İçeriğe Yönlendir

Sollama İçin Sinyal mi Sellektör mü?


Fatih Sarıkaya

Recommended Posts

Fatih Sarıkaya
(düzenlendi)

İllaki trafikde bunun kuralı var.Kitapda şöyle bir ibare olmasa gerek önünüzde seyreden aracı sollamak istediğinizde size yer vermesi için ona sellektör yakın.Eğer hala ısrar ediyor ise ona makas atın.Bana sellektör yakılmasından hoşlanmıyorum.Eğer birine sellektör yakılacaksa bu aynaları sadece kendini görmek için kullanan aynı zamanda yol vermemek için çok ısrarcı olan araç sürücülerine olmalı.

 

Ben 18 yaşında araç kullanmaya başladım.Yaklaşık 22 yıldırda araç kullanıyorum.Trafikde emniyetli araç sürmek,bilgi,tecrübe,hergün yeni şeyler öğreniyoruz.

Ben kendime sellektör yakılmasından hoşlanmadığım için bir başkasınada yakmamaya çalışıyorum.Yol vermemek için diretiyorsa ancak o zaman.

Daha sonra farkına vardım ben değil çoğu sürücü kendilerine sellektör yakılmasından haz etmiyor.

 

Genelde sağ şeritten gidiyorum.Sadece benden yavaş sürücüleri sollamak için sol şeridi kullanıyorum.Sol şeridi kendi malım gibi kullanmıyorum.Hızım 100 km üzerine çıkmıyor.Acaba aracım 1.4 motor 90 beygir olduğu içinmi bu dizel turbocuların devamlı tacizine uğruyorum.Sonunda satacam bende alacam bir tane 2.0 dizel turbo.Aldığımı farzedelim.Herşey bir adet beygir canavarına sahip olmakdan ibaret değil.Bunun vergisi var yakıtı var.Şuan kullandığım aracım yakıtı ile sahip olduğum 400cc motorunki çok farkı değil.

 

Peki gerçek sollama nasıl yapılır?

 

Hız limitini boşverelim.Zaten buna riyayet edenler az.Şehirler arası yolda adettir.Arkadan uçarak gelir önüne araç çıkar ona sellektör yakar.Kendisi uçarak geldiği için önünde seyreden araçdanda uçarak tepki bekler.Bu tepki uçarak gelen araç sürücüsünü memnun etmez ve makas atar.Makas atacağında önündeki araç sürücü sağa çekilir bu vesile ile uçarak gelen araç sürücüsü bu seferde sola hamle yapar geçer gider.Bu şekilde davranarak zaten kendi canını hiçe saydığı yetmezmiş gibi birde ailesi ile seyahet eden bir aileyi taciz edip canını hiçe sayar.Gerçek örnekler gerçek dünyada hergün yaşanmakta.

tarihinde Emre Şimşek tarafından düzenlendi
Başlık kısaltıldı
  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Alpay Sumer

Duruma gore hareket ediyorum... bazen sinyal bazen sellektor... ama yeri gelincede hem sellektor hem sinyal..

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu

Kendim eğer birini geçeceksem efendi gibi sinyalimi verir biraz hızımı artırır sollarım, daha sonra sağ şeride girerim,.

Bir keresinde aynı böyle sinyalimi verdim bir aracı sollucam hafif hızımı artırdım, arkamdan biri deli gibi sellektör atıyor hiç kulak asmadım, oda yavaşladı, ben sağa şerite geçince beni geçti..

Bu tipler aracın direksiyonuna geçince eğerde aracında biraz gideri var ise kendilerini ralli pilotu zannederler, birine makas atayım derken kaza yaparlar, doğru dürüst yolunda giden adamın önüne kırıp insanların mal ve can güvenliğini tehlikeye sokarlar... 

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Uyarmayı gerektirecek bir durum yoksa, şerit ihlali, çizgiye basma, sürekli şerit değiştirerek ilerleme vs.. 

Ne korna ne sellektör kullanmam.. 

Şerit değiştirmiyorsam.. Sinyal de kullanmam.. 

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Şu günlerde herkesin yollarda olduğunu düşünürsek güzel bir konuya değinmişsiniz. Ben her iki tarafta da oldum. Hızım 120, kamyon sollarken arkadan gelen bana sellektör attı. Ben de frene bastım, kamyon beni sağımdan tekrar geçti, kamyonun arkasına geçtim ve selektör atan vatandaş arkamda ifrit olarak yoluna devam etti.. 

Bir araç sürekli solu tutuyordu.  Biraz takip ettim, sonra bir selektör attım geçmedi. Ben de bastım gaza sağından geçtim. 

Bu iki yaptığım da yanlıştı. Şimdiki aklım olsa asla yapmam. Kural neyse odur. Ama bir de aklımızdan çıkarmamamız geteken şeyler var.

mesela selektörle gelen adamın acilen hastaneye gitmesi götürmesi gereken biri olabilir aracında,

ya da ehliyetini yeni almış biri olabilir o yavaş ve soldan giden ve kamyonlardan acayip korkuyordur. Bir de biz fevri davranarak ona tuz biber olmayalım. Biz trafikte kendi kendimize sinir olup gaza geldikçe hep başımıza daha kötü şeyler geliyor. Bir kaç saniyelik bir mevzu için sağa çekip saatlerce kavga ediyoruz:) İster o tarafta olun ister bu tarafta boşverin gitsin.. Şu yollar biraz adam görsün deyin geçin:) 

  • Beğen 8
Yorum bağlantısı
Selçuk Bakış

Gece yolculuğunu sevdiğim için genelde yol boş olur eğer önümdeki araç normal şeridinde gidiyorsa ve arkamdan kimse gelmiyorsa ve geçeceğim araç beni fark etmiş ise sinyali bazen kullanmadığım olur ama genellikle sinyal veririm selektör kullanmam. Çekiciler bazen ön taraf normal şeridinde giderken arka kısım şeridin dışına taşabiliyor. Bu tarz bir durum olursa sinyal ve selektör kullanırım.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Azalma

Sinyal vermek sadece sollamaya has değil , her şerit değişikliği yada dönüşte yapılması gereken birşey .

sollama yaparken şöyle bir kaç farklı durum oluyor. adam sol şeritte yavaş gidiyor ve ayna kullanma sağduyusu olmadığı için arkada kim var kim yok bilmiyor. bu durumda korna şart oluyor. özellikle transit yollarda trafiğin kilitlenmesine kadar zincirleme bir yavaşlama hareketi başlatıyor.

birde sol şeritte giderken , sağ yada orta şeritteki aracın gidişatına bağlı - özelikle onunda önünde araç varsa - mutlaka sellektör yaparak geldiğimi ve sollayacağımı haber veririm ki , birden önüme atmasın aracını. ama korna çok nadir de olsa , sıklıkla sellektör yaparım. sellektör yapmak yanlış değil , uyarıdır. 

Yorum bağlantısı
Ahmet Türedi

Ben yol müsaitse sağdan giderim.Soldan gidersem hız limitlerinin en üst noktasından giderim.Ve ben bu limitlerde giderken birisi bana sellektör atıp beni taciz ettiğinde istifimi bozmam sağ müsait olana kadar o şekilde devam ederim,sırf arkamdaki adam beni geçecek diye hız limitlerinin üstüne çıkıp ona yol vermem.Ama arkadaki şahıs dangalağın teki olup tamponuma kadar yapışırsa o anda fren lambam yanacak şekilde hafif frene dokunurum :) Genelde hiç beklenmedik anda yanan fren lambası arkadaki sürücüde adrenalin seviyesini tavan yaptırır ve frene asılmak zorunda kalır.Bir bakarsınızki aranızdaki mesafe 3-4 katına çıkmış.Eğer sağımdan geçmeye kalkarsa makas yemeye sinir olduğum için buna izin vermem onu sağda arada kalacak şekilde sıkıştırırım. :)

Müsait olunca solumdandan geçerken bana ters ters bakan adamada imalı hafif sırıtarak yaptığı dangalaklığı tastik ederim.

Eğer ben sollayacaksam öndeki aracı kendim gibi hesap ederim ve o müsait olup sağa geçene kadar arkasından giderim.Eğer müsait olduğu halde hala soldan devam ediyorsa 1 kez sellektör atarım,baktım olmuyor hafif korna çalarım, onada tepki yoksa zaten ya kadındır ya yaşlı bir amca ,sağından hafifiçe süzülüveririrm :)  

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Serkan Maden

Sellektörü sadece benim şeridime ihlal olacaksa o zaman kullanıyorum. Sol şeridi sollama icin kullanıyorum. Bazen araç sollarken önümde araç oluyor arkadaki ısrarla basıyor selektöre. Böyle durumlarda hemen arkadakine yol verip onu önüme alıyorum. Ondan sonra bende ona gerekeni yapıyorum.

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan
(düzenlendi)

Sollama yaparken sağın müsait olmadığını göre göre arkamdaki sellektör yaparsa bende sinir oluyorum. Beygirim yetecek bir araçsa sollamamı efendi gibi bitirip sağa geçer ve topuklarım :)  Bazende onun beni de geçmesini bekleyip peşine düşer ben de ondan yol isterim. :) Beygiri yetmeyenler inat eder bazen yol vermemek için gurur yapar. Israrla yol isterim :)

Ama bunları çok nadir yapıyorum artık. Sağ şeritten akar giderim sakin sakin.

 

Önceki mesajıma ekleme yapayım. Arkadan gelen için sinyal veririm, önümdeki içinde sellektör yaparım. Sadece sinyal yetmiyor. Önde giden araç aynaya bakmıyorsa zaten sinyali görmüyor, sizi de görmüyor. O yüzden sellektör ile hafiften ayıktırmak güzel oluyor. 

tarihinde Mustafa Arıkan tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Çok şeritli yollarda sağdan geçmek serbesttir. İlle öndekini selektör ile taciz etmeye gerek yok, orta şeritten geçin.

Sellektörü sadece benim şeridime ihlal olacaksa o zaman kullanıyorum. Sol şeridi sollama icin kullanıyorum. Bazen araç sollarken önümde araç oluyor arkadaki ısrarla basıyor selektöre. Böyle durumlarda hemen arkadakine yol verip onu önüme alıyorum. Ondan sonra bende ona gerekeni yapıyorum.
Beklesin aradaki, önünüz dolu zaten.
Yorum bağlantısı
Selim Kaya

Çok sık karşılaştığım bu duruma iki gün önce yine maruz kaldım. Tatlı bir rampa çıkarken önümde seyreden ağır vasıtayı sollamak istedim. Aynamı kontrol ettiğimde benimle aynı hızda olan sol şeritteki araç tahmini 50 metre arkamdaydı. Sinyalimi verip sollamaya çıktığımda ne olduysa gaza basma ihtiyacı hissetmiş. Solladığım araçla aynı hizaya bile gelmemişken bi selektör falan. Yavaşladım ben de iyice. 90 a yakın hızlardan 50 ye kadar düştüm. İlerideki istasyona gireceğim için mecbur şeridi boşalmak zorunda kaldım. Yanımdan geçerken hiç bir şey yokmuş gibi öyle "dümdük" önüne baka baka geçti gitti. Boş yere günaha girdim. Bitmiyorlar bitmeyecekler... Bu sene çıkacağım uzun yolda, sırf bu yüzden otobanı kullanmayacağım.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Aktay

Öndeki sürücü eğer bana biraz dalgın gibi, yada geçtiğimi fark edemeyecek bir durumdaysa  selektör yaparım. Bu selektör çek-bırak şeklinde. Aslında selektör uyarı demek. Ama bu uyarının şeklini adaba uygun yapmak gerek. Hatta gündüz kısa bir korna bile olabiliyor. 

Sürekli selektör durumunu da yaptım. Bir kaç kere acil hastamız oldu. Bu durumda çok uzaktaki araçlar bile beni fark edip yol versin diye. Öyle de oldu.

Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur
Bir saat önce, Emre Şimşek yazdı:

Hızım 120, kamyon sollarken

 

120 ile burada kamyon sollayamazsın :)

Dün 140 ile adamı zor geçtim.

 

Bu aralar çok otobanda yolculuk yapmaya başladım.  Ne sellektör nede korna efendi efendi sağından geçip giderim.

 

Geçen hafta sonu önümde bir sürü araç var 100 le gidiyoruz sağımda kamyon tır var. Arkamda apaçi cruze bitti. sellektör çakıp duruyor geçsede gidemeyecek. müsait anda kaçtım önünden. 10km sonra benzinliğe girdim. adamlar benzinlikte yanımda bittiler. İçinden öküzün biri niye yol vermiyon birader dedi cevap vermedim camı kapattım. arabada çocuklar olmasaydı olay çıkardı ama sabırlıyımdır.

  • Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Ben çocukken tek kanallı dönemde trt de kamu spotu olurdu.O zaman adı kamu spotu değildi tabi.

Animasyon ile gösterilirdi nasıl sollama yapılacağı.Animasyonda duble bir yol var.Biri ağır vasıta diğeri otomobil olmak üzere iki araç var.Otomobil sollamak için kamyona yaklaşıyor.Yeterli mesafeye gelince sinyal yakıyor.Aynaları ile arkasını kontrol ediyor.Eğer yol müsaitse sollamaya çıkıyor.Sollamayı bitireceği vakit dikiz aynasında solladığı aracı gördüğünde sağ sinyali yakıp sollama işlemini tamamlamış oluyor.Benim çocukluğumla şimdiki zamanı kıyaslarsak şayet.Ne yol öyle bir yol ne araçlar nede kamyonlar aynı.

 

 

Yolda ilerliyorum.Sollama yapacağım ama araca henüz yaklaşmadım.Arkama bakıyorum.Arkamdan biri yaklaşıyor.Mesafeyi kestirmeye çalışıyorum.Arkamdaki araç ile önümdeki aracı sollamaya çıktığımda nerde karşılaşırım hesabını yapıyorum.Arkadan gelen hızlanınca hesap kitap bozuluyor.Ya fren yapacaksın(rampa çıkıyorsan yapmak istemezsin)yada gaza basıp hız yükselteceksin.

 

Tam tersi eğer önümdeki aracın sollamaya çıkacağına kanaat edersem kesinlikle sollamasını bitirmesine müsade ederim.Hızlıysamda hızımı keserim.Ne onu nede kendimi zor bir duruma sokmam.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Ali Uymaz

Sağ şerit boş sollamaya çıkacağım araç soldan gidiyorsa sağlamamak adına selektör yakarım ilki kısa olur baş çek şeklinde (sinyalim yanık olduğu halde ) hala yol vermiyorsa bu sefer uzun sellektor atarım. Akşamları mutlaka sinyalle beraber bas cek sellektor atarım uyku durumunu göz önünde bulundurarak dalmış giden sürücüler bol miktarda bulunuyor tam sollama yaparken bir anda sola gelip sıkıştırabiliyor istemsizce.

benim uyuz olduğum gece sürüşlerinde sürekli arkadan uzunla gelen arkadaşlar dörtlüleri yakıp uyarmama rağmen hala sondurmuyorsa ya basarım geçer giderim ya da beni sollamasini sağlayıp arkasindan belli süre uzunla giderim abartmamak kaydiyla 

Unutmadan bana göre kornadan sellektör daha şık geliyor.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

Bu arada bir şey sorayım, sağ sinyal bazen takılı kalıyor, wd 40 sıkılır mı kola?, ne yapmak lazım?

Yorum bağlantısı
Alpay Sumer
1 dakika önce, Evren Erakçora yazdı:

Bu arada bir şey sorayım, sağ sinyal bazen takılı kalıyor, wd 40 sıkılır mı kola?, ne yapmak lazım?

wd40 in kullanilmadigi yer yokki? cok az deneyebilirsiniz.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erdoğan Temur

Bazen iki şeritli yollarda dayanamayıp karşı şeride geçip sollamaya kalkanlar var. Karşıdan araç geliyor ama adam sollamayı bitiremiyor. Kaza an meselesi.

Böyle yollarda adam sollamaya çıktımı hız kesiyorum ki ani durumda önümdeki alana girsin.

Bu şekilde kaz dağlarından inerken bir aileyi ölümden kurtardım. Karşıdan gelen sağ tarafına kaçtı sollama yapan önümde bıraktığım yere zor attı kendini yoksa bize vurup yoldan çıkabilirdi.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz

Duruma göre değişir yol açık aracın burnu giriyorsa geçer giderim yok sol şeriti kapatmış yavaş yavaş ilerliyor ise bir sellektör çakarım

 hala yok açılmadı ise polemiğe girmem sağdan devam eder giderim...

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu
Sollama yaparken sağın müsait olmadığını göre göre arkamdaki sellektör yaparsa bende sinir oluyorum. Beygirim yetecek bir araçsa sollamamı efendi gibi bitirip sağa geçer ve topuklarım default_smile.png  Bazende onun beni de geçmesini bekleyip peşine düşer ben de ondan yol isterim. default_smile.png Beygiri yetmeyenler inat eder bazen yol vermemek için gurur yapar. Israrla yol isterim default_smile.png
Ama bunları çok nadir yapıyorum artık. Sağ şeritten akar giderim sakin sakin.
 
Önceki mesajıma ekleme yapayım. Arkadan gelen için sinyal veririm, önümdeki içinde sellektör yaparım. Sadece sinyal yetmiyor. Önde giden araç aynaya bakmıyorsa zaten sinyali görmüyor, sizi de görmüyor. O yüzden sellektör ile hafiften ayıktırmak güzel oluyor. 
Sollama yaparken arkadan sellektör yapan olursa anı fren yapıp panikle sağa sola kaçışmasını izliyorum.
Bazende arkada bir led ekran olsa söylediğimi anında yazsa... ama iyi ki yok.
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Yasin Şimşek

Sol şeritte ani fren yapmak ne kadar doğru ? Ben sol şeriti kullanacaksam aynalarımı sürekli kontrol ederim arkama yaklaşan arabanın sellektör yapmasına fırsat vermeden ya sağa kaçarım kaçamaz isem sağ sinyalimi yakarım , seni gördüm yol vereceğim anlamı taşıyor ve arkamdaki garip hareketler yapmıyor. Arkadan gelen ben isem önümdekinin aynı hareketi yapmasını beklerim. Yapmazsa sellektör yol vermez ise sağ şeriti kullanırım müsait ise. Korna kullanmayı pek sevmiyorum kullanınca tadı kaçıyor işin.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Metin Uzunoğlu

1985 yılında araç kullanmayı rahmetli babam öğretti. 1987 yolundan beri ehliyetim var sürekli aktif olarak araç kullanırım. Araç sollamasa asıl olan öndeki aracı uyarıp ben sollamaya başladım demektir. Gündüz olunca sinyal, gece olunca kısa bir sellektör. Günümüzde herkes ehliyet almış sürücü, şöför olmadığı için sorun yaşıyoruz.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Okay Kaygusuz

aksam karanlıkta giderken sadece kamyonlara sellektör yaparım. sinyalleride kullanırım. önümde herzaman gündüz, gece yol vermeyen oldugunda uzunları acarım kör olsun derim. hala yol vermiyorsa sağlarım yanından gecerken kornaya basarım.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...