İçeriğe Yönlendir

İnsan Gözü Kaç Megapikseldir?


Mahmut Şahin1

Recommended Posts

Mahmut Şahin1

Dijital makinenin çektiği fotoğraf , zoom yapılmadan insanın gördüğüne denk biçimde görüntülenip incelenirse çok daha az detay yakalayabildiği anlaşılacaktır.

Yorum bağlantısı
Rıfat Çakar

Benimki 20 megapiksel ama zoom olayı yok işte. :)

Yorum bağlantısı
Cihan Tiftik

Sağlıklı insan gözü 7000 milyon(Yaklaşık ışık demeti çeşiti) /21(Koni reseptörün çubuk reseptöre oranı)=>333 milyon /3(Siyahın renklere oranı) =111 000 000 piksel =105 mp.Yuvarlak hesap 100 mp miş. :)

Yorum bağlantısı
Selçuk Özmen
Sağlıklı insan gözü 7000 milyon(Yaklaşık ışık demeti çeşiti) /21(Koni reseptörün çubuk reseptöre oranı)=>333 milyon /3(Siyahın renklere oranı) =111 000 000 piksel =105 mp.Yuvarlak hesap 100 mp miş. :D

vay be ben de hep merak ederdim bu konuyu!..

dijital makinelerin hiç bir zaman insan gözü kadar net foto çekemeyeceğini duymuştum...

Yorum bağlantısı
Adem Cengiz

100 MP civarı ama anladığımız anlamda değil, ayrıca renk algılayan koniler de 5 Milyon civarı. Bu nedenle insan gözü siyah beyaz'a daha duyarlı.

Bir de bu 100 MP'in sadece 3 MP iyi görüş sağlıyor, geri kalanlar ortalama görüntü veriyor, bu hassas bölgeye de Fovea deniliyor, bu nedenle okuduğumuz bir yazıyı gözümüzle taramak zorunda kalıyoruz, değilse Fotoğraf Makinası gibi olsaydı, görüş alanımızda olan bir şeyi daha iyi görmek için gözümüzü o noktaya çevirmemiz gerekmezdi.

Lazer (5mW üzeri çok tehlikeli) ışınla gözü zarar gören kişilerde özellikle Fovea denilen 3 Milyon koninin yer aldığı bölge hasar görmüşse, geri kalan 97 Milyon koni bizi ayrıntılı görüş sağlamaya yetmiyor...Okumada ciddi güçlük yaşıyor bu kişiler.

Bu nedenle Lazer vb. aletlerin çocuklarımızın eline geçmemesine çok çok dikkat etmek lazım, şuan internette 30-40 TL gibi rakamlara 100 mW olanları vızır vızır satılıyor, 5 mW üzerinin üstelik yasak olmasına rağmen...

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

ben bu konuları derste anlatırım. sarı benek civarında 15 megapiksel gibidir. Ama gözümüzün içindeki hücreler eşit dağılımlı değildir. merkez eksenden 2 derece saptıktan sonra çok az görürüz. Ama beyin bunu tamamlar. Bu dediklerim renkli RGB hücreler için. Bir de çubuk hücreler vardır onlar ise daha sıktır. nerden baksan 50 megapiksel vardır ama sadece siyah beyaz ve harekete duyarlıdırlar. Yandaki araçtaki size bakanı farkettiren bu hücrelerdir. (Hani araba kullanırken türban takanlar dikkat etsin doğru bağlasın diye bir mesajı vardı orda yazmıştım)

Bununla beraber bu pikseller filtreden geçerler ve her gözden beyne yaklaşık 4.5 milyon kablo gider.

Retinaya baktığınızda bu iki derecelik ortadaki sarı nokta denilen yer asıl gördüğümüz yerdir. Dolayısı ile gözümüzü bu nedenle oynatır bakmak istediğimiz yere bakarız. Yoksa her yer eşit değildir. CCD kamerada ise her yer eşittir.

SuperStock_1428-350.jpg

Yorum bağlantısı
İ.Göksel Yaman
Sağlıklı insan gözü 7000 milyon(Yaklaşık ışık demeti çeşiti) /21(Koni reseptörün çubuk reseptöre oranı)=>333 milyon /3(Siyahın renklere oranı) =111 000 000 piksel =105 mp.Yuvarlak hesap 100 mp miş. :)

cihan bilim adamı gibi konuşmussun be kopyala yapıştır değil dimi :D

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Şu da yan görüntü. Burada siyah beyaz ROD ve renkli CONE hücreleri gösteriliyor.

simple_retina2.jpg

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Meapiksel aynı. Otofocus bozuk sizde. Zoom kavramı görecelidir. İnsan gözü 35 mm lense benzer. At gözü takarsanız (takabilirseniz) zoom seviyesi artar. Kedi gözü atarsanız azalır. Zoom denilen şey insan gözünü 1 alarak yapılır. Yoksa göz küresi ve lensi farklı olan hayvanların zoom seviyesi ve perspektif değişimi farklıdır. (cep kamerası ile refleks 35 mm kamera farkı gibi)

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
ben bu konuları derste anlatırım. sarı benek civarında 15 megapiksel gibidir. Ama gözümüzün içindeki hücreler eşit dağılımlı değildir. merkez eksenden 2 derece saptıktan sonra çok az görürüz. Ama beyin bunu tamamlar.

Beynin bunu tamamlamamsını sağlarsak, görünümü merkezde toplama kabiliyetimiz oluşur mu? yani çevresel görünümü fark etmeyip, odaklandığımız noktayı netleştirme yetimiz var mıdır?

Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu
(düzenlendi)

Ben gözlerimle boynumu uzatarak 1.5X optik zoom yapabiliyorum, ayrıca geceleri biraz bekleyince gece görüş moduna giriyor, Realtime AF olayı ise acaip hızlı, lens silme otomatik ve kendinden temizleme sıvılı (aynı zamanda yağlamada yapıyor) ben çok memnunum :lol2:

Ayrıca pencerden bakarsam, 324 MP, açık alanda ise 576MP ile yemişim DSLR makinaları :ohooh:

tarihinde Ali Cihangiro?lu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Guest Hakan Tar?m

Böyle bir teknoloji harikası olan gözünüze gözünüz gibi bakın. Demiş sitenin en sonunda :lol2:

Yorum bağlantısı
Cavit Doğan

Cevap veriyorum;

Aracınızı oto parka park ettiniz ve yanında başka bir araç var, o araca bakarken 35 MP ama kafanızı çevirip kendi aracınıza bakarken 70 MP.

Tafikte gidiyorsunuz ve önünüzde bir jeep gördünüz, o ana kadar 40 MP, Jeepi geçerken baktınızki kullanan bir manken bir afet..İşte o an 100 MP.. :)

Anladınız sanırım.. :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Arda Merve

cavit abi kesin ve net cevap vermiş :rolleyes:

Bende lens kullanıyorum çaktırmadan :) çok mp kaybı var :)

Yorum bağlantısı
Ayhan Şentürk

Gözdeki piksel değilde çok iyi ve otomatik odaklama yapması güzel :rolleyes:

Yorum bağlantısı
Emre Aytan

Pikselini odağını bilmem de, gözlükleri çıkarınca her yer yalan...

Meğer ne büyük nimetmiş gözler.

Bunu en çok gözlüğüm kırıldığında otobüs beklerken farkına varmıştım. Birsürü otobüs geçiyor ama hangisi doğru olan göremiyorsun.

farkına vardığında el etsen de çok geç kalmış oluyorsunuz.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Beynin bunu tamamlamamsını sağlarsak, görünümü merkezde toplama kabiliyetimiz oluşur mu? yani çevresel görünümü fark etmeyip, odaklandığımız noktayı netleştirme yetimiz var mıdır?

Kaynak makinasında ya da laserde gözünü yakanlara bir yöntem var ama detayını bilmiyorum. çok zor. körlük vb gibi böyle durumlarda gündeme getirilebilir yoksa zaten konforsuz ve rahatsız edici sinyal gelir.

Yorum bağlantısı
Ümit Atmaca
Ben gözlerimle boynumu uzatarak 1.5X optik zoom yapabiliyorum, ayrıca geceleri biraz bekleyince gece görüş moduna giriyor, Realtime AF olayı ise acaip hızlı, lens silme otomatik ve kendinden temizleme sıvılı (aynı zamanda yağlamada yapıyor) ben çok memnunum :)

Ayrıca pencerden bakarsam, 324 MP, açık alanda ise 576MP ile yemişim DSLR makinaları :ohooh:

hahaha :nazar::D süperrrr bir yaklaşımm..:p

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...