İçeriğe Yönlendir

Focus III - Koltuk Isıtma

Misafir

Recommended Posts

Misafir

Biz de arkadaslarla denedik. Yolcu koltugundan basladik ama sirt kismiyla oturulan kismi birbirinden ayiramadik. Baktik beceremeyecegiz biraktik. Satmayi dusunuyorum isitici pedleri.

oturak kısmıyla sırt kısmını ayırmayacaksınız zaten. koltuğu yatık konuma getirip döşemenin arasını açın rahatça el girecek hale gelir.Sırt kısmı en basit yeri hatta

Yorum bağlantısı
Misafir

oturak kısmıyla sırt kısmını ayırmayacaksınız zaten. koltuğu yatık konuma getirip döşemenin arasını açın rahatça el girecek hale gelir.Sırt kısmı en basit yeri hatta

Bu kadar kolay olmamaliydi :)

Peki oturak yerini soymak gerekiyor mu? Anladigim kadariyla oturulan yere koyulan pedin ortasi kesilecek?

Bir de koltuklari tamamladiktan sonra yerdeki dosemeyi kaldirmak gerekiyor mu?

Yorum bağlantısı
Misafir

Bu kadar kolay olmamaliydi :)

Peki oturak yerini soymak gerekiyor mu? Anladigim kadariyla oturulan yere koyulan pedin ortasi kesilecek?

Bir de koltuklari tamamladiktan sonra yerdeki dosemeyi kaldirmak gerekiyor mu?

Koltuktaki dikiş çizgisine göre bakmanız lazım. Pad in geleceği yerde dikiş varsa döşemeciden yardım almak gerekebilir.
Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Dikiş değil de zımba vardır. Zımbalara denk gelen yerleri yuvarlak kesebilirsiniz. Bal peteği desenli olduğu için ısınmayan yer kalmıyor.

Yorum bağlantısı
Mehmet Erdemir

Foto atabilirseniz daha rahat yorumlayabiliriz. Kablolardan 2 si +- dir. Diğerlerinin birisi de kumandanın ışıkları için aracın iç aydınlatmasına bağlanacaktır. Ama diğeri nedir anlamamız için foto daha iyi olur. Montaj şeması yokmu paketin içinde.

Ne yazık ki montaj şeması yok. Evde denemek için 12v 5 amper adaptörle çalıştırmayı denedim. ince kırmızı kumandanın mavi ışığını, beyaz kırmızı ışığını yaktı(tersi de olabilir).Siyah ekside, büyük kırmızı boştaydı ve kumandalar çalışmasına rağmen ısıtmadı.PQbrMN.jpg

Yorum bağlantısı
Misafir

Ne yazık ki montaj şeması yok. Evde denemek için 12v 5 amper adaptörle çalıştırmayı denedim. ince kırmızı kumandanın mavi ışığını, beyaz kırmızı ışığını yaktı(tersi de olabilir).Siyah ekside, büyük kırmızı boştaydı ve kumandalar çalışmasına rağmen ısıtmadı.

Büyük kırmızı +

Siyah -

diğer kablolar sanırım kumandanın ışıkları için.Aracın iç aydınlatmasına bağlanınca iç aydınlatma ile beraber yanması için.İnce beyaz ve ince kırmızı kumandaya mı gidiyor.

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Isıtıcı pedi katlayıp içine elinizi sokun diğer türlü ısındığı pek anlaşılmıyor..

Yorum bağlantısı
Misafir

Isıtıcı pedi katlayıp içine elinizi sokun diğer türlü ısındığı pek anlaşılmıyor..

Abi sadece kumandanın + sına elektrik vermiş. Ana kabloya vermemiş. Ben öyle anladım. O yüzden ısınmaması doğal. Siyah hariç diğer 3 kabloyu birleştirse de olur.

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Abi sadece kumandanın + sına elektrik vermiş. Ana kabloya vermemiş. Ben öyle anladım. O yüzden ısınmaması doğal. Siyah hariç diğer 3 kabloyu birleştirse de olur.

Isıtmadı denince ben tam denendi sandım valla..

Yorum bağlantısı
Misafir

Isıtmadı denince ben tam denendi sandım valla..

Arka koltuk sırt kısımlarına da yerleştirdim bu arada. Ama kablosunu bakalım nasıl çekecez. Sağ taraf hazır da sola kabloyu çekmek zulüm yav.

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

Arka koltuk sırt kısımlarına da yerleştirdim bu arada. Ama kablosunu bakalım nasıl çekecez. Sağ taraf hazır da sola kabloyu çekmek zulüm yav.

Bagajda elektrik vardır aslında, düğmeler de arka koltukların yakınına konulup sürücüden bağımsız çalıştırılabilir..

Yorum bağlantısı
Misafir

Bagajda elektrik vardır aslında, düğmeler de arka koltukların yakınına konulup sürücüden bağımsız çalıştırılabilir..

bendeki 4 koltuklu sistem abi. sağ arkaya kabloyu götürdüm de sol arkaya gözüm yemiyor valla. Neyse oraya oturacak 4. aile üyesi nasılsa yok şimdilik :D

Yorum bağlantısı
Serkan Toker

bendeki 4 koltuklu sistem abi. sağ arkaya kabloyu götürdüm de sol arkaya gözüm yemiyor valla. Neyse oraya oturacak 4. aile üyesi nasılsa yok şimdilik :D

Birazcık kablo ekleyiver sende yav, ısıyla daralan makaronlar var çok güzel yalıtım sağlar. Kablonun kendi izolasyonundan bile iyi olur..

Yorum bağlantısı
Mehmet Erdemir

Sadece artı ve eksiyi de bağladığım olmuştu ama kumanda ışıkları yanmayınca çalışmadı olarak yorumlamıştım. kumandanın ışıkları bağlanınca ped soketlerinde kontrol kalemiyle kontrol edilecek kadar elektrik oluyor ama ısıtmıyordu. Dediğiniz gibi 3 kabloyu birleştirdim, siyahı da eksiye bağladım iyi şekilde ısıtıyor teşekkür ederim.

Yorum bağlantısı
Misafir

Sadece artı ve eksiyi de bağladığım olmuştu ama kumanda ışıkları yanmayınca çalışmadı olarak yorumlamıştım. kumandanın ışıkları bağlanınca ped soketlerinde kontrol kalemiyle kontrol edilecek kadar elektrik oluyor ama ısıtmıyordu. Dediğiniz gibi 3 kabloyu birleştirdim, siyahı da eksiye bağladım iyi şekilde ısıtıyor teşekkür ederim.

Eğer daha güzel olsun derseniz ince kabloları paneldeki butonların mesela kalorifer tuşlarının ışıklarına bağlayıp sadece gece olunca yanmasını da sağlayabilirsiniz. El becerim yetmez derseniz oto elektrikçisine gitmeniz iyi olur

Birazcık kablo ekleyiver sende yav, ısıyla daralan makaronlar var çok güzel yalıtım sağlar. Kablonun kendi izolasyonundan bile iyi olur..

Abi kablo var yeterince deee onu taban döşemesinden geçirmek zulüm. Bir ara deneyim olmadı.
Yorum bağlantısı
Mehmet Erdemir

Arkadaşlar bu işe Doğan Kurban beyden esinlenerek başladım, yapım aşamasında da yardımcı oldular. Onun konusu var ama makyajlı kasada elektrik bağlantıları baya farklı ve olayın daha detaylı olmasının iyi olacağını düşündüğümden bu konuyu açıyorum. Yeni konu olursa makyajlı kasa kullanan arkadaşlar daha kolay ulaşır ve faydalanır ben aradım bulamadım.Doğan beyin ilgili konusunun linki: http://www.otoclubturkiye.com/forum/topic/278253-focus-3-koltuk-is%C4%B1tma/page-5

Aldığım ürün bu: https://tr.aliexpress.com/item/Passenger-driver-two-seat-car-seat-heater-with-five-speed-dual-wheel-switch-universal-car-carbon/872270937.html?spm=2114.010208.3.254.zCem0s&ws_ab_test=searchweb201556_9%2Csearchweb201644_4_505_506_503_504_301_502_10001_10002_10016_10017_10010_10005_10011_10006_10003_10004_10009_10008%2Csearchweb201560_2%2Csearchweb1451318400_-1%2Csearchweb1451318411_6448&btsid=ed49d862-3980-44cc-8874-920d328d5ad8

Gelen parçalar:

A3j4Bq.jpg

9GjMMo.jpg

Arkadaşlar montaj için 4 adet kablo bulunuyor. 2 kırmızı, 1 siyah ve 1 beyaz. Kırmızının biri kalın ve sigorta içeriyor. Sigortalı kırmızı artı,siyah eksi, beyaz ışıklandırma,diğer kırmızı ise kontak bağlantısı. Büyük kırmızı ve siyah çakmaklığın artı eksisine, beyaz araç içi aydınlatma, küçük kırmızı ise kontağa bağlanacak. Burada olay küçük kırmızı o bağlı olmadan sisteme elektrik gelmiyor.

405297.jpg

Elektrik montajı için önce el freninin kapağını söküyoruz. Çekince çıkıyor zaten, el freninin üstünden de döşemesi sıyrılıp çıkıyor. Sonra vitesin solundan altına dolanıp sağına doğru çıkan "v" şeklindeki parlak parçayı söküyoruz. Daha sonra klima kontrollerinin üstüne dörtgen bir parça var o sökülüyor(üste tırnakları var zorlamayın basınca atıyor). Vitesin altında 1, klima kumandalarının üstünde 2 vida açığa çıkacak. Onları söküyoruz. Klima kontrol paneli ve vites çevresi boşa çıkıyor. Burada vitesi sökmeye gerek yok. El freninde olduğu gibi vites döşemesini sıyırmıyoruz. Havaya zorlamayacak kadar kaldırdığımızda altta çalışacak kadar yer açılıyor. Altta ilgili sökümün fotoları var.

gXBzGZ.jpg

B8kmBG.jpg

9GO8O9.jpg

Gelelim kabloları bağlamaya. Daha önce dediğim gibi artıyı eksiyi çakmaklığa bağlattım. Kontak ve ışıklandırma konusu beni düşündürdü. Arabanın garantisi devam ediyor ve elektrik tesisatıyla çok oynamayı doğru bulmuyorum. Işıklandırmayı direk bağlattım. daha hoş göründü. Zaten arabayı kitledikten 15 dk sonra elektiriği kesiyor çakmaklık kendi sönüyor. 15 dkda tek led sorun çıkarmaz. Kontak kısmı ise zor olandı. arkada çıkan kablolardan elektrikçi tek tek kabloları soyup bakacaktı hangisi kontağa bağlı diye öyle bulacaktı istemedim. Bide kontağa bağlayınca sistemi, koltuk ısıtmayı kullanın kullanmayın arabayı her çalıştığınızda röle açılıyor ve stop edene kadar açık kalıyor. Çinden gelen dandik bir röle yaz kış devamlı aç kapa istemedim ömrünün uzun olacağını düşünmüyorum. Benim elektirikçimin tavsiyesi ve ısrarıyla kabul ettiğim kendimce çözüm, kontak kablosunu da çakmaklığa bağlayıp ekstra bir anahtar atmak oldu. iyi havalarda bu anahtarı hiç açmıyorum, yazın hep kapalı olur. Bide bu kontak kablosunada 7.5luk bir sigorta attık sağlam olsun hesabı, artıda 15lik var, arabanın çakmaklığında da 20lik.  

Koltuk ısıtmanın anahtarının nereye montaj edileceği kısmına gelirsek, benim arabam trend x. Vitesin solunda bir kartlık var. O kartlığın oraya çok iyi olacağını düşündüm. Orda bi hatam oldu önceki hafta kapaktır tornavidayla zorlarım atar hesabı etrafını bir zorladım atmadı inat ettim daha çok zorladım biraz zedeledim, meğer altında 3 tane vida varmış kartlığı tutan. göğsü sökünce o kartlığıda söktüm kumanda girecek şekilde modifiye ettim kumandayıda oraya taktım. Sonra arkadaşların ısrarıyla ekstra attığım düğmeyi de onun yanına taktım. Siz anlattığım şekliyle takarsanız benimki gibi kenarlarında zedeleme olmaz o benim aceleciliğimden oldu. Oraya karbon fiber kaplamak istediğimden sallamadım yakında kaplarım. Sonra vites altındaki kablo kalabalığının alttan geçirip el freni altına alıyorsunuz ve göğsü kapatıyorsunuz. Oradan kabloları koltuk altlarına verin. Tesisat bitmiştir ve bütün kablolar gizli şekilde yerleşmiştir. Anahtarı yakın çektiğimden zedeler çok belli oluyor ve anahtar biraz sırıtıyor ama eşim bile arabaya bindiğinde fark etmedi ben gösterdim gayet orjinal gibi duruyor düzgün yaparsanız arabayı bilmeyen anlayamaz. Benim harici taktığım düğmeyi takmayabilirsiniz veya gizli takabilirsiniz ben pratikliği düşündüm.

405mqp.jpg

88JnNV.jpg

Döşemeye ped yerleştirme kısmını doğan bey zaten anlatmış bakabilirsiniz. bende onun yazdıklarına bakarak yaptım çok kolay koltuğu sökünce meydana çıkıyor zaten. Koltuğu sökerken cırcıra ihtiyacınız olacak baya sağlam sıkmışlar, airbag soketlerine dikkat edin bodoslama kaldırmayın. İhtiyaç olursa detaylı şekilde onuda anlatırım. Vaktim olursa imla ve yazım yanlışlarını düzeltecem.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Erdemir

:nazar: çok güzel ve faydalı bir ilave.

Teşekkür ederi.

Yorum bağlantısı
Misafir

Hayırlı olsun. Uzaktan kumandalı olan set de çok kullanışlı. Elinize sağlık tekrardan

Yorum bağlantısı
Fatih Söğütçü

şahsi fikrim,yazık etmişsiniz araca işçilik sıfır oem den vazgeçmeyin.

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Hakan Bayrak

Elinize sağlık güzek bir çalışma olmuş. Uygulamayı yapan size ve diğer cevap yazan forumdaşlara bir şey sormak istiyorum. Bu seti alıp MK2 model (haliyle koltuk ısıtmasız) bir mondeoya taksak ancak düğme olarak aracın orjinalinde olan koltuk ısıtma düğmelerinden edinip bu seti o düğmelere bağlasak nasıl olur?

Not: Isıtma sıcaklık ayarından feragat etmem gerektiğinin farkındayım. Haa bir bilen çıkar ona da çözüm üretirse şu an üzerimdeki sweat in düğmelerini iliklerim.

Yorum bağlantısı
Fatih Söğütçü

Elinize sağlık güzek bir çalışma olmuş. Uygulamayı yapan size ve diğer cevap yazan forumdaşlara bir şey sormak istiyorum. Bu seti alıp MK2 model (haliyle koltuk ısıtmasız) bir mondeoya taksak ancak düğme olarak aracın orjinalinde olan koltuk ısıtma düğmelerinden edinip bu seti o düğmelere bağlasak nasıl olur?

Not: Isıtma sıcaklık ayarından feragat etmem gerektiğinin farkındayım. Haa bir bilen çıkar ona da çözüm üretirse şu an üzerimdeki sweat in düğmelerini iliklerim.

şahsen aynı şeyi bende focus 2.5 için düşünmüştüm hatta boş araca oem ısıtma montajı yapan birisini örnek alarak yapmak istemiştim kısmet olmadı ancak projeyi kafamda tamamlamıştım.Sizin için en büyük sorun oem koltuk ısıtma düğmelerini temin edip kablolarınının çözümünü yapmak sonrası çinden set alıp montajını yapmak.

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
Hakan Bayrak

şahsen aynı şeyi bende focus 2.5 için düşünmüştüm hatta boş araca oem ısıtma montajı yapan birisini örnek alarak yapmak istemiştim kısmet olmadı ancak projeyi kafamda tamamlamıştım.Sizin için en büyük sorun oem koltuk ısıtma düğmelerini temin edip kablolarınının çözümünü yapmak sonrası çinden set alıp montajını yapmak.

Düğmede sıkıntı olacağını pek sanmıyorum 1-2 tane nette satılık görmüştüm. Onu alıp bendeki antipatinaj düğmesi ile birleştirebilirim sanırım.

Araya elektronik modül gerekiyor. Yapalimaz değil ama uğraştırır..

Bu yukarıda kullanılan Çin ürünü direk elektriği alınca çalışmıyor mu?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...