İçeriğe Yönlendir

Taunus - Hararet Müşürü Sorununa Farklı Çözüm.


Şahin Leblebici

Recommended Posts

Şahin Leblebici

Merhabalar,

 

Başka bir Taunus forumun da yazmıştım, işe yaraması dileği ile.

" Ford Taunusların Hararet müşürü bozulduysa müşür sıkıntısı başlıyor. Ben en az 3-4 çeşit denedim ve olmadı.En son Ford parça satıcısı bir firma "boşuna alma ben de Taunus var ben analog saat taktım" dedi.Analog saatin görüntüsü osun ve orjinal bir şey olmamasından dolayı farklı bir çözüm düşündüm.

Öncelikle müşür içindeki malzeme ısı ile direncin değişmesi prensibine dayanan bir malzeme (NTC veya PTC) ohmmetre bağlayıp ohm kademesinde probları müşüre tutup ısıtırsanız omajın değiştiğini görebilirsiniz.

Gelelim çözüme öncelikle TAKTIĞINIZ MÜŞÜR YÜKSEK GÖSTERİYORSA işiniz kolay ben siyah uçlu taktım kırmızıya yakın gösteriyordu. Müşür ile göstergeye giden kabloyu uygun bir yerden kesiyoruz (veya hiç kesmeden müşürün ucuna 10-15cm kablo ekliyoruz.) elektronikcilerden 70-100 ohm arası AYARLI TRİMPOT alıyoruz (2 veya 3 TL) ayarlı trimpotun orta ucu ve diyer ucununu kısadevre edip kablo lehimliyoruz. Boşta kalan ucuna da kablo lehimliyoruz

Bu işlemleri bitirdiğinizi varsayarak KALİBRASYON için yöntem olarak şu yapılabilir

Su'yun kaynama derecesi genel olarak 100 derece olarak kabul edilmektedir. Ancak suyun kaynama derecesi hava basıncına bağlıdır. Hava basıncının düşük olması, suyun kaynama derecesini de düşürür. Yüksek yerlere çıkıldığı zaman hava basıncı düşük olduğundan, su 100 derecenin daha altındaki sıcaklıklarda kaynar. Motordan çıkardığınız müşürü kaynar suya değdirdiğiniz de (TÜM BAĞLANTILARIN YAPILDINI VARSAYIYORUZ) gösterge ibresini yüksek değerlerde olduğunu gördüğünüzde TRİMPOTU küçük saatçi tornavidası ile yavaş yavaş ayarlayarak kaynamakta olan suyun derecesine yakın bir yere getirebilirsiniz.Bağlantılar yapıldı ve müşür suyun içinde değer göstermiyorsa trimpot yüksek değerdedir yine trimpotun değeri ile oynayın. Eğer bulabilirseniz suyun içerisine termometre koyup gösterge buna göre kalibre edilebilir.

ARKADAŞLAR HER İHTİMALE KARŞI BU İŞLEMLERİ YAPARKEN AKÜ BAŞLIKLARINI LÜTFEN SÖKÜN VE SİSTEMİ YAPTIĞINIZDA TEST EDİN.
Müşür kısmında çok küçük gerilim vardır her ihtimale karşı kablonun ucu bir yere değer nolur-nolmaz.Yardımcı olalım derken ters birşey yapmayalım. ELİNİZDEN GELMİYORSA BİR ELEKTRİK USTASININ 10-15DK.sını  ALIR.
Görüşmek dileği ile Herkese hayırlı günler. "

  • Beğen 5
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Şahin Leblebici

2612DL.jpg

 

Elimden geldiği kadar anlaşılır çizmeye çalıştım. (Profosyonelce olmadı :) )

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...