İçeriğe Yönlendir

Ka - Gaz Teli Değişimi


Serkan Buhan

Recommended Posts

Serkan Buhan

Merhaba Arkadaşlar,

 

98 Model KA aracımın gaz pedalı çok sertti ve geri gelmesi yavaştı. Öneriler üzerine teli yağladım, ancak farkettim ki tel çok eskimiş. Özellikle etrafındaki muhafazası hem paslı hem de çoğu yerde kopmalar vardı. Tel üzerinde de ince tel kopmaları vardı. Neyse değiştirmeye karar verdim. 

 

- Öncelikle youtube'daki şu video çok işime yaradı. 2000 Fiesta 1.4 gaz teli değişimi 98 Ford KA'ya çok benziyor. 

 

- Önce dışarıdan kaput tarafında telin gaz mandalını çeken kısmını çıkardım. Bunu yaparken gaz telini sabitleyen (Mandalın hemen solunda) metal parçayı çıkarıp telin plastik kısmını kurtarıyoruz sabit yerden.

 

- İçeriden gaz pedalının üzerinde plastik conta ve telin son kafa kısmını çıkarıyoruz. Burada zor nokta pedalın ark kısmına ulaşma zorluğu ve karanlık. Bir fener işinize yarayacaktır. Tornavida ucuyla pedalın üstüne bağlı contayı çıkarınca tel pedalın üstündeki çentikten rahatlıkla çıkıyor. Ayrıca kolaylık olsun diye pedalı sağ tarafında sabitleyen metali de kendime doğru çekip çıkarttım. Pedal elimde kalmış oldu :) 

 

- Tekrar dışarıya motor tarafına geçip, telin içeriye geçiş deliğinden kurtardım. Bu kısım en zor kısımdı. Çünkü hem çalışma alanı darlığı hem de içeriye geçiş deliğindeki ser sabitleyici plastik (videoda 5:14) parçayı çıkarmak zordu. Bir elle teli geriye doğru zorlayarak diğer elle de sert plastik sabitleyiciyi sağ sol yaparak çıkardım. Unutmadan orada 2 parça var. Biri bu bahsettiğim sert plastik diğeri de içeriye geçiş deliğine girmiş daha yumuşak plastik conta. Sert parça bu yumuşak parçanın içerisinde girerek sıkıştırıp sabitliyor teli. Yumuşak contanın bir kısmı içerde pedal tarafında görünüyor. Onu içeriden bir tornavida ile ittirerek çıkarabildim. 

 

- Varsa teli sabitleyen kablo bağı gibi eklemeleri de sökmek lazım tabi :). Teli yavaşça motor bölümünden içeriye geçiş deliğinden çekerek çıkardım. 

 

- Telin yan sanayisini Şaşmazda Çakır Ford'dan 40 TL'ye aldım. Önce tel kısaymış gibi geldi, ancak eskisini çıkarında birebir olduklarını gördüm. 

 

- Yeni telin montajını aynı işlemleri tersten uygulayarak yaptım. Pedalın geri gelmesindeki yavaşlık çözüldü. Pedalın sertliği biraz azaldı ama bendeki Honda Civic'e göre sert yine de. Normali de bu olabilir KA için.

 

Resim eklemedim çünkü gerçekten linkte verdiğim video fazlasıyla yeterli oluyor. Umarım faydalı olur... Selamlar

 

 

 

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
  • 1 yıl sonra...
Timuçin Duru

benimde gaz telinde bir aşınma söz konusu alıp değiştirmem gerekiyor galiba bu yolu izliycem

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...