İçeriğe Yönlendir

Emlakçıyı Aradan Çıkarmak

Bekir Çelik

Recommended Posts

Bekir Çelik

Hayırlı akşamlar. Ev alma durumum var. Almayı düşündüğüm ev, benim semtimde, hanımın işyerinin karşısında, sürekli görüyoruz balkonda asılı ilanı. Ev emlakçıdan satılık olduğu için, haybeye 5-6 bin lira vermek istemiyorum açıkçası. Direkt ev sahibi ile iletişimde olsak, emlakçı ile mukavele varsa cayma bedeli mi ödemek durumunda? Nasıl olur bu işler?

Sonuçta, evi emlakçı aracılığı ile değil, kendi imkanımla buldum. Yoksa herkes ekmek derdinde. Ona sözüm yok ama ev alırken 3 kuruş 3 kuruş oluyor, siz de yaşamışsınızdır.

Bununla ilgili bir haber okumuştum: Emlakçıyı aradan çıkaran müşteri mahkûm oldu

Lisan-ı münasip ile olumlu olumsuz görüşleriniz başımızın tâcıdır.

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Emlakçı arkadaşlar malesef ciddi bir katkı sağlamaksızın (oysa sağlayabilirler) bu ücreti almak istiyorlar. İşiniz zor. Mukavelesi yoksa ev sahibi kendisi de satabilir. Mukavelesi varsa bunu pazarlık unsuru kullanın. Bu konuda emlakçı arkadaşlar yardımcı da olurlar genelde emlakçıdan olunca ev ucuz olur. Ama sordukça fiyat artıranları da var yahut o ilandaki başka evdi bununkisi yüksek diyebiliyorlar arabanıza bakıp. Değer hesabını iyi yapın emlakçı parasını evin toplam değeri gibi düşünün. Siz cebinizden çıkana bakın yani.

Bazı durumlarda emlakçılar evi yüksek fiyattan bekletiyorlar ve satmıyorlar, sonra uzun süre sonra düşürüp kendi arkadaşlarına satıyorlar. Bu şekilde olmadığına da emin olun.

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

Emlakçının kiracı ve alıcıdan komisyon almasını çok saçma buluyorum. 

Bu hizmeti bana değil aslında ev sahibine yapıyor. Doğal olarak da hizmet bedelini ev sahibinden alması gerekir. 

Emlakçı aradan çıkarılır bir şekilde önce ev sahibi ile görüşmek gerek. O rıza gösterirse halleder bence.

• Beğen 1
  • Teşekkür 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

ben emlakçıya kriterlerimi veririm bana uygun ev bulursa benim yerime bakar pazarlık eder vs yaparsa o zaman benden parayı hak eder. Belli bri evin satışı ile meşgulse evet bu ev sahibinin bir ödeme yapması gereken hizmet aslında.

yani evin fiyatına ekle sonuç olarak.

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

Bir önceki kiraladığım evde, bana evi gösterdi. Evi görmeye bile kendi aracımla gittik. Ev sahibi geldi pazarlığı onunla yaptım. Ama anahtar emlakçıda olduğu için bir kira kadar komisyon verdim. 

Bana verdiği hizmet filan yok. Sırf anahtar onda diye vermek zorunda kaldım. Bir daha da emlakçıya para vermem dedim kendime. Velhasıl son kiraladığım evde sahibinden aradım buldum özellikle. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Mülk sahipleri ile emlakcılar arasında emlak satış sözleşmesi oluyor.Bu sözleşmede mülkü satma yetkisi sadece emlakcıda.Bu neden ile ev sahibindende alsanız emlakcı komisyonunu alır.Bu işi profosyonel olarak yapanlar kendi aralarında buna benzer sözleşmeler yapıyorlar.Göz önünde bulundurmanızda fayda var.Yalnız biz komisyonları mülkü alandan değil mülk sahibinden alıyoruz.Bu neden ile komisyonda fiyatın içerisinde oluyor.Yalnız anadoluda emlakcılar hem satıcıdan hem alıcıdan komisyon talep edebiliyorlar.Kendi aralarında yaptıkları bu sözleşmeden kaynaklanan hakları vesilesi ile yasal yollar ilede kaybolmuş haklarını talep edebiliyorlar.En akıllıca olanı komisyonu mülk sahibinden almak.Evi alacak kişi zaten bir ton vergi harç ödüyor.Birde aç gözlülükde var tabii.

ALLAH kolaylık versin zor iş.

• Beğen 3
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

Mülk sahibi ile emlakçı aralarında sözleşme yaptıysa süre de konulmuştur. Sürenin dolmasını bekleyebilirsiniz.

• Beğen 4
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Uğur Çınar

Bence şansınızı deneyin derim bina ya gidip komşulardan sahibine ulaşmayı deneyin derim

Redmi Note 4X cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Gökhan Albayrak
22 dakika önce, Nihat Palolu yazdı:

Mülk sahibi ile emlakçı aralarında sözleşme yaptıysa süre de konulmuştur. Sürenin dolmasını bekleyebilirsiniz.

Aynen öyle. 10 ay önce bir ev aldım ve bu durumu sonuna kadar yaşadım. Evi emlakçının sahibinden e verdiği ilanla buldum, sözleşme yapılmıştı. Toplamda %1 bedel ödendi. Hem eski hemde yeni sahibi toplam %1. Emlakçı ücreti ile pazarlık yapabilirsiniz, ben yapmıştım. Ev kelepir olduğu için sözleşme süresini beklemedim, ilana düştüğü ertesi gün kapora verdim ve süreç başladı. Allah yardımcınız olsun.

• Beğen 1
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Emlakçılar bulunduğum ilçede çok aktif çalışıyor. Yıllarca yat limanı gelecek diyerek arsaları ondan ona ondan ona pazarladılar. Tabi her seferinde fiyatlar yükseldi. Sonra bir dönem çok ucuz kaldı fiyatlar, arsaları kapattılar. Sonra fiyatlar arttı, kim verirse ona satıyorlar. Aynı ev-arsa bir emlakçıda 300 iken diğerinde 320 bin lira. Demekki bir emlakçı en az 20 bin lira kazanıyor...

Zaten bu bölgenin sarı sitedeki tüm ilanları da şehir dışından gelenlere yönelik. Altında yazıyor: Havalimanına 5dk, Göcek 15 km, Fethiye 45 km.. İlçedekiler zaten bunu biliyor ama İstanbul'dan gelen cebinde bol parası olan adamlar onlar için birincil hedef...

İşte tüm bu nedenler yüzünden emlakçıya para kaptırmamak için elimden geleni yapıyorum şahsen.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Nihat Palolu

Aynı malı yüksek fiyata yayınlayanlar genelde seyyar emlakçılar, ayaklı emlakçı da diyorlar. Başkasının portföyünü kopyalayıp ayaküstü para kazanmaya çalışıyorlar.

Hatta şöyle tipler de var, size misafirliğe gelip çaktırmadan evin resimlerini çekip yayınlıyorlar.

Bizim evi internette görüp şok olmuştum :D

• Beğen 2
Yorum bağlantısı
Abdussamed Acar

Emlakçılar, galericiler, komisyoncular... Ömrümde bu 3 gruptan kanımın kaynadığı 1 Allah'ın kuluna henüz rastlamamış şanssız biriyim... 

• Beğen 4
Yorum bağlantısı
Ahmet Türedi

2003 yılında öğrenci evi olarak emlakçıdan kiralık ev bakıyorduk.Henüz içinde öğrencilerin oturduğu ve 1 hafta sonra boşalacak bir evi gösterdi.Neyse duruma göre bakarız diyip ayrıldık.SOnra aynı eve gidip öğrencilerden ev sahibinin telefonunu istedik :) Ev sahibi ile anlaşıp emlakçı olmadan evi kiraladık.Bize emlakçıya para vermem lazım falan dememişti.Aralarında sözleşme yoktu sanırım ama öğrencilik döneminde emlakçı parasından kurtulmak çok iyi gelmişti.

Ev sahibine ulaşabilirseniz belki halledilebilir.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selim Kaya

Evi kiraya vermek için ilana çıkardım. Randevu alıp gelmeyenler, verdiğim saate bağlı kalmayıp bir sonraki talipli ile çakışanlar vs. Sonra şu vakte kadar bi düşüneyim yada şurada da bir ev vardı ona da bakıp kararımı vereyim falan. Dedim bu iş olmayacak. Verdim emlakçıma. Ertesi gün üst kat komşum aradı. Bir arkadaşı varmış talip olan. Dedim anahtarı verdim emlakçıma. Neyse kira bedelinin yarısına anlaştılar. O şekilde verdik evi. 

Evi alırken benden önceki müşteri de emlakçıyı aradan çıkarmak istemiş. Ev sahibi durumu kabul etmeyince nasip bize oldu. Evi de beğendiğimiz için artık üçüne beşine bakmadım. 

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mert Yeldan
(düzenlendi)

Benim de emlakçı dövmüşlüğüm var. Dolayısıyla pek yorumda bulunmasam iyi olur :D

tarihinde Mert Yeldan tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Hayrettin Bahadır

Zamanında başka bir şehirde bulunan evimi kiracı bulması için bir emlakçıyla anlaşmıştım, aylar sonra apartmanda ki komşularım beni arayıp senin kiracıdan şikayetçiyiz deyince anladım ki, bizim emlakçı kiracı  bulmuş anlaşmayı yapmış depozito kira vs. hepsini almış ve üstüne üstlük kirayıda düzenli olarak alıyormuş. Tabii peşine düşemedim cok fazla kiracıyı da çıkarttım.

• Şaşkın 2
Yorum bağlantısı
Metin Akbal
Şimdi, Tayfun Yaman yazdı:

Zamanında başka bir şehirde bulunan evimi kiracı bulması için bir emlakçıyla anlaşmıştım, aylar sonra apartmanda ki komşularım beni arayıp senin kiracıdan şikayetçiyiz deyince anladım ki, bizim emlakçı kiracı  bulmuş anlaşmayı yapmış depozito kira vs. hepsini almış ve üstüne üstlük kirayıda düzenli olarak alıyormuş. Tabii peşine düşemedim cok fazla kiracıyı da çıkarttım.

Tövbe bismillah.

Yorum bağlantısı
Mehmet Pınar

Emlakçı başka, gayrimenkul danışmanı başka

Emlakçı komisyon alır, gayrimenkul danışmanı verdiği hizmetin karşılığını alır.

İşini düzgün yapan bir gayrimenkul danışmanı aldığı parayı fazlasıyla hakediyor.

Sorunuza gelecek olursak, eğer sözleşme karşılığında tek yetkiyi o emlakçı veya gayrimenkul ofisi aldı ise, sözleşme bitene kadar hiç bir şekilde aracısız işlem yapamazsınız.

Sözleşme biter yenilenmez ise dediğiniz olur.

Sözleşme süresinde siz kendi aranıza işlem yaparsanız, yetkili emlak ofisindava açıp hizmet bedelini sizden ve satıcıdan alır.

Yine söylüyorum emlakçı diye tabir edilen merdivenaltı, her köşe başı dükkanlardan hepimiz muzdaribiz.

Ancak uluslararası bir firmada eğitimini alıp, verdiği bilgilerle, alım satım esnasında her iki tarafın hakkını koruyan bir gayrimenkul danışmanı size her zaman kazandırır. 

Siz 3-5 bin lirayı boşa verdim sanırsınız ama aldığınız gayrimenkulü piyasayı çok iyi bildiğinden size en iyi fiyata almıştır mesela. 

İyi bir gayrimenkul danışmanı hem satıcıyı hem alıcıyı korur. Sadece bir bölge ve projede uzman olur vs.

Kısacası eğer işini iyi yapan bir gayrimenkul danışmanı ve ofis isebu hizmet bedeli onun hakkıdır. 

Ama portföyü alıp sadece afiş asıp internete koyup(.bunu herkes yapabilir)dükkanda müşteri gelsin diye bekleyen bir emlakçı ise dediğinizde haklısınız.

• Beğen 3
Yorum bağlantısı
Okan Tansel
11 saat önce, Serkan Toker yazdı:

Emlakçı komisyonlarına sınırlama getirildi sanırım..

Aynen Abi %4 oranda ala biliyorlar irde kiralamadan maksimum bir kira bedeli kadar.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersev Kaya

Ben de Nisan ayında ev aldım. Emlakçı 185, ev sahibi 180 yazmış aynı eve. Ev sahibiyle anlaşıp emlakçıyı aradan çıkardık.

% 2 alıyor emlakçı. ve hiç biş iş yaptığı da yok. Bana pek helal para gibi gelmiyor.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Onur Çelebi

Ocak ayında emlakçı aracılığyla aldım evimi herkesin hemfikir olduğu gibi köşe başı açılan emlakçılar komisyon almaktan başka bişey yapmıyor. Evini satan ya da kiralayanlar müsait olmadığı için ya da uğraşmak istemediği için emlakçıya veriyorlar. Umarım emlakçıyı aradan çıkarabilirsiniz.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
39 dakika önce, Mehmet Pınar yazdı:

..

Ancak uluslararası bir firmada eğitimini alıp, verdiği bilgilerle, alım satım esnasında her iki tarafın hakkını koruyan bir gayrimenkul danışmanı size her zaman kazandırır. ..

Uluslararası firmalara "gıcığım"...

Elin yabancı adamı gelmiş ülkede marka yapmış. Müstemleke değiliz. Taş gibi Turyap var.

Bırakıp gitmeleri dileğimle.

• Beğen 3
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Pınar

Ülke gereği uluslararası firmalara ve onların iş ahlakına razı oluyoruz bir çok alanda.

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...