İçeriğe Yönlendir

Li-Fi Nedir? Nasıl Çalışır?


Selçuk Bakış

Recommended Posts

Selçuk Bakış

Günümüzde kullanılan teknoloji sayesinde cihazlarımız çok daha akıllı ve hızlı çalışmaya başladı. Her gelişen teknoloji de beraberinde yeni bir ihtiyaç yaratıyor. Cihazların bu denli akıllı ve hızlı olmaları da beraberinde hızlı bağlantı ihtiyacı doğuruyor. Aydınlatma endüstrisi de “nesnelerin interneti” ile birlikte Li-Fi teknolojisini adım adım geliştiriyor.

 

Li-Fi Nedir
Li-Fi (Light Fidelity), cihazlar arasında kablosuz iletişim kurmak ve veri iletmek için LED ışıklarını kullanan kablosuz bir optik ağ teknolojisidir. Li-Fi teknolojisi, veri sunmak için radyo sinyalleri yerine ışık dalgalarından yararlanmayı amaçlayan ışık tabanlı iletişim teknolojisidir. Li-Fi teknolojisini tam olarak anlayabilmek için Wi-Fi teknolojisinin cihazlarımıza nasıl internet ve veri sağladığını anlamak önemlidir.
Temel olarak Wi-Fi, veri iletmek için radyo frekansını kullanır ve sinyaller bir erişim noktası etrafında belirli bir alana yayılır. Li-Fi ise “Görünür Işık İletişim” (Visible Light Communication) sistemidir. Yani Li-Fi, veri iletmek için radyo frekansları yerine hepimizin gördüğü ampüllerdeki ışığı kullanır. Radyo frekanslarına göre ışık kullanarak iletilen sinyallerin tek bir alana odaklanması daha kolay olduğu için de Li-Fi teknolojisi Wi-Fi teknolojisinden çok daha güçlü ve hızlıdır.
Li-Fi Nasıl Çalışır
Li-Fi teknolojisinde ışık üzerinden veri göndermek için LED ampuller kullanılıyor. LED ampullerden çıkan ışınların yoğunluğu Li-Fi ile değiştirilerek veri iletimi gerçekleştirilmektedir. Li-Fi teknolojisinde internet, LED ampullere takılan özel vericiler sayesinde ışık üzerinden kullanıcılara iletiliyor.
Li-Fi Teknolojisi Wi-Fi Teknolojisinin Yerini Alabilecek Mi?
Radyo frekansları yerine ışık kullanarak kablosuz internet sunmak; uçak kabinleri, hastaneler ve tehlikeli ortamlar gibi Wi-Fi teknolojisinin kolayca kullanılamayacağı ortamlarda bağlantı sağlar. Işık fiber optik kablolarda noktadan noktaya hızlı veri iletimi için kullanılmaktadır.

  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
(düzenlendi)

Kızılötesi yani irda teknolojisinin handikapı alıcı ve vericinin birbirini görmesi gerekliliği. Eğer bunun mantığıda böyleyse aradaki en küçük engel veri iletimine engel olur.

tarihinde Misafir tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
7 dakika önce, Eren Sağ yazdı:

Kızılötesi yani irda teknolojisinin handikapı alıcı ve vericinin birbirini görmesi gerekliliği. Eğer bunun mantığıda böyleyse aradaki en küçük engel veri iletimine engel olur.

Işığın doğası zaten görmek. Aksi düşünülemez 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Birkaç senedir var ampullerden tek yönlü trafik iletimi için. Bir öğrencimiz bitirme yapmıştı. Olur çalışıyor. Ama uydu gibi tek yönlü daha çok. asimetrik.

Gemilerden ayna ile haberleşmenin iyi versiyonu.

Budur:

 

 

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Yılmaz Gökçe

Fiyat / Performans olayı önemli

Maliyeti düşük olursa performansta iyi olursa tadından yenmez

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...