İçeriğe Yönlendir

Devletin Araca El Koyması

İsa Erdoğan

Recommended Posts

İsa Erdoğan

Alıcağıma karşılık transporter aldım.yalnız aracın şöyle bir hikayesi var.

Bildiğim kadarıyla araç galerideyken vatandaşın birine araç kiralanıyor.bu kişi istepnenin olduğu yeri iptal edip gizli bölme yaptırıyor ve kaçak malzemeler taşıyor.sonucunda yakalanıyor.araç bağlanıyor.

araç sahibi kiralık olduğunu ispatlıyor ve aracı geri alıyor.devlet satılamaz şartı koyuyor ama.mahkeme devam ediyor.bir ay sonra yine mahkeme var.yüksek bir ihtimal hakim aracın üstündeki satılamazi kaldıracakmış.

Bugün bir arkadaş araçtan satılamaz şartı kalktıktan sonra tekrar dava açılacağını ve devletin araca el koyacağını söyledi.bu konular hakkında bilgi sahibi olan varmı acaba.

Bu arada araç kullanılıyor herhangi bir sıkıntı yok.muayneye giriyor.sigorta yapılıyor.

Yorum bağlantısı
Volkan Dinçel

Dava sonuçlanana kadar kalkmıyor üstündeki Şerhler..ancak mahkemeye hitaben teminat mektubu verirseniz kalkabiliyo diye biliyorum..bir müşterimizin başına gelmişti

Yorum bağlantısı
İsa Erdoğan

Ben dava sonucunu beklemeye razıyım.

asıl merakım şerhler kalksa bile sonrasında devlet araca el koyuyormuş.bu doğrumu.doğruysa arabanın degerini ödüyormu yoksa üstüne sumu içiliyor.

Yorum bağlantısı
Volkan Dinçel

Sonradan el koyulacağını sanmıyorum..Hukukçu arkadaşlar daha net cevap verir..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sarp D. Uygur

Yasadışı iş yapan kişi ruhsat sahibinden farklı bir kişiyse ve ruhsat sahibi aracı kiralamada kullandığını ispatlıyorsa ruhsat sahibi burada 3. iyi niyetli kişi olur ve aracına herhangi bir şey yapılmaz. Muhtemelen dava sonucunda şerh kalkacaktır. Eğer aracın sahibiyse bu işi yapan veya yaptıran (bir bağlantı kurulursa) bu durumda araç suçta kullanıldığından müsaderesine karar verilir ve aradan süre geçtikten sonra gümrükte kalan mallar gibi devlet lehine satışa verilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İsa Erdoğan

Yasadışı işi yapan ruhsat sahibi degil.zaten kiraladıklarını ispatlayıp aracı geri almışlar.ama dediğiniz gibi aralarında bi bağlantı varmıdır bilemem.

araç devlete kalırsa aracı bedelsizmi alıyor acaba.

Yorum bağlantısı
Tamer Ataç

Merhaba İsa bey öncelikle geçmiş olsun bu konu benim uzmanlık alanıma girdiği için sizi bilgilendirmek isterim. 5607 sayılı kaçakçılıkla mücadele kanununun 10.Maddesine istinaden kaçak eşya naklinde kullanılan taşıta el konulur.

Yorum bağlantısı
İsa Erdoğan

Tamer bey yukarda anlattığım gibi araç kiralanıpta bu olaylar gerçekleşmesine rağmen mahkemenin sonunda yinede devlet elmi koyacak.

Yorum bağlantısı
İsa Erdoğan

Tamer bey Mahkeme sonucunda hakim şerhi kaldırıcak deniyor. Ve sonra tekrar dava açılıp araca el konur demişlerdi. Bu kısım dogrumu acaba. Bir bilginiz varmı.

Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin

Araçta zula varsa devlet müsadere eder. Zula yani özel bölme olmasaydı durum farklı olurdu. Detaylı bilgi için 5607 sayılı Kanunun 13.maddesine bakınız.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin

Araca müsadere amacıyla el konuldu ise kasko bedeli kadar teminat yatırıp alabilirsiniz.

Yorum bağlantısı
İsa Erdoğan

Tek anlamadığım konu şu.

Mesela şahsi aracımı bi arkadaş yada komşu acil bir iş gerekcesiyle bir günlüğüne yada saatliğine aldı.yada aracım çalındı.gizli bi bölme yaptırıp araçla kaçak eşyâ taşıdı.yakalandı aracım bağlandı.

sonucunda devlet arabama el koyup aracımı elimdenmi alıcak ve bir bedel ödemiyecek.

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Üniversitede hukuk dersinden aklımda kaldığı kadarıyla şöyle düşünebiliriz:

Bu konuya özel bir kanun var mı bilmiyorum ama devlet el koyduktan sonra siz bunun suçlusu kim ise ona rücu eder ona zararınızın tazminatı için dava açarsınız.

Tabi işler bu hale gelmeden önce sizin aracınızdaki malum tadilatı geriye düzelttirmiş olmanız ve artık araçta zula olmadığını mahkemede belirtmeniz ve bunu sanırım bilirkişi yoluyla kanıtlamanız gerekiyor olabilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İsa Erdoğan

Aracı geri vericem yüksek ihtimal.ama mahkeme sonuçlanana kadarda beklemek istiyorum.

Emre bey dediğiniz gibi zula kısmını söktürsem bir sıkıntı yaşarmıyım acaba.yani bunun bir yolu yordamı varmıdır.

Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin
(düzenlendi)

Sizin iyiniyetli üçüncü kişi olduğunuzu yani aracın müsadere gerektiren bir suçta kullanılması konusunda kusurunuzun/bağınızın olmadığını ispat etmeniz gerekir. 5607 sayılı Kanunun 13/1.maddesi ve 10.maddesi kapsamında bir durum oluşmuşsa işiniz zor. Bilmeyen için biraz detaylı bir konu telefonda zor yazıyorum kusura bakmayın.

tarihinde Osman Yücel Çetin tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tamer Ataç

İsa bey araç zulalı halde yakalandığında zaten zulası kestirilip verilmesi gerekirdi aracın yakalama anında zula resimleride çekilmiştir.Mahkeme süreci uzun soluklu bir iştir.Hakim adınada kimse karar veremez. Kaçakçılık olayının tam konusunu bilmediğim için yorum yürütemem ancak aracı geri verip paranızı kurtarın derim.Haydarpaşa limanında  mazot kaçakçılığında kullanılırken yakaladığımız bir çok zulalı deniz taşıtı var balıkçı teknesi görünümlü ancak içleri zulalı mazot depolular.Hepsi mahkemelikler ve mahkeme sonucunda devlet malı olup Tasfiye İşletmelerince (Erenköy) açık artırmayla satılıyorlar

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Siz aracı üzerinde bu şerh olduğunu bilerek mi alacağa karşılık aldınız yoksa aldıktan sonra mi öğrendiniz?

Yorum bağlantısı
O.Yücel Çetin

Anladığım kadarıyla aracı sadece şimdilik alacağa karşılık saydınız devrini henüz almadınız doğru mu?

Yorum bağlantısı
Tamer Ataç

Şimdi İsa bey kaçakçılık olayında bir kaçak eşya ve maddeyi aracın koltuk altına gizlemek veya kapı kartonunu söküp gizlemek yada far yuvalarına gizlemek başkadır, istetme yerini söküp aracın orjinalliğini bozarak kaynak ve benzeri şekilde özel emek sarfederek saç kaynatıp gizli bölme (zula tabir edilen) yaparak buraya kaçak eşya veya madde saklamak başkadır.Bu şekilde hakim olaya ayrı gözle bakar ve aracın müsaderesine karar verir.Müsadere kararı verilirse aracın kimde olduğu fark etmez.Kolluk kuvveti elinden alır. Araç hangi sınır kapısında yakalanmış veya polismi, jandarmamı, gümrükmü yakalamış ve zulada ne yakalanmış sizin elinizde olayın tutanağı varmı ? Aracın plakasını verirseniz işin aslını öğrenebilirim.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İsa Erdoğan

Ben aracı aldıktan sonra bunları ögrendim.devrini zaten alamıyorum üstüne.istesem aracı geri verebilirim.ama alacağa karşılık aldığım için yine başa dönücez.aracı satıp bende işlerimi halledicektim.kısmet.

tamer bey özelden plakayı yazdım.teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Ayhan Onaran

Ben aracı aldıktan sonra bunları ögrendim.devrini zaten alamıyorum üstüne.istesem aracı geri verebilirim.ama alacağa karşılık aldığım için yine başa dönücez.aracı satıp bende işlerimi halledicektim.kısmet.

tamer bey özelden plakayı yazdım.teşekkür ederim.

Bence alacağa karşı bu aracı ele geçirmişseniz bir süre daha beklemenizi tavsiye ederim. Geri verseniz bir daha alacağınıza karşılık ne alacağınız yada alabileceğiniz muamma gibi duruyor..

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
İsa Erdoğan

Aynen öyle ayhan bey.

Parcalayıp satıcam sonunda aracı :)

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Engin Ünal
(düzenlendi)

Dava sonucunu beklemek yetmez yargıtaydan verilen kararın onanıp kesinleşmesi lazım.

tarihinde Engin Ünal tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Zafer Ayvacı

Isa bey şu plakayı bir de ben alabilir miyim henüz bir çözüm bulamadiysaniz. Ben de bir kontrol edeyim

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...