İçeriğe Yönlendir

Ucuz Yollu Pc Almak veya Notebook Gençleştirme


Çağlar Bayur

Recommended Posts

Çağlar Bayur

Dolar aldı gitti, alıp gitmediği de pek yok aslında, pc parçaları da malum hep döviz endeksli. Yeni masaüstü satın alırken makul mantıklı bileşen seçmek  veya eski laptopları elden geçirip gençleştirme işe yarayabilir.

Kendi yaptıklarımdan derlediklerim:

 

Laptopların çoğunda zamanla aşırı yavaşlama, kasma gözlemleniyor, aslında yavaşlayan eskiyen bir parça  yok, aşırı ısı ile yavaşlayan bir sistem var. Minnak fanları ile hızlı ama minnak cpu+gpu ları olan notebook larda zamanla termik macunlar görevini yapamıyor, bu da aşırı ısınan sistemlerde yazılımın hızı azaltmasına sebep oluyor.

Tamiri /macun yenilenmesi çok basit. Notebook modelinizi yutupa yazarak kasa açılma şekli şemalini kolayca öğrenebiliyorsunuz. Cpu+gpu nuzu temizleyip yeni macun ile montajıj yapınca ısıyı transfer edince ilk günkü kondüsyona dönülüyor, ilave olarak ram leri mümkünse çift kanal 4+4=8gb olarak takabilirseniz oyunlarda ulaşılacak max performansa (ulaşabileceği ne varsa o kadar) sağlanmış oluyor. Hdd yi de SSD olarak değirseniz uzunca süre hizmet edecek gençleşmiş bir notebook a sahip olunabiliyor, yenisi alınmadan.

 

Yeni masaüstü alırken de (Amd ciyim intel tecrübem yok) 2 seçenek var, günü kurtarmak veya geleceğe yatırım yapmak, sistemi yavaş yavaş toplamak.

İş Anakart seçiminde , şu an yaklaşık rakamlar ile: 50-55 dolarlık bir anakartta ileride işlemci terfisi olamaz iken, 75-80 dolarlık bir anakart daha uzun süre ana platform olarak kullanılabilcektir.

Çoğu kullanıcı ilk toplamada harici ekran kartını da listeye direkt koymakta bunun yerine vega8 veya vega11 dahili gpu ile ilk sistemi çok daha makul rakama mal edebilir.

Amd lerde çift kanal ram kullanımı ile alınabilcek en yüksek performansı almak ta diğer püf noktası.

SSD+Hdd birlikteliği ile storeMİ sayesinde aynı işlemci ile daha yüksek hıza ulaşması da mümkün.

  • Beğen 11
Yorum bağlantısı
Selim Kaya

Uzun zamandır kullandığım sanırım 3. nesile ait Intel i5 işlemcili bir dizüstü bilgisayarım var. 

Ekran menteşelerinin bağlantı noktaları epeyce deforme olmuştu. Komple alt kasa alarak sorunu hallettim sayılır. Üst kasa da değişse olur ama alt kasaya göre nispeten fiyatlı olduğu için gerek görmedim. 

Batarya kısa devre mi oldu nedir anlayamadım. Elektriğe bağlı değilken açılmıyordu. Yani asli görevini yerine getirmiyordu. Onu da değiştirdim. 

Son olarak HDD ‘yi mecburen değiştirmem gerekti. SSD ‘den yana kullandım tercihimi. Şimdiye kadar SSD almadığıma pişmanım. O derece fark etti. 

Bir de 4 GB olan RAM ‘in yanına bir 4 GB daha koyabilsem iyi olacak ama sadece internet için kullandığımdan dolayı eksikliği pek hissedilmiyor. 

Güncellenebiliyorken kullanılması en güzeli tabi. 

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Recep Selim Kaya yazdı:

Bir de 4 GB olan RAM ‘in yanına bir 4 GB daha koyabilsem iyi olacak

acaip iyi olurdu, bir konu daha var, dahili ekran kartı 1 gb zaten kullandığı için 3 falan kalıyor toplamda geriye 4+4 yapılınca oldukça ferahlıyor, 3 ten 7 ye çıkıyor yani rakam olarak 2 mislinden çok

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Kemal Korkmaz

9 yıl önce aldığım intel İ5 işlemcili bilgisayarımı içine ssd ve ram takviyesi yaparak yeniledim ve elemana verdim. Kendime de yeni bir İ5 9. nesil bilgisayar topladım

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek

Lenovo notbookum yavaşlamıştı.
Sani’nin tavsiyesi ile şunu aldım
Çok iyi oldu.

Samsung 860 Evo 250GB 560MB-520MB/s Sata3 2.5" SSD (MZ-76E250BW)

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Birkaç ufak öneri de benden olsun;

 

Laptop cephesi;

 

1) Termal macunların yanısıra termal pad yenilenmesi özellikle chipset ve diğer devre elemanlarının ömrü açısından önemli. Yine aynı şekilde soğutucu blok zamanla kararma yapıyor işlemci ve diğer yüzeylerle temas ettikçe. Bunu çok zorlamadan metal parlatıcı/temizleyici kimyasallarla temizleyip daha sonra iyice kimyasallardan arındırıp montaj yapılmalı.

2) Klavye altının temiz olması, kasa üzerindeki hava ızgaralarının yeterli açıklığı yok ise satılan toz filtrelerinden edinerek uygun şekilde deliklerin genişletilmesi yapılabilir.

3) Laptopların ayak kısımlarına kaydırmaz kauçuk keçelerden eklenerek hem kasanın zemin yüksekliği artırılır hem de titreşim gibi durumlar daha azalır.

4) Mekanik disk kullanılıyorsa, harddiskin kasa ile temas eden yüzeylerine ince yalıtım malzemesi eklenirse kasada titreşim olmaz.

 

Masaüstü cephesi;

 

1) Sistemdeki güç girişlerine göre mümkün olduğunca ayrı kanallardan güç dağılımını yapmak gerekir. Tek kanaldan zorlanma olursa hem performans düşüşü olur hemde bir miktar daha fazla ısınma görülür.

2) Kasa içerisinde kesinlikle kablolar mümkün olduğunca toplu şekilde olmalı ve anakartın arka kısımından takılmalı. Arka kısımdaki fan haricinde hiçbir fan dışarı üflememeli, tercihen ön kısım ve üst kısıma ek olarak yan kapakta fan olması avantajdır.

3) İşlemci ve ekran kartı arasındaki mesafe mümkün oldukça uzak seçilmeli, eğer sıvı soğutma mevcut ise kasanın alt kısmına konumlandırılmalı radyatör.

4) Fanlara toz filtresi uygulanması hem temizliği kolaylaştırır hemde daha stabil şekilde sistemi kullanmanızı sağlar.

 

 

Genel öneriler;

 

Sistemlerde tercihen SSD kullanılacak ise, ssd lerde yazma ömrüne ve performans sürekliliğine dikkat edilmeli. Sistemin değiştirilmesi söz konusu ise geleceğe yönelik olması bakımından NVME diskler alınıp, sata dönüştürücü kullanılarak sisteme montaj yapılmalı sistem eski ise. Böylece ileride daha az masrafla yeni sistem olacaktır. Ram miktarı olarak günümüzde 8 gb sınır olsada mutlaka dual olarak yani ikiz olarak ram kullanmak verimliliği artırır ve olası arıza halinde sistmein çalışmasını sağlama şansı olur.

  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Emin Önal

2 gündür bu işlerle uğraşıyorum desem.

Dükkandaki bir masaüstü bir dizüstünü ssd ile uçuşa geçirdik çok makul fiyatlara. Dizüstünün fanında kırık var. onu da hallettik mi miss 👽

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
Servet Aydın yazdı:

Bu kadar işlemin içinde ben neredeyim? 

konu patlama içermemektedir

  • Beğen 1
  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Muhip Yılmaz

ssd=akciğer nakli :D 

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Fatih Keskin

 

Servet Aydın yazdı:

Bu kadar işlemin içinde ben neredeyim? 

hiç uğraşamayız dimi  gider sıfırını alırız ne öyle fakir gibi bilgisayar tamir etmek😂

  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Servet Aydın
Fatih Keskin yazdı:

 

hiç uğraşamayız dimi  gider sıfırını alırız ne öyle fakir gibi bilgisayar tamir etmek😂

Heç. Beğenmezsek kırar atarız 

  • Beğen 1
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

10 yıldır Macbook Pro kullanıyorum, hiç böyle sorunlarım yok. :)

Fatih Keskin yazdı:

 

hiç uğraşamayız dimi  gider sıfırını alırız ne öyle fakir gibi bilgisayar tamir etmek😂

 

Yani. 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Evren Erakçora

packardbell vardı ben de, 10 sene sorunsuz kullandım.

Yorum bağlantısı
Ayhan Asil

Anladığım kadarıyla SSD değişimi ölüyü diriltiyor. Peki tavsiye edilebilecek SSD marka, kapasite ve okuma yazma hızı varmıdır. Bu işten anlayan duayen abilerden tavsiye bekliyoruz. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Serkan Karakoca

bir sony vaio ultrabook var bende ssd vs herşey mevcut alırken iyi para vermiştim 5-6 sene önce jet gibi her işi yapıyor :) kibar nazik heryerede gidiyor :)

Yorum bağlantısı
Selçuk Keleş

Ben Kingston seviyorum ve kullanıyorum. Hıza çok önem vermiyorum, ssd diskin hızlısının son kullanıcı tarafından farkedilebileceğini düşünmüyorum.
SSD takılınca Windows'un sıfırdan kurulması şart.

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Ayhan Asil yazdı:

Anladığım kadarıyla SSD değişimi ölüyü diriltiyor. Peki tavsiye edilebilecek SSD marka, kapasite ve okuma yazma hızı varmıdır. Bu işten anlayan duayen abilerden tavsiye bekliyoruz. 

Ssd lerde çok fazla çeşit var, fiyatı uygun olsun üzmesin çok çok uzun ömürlü olmasına gerek yok deniyorsa sandisk alınabilir. 
 

Yok biraz daha iyi olsun ömrü uzun olsun çok fazla veri yazıyorum, bütçem bir tık daha fazla deniyorsa Samsung modelleri alınabilir. 
 

Okuma yazma hızı konusunda kağıt üzerinde fazla görünsede makinedeki performansı aynı olmuyor. Sadece hız değerine aldanmamak lazım. Dayanıklılık ve stabilite önemli. Örneğin corsair ssdlerde zamanla hız düşüşü var genel olarak. 
 

Başka bir mesele ise doğru tercih yapmak. Sata 2 cihaza misalen 650 mb/sn yazma okuma hıza sahip ürün almak bir şey katmaz. Sata 2 max 300 mb ile sınırlıdır. Sata 3 600 ile sınırlıdır. Bu hızlar teorik tabi daha bunun verimlilik faktörü var. 
 

Şuanda nvme ssdler en yüksek hızı verenler ve fiyatları da düştü baya. Eğer ileride de kullanırım sistemi değişirim diye düşünen varsa bunların sata dönüştürücüleriyle eski sistemlerde kullanımı mümkün. Böylece yeni sisteme geçişte elinizde eski tip bir sata ssd olmamış olur. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erdem Bozkurt

15 Senelik işyerimde kullandığım amd  64x2 dual core 4800 ile 4-5 sene önce ssd'ile ciğer takviyesi yapıp yola devam ediyoruz windows'dan 5.4 puan alabilen sistemin en can alıcı noktası bu zamana kadar sürekli güç kaynağıyla kullanmamdır ki (3 tane 1 kv  güç kaynağı herdaim hazır ) sanırım, 6 ayda bir hava tutup tozunu alıyorum..artık değiştirmek istiyorum all in one dokunmatik ekran önüzmdeki zamanlarda düşündüğüm https://www.hepsiburada.com/i-life-zed-pc-intel-celeron-n3350-3gb-500gb-32gb-emmc-windows-10-home-17-3-all-in-one-bilgisayar-il-1703-3500-whipces-p-HBV00000O3TV6 ...

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

2009’da çıkmış, 2010’da ikinci el olarak 2600 liraya aldığım 1. nesil i7, Sony Vaio F serisi diz üstü bilgisayarı halen kullanıp oyun oynayabilmemin en büyük sebebi SSD, diğer sebebi ise termal macununu sürekli yenilememdir herhalde. Bir de oyun oynarken kullandığım bir soğutucu var bazı durumlarda hayat kurtarıyor.

Tavsiyem, aldığınız diz üstü bilgisayarın işlemcisi iyi olsun. Sonra güncellemek işe yarıyor.

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Emre Şimşek yazdı:

2009’da çıkmış, 2010’da ikinci el olarak 2600 liraya aldığım 1. nesil i7, Sony Vaio F serisi diz üstü bilgisayarı halen kullanıp oyun oynayabilmemin en büyük sebebi SSD, diğer sebebi ise termal macununu sürekli yenilememdir herhalde. Bir de oyun oynarken kullandığım bir soğutucu var bazı durumlarda hayat kurtarıyor.

Tavsiyem, aldığınız diz üstü bilgisayarın işlemcisi iyi olsun. Sonra güncellemek işe yarıyor.

Son dönemde çıkan cihazların en çok kaybettiği nokta ekran kartı. Artık çekirdek sayısı ve çalışma frekansları doygunluğa ulaştı gibi. Ekran kartında şuan en yüksek seriyi de alsanız 2-3 sene geçince işi bitiyor güncel oyunlarda. 
 

Eğer oyun oynamıyorsanız ya da çok son oyunlarla işiniz yoksa i5 8-9 nesil veya imkan varsa i7 8-9 nesil alınıp yanına 1050 veya 1050ti ekran kartı olursa çoğu şeyde zorlanmaz şuan için. Bunu söylememdeki sebep şu aynı işlemcileri 2070-2080 ekran kartlarında da görüyoruz. Yani işlemci o kartı da besleyecek kapasitede. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ayhan Asil
Ü.Emre Kartal yazdı:

Ssd lerde çok fazla çeşit var, fiyatı uygun olsun üzmesin çok çok uzun ömürlü olmasına gerek yok deniyorsa sandisk alınabilir. 
 

Yok biraz daha iyi olsun ömrü uzun olsun çok fazla veri yazıyorum, bütçem bir tık daha fazla deniyorsa Samsung modelleri alınabilir. 
 

Okuma yazma hızı konusunda kağıt üzerinde fazla görünsede makinedeki performansı aynı olmuyor. Sadece hız değerine aldanmamak lazım. Dayanıklılık ve stabilite önemli. Örneğin corsair ssdlerde zamanla hız düşüşü var genel olarak. 
 

Başka bir mesele ise doğru tercih yapmak. Sata 2 cihaza misalen 650 mb/sn yazma okuma hıza sahip ürün almak bir şey katmaz. Sata 2 max 300 mb ile sınırlıdır. Sata 3 600 ile sınırlıdır. Bu hızlar teorik tabi daha bunun verimlilik faktörü var. 
 

Şuanda nvme ssdler en yüksek hızı verenler ve fiyatları da düştü baya. Eğer ileride de kullanırım sistemi değişirim diye düşünen varsa bunların sata dönüştürücüleriyle eski sistemlerde kullanımı mümkün. Böylece yeni sisteme geçişte elinizde eski tip bir sata ssd olmamış olur. 

Sandisk kaçlık alalım. 500 TL. gibi bir bütçe ile mesela

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Masaüstü ise 256 gb alın 250-300 lira civarına. Yanına da ihtiyaç varsa depolama için 1 tb disk alırsınız. 
 

Laptop ise ve ikinci disk yeriniz yoksa 500-512 gb olanlardan alın. 
 

sisteme göre değişir durum, nvme desteğiniz varsa zaten sıkıntı yok yanına harddisk alırsınız daha da iyi olur. 

Yorum bağlantısı
Cem Dilmen

E yani bence de fiyat da paylaşalım da benim gibi cahil arkadaşlar daha çok istifade etsin...

Yorum bağlantısı
Önder Özcan

Evde bir zamanlar mükemmel çalışan ama 1 yıldır müthiş ağırlaşan bir laptopum var. Tarayıcının açılması bile sıkıntı oluyor bazen. Üzerinde bir bölgeye dokunduğumda müthiş ısındığını görüyorum. Termal macun denen şeyden midir. Bu madde nedir, yenileyelim desek nasıl yapılır?

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...