İçeriğe Yönlendir

Kombi Arızası (E01 - Ateşleme Arızası)


Selim Kaya

Recommended Posts

Selim Kaya

Merhaba arkadaşlar.

Hafta sonu Beko BK 25 Y LCD marka/model kombim ile yaşadığım sorunlar silsilesi ve bu sorunlara bulduğum çözümleri paylaşmak istedim.

Yaşanılan sorunlar hemen hemen her kombide ortak olabileceği için marka bağımsız da değerlendirebiliriz aslında.

 

Öncelikle, başlıktaki arızadan farklı olarak peteklerdeki ısıtmanın tam olmadığını fark ettim. Tabi doğal olarak sorunun peteklerin hava yapmış olması ihtimaline bağladım. Tüm petekleri tek tek kontrol ettim fakat çözüme ulaşamadım.

Yaşanılan sorunu şöyle tarif edeyim. Ateşleme oluyor, alevi gözlüyorum, kombinin derecesi hızlı bir şekilde yükselerek petekler için ayarlı dereceye ulaşır ulaşmaz gazı kesiyor ve peteklere ısınan suyu göndermiyor. Tabi öncelikle su pompasının elveda dediğini düşündüm fakat gözle görülür ve elimi üzerine koyduğumda hissedilir bir arızası yoktu. Bu arada şebekeye/musluklara sıcak su geliyor. Epeyce bi kurcalamadan sonra, kombiden peteklere çıkan su hattındaki filtre dikkatimi çekti. Kör tapaya benzeyen filtreyi biraz gevşetip bir miktar sızıntı aldıktan sonra tekrar sıktım. Tabi bu arada su geliş ve gidiş vanalarını kapattım. Bu denemeden sonra kombi çalıştı ve rahat bir nefes almış oldum.

 

Gelelim başlıktaki arızaya. Malum hafta sonu oldukça soğuk geçti buralarda. Geçtiğimiz yıllarda da başıma gelmişti gerçi bu arıza ama çok üstünde durmamıştım. Sabah arıza verse akşam düzeliyordu. Gündüz de işte olduğum için eksikliğini hissetmiyordum. Bu sefer sorun Pazar sabahı başladığı için tüm gün kombi çalışmadan olmazdı. Önceki tecrübelerime dayanarak servis vb. kimseyle uğraşmak istemedim çünkü verecekleri randevu en erken 24 saat sonrasına olacaktı. Serbest çalışan tamircilerde dahil buna maalesef. Paranla rezil olmak böyle bir şey işte.

Neyse. E01 Ateşleme Arızasında kombi kitapçığının çözüm önerisi 3 defa resetle düzelmezse servisi ara. Servis gelmezse donabilirsin...

Bir miktar araştırmadan sonra sorunumu çözebileceğim bir öneri de bulamadım internette. Genel olarak gaz akışının olmadığı durumlarda yaşanılan bir sorun olduğu belirtilmiş. Ama bende gaz akışı var. Ateşleme yapmıyor. Bir miktar sağına soluna baktıktan sonra 4-5 saniye de bir küçük küçük su damladığını gördüm. Takip ettiğimde, bu damlanın tahliye borusunun bağlandığı şeffaf bir hazneden geldiğini fark ettim. Haznenin tepesinde, devre kartına giden iki ayrı kablo sabitlenmiş. Su ile temas ettiğinde kısa devre yapsın diye koydukları çok belli. Anlaşılan o ki, tahliye hortumu donduğunda ortalığı su basmasın diye böyle bir önlem alınmış. Tahliye hortumuna bağlanan ara hortumu söküp haznenin boşalmasını sağladıktan sonra hatayı silmek için bir defa resetlemek yetti.

 

Zor zamanlarda benzer sorun yaşayanlar için yol gösterici olur umarım.

 

Yine de uyarımızı yapalım.

(!) Lütfen evde denemeyiniz.

(!) Yukarıdaki çözüm önerilerinden doğacak zararlar bana ait değildir.

(!) Benzer durumlarda kullanım kılavuzunuzda belirtilen yöntemleri izleyiniz. 

  • Beğen 4
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Hamit inan

İlave bir bilgi eklemek isterim.
Kombi bakımı altında 100 ile 300 tl para alıyorlar. Petek temizliği ise olayın tamamen gösteri kısmı. Kombi altında bulunan filtre her sene sökülüp temizlenmeli. Genelde bu filtre tıkanma noktasına geliyor ve kombi peteklere yeteri kadar su basamıyor. Kombi bakımın yüzde 80 kısmını bu basit filtrenin temizlenmesi oluşturuyor.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

İlave olarak..

Eve sigorta yaptır. Kombi bakımı hediye.. Kampanyası devam ediyor.. Bilgine :)

 

Yorum bağlantısı
Selim Kaya
Şimdi, Mehmet Ozyurek yazdı:

İlave olarak..

Eve sigorta yaptır. Kombi bakımı hediye.. Kampanyası devam ediyor.. Bilgine :)

 

 

Son taksit 17 Haziran’da. Sonrasında bankanın dayatmasından kurtuluyorum 🙂

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...