İçeriğe Yönlendir

Civic Ek3 - 1996-2000 İç Aydınlatma


Misafir

Recommended Posts

Adnan Gökdemir arkadaşımızın çalışma arkadaşının 2000 civic aracı için yaptığım aydınlatma çalışması.Araç modeline göre tam bir aydınlatma yoksunu çıktı.Kapılar bile anahtar ile çalışıyor kumanda yokmuş. :good1: Göstergede 5 ampul var 3tanesi patlamış.Ampullerin takıldıgı duyular ve film yollar kavrulmuş.İkaz göstergelerinin ampulleride patlamış.Aldıgından bu yana depo ikaz lambası hiç yanmıyormuş :flowers: .Tavanda ve bagajda 5watt ampul vardı.Cam açma düğmelerinde hiç aydınlatma yok olmasıda zor adamlar işaretleri boya ile yapmış.3.stop lambasına 21watt ampul takılmış.İşte resimler ile detaylar. :lol2:

Dağılmış Civic

civic.jpg

Dağılmış 1 Kapı

civic1.jpg

3.stop lambası eski hali 21watt ampul ve yeni hali.3 adet kırmızı 1 watt power led seri baglantılı yaptım ve direnç bagladım ışık şiddeti tam kıvamında oldu.Led başına 1.7volt ile çalıştırıldı.Yaklaşık 2 saat civarında ısı testi yaptım sonuç harika ısınma yoktu.

civic2.jpg

Ledlerin sogutucusu.

civic11.jpg

civic12.jpg

civic36.jpg

Tavan lambası aracın tam ortasına iyi konumlandırılmış.Dış camı gerçekten çok iyi ışık dagıtıyor.5watt ampul takılı idi.Kullanılan Ledler 2chipli ve her biri 3.2volt 30ma akımla çalışıyor.Harika bir ışık gücü elde ettim.27led kullandım 3 erli seri baglantılı ve 3 sıralı olarakta paralel baglantı şeklinde 82ohm 1watt direnç ile led başına 3.10volt gelecek şekilde çalışır hale getirdim.Aynı detay diğer ledlerdede uygulandı.

Eski hali.

civic6.jpg

Yeni hali

civic24.jpg

civic25.jpg

Bagaj için kullanılan aydınlatma sandığı bu şekilde yapılmış.5watt ampul takılmış ve bu ampule artı uçtan bir diod yardımı ile bagaj açık sinyal ucu alınmış fazla detay veremem :) Bagaj içine sağ ve sol taraflarada 12 şer mantar ledler ile yaptıklarımıda monte ederek son derece iyi bir aydınlatma sağlandı.

civic7.jpg

civic21.jpg

civic23.jpg

civic38.jpg

Plaka lambasının yuvası geniş ama sınırlı yapılmış.Benim için sorun olmadı ama hazır led şeritler yapıştırılsa kapak kapanmaz.Kapansada kesin çatlar.6 led kullanıldı.Ledlerin hizasını camın ışık dagıtması için oluşturulmuş mercekli kısmına getirdim duvara yansıması harika oldu.Araç sahibinin agzından çıkan far gibi ışıtıyor oldu. :)

civic3.jpg

civic19.jpg

civic20.jpg

civic22.jpg

civic35.jpg

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı

Cam açma düğmeleri ışıksız yapılmış.Bende düğmelerin kenar boşlukların ışık süzmesi yaptırarak ışıklı hale getirdim.Acayip egzotik oldu.Kapı açma kollarınada ledleri yerleştirdim.

civic4.jpg

civic17.jpg

civic18.jpg

civic37.jpg

civic34.jpg

Ayak aydınlatmalarıda aynı tarz ledler ile sağlandı.Ön ve arka koltuk altlarında cidden sabitlenecek yer yoktu.Arka koltuk altı kumaş kaplı idi kumaşa plastik kelepce ile montelemek zorunda kaldım.Gayet sağlam tutturdum.Sonuç gayet tatmin edici.Olmayan tesisat tavan aydınlatmasından paralel alındı.

civic26.jpg

civic39.jpg

Kalorifer kumandan bölümü aydınlatmasında kullanılan 2 ampulün 1 tanesi patlaktı.İç ışık yayma pleksisi son derece kaliteli ve oldukca iyi yönlendirilmiş.Her ampulün yerine 5 tane kırmızı led seri bağlanarak takılacağı delik kısmı genişliğinde montelendi ve sonuç çok güzel oldu.En çok bu bölümdeki aydınlatmayı sevdim.Konumlandırma açık ledleri mavi led yapıldı klima ve sıcak hava konum ledleri beyaz yapıldı.

civic10.jpg

civic13.jpg

civic14.jpg

civic15.jpg

civic16.jpg

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı

Km göstergesi çok kirlenmiş her yerini güzelce temizledim.Araçta ampul voltaj uçlarının artı eksi yönlerini tespit edip işaretledim.Sinyaller ve motor arıza lambası mavi led yapıldı.Yağ,depo,abs ikazları kırmızı,anahtar takılı,uzun far ikazı beyaz led ,diğer ikazlar ise turuncu lede çevrildi.

Km göstergesi için önce smd ledlerden yapmıştım ama beni çok uğraştırdı sonuç iyiydi fakat led çok fazla gidiyordu işçilik çok zor oldu.Bir anda her ampul yerine power led takmak istedim ve taktım.Elimde bulunan power led ile testler sıcaklık,aydınlatma oranı gibi yaptım ve sonuç çok iyiydi.İbreler beyaz plastikten yapılmış ve gösterge kasasının üstünden ibrelere ışık vuracak şekilde bölüm yapılmış ve yönlendirilmiş buralarada her ampul yerine 2 şer kırmızı smd led yaparak taktım.İbrelerin kenarlarına loş bir kırmızılık yansıyor.Yinede km bölümündeki bazı yerler tam ışık alamadı buralara orjinal ampulü taktım durum cidden aynıydı çokta üzerinde durmadım lakin kadran tabanı sarı renge boyalıydı ampul ile turuncu oluyordu.Power ledin akımını arttırdım değişen bişi olmadı ve buraya 5 watt ampul taktım ışık verdim sonuçta değişen bişi olmadı bazı bölümler ışık yoksunu kaldı.Yinede sonuç çok tatmin edici oldu ışık parlaması olmadı her tarafta ışık oldukca güzel oldu.Akşam araç üzerindede tüm ışıklar kapalı biraz baktık göze batma hissi vermedi araç sahibi Cem beyde oldukca beğendi.

Power ledlerin takılmış halleri ve sonuçlar.

civic27.jpg

civic28.jpg

civic29.jpg

civic30.jpg

civic33.jpg

civic32.jpg

Sis farı,dörtlü,ısıtıcı düğmelerindeki ampullerin yerlerine kırmızı led takıldı.Düğme açık konumunu gösteren ampuller yerine ise beyaz led takıldı.Kırmızı beyaz çok şık durdu.Düğmeler bunlar.Yanarkenki hallerini yarın çekerim unutmuşum.

civic5.jpg

Torpidoya buton almayıda unuttum çalıştıramadım.Kol dayama içinede led yaptım yine buton olmadığı için çalışmadı.Buğün bunlar bitecek ve araç altınada komple mavi ışık yapıyorum buda takılacak.Ayrıca gündüz farı çalışmasıda yapılacak.Sumberlight(Erkanın kulagını çınlatıyım dedim :flowers: )Yeri çok kötü aynanın dış plastiğine yaptım fakat iç yüzeyinde yer yoktu ayna ayagının vida yeri oldukca geniş ledi buranın içine girecek şekilde ayarladım yön verdim kendileri uzun süreli olarak dinlenmeye geçti.Tesisatını hazırladım buda takılacak renk kırmızı oluyor.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çağdaş Hatırnaz

Elinize sağlık. Çok güzel olmuş bütün yaptıklarınız..

Yorum bağlantısı

Sayın Cem beye geçen hafta sonu km göstergesiz araç kullanma ve bütün lambalardan yoksun kalma şansını verdim sağolsun iyi değerlendirdi.Sis düğmesinin ampul yönünü belirlerken cımbız ile minik ampul duyusunu çeviriken siğortayı attırmıştım öyle kaldı. :D:):good1: :lol2:

Elinize sağlık. Çok güzel olmuş bütün yaptıklarınız..

Teşekkür ederim :good1:

Yorum bağlantısı
Hasan Tahsin Şipit

Çok güzel olmuş. Elinize sağlık. Hele bagaj futbol sahası gibi olmuş. :p

Yorum bağlantısı
Semih İzgi

Adnan abicim,Arkadaşın çok şanslı ! :p

Oktay abi, Ankara'ya gelince o mübarek ellerinden öpeceğim.. Emek,ustalık,beceri,yürek,yetenek... Hepsine sahipsin ve inşallah benim focus'um da birgün senin elinden nasibini alır :D:p

Yorum bağlantısı
Hüseyin Matur

Emeklerine sağlık Oktay abi. :p Araç sahibi sıfır Honada'ya biner gibi binmiştir şimdi arabasına. :D

Yorum bağlantısı
İlker Kadılar

Oktay abi gayet başarılı ve göze güzel görüküyor.. elinize sağlık..

Yorum bağlantısı
Semih İzgi
Oktay Bey' e ne kadar teşekkür etsem azdır.Aldıktan 1,5 yıl sonra bu arabayı beğeneceğim aklımdan geçmezdi.Satmak istediğim halde Oktay Bey'in ışık oyunları sayesinde şimdilik vazgeçtim.Biraz keyfini çıkarmak istiyorum.Aracım bu akşam son şeklini alacak.Çocuk gibi sabırsızım. :lol2:

Cem hocam artık aracınız bize zimmetli sayılır :D Bu durumda sizde forum üyesi sayılırsınız. Önce tanışma bölümünde, ardından da tüm konularda sizi görmek isteriz. Hoşgeldiniz :D

Yorum bağlantısı
Fırat Şenol

İnanılmaz bir çalışma olmuş Oktay bey . Sabrınıza ve becerinize hayran olmamak elde değil... :lol2: :D :D

Yorum bağlantısı
Ali Eren

Oktay Usta, ellerine sağlık. Yine göstermişsin ustalığını. Ankara'ya yolum düşerse benim focusa gündüz farı yapar mıyız Oktay Abi?

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Led işi şahane de, bu Hondanın o bölümleri sökmek azaptır.

Söken'e baksana...

Oktay tek düşüncem emeklerinin karşılığı.....

Yorum bağlantısı
Lokman Ceritlioğlu

Oktay yine harikalar yaratmışsın, ellerine kollarına sağlık.

Yorum bağlantısı

Arkadaşlar hepinize ayrı ayrı gönülden teşekkür ediyorum.

Cem bey hoşgeldiniz. :D Beğenmeniz çok önemliydi bunuda yansıttınız zaten.Sabrınız için ayrıca teşekkür ediyorum :) İyi günlerde zevk ile kullanmanızı diliyorum.

Hakkımı ziyadesiyle alıyorum.Her ne kadar moralsizliğimde yogun olsa büyük bir zevk ile işimi yapıyorum.Bugün araç altı ledleri yetiştiremedim özel sebebler nedeniyle sıkıntı yaşadım.Fakat ledler hazır sadece hortum giydirecektim sinirli oldugum ana denk geldi ilk ledi parçaladım bıraktım uğraşmayı sonra aracın yanına indim ve yarım kalan işleri bitirdim.Torpidoya butonu bağladım,sumberligt taktım(Erkan'a atıfımdır.)Zor oldu ama ayna kılıfından başka takacak yer yoktu resim çekmeyi unuttum maalesef.Far içi park ledi turuncu oldu.Kolçak içi ledine vakit kalmadı bayram sonrası yapılacak.Sis farı yerine uygun olarak özel gündüz farı çalışması için malzemeler alındı toplanacak.

Sizler için elimden ne gelirse emin olun yapmaya hazırım. :good1:

Torpido aydınlatması ve on off buton.

civic36-1.jpg

Butonun ucu kısa geldi kalın kablo makaronu ie harika bir uzantı oldu sonuç çalışıyor. :good1:

civic35-1.jpg

Far içi turuncu park ledi.1 adet yüksek mcd degere sahip turuncu flux led kullanıldı.Far tası çok uygun oldugu için Adnan'nın fiestasında kullanılan ledler aşırı fazla geldi yapmadım.

civic37-1.jpg

Araç altı mavi ledler bu şekilde oldu.Hortum ise şeffaf fakakt hafif maviye kaçan bir tonda idi bu ledlerle harika bir mavi ton oluşturdu.Bilahire resim ekleyeceğim.

Mavi standard mantar led kullandım.4 erli seri bağladım her seriye 82ohm 1 watt direnç taktım.Honda çalışırken 14.25 volt akü voltajı okuyorum.Bu voltaj değerinde yaklaşık 4 saat aralıksız test ettim ısı vesaire sorunu olmadı. :good1:

civic38-1.jpg

civic39-1.jpg

Ön gögüsü sökmek cidden hiç zor değil,zor olan tırnakları düzgünce çıkarabilmek.Sinir oldugum yer ise kalorifer düğmeleri bölümleri her araçta tam bir işkence sayılır yön çubugu her araçta sökmek gerçekten dikkat ve azim istiyor.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oktay Usta, ellerine sağlık. Yine göstermişsin ustalığını. Ankara'ya yolum düşerse benim focusa gündüz farı yapar mıyız Oktay Abi?

Her zaman bekleriz Ankara'ya.Yapılır tabiki :D

Yorum bağlantısı
Adnan abicim,Arkadaşın çok şanslı ! :good1:

Oktay abi, Ankara'ya gelince o mübarek ellerinden öpeceğim.. Emek,ustalık,beceri,yürek,yetenek... Hepsine sahipsin ve inşallah benim focus'um da birgün senin elinden nasibini alır :good1::D

Sen gel Focus kolay :good1:

Oktay Bey' e ne kadar teşekkür etsem azdır.Aldıktan 1,5 yıl sonra bu arabayı beğeneceğim aklımdan geçmezdi.Satmak istediğim halde Oktay Bey'in ışık oyunları sayesinde şimdilik vazgeçtim.Biraz keyfini çıkarmak istiyorum.Aracım bu akşam son şeklini alacak.Çocuk gibi sabırsızım. :good1:

Kusura bakma tekrardan bugüne yetişmedi. :)

Yorum bağlantısı
Forumda çok yeni olmama ve Honda marka aracım olamasına rağmen FordClub a üye olma yüzsüzlüğünü göstermeme rağmen beni bağrınıza bastınız.Herkese çok teşekkür ederim.

Önemli değil.Aracım için yaptıklarınızın yanında küçük bir gecikmenin lafı olmaz.

Laf aramızda yokuşları daha iyi tırmanıyor gibi geldi bana.Ledlerin bir etkisi var mıdır dersiniz? :rolleyes:

Zevk almanın sonucu bu olmalı galiba :nazar:

Yorum bağlantısı
  • 3 ay sonra...

Uzun bir aradan sonra yarım kalan işimi 1 ay önce tamamlamıştm ve Cem beyi o vakit aradım ne zaman istersen takalım diye fakat kar engeli hala sürdüğü için takılamayan gündüz farı ve araç altı mavi ışıklandırma çalışamasını bende paylaşayım istedim.

Mavi araç altı aydınlatması zaten o vakit bitmişti fakat aldıgım hortum biraz dar gelince kalmıştı arayada benim sorun girince kaldı ve tekrar uygun bir hortum alarak işlemi bitirdim.

civic39-1.jpg

11.jpg

12.jpg

Hortumun uçlarını yalıtım için daralan makaron geçirip sonra siyah silikon ile doldurup silikon biraz kurumaya başlayaınca makronu iyice ısıtıp agzı kapanacak pozisyona getirdim ve sonra bez bant ile güzelce sararak işlemi bitirdim.

13.jpg

Yorum bağlantısı

Gündüz farı için aracın takılı olmayan sis farı bölümüne uygun kalıp almıştım.Bu kalıba uygun lehim yapılabilen levha kullandım uygun ölçülerde kesip kıvırarak ve her bir taraf için 19 tane ve toplamda 570 lümen ışık gücüne sahip seri paralel bağlantı ile kullandıgım 8mm 50miliamper 30 lümen gün ışıgı ledler için delikleride delerek ledleri sıkı sıkıya yerleştirdikten sonra karışım 404 ile önce iyice her yerini doldurdum sonra kırmızı silikon ile iyice buladım ve üst kapagıda yerleştirdikten sonra her yerini lehim ile kapattım. Ledlerin üzerine ban kapatarak parlak siyaha boyadım ve 3 er kat boya aralarında en az 40 derecelik fırında 1 er saat beklettim sonra vernikleyerek şu an raftaki yerine istirahata bıraktım.İşte detaylar.

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

1.jpg

3.jpg

Araç üzerinede takılınca bilahire resimleri paylaşacağım.

2.jpg

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...