). Ayrıca viraj dönüşlerinde yanal tutunma iyi olmakla beraber sınıra geldiğini hissettirmeden apansız kopuyor idi. Bir de sanki yanak üzerine yatıyormuş hissi vermekteydi. Bu özellikler ilk günden itibaren vardı.

Sonra gittigidiyor'da jant sürttüğü için çıkma az kullanılmış Bridgestone Adrenalin'leri buldum, aldım ve taktım. Ve şimdiye kadar kullandığım en iyi lastik olduğunu söyleyebilirm ilk 1000 km içinde. Konfordan pek ödün vermeden performans sağlıyor, yüksek hız stabilitesi, direksiyon hareketlerine cevap, iz sürüş, yanal tutunma mükemmel. Kopacağını epeyi önceden hissettiriyor ve tedbir alacak vakit bırakıyor. Topu topu bir kez yağmurda kullandım, onda da olumsuzluk hissetmedim. Peşin fiyatı 205/55-15 için 280+ TL galiba, ben iyi bir fiyata aldığım için yorum yapmakta zorlanıyorum ama sınırları zorlamayı sevenler için ödenmeye değer bir meblağ diye düşünüyorum.

tarihinde Cem Boneval tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Yol sesi olarak bakarsak, Optigrip daha da sessizdi (fazlaca) P7 Cinturato da ses derdi yok, tabii otomobil izolasyonu da önemli. Ama hele ki tdci motorlu bir araçta bu lastiği duyamassınız.

Yorum bağlantısı
Can Karacaer

Abi sen bu arabayı satmıyor muydun? Vaz mı geçtin?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

pekbidoluyu satana kadar pebisiyahı sattım. Uzun mesafe ihtiyacım kalmayınca... Zaten pertten zor çevirmiştik. Aaa kırmızıııı

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

tuzlu suyun yapmış olduğu etkiyi, kezzap ile gidererek kurtardığımız tek turbo-enjektör takımını taktık daha ne olsun. Balık kokusu biraz kalmış olabilir.

Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

çağlar abi bu ay yani mayıs ayında 205x55x16 lastik alıcam hep bridgestone turanza er 300 kafamdaydı ama pirellidendende bu kadar övgüyle bahsedince kafam karıştı ne diyorsun şimdi :D hangisi daha sessiz ve performanslı ?

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Er300 nispeten eski sanırım? Ses kriteri elbette önemli ama, açıkçası bizim çakıl taşlı asfaltta, pamuk bağlasan ses seviyesi farkı az olacaktır. P7 nin ömrü ve düşük yuvarlanma direncine karşılık ıslak-kuru zemin başarısı da göz önüne alınmalı.

Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman

er300 yenilendi abi er300 ecopia olarak piyasaya çıktı verdiğin linki bayağı inceledim..zaten sonuç ortada 1.continantel 2.senin lastiğin :)3.bridgestone er 300 bridgestone ile bütün değerleri aşağı yukarı aynı pirelli p7 yi önde kılan en bütük özelliği ıslak ve kuru zemindeki fren mesafesi

Yorum bağlantısı
Ali Özgen

Ben de yaklaşık 2 aydır lastik değişimi için araştırma yapıyordum. Conti premium contact 2 de karar kıldım. Bugün alacağım. Biraz kullandıktan sonra tecrübemi aktarırım.

Yorum bağlantısı
Cenk Odakan

Herkese merhaba,

Yaklaşık 1 ay önce Çağlar Bey in ve Osman Usta nın yardımları sayesinde 2007 Mondeo Mk3 AT aldım ve aracımdan çok memnunum, kendilerine tekrar teşekkür ediyorum. Fordclubtr deki düzeyli paylaşım-yardımlaşma ortamının da Mondeo kararı vermem de çok etkili olduğunu söylemeliyim.

Şu an alırken üzerinde bulunan lastikleri kullanmaya devam ediyorum, diş derinliği iyi olmasına rağmen sanırım biraz sertleşmişler ve ABS nin erken devreye girmesi dışında konfor konusunda da pek iyi durumda değiller. Ancak rahatça 5-6 ay daha kullanılabilecekleri de bir gerçek yani hemen değiştirmeye kalkmak keyfe keder bir durum olacak ve açıkçası aracı alırken zorladığım bütçemde ufak bir gedik daha açacak...

205/55R16 ölçüler için fiyat baktım, Conti PC2, Goodyear Optigrip ve Pirelli P7 yaklaşık aynı fiyatlarda bulunabiliyor, aralarında lastik başına 5-10 tl oynuyor. Continental daha önce farklı ebatlarını kullanıp memnun kaldığım bir marka, Goodyear ile pek tecrübem olmadı, Pirelli ise P7 nin test sonuçlarını görmeden önce aklımdan bile geçirmediğim bir marka, sanırım kimsenin de Pirelli ile ( geniş taban ultra performans serileri dışında ) P7 çıkıncaya kadar uzun ömürlü olması dışında çok iyi izlenimleri yoktur.

Conti PC2 alırsam memnun kalacağımı biliyorum ancak bu aralar çok yol yapıyorum ve çabuk aşınacağını da bildiğimden bana oldukça maliyetli olacak, bu nedenle PC2 yi tercih etmeyeceğim gibi görünüyor.

Test sonuçlarında P7 ile Optigrip i karşılaştırınca bana Optigrip ( sadece 10 tl daha pahalı ) daha alınır görünüyor.

Çağlar Bey in yazdıklarını da okuyunca eğer pahalı lastik alacaksam Optigrip i tercih edeceğim ama hala emin değilim çünkü asıl düşüncenizi soracağım konu burada ki "pahalı lastik" kavramı ile başlıyor : Piyasa da hiçte kötü olmadığı söylenen Petlas/Starmaxx lastikler var ve Optigrip bu lastiklerden yaklaşık %60 daha pahalı !

Sonuçta önümdeki seçenekler:

- Optigrip (veya P7 veya Conti PC2) alıp eski alışkanlıkla yaz-kış aynı takım lastiği kullanmaya devam etmek,

- Starmaxx alıp bütçeyi daha fazla zorlamamak ve eski alışkanlıkla yaz-kış aynı takım lastiği kullanmaya devam etmek,

- Starmaxx alıp Kasım a kadar kullanmak, kış başında da (4 tane Optigrip almaya göre sadece 180 tl fazla vererek) bir takım da kış lastiği almak,

- "Şundan 10-15 sene önce olsa bu lastikler daha en az 2 sene götürür derdik ve kullanmaya devam ederdik" diyerek yukarıda ki seçenekleri 5-6 ay sonra tekrar düşünülmek üzere bir kenera bırakmak,

Oldukça uzun yazdığımın farkındayım ancak yine de sabredip hepsini okuyanlar yerimde olsalar ne yaparlardı fikir verebilirse çok memnun olacağım :)

Saygılar

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

Kafanızdaki sorular, tüm otomobil kullanıcılarında ortaktır, ancak, Mondeo gibi bir segmente bakarsak:

1. Starmaxx ve Optigrip kullanımında belirgin kalite-performans kaybı hissedilir

2. 150 TL gibi adet fiyatına Optigrip bulmuş iseniz, ben de alayım haber verin.

3. Tabi ki teknik veriler bir yere kadar, oradan sonra bütçe söz konusudur.

Mühim olan harcanan meblağ için max. fayda alabilmek.

Yorum bağlantısı
Cenk Odakan
(düzenlendi)

205/55R16 Optigrip, nitrojen ve kdv dahil 165 tl, (reklama girmeyecekse tel. no.sunu da yazayım) zaten P7 ye sizin aldığınız 150 tl fiyatı ben alamadım :unsure: , 155 in altına inemeyiz dediler, o yüzden 10 tl fark var diye yazdım.

Starmaxx ile PC2 veya Optigrip arasında belirgin fark olmaması çok garip olurdu, bu konuda size tamamen katılıyorum. Beni düşündüren maliyet/fayda olarak

- 1 takım Optigrip ile 2 - 2,5 sene mi daha iyi olur

- yoksa yaklaşık 180 tl daha fazla vererek 1 yazlık bir kışlık 2 takımla 3 sene mi?

Sonuçta yoğun kış şartlarında kullanmıyorum, çok kar olan bir kaç gün olursa kendi aracımla çıkmamaya çalışıyorum. Bu nedenle benim için Starmaxx kış lastiğinin önemi ( yani Optigrip ile performans farkı ) yağmurlu kış akşamlarında TEM kullanımında ortaya çıkıyor ve kar performansı daha alt sıralarda kalıyor, bu şartları göz önüne alarak tercihim ne olmalıyı düşünüyorum :)

tarihinde Cenk Odakan tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Cenk Odakan

Ekşili-Goodyear, E-5 ten Bostancı ya, lunaparka doğru inerken göreceğiniz lastikçi, tel: 0216 372 98 69, balans+nitrojen dahil KK tek çekim fiyatı olarak konuştuk ancak bu fiyata taksit yapamayacaklarını söylediler.

Yorum bağlantısı
Ali Özgen

Conti Premium Contact 2 ile ilk kilometrelerden sonra edindiğim izlenim; 2005 üretimi 41500 km yapmış 4 mm diş derinliği olan Michelin Primacy'den sonra kuru zeminde hem yol tutuşda hem de fren mesafesinde çok ciddi iyileşme oldu. Aradaki fark o kadar belirgin ki sadece yeni lastikle açıklanacak gibi değil. Islak zeminde deneme şansım olmadı. Bu arada tüm şasi ve rot ayarları düzgün olan aracın lastiklere bağlanan ve lastiklerin değişimine göre sağa veya sola çekme sorunu da doğal olarak tümüyle kayboldu. Şimdi ip gibi gidiyor. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki yol sesinde kayda değer bir artış var. Lastik sesine çok önem veriyor iseniz premium contact 2 uygun seçim olmayabilir. Bence Pirelli P 6000, Michelin Primacy ve Bridgestone Turanza ER300'den daha iyi ancak biraz daha gürültülü bir lastik.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...