İçeriğe Yönlendir

Focus II - Araç Yüklüyken Yüksek Hızda Direksiyon Titremesi

Hakan Çelik

Recommended Posts

Hakan Çelik
(düzenlendi)

Selamlar. Uzun zamandır konu açmamıştım, nasip bugüneymiş :)

Uzun yıllardır kullandığım 2009 model Focus benzinli aracımda ilginç bir sorun yaşıyorum bir süredir. Geçtiğimiz sene tatile gidiş-dönüş yolunda fark ettiğim 120 km/h civarı direksiyon titremesi sorunu için bir iki kere balans ayarı yaptırmıştım ama pek düzelmeyince üstüne gitmeyip uğraşmadım şehir içinde pek bir etkisi yok diye. Cidden de şehir içinde pek etkisini hissetmedim, genelde tek veya 2 kişi seyahat ettik araçta.

Geçtiğimiz haftalarda uzun yola çıkmadan önce aracın genel bakım ve kontrollerini yaptırırken, geçen seneden aklımda kalan bu sorun için balans ayarı ve ayrıca rot ayarı da yaptırayım dedim. Hazır lastikleri değiştirmişken düzgün bir şekilde çıkayım yola dedim. Düzgün bir lastik bayisinde ayarı yaptırdım, epey bozuk olan balansı bir güzel düzelttiler. Uzun yola çıkmadan önce araçta tek başımayken bir iki kere yüksek hızda denedim ve sorun çözülmüştü. Direksiyonda titremenin t'si bile yoktu. Frenleri de test ettim, fren anında da titreme yoktu ve sorunsuzdu.

Gün gelip çattığında yaklaşık 4 kişi + full bagaj çıktık yola. İstanbul Kurtköy'den otoyola bağlandığımda ne göreyim, 100 km/h'den itibaren direksiyon zangır zangır titriyor. Boş vitese atıp kontrol ettim akslardan olabilir mi diye fakat titreme devam ediyordu boşta da. Yani akslardan olma ihtimalini eledim kafamda. Bu arada, titremenin olduğu hız aralıklarında araçta hafif bir sağa çekme eğilimi gözlemledim. Daha düşük hızlarda bu sorun yoktu.

Tatil boyunca idare ettim ve dönüşte tekrar aynı yere götürdüm aracı balans ayarı için. Araç üstünde denenmeden, lastikler sökülerek tekrar bir ayar yapıldı. Tekrar yaparsa araç üstünde bakılacak şekilde ayrıldım oradan. Geçen seferki rotada tekrar tek başıma test ettim aracı. Titremeden eser yok. Ama araç yüklüyken o direksiyonun yine titreyeceğinden eminim :)

Birkaç arkadaşıma danışırken, aracın yüklü değilken titremeyeyen direksiyonun yüklüyken neden titrediğine dair fikir yürüttük, jantların bozuk olabileceğini, jantlara yük bindiğinde balans sorunu yaratabileceğini düşündük. Aslında ilk kontrollerde jantlarda büyük bir sorun olmadığı söylenmişti bayide. Ama jantlarım oldukça yıpranmış durumda, bunu biliyorum.

Sizlerin fikri nedir bu konuda? Benzer sorunu yaşayan kişiler varsa yardımcı olursanız çok sevinirim.

Herkese selamlar.

tarihinde Selçuk Bakış tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray

akslardan bir tanesi bozulmaya başlamıştır. sağa sola tam dur dönüşlerde atlama hissi varmı? yada ses?

Yorum bağlantısı
Hakan Çelik
Çağlar Bayur yazdı:

jantlar orjinal mi

Evet Çağlar abi. Orijinal Titanium jantları, fabrikasyon.

Dogan Arsiray yazdı:

akslardan bir tanesi bozulmaya başlamıştır. sağa sola tam dur dönüşlerde atlama hissi varmı? yada ses?

Direksiyon tam turdayken yavaş hızlarda kalkış yaptığımda tırtıklı bir ses geliyor, evet. Yükteyken aksın etkisi mi oluyor acaba?

• Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Bence aks bozuk.
Aks uzayıp kısalabilen bir parçadır.
Araç yüklü iken aks kısalır.
Aks kısaldığı pozisyonda iken üçgen bilyanın temas ettiği noktada aşınma var. Diyorum.

Yada. Körük yırtık. Yağı atmış ve bilyalar boşlamış. Sökülüp kontrol edilip gerekirse kauçuklu gres basılmalı.

• Beğen 4
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Doğan Arşiray
Hakan Çelik yazdı:

Evet Çağlar abi. Orijinal Titanium jantları, fabrikasyon.

Direksiyon tam turdayken yavaş hızlarda kalkış yaptığımda tırtıklı bir ses geliyor, evet. Yükteyken aksın etkisi mi oluyor acaba?

geçmiş olsun. aksların kafalarını mümkünse iki taraftada değiştirin düzelir.

• Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Erkan Işık

Hakan bey arac yüklü ve 140 km gibi 30 derecelik virajlarda mı yapıyor titremeyi yoksa hepmi yapıyor

Yorum bağlantısı
Hakan Çelik
(düzenlendi)
Erkan Işık yazdı:

Hakan bey arac yüklü ve 140 km gibi 30 derecelik virajlarda mı yapıyor titremeyi yoksa hepmi yapıyor

Lastiklerim yeni. Önceki lastiklerim takılıyken de vardı bu sorun. Lastikle alakası yok diye düşünüyorum. Aks ihtimali ağır basıyor.

Viraj ve düzlük fark etmiyor. Tıpkı bir balans bozukluğu gibi tepki veriyor. Gazda, boşta, frende vs. her türlü titriyor.

Dogan Arsiray yazdı:

geçmiş olsun. aksların kafalarını mümkünse iki taraftada değiştirin düzelir.

Teşekkür ederim, ilk fırsatta kontrol ettirip gerekeni yapacağım. Aks kafalarında değişim şart mıdır bu durumda? Tamirle düzeltilebildiğini duymuştum ama...

tarihinde Hakan Çelik tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Teşekkür ederim, ilk fırsatta kontrol ettirip gerekeni yapacağım. Aks kafalarında değişim şart mıdır bu durumda? Tamirle düzeltilebildiğini duymuştum ama...

Duruma göre. Tornacı tamir edebilir.
Tabi o tornacıyı bulursanız.

Önce bi tespit yapılsın.
Yorum bağlantısı
Celal Aydın

Seviyorum bu forumu yav.
Öyle gezinirken bile konularda, kendi sorununu buluyor hatta çözüyorsun.

• Beğen 2
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Erkan Işık

Disk, olabılır aks kafası ve amartisör bilyaları elden gecmeli alt rot ve rotiller viraj denge cubukları dahil bakılmalı lıfte  bellı olmuyor lastıklerı boşa alıp kontrol edılmelı hatayı bulmak ıcın

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

• Yeni Oluştur...