İçeriğe Yönlendir

2. El Araç Alımında Dava Açmak

Efe Serhan Oğuz

Recommended Posts

Servet Aydın
ilanı açarım,araba budur derim, zorla satmıyoruz, alanı da ben besleyip büyütmedim o yaşına kadar. Alanın kendi mesuliyeti.
2 yıl arıza çıkarmazsa beni arayıp üste extra para veren olmadı?
Peki, doğuş plazada latte içerken anektara el konulması suçmudur, daha aracı bile görmeden
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
5 dakika önce, Servet Aydın yazdı:
7 saat önce, Çağlar Bayur yazdı:
ilanı açarım,araba budur derim, zorla satmıyoruz, alanı da ben besleyip büyütmedim o yaşına kadar. Alanın kendi mesuliyeti.

Peki, doğuş plazada latte içerken anektara el konulması suçmudur, daha aracı bile görmeden

Maslak plaza mı?

Yorum bağlantısı
Efe Serhan Oğuz
17 dakika önce, Mehmet Göktürk yazdı:

bu ticari mal satışı için. sıfır araç.

Satıcının, ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan (otomobil bayi, galerici) kişilerden OLMADIĞI durumlarda ayıptan sorumluluk, Borçlar Hukuku hükümleri çerçevesinde incelenir. Ve Borçlar Hukuku der ki;

Sorumsuzluk anlaşması MADDE 221- Satıcı satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, ayıptan sorumluluğunu kaldıran veya sınırlayan her anlaşma kesin olarak hükümsüzdür.

LÜTFEN OKUYUNUZ: https://goo.gl/KfnzGq

Satıcının ayıptan sorumluluğu her türlü satışı yapılan sıfır ya da 2. el mal için geçerlidir. 

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur

Noter sorar arabanı kontrol edip teslim aldın mı? Aldım.
Sen paranı teslim aldın mı? Aldım.

Olay bitmiştir. Karşılıklı anlaşmalı alışveriş olmuştur.
Artık o saatten sonra alan kişinin şansına yıllarca sorunsuzda çalışabilir, sabah kalktığında marşda basmayabilir.

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
26 dakika önce, Mehmet Göktürk yazdı:

bu ticari mal satışı için. sıfır araç.

Triger değişti ama megerse hatalı değişmiş, 1000 km sonra sıyırdı. ne olacak?

Bu tip şeyler garanti sözleşmesi yoksa satanı bağlamaz. İkinci el satış "as is" dir.

Hatalı değişti ise burada alıcının ne kabahati var? Açıp triger hatalı mı değil mi diye bakma şansı yok. 

Yorum bağlantısı
Servet Aydın
17 dakika önce, Mehmet Göktürk yazdı:

Maslak plaza mı?

evet hocam. kave ile kandırdı beni. kime şikayet etsem

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Efe Serhan Oğuz
2 dakika önce, Erdoğan Temur yazdı:

Noter sorar arabanı kontrol edip teslim aldın mı? Aldım.
Sen paranı teslim aldın mı? Aldım.

Olay bitmiştir. Karşılıklı anlaşmalı alışveriş olmuştur.
Artık o saatten sonra alan kişinin şansına yıllarca sorunsuzda çalışabilir, sabah kalktığında marşda basmayabilir.

Alıcı, gözden geçirmek ve satılanda satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse, bunu uygun bir süre içinde ona bildirmek zorundadır. Alıcı gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, satılanı kabul etmiş sayılır. Ancak, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıp bulunması hâlinde, bu hüküm uygulanmaz. 

Yorum bağlantısı
Ali Gök
9 saat önce, Çağlar Bayur yazdı:

öenmli olan boya, ben daha bakım sorgulayıp sorup satın alan görmedim duymadım, club burada aranan kriterlerine bakıp istatistik yapılabilir. pistona kim bakar

Millet olarak herdaim doğru yaparız ya buda öyle ? boya varmı boya gidiyor

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
10 saat önce, Efe Serhan Oğuz yazdı:

Satıcının, ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan (otomobil bayi, galerici) kişilerden OLMADIĞI durumlarda ayıptan sorumluluk, Borçlar Hukuku hükümleri çerçevesinde incelenir. Ve Borçlar Hukuku der ki;

Sorumsuzluk anlaşması MADDE 221- Satıcı satılanı ayıplı olarak devretmekte ağır kusurlu ise, ayıptan sorumluluğunu kaldıran veya sınırlayan her anlaşma kesin olarak hükümsüzdür.

LÜTFEN OKUYUNUZ: https://goo.gl/KfnzGq

Satıcının ayıptan sorumluluğu her türlü satışı yapılan sıfır ya da 2. el mal için geçerlidir. 

önceki yazdığınız yerdeki ağır kusur farklı bir durum. benim baştaki dediğime denk geliyor.

Yorum bağlantısı
Efe Serhan Oğuz
34 dakika önce, Mehmet Göktürk yazdı:

önceki yazdığınız yerdeki ağır kusur farklı bir durum. benim baştaki dediğime denk geliyor.

Gizli ayıp olan her şey için geçerli diye biliyorum otomobil alımında ? neyse kısırdöngüye girdik bi avukat olsa iyi olurdu .d.d 

Yorum bağlantısı
Tanju Akıl
15 saat önce, Zafer Ak yazdı:

Hukukta böyle bir madde varmı peki ?

Atalarımız boş yere konuşmuyor.. ''Sen eşşeğini sağlam kazığa bağla gerisini Allah'a bırak'' Diyeceğim şuduri ki herşeyde bir risk vardır.Biz bu riski en aza nasıl indirgeyebiliriz bunun üzerine gitmemeiz gerekir.

Bir araç aldığımız zaman kontrol mecraları vardır.Bunlardan birine gidip satıcının yazmış olduğu açıklamalar doğrultusunda kontrolü yaptırılır birşey yok ise bu mal alınır.

2 gün sonra maracın başına birşey gelmişsse satıcının ne suçu var bunda?Bu tamemen kısmet şans olayı..

Eğer belirtmiş olduğunuz gibi birşey varsa Devlet neden Expertiz kurumları açmaya izin veriyor?

Satıcının hep art niyetinden bahsedilmiş neden bardağın diğer tarafından bakılıp alıcının art niyetinden bahsedilmiyor?

Örnek olarak adam ayakkabıyı öldüresiye 4-5 ay giyiyyor.Aldığı ayakkabı yürüyüş ayakabası adam top oynuyor.. sonra mağazaya gidip bu ayakkabı yırtıldı deyip yenisini alıyor.Aldıktan sonra gördün mü nasıl yenisini aldım deyip esiyor..Şimdi bu durumda satıcımı yine suçlu oluyor..

• Beğen 3
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
14 saat önce, Servet Aydın yazdı:
21 saat önce, Çağlar Bayur yazdı:

açık kave içme dedik, gazoz dan belli idi :mangal: kitlerim

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
14 saat önce, Mustafa Arıkan yazdı:

Hatalı değişti ise burada alıcının ne kabahati var? Açıp triger hatalı mı değil mi diye bakma şansı yok. 

Satıcının var mı kabahati?

Kabahat yok burda mesele o.

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
2 saat önce, Mehmet Göktürk yazdı:

Satıcının var mı kabahati?

Kabahat yok burda mesele o.

Alıcı trigeri değişmiş diye aldı yolda triger koptu. 

Adam haklı olarak dava açacak satıcıya.

Satıcı da diyecekki bak bu tarihte burada triger değiştirdim, bu da faturası.

Diyemiyorsa evet satıcı da hatalı. Ama burada alıcının hiç kabahati yok.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

trigeri değişmiş aracın trigeri kopmaz mı? Önce bunu yanıtlayalım.

hangi usta fatura veriyor triger için bu arada onu da ekleyeyim :)

Ustaya geri kendin götürsen bile (hatta yetkili servis) kullanıcı hatası der.

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
1 saat önce, Mehmet Göktürk yazdı:

trigeri değişmiş aracın trigeri kopmaz mı? Önce bunu yanıtlayalım.

hangi usta fatura veriyor triger için bu arada onu da ekleyeyim :)

Ustaya geri kendin götürsen bile (hatta yetkili servis) kullanıcı hatası der.

aman hocam piyasa öyle haldeki, faturalı doğuş serivsi işleminden sonra arabayı bile incelemeden müşteri hatası dediler. fatura korumuyor. özel servis daha çözüm odaklıdır, çalıştığı kadar kazanır 1 müşteri orada 10 servis müşteirsi değerinde

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Yeni değişmiş bir balatayı bir acemi 15 dakikada yakabilir.
200 bin km boyunca çalışmış olan yağ pompası 201. Km de çalışmaz olabilir.
Böyle saçmalık olmaz. Ben ne bileyim devirdaimin yarın çalışacağını.
Klimam geçen hafta çalışıyordu. Bugün denedim soğutmadı.
Nerde bu Fatih. Fatura edeyim hemen :)
Ha aks da bozulmuştu. Ben aldıktan sonra. [emoji23][emoji23]
Pert ayrı bir olaydır. Bir ayıptır.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Efe Serhan Oğuz

Neyi anlamak istemiyorsunuz ki :D  Araçtaki kusurları satıcı GİZ LE YE MEZ.

Mesela;

Araç boyalı ise satıcı bunu boyasız olarak satmışsa sonradan boyalı olduğu ortaya çıkarsa kimin suçudur?

Hukuken SATICInın suçudur.

Satıcı benimde haberim yok diyemez, ben boyalı dedim zaten diyemez ( boyalı olduğunu söylediğini satıcı KANITLAMAK zorundadır, alıcı söylemedi diye kanıtlamak zorunda değildir.), Benim aldığım kişi boyatmış demek ki daha önce diyebilir ama o zaman o satıcıya kendisinin dava açması gerekir.

Aynı şekilde satıcı ilanında BAKIMLARI YAPILDI demişse ve siz 2 gün sonra baktınız filtreler değişmemiş örneğin bu ortaya çıktı. Satıcı suçludur.

İşte sallıyorum akslar orjinali ile değişti DEMİŞSE satıcı, ve değişmediği yada yan sanayi ile değiştiği ortaya çıkarsa suçlu satıcıdır.

Satıcı sattığı maldan sıfırda olsa 2.el de olsa sorumludur. Ayıpları gizleyemez. Gizlerse suçlu duruma düşer.

Mahkemeye ama ben yaptırdım fatura vermediler dersen VERGİ kaçırmak bir suçtur hatırlatmak isterim :) Alsaydın faturayı, bu mahkemeyi bağlamaz. Ya da alıcıyı bağlamaz.

Baktırmak isteyen, kontrol ettirmek isteyen yaptırabilir KENDİ İÇİ RAHAT OLSUN DİYE. Alıcı için bunu yaptırmak şuan için bir  zorunluluk değildir. 10 araba baksa hepsinde 200 tl ekspertiz ücreti verse her araç sorunlu çıksa ne olacak? 2BİN TL çöp.

Galeriler için sanırım ekspertiz ve garanti vermek zorunlu hale gelmiş olmalı. Tam emin değilim. Aslında her satış için bu işlem zorunlu hale gelse hiçbir sorun kalmayacak. Satıcı yaptıracak ve başka bir şey çıkarsa ben yaptırdım ekspertiz yaptırdığım şirketten hesap sorun onlar gözden kaçırmış beni ilgilendirmez diyecek. Ohh miss :) 

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Neyi anlamak istemiyorsunuz ki [emoji3]  Araçtaki kusurları satıcı GİZ LE YE MEZ.

Ya nerden bileceğim yağ pompasının yarın bozulmayacağını. Bilsem elbet gizlemem.
Normal bakımını yapar. Bakımı yeni yapıldı der satarım.
10 gün sonra yatak sararsa bana dava açıp yağ pompasını gizlemiş mi diyeceksin.
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Serhan Bey belki de gözlükleri çıkarmanız gerekiyor. Burda hep bir ağızdan ayıplı malı tanımlamaya çalışıyoruz ve size anlatamıyoruz.

satış öncesi söylenen sohbetteki yalanlar hukuki olarak anlam ifade etmez.

Arsa alıyorsunuz.. karşıya AVM yapılacak diyor adam. Yapılmadı.. sallamış..

geri mi vereceksiniz?

elbette başkasının arsasını felan satmaya kalkarsa o ayrı.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

hem dün dündür bugün bugündür. ayrıca allah affetsin.

elbette ki bakımını yaptırmadığınız aracı yaptırdım diye "kepirtmek" etik değil. Ama birşeyin etik olmaması hukuki olmadığı anlamına gelmez.

Bu durum, tüm ticarette böyle ve zaten başarılı tacir bunlara kanmayan ayakta kalabilenler. Diğerleri ütülüyor.

Pirinç satıyor köylüm sokakta pazarda. naylon torba. pirinçtir köylüdür diye alırsın. oysa torbanın ortasına huni ile kırık pirinç eklemiş. 

Şimdi bu dolandırıcı..Ama sana kırık içi dedi mi demedi mi?

Kurumsallaşmak, bunu işte düzeltiyor. MArka güveni oluşuyor. Ne aldığına biraz daha emin olabiliyorsun.

Yorum bağlantısı
Efe Serhan Oğuz
15 saat önce, Mehmet Göktürk yazdı:

Serhan Bey belki de gözlükleri çıkarmanız gerekiyor. Burda hep bir ağızdan ayıplı malı tanımlamaya çalışıyoruz ve size anlatamıyoruz.

satış öncesi söylenen sohbetteki yalanlar hukuki olarak anlam ifade etmez.

Arsa alıyorsunuz.. karşıya AVM yapılacak diyor adam. Yapılmadı.. sallamış..

geri mi vereceksiniz?

elbette başkasının arsasını felan satmaya kalkarsa o ayrı.

Geri vermenize gerek yok arsayı, dava açıp bana böyle söyleyip şu fiyattan sattı, yalan beyanda bulundu, aslında arsanın değeri buymuş derseniz eğer aradaki farkı bazı hesaplamalar ile geri alabilirsiniz. 

Elbette ki bakımını yaptırmadığınız aracı yaptırdım diye "kepirtmek" etik değil. Ve etik olmadığı gibi HUKUK karşısında da bir SUÇ. Hukuken bir suç bu. Bu olay sadece etik değil aynı zamanda HUKUKEN bir suç. Yasalar karşısında bir suç. :D

Yaptırmadığı bir şeyi yaptırdım derse ve yaptırmamışsa ALICI SATICIYA dava açma HAKKINA sahiptir. Aynı şey boya içinde geçerlidir, aynı şey kazasız denen aracın kazalı olmasında da geçerlidir. Kısaca tüm gizli ayıplar için geçerlidir. SATICI ALICIYI zarara uğratmışsa her anlamda, yalan söylemişse, yaptırdım dediği şeyi yaptırmamışsa vs, orjinal dediyse sahte çıktıysa ..vb her durumda Alıcı zararını karşılama hakkına HUKUKEN sahiptir.

Siz mahkemeye derseniz ki bana bakımları yaptırdığını söyledi veya sahibindende ilanında bunlar yazıyordu. Ve bunların olmadığı ortaya çıktı. Bunları SÖYLEMEDİĞİNİ, YAZMADIĞINI SATICI kanıtlamak zorundadır. Alıcı asla kanıtlamak zorunda değildir. 

SATICI bile aracın gerçekten boyasız olduğunu biliyorsa yani kendisininde haberi yoksa bir önceki satıcı kandırmışsa dahi kendisi SORUMLDUR. İsterse kendiside bir önceki satıcıya dava açma hakkına sahiptir. Ben bilmiyordum deme hakkı HUKUKEN yoktur. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...