Cavit Doğan 29 Mart 2011 Paylaş 29 Mart 2011 Yanlış bilgiyi paketleyip TV programı yapınca doğru mu oluyor? Nesi yanlış ? -Yol şartlarına en uygun vites ve en uygun takip mesafesini uygulayarak seyretmeliyiz demesimi ? -Yeterli takip mesafesi hem güvenli sürüş, hemde ekonomik sürüş için önemli faktördür. demesimi ? -Az eğimli yola geldiğinizde gazı azaltıyoruz, fazla gaz verme ihtiyacı duymayacaksınız demesimi ? -Aracınızın viteste olmasında fayda var, çünkü araçlarda bulunan yakıt kesme sistemi sayesinde yakıt ihtiyacı 0 olacaktır dmesimi ? -Arcınızı boşa aldığınızda aracınız azda olsa yakıt tüketecektir demesimi ? Şunuda ben ilave edeyim; O kadar gereksiz şeyler için araç ile trafiğe çıkıyorken, üç kuruş kar edeceğiz diye hem kendimiz hem diğer sürücüler için güvenlik tehlikesi oluşturmayalım..Yanlışmı ? Yorum bağlantısı
Muharrem Ersin Başaran 29 Mart 2011 Paylaş 29 Mart 2011 Peki her enjeksiyonlu araçta cut off(yakıt kesme) sistemi varmı? Bu sistem lpg de nasıl devreye giriyor? Yada giriyormu? Yorum bağlantısı
Muharrem Ersin Başaran 29 Mart 2011 Paylaş 29 Mart 2011 Peki her enjeksiyonlu araçta cut off(yakıt kesme) sistemi varmı? Bu sistem lpg de nasıl devreye giriyor? Yada giriyormu? Bu konuyu merak ettim gerçekten,cut off denilen sistem yakıtı tamamen mi kesiyor ? , yoksa çok az miktarda yakıt gönderiyormu? Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 29 Mart 2011 Paylaş 29 Mart 2011 Nesi yanlış ?-Yol şartlarına en uygun vites ve en uygun takip mesafesini uygulayarak seyretmeliyiz demesimi ? -Yeterli takip mesafesi hem güvenli sürüş, hemde ekonomik sürüş için önemli faktördür. demesimi ? -Az eğimli yola geldiğinizde gazı azaltıyoruz, fazla gaz verme ihtiyacı duymayacaksınız demesimi ? -Aracınızın viteste olmasında fayda var, çünkü araçlarda bulunan yakıt kesme sistemi sayesinde yakıt ihtiyacı 0 olacaktır dmesimi ? -Arcınızı boşa aldığınızda aracınız azda olsa yakıt tüketecektir demesimi ? Şunuda ben ilave edeyim; O kadar gereksiz şeyler için araç ile trafiğe çıkıyorken, üç kuruş kar edeceğiz diye hem kendimiz hem diğer sürücüler için güvenlik tehlikesi oluşturmayalım..Yanlışmı ? polemiğe girmeyelim. Yukarıda açıkladım, okuyun. Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek 29 Mart 2011 Paylaş 29 Mart 2011 Bazen boşta az yakar, bazen viteste az yakar... Bir video bunu anlatmaya yetmez.. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 29 Mart 2011 Paylaş 29 Mart 2011 Mehmet Abi senin varsayımında hata yok ama kim 15 km boyunca boşta gidebilir ki?Zaten gittiğin gideceğin 1-2 km anca olur. doğru ama orda da aynı. Boşta 1 km gidebilirken 5. viteste 500 metre gidebiliyorsun. Sonra ne yapıyorsun? Normal gaza basıp devam. Ama boşta olsaydın 1 km nin sonunda aynı hızını koruyarak çıkacaksın. Tamam rölantide yakıyor ama araç giderken 3000 devirde aynı eğimde ayak gazda olacak şekilde daha çok yakıyor. Viteste de gaza basmadan gitmiyor. Bu konuyu anlatmaktan sıkıldım. İsteyen dener görür. Güvenli müvenli ya da "canım çok da farketmiyor" gibi yorum yapmak da anlamsız. Soruda "hangisi daha az yakar" denmiş. Cevabı da hafif eğim varsa boşta az yakar. Ama güvensizdir, ama yag basıncı düşer ama dump valf şoklanır vs vs vs. Dolambaçlı düşünmeyin. Soru neyse ona bakın. Soru vitesteki anlık tüketim mi yoksa boştaki anlık tüketim mi azdır değil, hangisi ile tasarruf ederiz sorusudur. Bazen boşta az yakar, bazen viteste az yakar... Bir video bunu anlatmaya yetmez.. Alemsin sayın adaşım Yorum bağlantısı
Cavit Doğan 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 Yanlış bilgiyi paketleyip TV programı yapınca doğru mu oluyor? polemiğe girmeyelim. Yukarıda açıkladım, okuyun. Polemiğe girmiyorum, sizin açıklamanızın doğru olma zaruriyeti neden onu anlayamadım.. Yorum bağlantısı
Hakan Salman 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 Televizyon kanalındaki uzman insanlar bunu ispatlamış. Hastaya "doktor tavsiyelerini boş ver çivi çiviyi söker" demek gibi bir şey bu.. Yorum bağlantısı
Cavit Doğan 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 Yakıt ekonomisi yapalım derken güvenlik tehlikesi oluşur, aracı boşa almak fren sistemi açısından tehlikeli, fren şişer ve istediğiniz gibi durduramazsını aracı can güvenliği yakıt tasarrufundan daha önemlidir.. Ben bunu söyledim.. 4- Emniyet konusu farklıdır. vitesi boşa almayın bu bakımdan. Buda sizin cümleniz. Bu konuyu anlatmaktan sıkıldım. İsteyen dener görür. Güvenli müvenli ya da "canım çok da farketmiyor" gibi yorum yapmak da anlamsız. Soruda "hangisi daha az yakar" denmiş. Cevabı da hafif eğim varsa boşta az yakar. Ama güvensizdir, ama yag basıncı düşer ama dump valf şoklanır vs vs vs. Dolambaçlı düşünmeyin. Soru neyse ona bakın. Soru vitesteki anlık tüketim mi yoksa boştaki anlık tüketim mi azdır değil, hangisi ile tasarruf ederiz sorusudur. Sizin meslek bilginizde akademisyen yazıyor diye her söylediğinizin altına imza atmak zorunda değiliz. İlk okul mezunuyum ve ben fikrimi söyledim yukarıdaki mesajımda, sizin için bir mahsuru yoksa tabi.. Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 Arkadaşlar iyice komik hal aldı bu iş, hafif eğimde boşta 1 km doluda 500 m gitsin diyelim, az yakar çok yakar meselesine bakarsak, boşta daha fazla yakar boşa zorlamayın, bu arabalar boşa alınmaaaz, gaza 2mm kadar dokunursan ondan daha az bir harcamayla hızını korursun. Ayrıca Mehmet bey 3000 devirlerden bahsetmiş birde aşınmayı işe katmış, hala neden yazdığını açıklamadı ama, aşınmayla ne ilgisi var hala anlamadım, dediklerim doğru, buna karşılık aşınma fazla olurmu demek istedi acaba? Ha birde rampa iniyoruz araba viteste hızı korumak için dizel araç 3000 devirlerde tutuluyor fren yapılmıyorsa kullanan ne motordan anlıyor ne de araba sürmeyi biliyor derim ben, forumdada kaç kere bu devirlere tdci motoru çıkarmayın, çıkarsanızda kısa süreli çıkın demişimdir, 3000 devirde motor freni etkisi zaten azdır, 3500 de yok gibi birşeydir, faydadan çok zararı vardır üstelik, bu iş düşük devirde işe yarar, yani arabayı (dizel de) 2000 devir civarı tutabilirseniz hızını koruyabilirsiniz, daha yüksek devirde kompresyon etkisi gittikçe azalır, çok dik yerde buda yetmez hafif fren yaparsın, az dik yerde yavaşlamaya başlarsın hafif gazla gidersin, ama boşa almazsın, boşa anca tarfik ışığına geldin veya duracaksın kısa mesafe kaldi o zaman alırsın. Bu nerden biliyorsun dersen biliyorum, çok arabada kullandım dolu boş 50 tonluk axor da kullandım, makina yüklü burunlu-burunsuz diyim, Mack tır da kullandım, dorse damperde kullandım, bunları niye yazdım? Bu fren etkisini kamyonlarda daha rahat seçebiliyorsun, kamyonun tepkileri daha net oluyor, bir sürü vites var özellikle kara şanzıman denen tiplerde hissetmek daha kolay, o yüzden bu işten anladığımı anlatmak için yazdım, bu konuda şanslıyım, şantiyede çeşit çeşit makina var, hatta kısa mesafe CAT 777C türü kaya kamyonu bile kullandım (ama oto vitesti alet). Bu olayda üretici firmalarda, test edenlerde, uzmanlarda söylüyor, hala boşa alın demek bence yanlış oluyor, ha arabanız şahin gibiyse atın boşa gitisin, nasılsa ha boş ha dolu ayağını gazdan çektinmi aynı yakar, tabi sadece yakıt için diyorum, yoksa o da boşa alınmaz. Neyse çok uzattım, bu yeni araçlar ancak durmanıza yakın (mesela kırmızı ışığa geldiniz) boşa alınır, onun dışında hiç boşa alınmaz (durmama 100m kalsa bile boşa almam), daha fazla yakar, vitese takayım derken zarar ihtimaliniz artar, rolantideki motoru vites devrine getirmek için gaza basınca daha fazla yakar, daha fazla debriyaj kullanmış olursunuz, ömrü azalır, yani olmaaz, benim diyeceğim bu kadar, elbette isteyen istediği gibi kullanacaktır, benim görüşüm budur. Yorum bağlantısı
Fatih Ada 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 açıklıyorum araba kontak kapalı şekilde evin önünde duruyorken daha az yakıyor.. :lol2: Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 Cavit Bey, Imza tabii ki zorunlu değil ama karşı olduğum bir durumda, eğer aksi ispatlanmamış ise elbette ki savunacağım bildiklerimi. Ben birkaç mesaj önce verilerle durumu açıkladım. Gerek verilen videoda, gerekse sizin yorumlarınızda bu veriler üzerinden değil başka konulardan hareket ederek yorumlar yapılıyor. Yapıyorsunuz. Akademisyen olmak bu ülkede suç. Tübitak'ın kapısından devridaim makinası bulan bisikletçiyi kovduklarında "Türkiye işte buluşları desteklemiyor" denir. Belirli prensipler çerçevesinde düşünmeyi, fikir yürütmeyi ve bu fikirleri savunmayı evet akademide kazanıyoruz. Ancak bu gündelik yaşamda diğer meslek sahipleri tarafından tam algılanamıyor. Hatta sosyal bilimcilerin eski toprak olanları da yine anlamıyor. Bilimsel düşünce ile davranarak veriler üzerinden ve doğru tanımlara yönelerek yazı yazdığımızda "sizin dediğinizi kabul etmek zorunda mıyız?" diyorsunuz. Ama bunun karşılığında bir argüman üretmiyorsunuz verilerle. Üretmiyorsanız evet zorundasınız teknik olarak. Gayrisafi milli hasıla yükseldi diye bir yorumda bulunuyoruz. Cevap olarak "vatandaşın durumu kötü sen ne diyorsun" şeklinde bir cevap geliyor. Konuya dönersek: Ben vitesi boşa alın demiyorum. Alırsanız daha az yakar diyorum. Önceki mesajlarda ne demek istediğimi anlamış arkadaşlar da var. Elbette vitesi boşa almanın sıkıntıları var, hele turbo araçlarda yağ basıncı düşmesi gibi şeyler de olabilir. Ama buradaki soru "vitesi boşa alayım mı" değil, "boşa alırsak az mı yakar" sorusudur. Akademisyen kimliğim evet bu iki soru arasındaki farkı hesap etmeme yol açıyor. Bir konudan diğerine atlarsam olmaz yani. Samimiyetinize güvenerek bu kadar rahat yazıyorum. Zaten inandığım konuda "aman canım bana ne" diyecek durumda da değilim. Sizleri sevdiğim sayığım için burada bilgi üretmeye paylaşmaya çalışıyorum her zaman. Selamlar Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 Ali Hocam: 3000 devir benzin için olsun (zaten onu düşünerek yazdım) dizel için 2200 diyelim. 3000 devirde motor sürtünmesi fazladır. Bu nedenle frenleme etkisi fazladır. (aşınmayı demek istemedim). Kompresyon nedeniyle (bir nevi hava akışı ile oluşan sürtünme diyelim) yine fazladır. 3000 devirdeki kompresyon 600 devirdekinden EVET daha yüksektir. Öyle olmasa motor freni yapmak için niye vites küçültesin? Yokuş aşağı 5. viteste 600 devirde mi ineceğim? Kaç km hıza gelir bu? Ben normalde yokuş aşağı 110 ile Bora ile 3500 devirde, passat ile sanırım 2700 devirde iniyorum. 3500 devrideki kompresyon mu çok yoksa 600 devirdeki mi? Boşta olmadığında şanzımanın döndürülmesi için harcanan enerjiyi ise hiç hesap etmiyorum. Bir de o var. Bu kadar düşüneceğimize test yapalım. Ben kendi hesabıma aynı yollarda benzer testleri yaptım. 2000 yılından beri anlık tüketim ve kümülatif tüketim gösteren araç kullanıyorum. Daha önce de yurtdışında benzer araçlar kullandım. KAmyon kullanımından bahsetmişsiniz ama yüksek devirde kompresyon az olur diyorsunuz. O zaman kamyonlar niye bagıra bagıra yokuş iner? Yorum bağlantısı
Cavit Doğan 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 Cavit Bey,Imza tabii ki zorunlu değil ama karşı olduğum bir durumda, eğer aksi ispatlanmamış ise elbette ki savunacağım bildiklerimi. Ben birkaç mesaj önce verilerle durumu açıkladım. Gerek verilen videoda, gerekse sizin yorumlarınızda bu veriler üzerinden değil başka konulardan hareket ederek yorumlar yapılıyor. Yapıyorsunuz. Akademisyen olmak bu ülkede suç. Tübitak'ın kapısından devridaim makinası bulan bisikletçiyi kovduklarında "Türkiye işte buluşları desteklemiyor" denir. Belirli prensipler çerçevesinde düşünmeyi, fikir yürütmeyi ve bu fikirleri savunmayı evet akademide kazanıyoruz. Ancak bu gündelik yaşamda diğer meslek sahipleri tarafından tam algılanamıyor. Hatta sosyal bilimcilerin eski toprak olanları da yine anlamıyor. Bilimsel düşünce ile davranarak veriler üzerinden ve doğru tanımlara yönelerek yazı yazdığımızda "sizin dediğinizi kabul etmek zorunda mıyız?" diyorsunuz. Ama bunun karşılığında bir argüman üretmiyorsunuz verilerle. Üretmiyorsanız evet zorundasınız teknik olarak. Gayrisafi milli hasıla yükseldi diye bir yorumda bulunuyoruz. Cevap olarak "vatandaşın durumu kötü sen ne diyorsun" şeklinde bir cevap geliyor. Konuya dönersek: Ben vitesi boşa alın demiyorum. Alırsanız daha az yakar diyorum. Önceki mesajlarda ne demek istediğimi anlamış arkadaşlar da var. Elbette vitesi boşa almanın sıkıntıları var, hele turbo araçlarda yağ basıncı düşmesi gibi şeyler de olabilir. Ama buradaki soru "vitesi boşa alayım mı" değil, "boşa alırsak az mı yakar" sorusudur. Akademisyen kimliğim evet bu iki soru arasındaki farkı hesap etmeme yol açıyor. Bir konudan diğerine atlarsam olmaz yani. Samimiyetinize güvenerek bu kadar rahat yazıyorum. Zaten inandığım konuda "aman canım bana ne" diyecek durumda da değilim. Sizleri sevdiğim sayığım için burada bilgi üretmeye paylaşmaya çalışıyorum her zaman. Selamlar Mehmet bey, benim hiçbir mesajımda araç boşa alınınca az yakar veya çok yakar diye bir ifade bulamazsınız. Hatta ifademde "Can güvenliği yakıt tasarrufundan daha önemlidir" diyen bir bölüm var, yani bende kendimce konuyu açıp "Boşa alırsak azmı yakar" diyen arkadaşa birde bunun güvenlik boyutu var dedim.. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 Mehmet bey, benim hiçbir mesajımda araç boşa alınınca az yakar veya çok yakar diye bir ifade bulamazsınız. Hatta ifademde "Can güvenliği yakıt tasarrufundan daha önemlidir" diyen bir bölüm var, yani bende kendimce konuyu açıp "Boşa alırsak azmı yakar" diyen arkadaşa birde bunun güvenlik boyutu var dedim.. Tamam sorun çözüldü o zaman. Yorum bağlantısı
Hakan Salman 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 Empoze Etmek Genellikle fikir paylaşımı ve aktarımı yoluna gidilebilecekken insanlar birlerine düşüncelerini empoze etmeye çalışırlar. halbuki dünya üzerinde milyarlarca insan ve milyarlarca fikir vardır. empoze tamamen gereksizdir. ama benzerliğe dayanmayan düşünceler yok edilmelidir güdüsüyle herkes başkalarını kendine benzetmek ister ve kendini bu tartışmanın içinde bulur. Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 ?? "dünya dönüyoor sen ne derseeeen de" (nilüfer) Yorum bağlantısı
Adem Cengiz 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 Bazen boşta az yakar, bazen viteste az yakar... Bir video bunu anlatmaya yetmez.. +1000 Yolun eğimine göre, arabanın vites oranlarına göre, benzinli-dizel-turbo olup olmamasına göre değişir... Kendi benzinli aracımda 5.Viteste gaza basmadığımda yavaşlamadan gidebiliyorsam Boşa almam, ve 0,0 l/100 km anlık tüketimi örneğin 1 km boyunca görürüm. Ancak eğim yetersiz ve araç yavaşlama eğimine girerse de boşa alırım, hız durumuna gör 1 ile 3 l/100 km anlık tüketimi görürüm. Yolun eğimi çok önemli... Yorum bağlantısı
Mehmet Solak 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 aracını boşa alarak yolda stop ettirmiş ve güçlükle kontrolü sağlamış biri olarak diyorum ki kesinlikle boşa almayın,canınızdan kıymetlimi yakıt. Yorum bağlantısı
Adem Cengiz 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 aracını boşa alarak yolda stop ettirmiş ve güçlükle kontrolü sağlamış biri olarak diyorum ki kesinlikle boşa almayın,canınızdan kıymetlimi yakıt. Yepyeni arabalarınız nasıl kendiliğinden Stop ediyor, araçlarınız LPG'li mi yoksa? Yorum bağlantısı
Adem Cengiz 30 Mart 2011 Paylaş 30 Mart 2011 Focus 1'lerde kronik krank kasnağı problemi vardı,bu yüzden stop etmeler oluyordu.. Bir kez de gözümün önünde sollamaya çıkan Focus tık diye kaldı,zar zor iki şeridin ortasına girebilmişti..Aynı şekilde sigorta tablası problemli olan bir araçta da gerçekleşebilir bu durum.. Kısacası olmaz olmaz değil,temkinli olmak lazım. Sonuçta makina bunlar, dediğiniz gibi temkinli olmak lazım... Yorum bağlantısı
Recommended Posts