İçeriğe Yönlendir

Koronavirüs'ten Korunma Yolları


Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Erkan Işık

Asıl ziraat bankası kapaması lazım özellıkle emekliye 

Yorum bağlantısı
Levent Güzelkalp
Asıl ziraat bankası kapaması lazım özellıkle emekliye 
Bencede ama kapanması zor
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ali Cihangiroğlu

ptt de kapanmalı, ziraattan fena hatta...

Yorum bağlantısı
İsa Acar

Ev, iş ortamı ya da kullandığımız aracı, bizden başka kimse kullanmıyor ise aşırı yıkama ya da dezenfektan kullanımı gerekmiyor diye biliyorum. Sonuçta virüs doğmuyor, enfekte olmuş biri ile fiziksel ya da yakın temasta bulunursak geçen bir şey. Yanlış biliyorsam düzeltirseniz sevinirim.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

virüse yakalananların %80 i o kadar hafif atlatıyormuş ki ,yakalandığını faketmiyormuş bile. Asıl riski oluşturan insanlar bunlar. Kendileri temas ile virüsü yaydıklarından yaşlı ve bağışıklığı düşük insanları ölüme görütüyorlar. Aytaç Yalman"ın  vakası tam bir ders niteliğinde,  muhtemelen çevreden kapmış ve çevresindekilerde virus olmasına rağmen kendisi ağır geçirerek vefat ediyor.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Murat Öngür
(düzenlendi)

Malesef korana virüsten % 100 kimse korunamaz bunun için tamamen izole olmak lazım tamamen sokağa çıkma yasağı olmalı başka türlü korunmak çok zor. 

Ve bu hastalık malesef % 60 mıza bulaşacak , önemli olan bunu atlatabilmek nasıl mı ? 

Kendimize çok iyi bakarak günlük vitamin kullanarak bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bol sıvı tüketerek, mümkün mertebe topluluk ve kalabalıkta bunlunmayarak emin olun çok kişi vardır farkına varmadan ayakta atlatan, 

buradaki en önemli konu yaşlıları ve özellikle hem yaşlı hem kronik hastalığı olanlar ( ağır şeker , kalp , böbrek yetmezliği , kanser tedavisi gören , yeni ameliyat olmuş yaşlılar ) bunları 

çok iyi izole etmeliyiz.

 

tarihinde Murat Öngür tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oğuzkan Erışık

Bütün bunlara ek olarak, iş yeri hekimimizin verdiği eğitimden birkaç bilgi aktarayım.

Elleri sıcak suyla kesinlikle yıkamayın. Gözenekleri açtığı için virüse yeni yollar oluşturmayın. Soğuk su ve katı sabun kullanın.

Eve girerken ayakkabılarınızı evin içine almayın. Hastalığı taşıyan veya gerçek hasta olan kişinin öksürüğü, aksırığı veya tükürme yolu ile yere bırakmış olduğu damlacıklar

ayakkabınızın tabanına yapışır. Kurusa bile virüs orada yaşamaya devam eder. 

Eve geldiğinizde elinizi yüzünüzü yıkamak yetmez. Duşa girin. Elinizde yüzünüzde değil saçınızda da virüsün olabileceğini unutmayın.

Asansörlere kalabalık binmeyin. Asansör içinde 1 kişiden fazla iseniz yüz yüze durmayın, yüzünüzü duvarlara dönün.

Kapıları kapatmamaya özen gösterin, kapı kolları ile olan temasınızı azaltın. 

Sürekli temas edilen yerleri günde en az bir kere çamaşır sulu çözelti ile temizleyin. 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

İş yerinde toplu kullanım alanlarında kapı kollarını her gün sildiriyorum. İş yerine girişte ateş ölçülüyor. Anne ve babamla sadece dün yarım saat görüştük. Hiç temas etmedik. Hafta sonu da onları köye götüreceğim. Orada sıkıntı olmaz, bahçeye girip çıkarlar, onlar için yeterli. 

Yorum bağlantısı
Cem Dilmen

Aslında farklı bir başlık açılması ve bazı şeyleri sizinle paylaşmak istemiştim ama madem böyle bir başlık var yazayım dedim. Gerekirse farklı bir topik de açılabilir. 

Arkadaşlar iş çığrından çıkıyor. Yazdığınız mesajlara harfiyyen katılıyorum. 2 gündür ben hastanede yatıp kalkıyorum şu an ciddi bir hasta patlaması yok ama illaki olacaktır. Genel çalışmalar -en azından bizde- tedbir, tedavi algoritmasını oluşturmak üzerine ama o da ciddi bir uğraş gerektiriyor. Hastanenin neredeyse tüm sistemini değiştirdim. Biz hazırız Allah'ın izniyle. Bekliyoruz. Personel moralsiz. Hepsi yüksek ihtimal enfekte olacağı için korkuyorlar ve tabi en yakınlarını enfekte edebilecekleri için. Elbette ben de korkuyorum ama yapacak bişey yok. Tüm personeli dün topladım tedirginliği görünce. Dedim ki; 

30 gün önce İdlib de şehitlerimiz vardı içimiz yandı dimi dedim. Onlar biz ölmeyelim diye bizim için öldüler şehit oldular. Şu an yaptığımız her şey çok daha ciddi ve görünmeyen bir düşmana karşı verilecek bir savaşın hazırlığıdır. Biz bu noktada milletimizin ÖZEL KUVVETLERİYİZ. İnsanlar ölmesin diye ölme zamanı işte bugün. Eğer ölürsek inanın o yavrucuklardan bir farkımız yok. Hani diyorlar ya kutsal meslek. Normal zamanda biz bu işi para için yapıyoruz kimseyi kandırmayalım ama şu dönem bir iş neden kutsalmış onu görme ve gösterme zamanıdır. Gitmek isteyen varsa şimdi ÜCRETLİ İZNE ayırabilirim hiç bir engel de koymayacağım dedim. Allah yardımcımız olsun dedim. 

Kimseden çıt yok. :) 

Sizlerden ricam lütfen korunma önlemlerine maksimum dikkat edin. Kendinizi ve ailenizi riske atmayın. Mecbur olmadan evden çıkmayın. Bu işin sadece kendinizi ilgilendirmediğini bilin. Özellikle yaşlılar nasılsa öleceğiz diye gençler de nasılsa öldürmüyor diye bir umursamazlık içinde. Oysa virus bulaşmış fakat hastalanmayan insanların bile etrafına bulaştırma oranı hastalarla neredeyse eşit. O yüzden bu tarz bir yaklaşımla enfekte ettiğiniz bir kişinin bile sorumlusu siz oluyorsunuz. Bu kul hakkının daniskası. 

Şu an planlanan ve tüm ülkelerinin de hedefini oluşturan olay yayılım hızının yavaşlatılması. Zira bulaşmadan kaçış zor görünüyor. Ama yayılımın çok hızlı olması verilecek tıbbi hizmet kalitesinin düşmesine ve müdahale ile iyileşebilecek insanların müdahaleden mahrum kalmasına yol açabiliyor. İtalya en büyük örnek. Tıbbi yardım malzemeleri maalesef ihtiyacı karşılayamıyor. Ventilatör, entübasyon cihazları gibi. Allah bizi o duruma düşürmesin. 

Daha dün hastanenin dezenfektanları hastane stoğundan kayboldu. Kamera kayıtlarından çıkarttım iki kargo elemanı alıp gidiyorlar. Hemen çağırttım. Şimdi ne yapayım ben bu adamları. Öper misin sabaha mı bırakırsın :) Bacaklarına sıkıyorlar haberleri yok. Tam sopalık. Ama zaten moraller sıkıntıda iken uğraşmamak için geri getirtip olayı kapattım. Sorumsuzluk ve bencillikte zirve, diyecek söz bulamıyorum.

Bu gurup gerçekten bir aile gibi. Sizinle olmaktan hep gurur duydum. Lütfen önerileri dikkate alın. Korkmayın paniklemeyin ama önleminizi maksimum seviyede alın. Evde sevdiklerinizle vakit geçirmenin kıymetini bilin. Bunu bir fırsata çevirin. Telefonlarınızı bırakın elinizden. Zira en büyük bulaş riski ve pislik oradan geliyor. Bunun Allah'ın bir uyarısı olduğunu unutmayın. En sevdiğiniz şeylere yaklaşamamak, en sevdiğiniz işleri yapamamak gözle bile göremediğimiz saçma bir şeyle mümkün olabiliyor. Bu uyarı değil de nedir.

Hastane ve sağlık personeline işiniz düşerse ki inşallah düşmez lütfen onları anlayın. Sadece sizin hasta olmadığınızı o insanların sürekli hizmet verdiklerini unutmayın. Siz evde oturmaktan sıkılırken onların evlerine 1 saat gitmek için nelerden vazgeçebileceklerini bir daha düşünün. 

Süreç bir miktar uzayacak gibi duruyor. Hepiniz hakkınızı helal edin abilerim kardeşlerim arkadaşlarım. Biraz duygusalım o yüzden mesaj da duygusal oldu kusura bakmayın. Biz buradayız. 

Herkese sağlıklı huzurlu mutlu günler...

  • Beğen 26
  • Teşekkür 22
Yorum bağlantısı
Aydın Sert
Emre Şimşek yazdı:

Bugün pazara gittim. Pazarcıların aldığı tek önlem eldiven takmak. Taktıkları eldivenle akşamı eden var. O eldivenle parayı da alıyor sebzeyi de tutuyor poşete de dokunuyor. 

 

Emre Hocam,

Çünkü hem pazarcılar hem de kasiyerler kendilerini koruyorlar. Bizi düşündükleri için eldiven takmıyorlar ki.

 

Mesela bu virüs olayından önce bir fırında denk geldim. Adam ellerine şeffaf eldiven takmış, ekmeği poşete koydu ve aynı elle parayı aldı. Bunu görünce hızla uzaklaştım. Vesile ile her yerden ekmek de alınmaz.

 

Ve bu aralar ödemeleri kartla yapmaya çalışıyorum. Mümkün olduğu kadar para kullanmıyorum. Çünkü kartımı temizleyebiliyorum fakat paraları kim bilir kaç kişi elliyor. 

 

Aracımda her zaman limon kolonyası vardır. Şimdi küçük bir sprey şişeye de dezenfektan koydum. Marketten gelince direk ellerime sıkıp öyle kullanıyorum aracı.

 

Servisi kullanmıyorum. Bir haftadır aracımla gidip geliyorum. Gidiş geliş günlük 70 km ama ne yapayım, sağlık daha önemli.

 

Evde şirket için aldığımız köpük sabundan kullanıyorum. Alırken gerekli testleri yaptırıyoruz. Bu yüzden içim rahat. Ayrıca içine biraz da dezenfektan koydum :)

 

 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Okay Kaygusuz
(düzenlendi)

hergün işe geliyoruz avm statüsünde carsı batıkent metro center carsısı dün patron dedi ki avmler kapanırsa ücretsiz izine ayrılacaksın.
her müsteri para alısverişinde müsteri gidince elimi kolonyalıyorum.

dün cagdas markete gittim kasıyerin elindeki eldiven pislik içinde sararmıs yav sunları bir değişitirin diyemedim igrendim.

cebimde param olsada hergün 2.3 kadeh viski içsem.
 

tarihinde Okay Kaygusuz tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Eldivenin bir faydası yok ki. Neyi neyden koruyor?

Geçen haftalarda bi pastane gibi bir yerde eleman eldivenle sağı solu temizledi bezleri yerleştirdi sonra yine eldivenle buyrun beyefendi diye benim istediğim poğaçayı verecek. Çıkar len eldiveni dedim.

Bari elini lavaboda yıkama şansı var.

eldiven mikrop yuvası. Üstelik eli terlettiği için daha çok mikrop barındırıyor. Eldeki gibi antikor düzeni de yok. Elde normalde mikroplarla savaşan terler salgılar var biraz. 

Deriden de geçmiyor mikrop. 

Aydın Sert yazdı:

 

Emre Hocam,

Çünkü hem pazarcılar hem de kasiyerler kendilerini koruyorlar. Bizi düşündükleri için eldiven takmıyorlar ki.

 

 

 

Eldiven koruma sağlamıyor. 

  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Oğuzkan Erışık yazdı:

Bütün bunlara ek olarak, iş yeri hekimimizin verdiği eğitimden birkaç bilgi aktarayım.

Elleri sıcak suyla kesinlikle yıkamayın. Gözenekleri açtığı için virüse yeni yollar oluşturmayın. Soğuk su ve katı sabun kullanın.

Eve girerken ayakkabılarınızı evin içine almayın. Hastalığı taşıyan veya gerçek hasta olan kişinin öksürüğü, aksırığı veya tükürme yolu ile yere bırakmış olduğu damlacıklar

ayakkabınızın tabanına yapışır. Kurusa bile virüs orada yaşamaya devam eder. 

Eve geldiğinizde elinizi yüzünüzü yıkamak yetmez. Duşa girin. Elinizde yüzünüzde değil saçınızda da virüsün olabileceğini unutmayın.

Asansörlere kalabalık binmeyin. Asansör içinde 1 kişiden fazla iseniz yüz yüze durmayın, yüzünüzü duvarlara dönün.

Kapıları kapatmamaya özen gösterin, kapı kolları ile olan temasınızı azaltın. 

Sürekli temas edilen yerleri günde en az bir kere çamaşır sulu çözelti ile temizleyin. 

 

Deriden geçmiyor. 

Yorum bağlantısı
Oğuzkan Erışık
Mehmet Göktürk yazdı:

 

Deriden geçmiyor. 

Doktorun anlattıklarını aktardım sadece. 

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Oğuzkan Erışık yazdı:

Doktorun anlattıklarını aktardım sadece. 

sıcak suyla yıkamanın ekstra yararı yok doğru. Ama deriden geçmiyor ise geçmiyor deniliyor.  Ayrıca antibakteriyal ajanların zaman içinde sorunlara yol açtığı ve alkol ve normal sabunun daha doğru olduğu söylenmiş.

 

https://www.tested.com/science/life/459452-doing-it-wrong-hot-water-and-antibacterial-soap-dont-help-kill-germs/

 

 

Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

Benim şimdiye kadar okuduklarıma göre virüs akciğere ulaşmadığı sürece sorun yok. Akciğere ulaşması da ancak solunum yoluyla olmuyor mu? 
El temizliği önemli ama bu deriden geçtiği için değil, elden ağıza bulaştırma ihtimalinden diye düşünüyorum. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Propolis bağışıklık sistemini güçlendiriyor.Evde çoluk çocuk herkes kullanmalı.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Misafir
Cem Dilmen yazdı:

Aslında farklı bir başlık açılması ve bazı şeyleri sizinle paylaşmak istemiştim ama madem böyle bir başlık var yazayım dedim. Gerekirse farklı bir topik de açılabilir. 

Arkadaşlar iş çığrından çıkıyor. Yazdığınız mesajlara harfiyyen katılıyorum. 2 gündür ben hastanede yatıp kalkıyorum şu an ciddi bir hasta patlaması yok ama illaki olacaktır. Genel çalışmalar -en azından bizde- tedbir, tedavi algoritmasını oluşturmak üzerine ama o da ciddi bir uğraş gerektiriyor. Hastanenin neredeyse tüm sistemini değiştirdim. Biz hazırız Allah'ın izniyle. Bekliyoruz. Personel moralsiz. Hepsi yüksek ihtimal enfekte olacağı için korkuyorlar ve tabi en yakınlarını enfekte edebilecekleri için. Elbette ben de korkuyorum ama yapacak bişey yok. Tüm personeli dün topladım tedirginliği görünce. Dedim ki; 

30 gün önce İdlib de şehitlerimiz vardı içimiz yandı dimi dedim. Onlar biz ölmeyelim diye bizim için öldüler şehit oldular. Şu an yaptığımız her şey çok daha ciddi ve görünmeyen bir düşmana karşı verilecek bir savaşın hazırlığıdır. Biz bu noktada milletimizin ÖZEL KUVVETLERİYİZ. İnsanlar ölmesin diye ölme zamanı işte bugün. Eğer ölürsek inanın o yavrucuklardan bir farkımız yok. Hani diyorlar ya kutsal meslek. Normal zamanda biz bu işi para için yapıyoruz kimseyi kandırmayalım ama şu dönem bir iş neden kutsalmış onu görme ve gösterme zamanıdır. Gitmek isteyen varsa şimdi ÜCRETLİ İZNE ayırabilirim hiç bir engel de koymayacağım dedim. Allah yardımcımız olsun dedim. 

Kimseden çıt yok. :) 

Sizlerden ricam lütfen korunma önlemlerine maksimum dikkat edin. Kendinizi ve ailenizi riske atmayın. Mecbur olmadan evden çıkmayın. Bu işin sadece kendinizi ilgilendirmediğini bilin. Özellikle yaşlılar nasılsa öleceğiz diye gençler de nasılsa öldürmüyor diye bir umursamazlık içinde. Oysa virus bulaşmış fakat hastalanmayan insanların bile etrafına bulaştırma oranı hastalarla neredeyse eşit. O yüzden bu tarz bir yaklaşımla enfekte ettiğiniz bir kişinin bile sorumlusu siz oluyorsunuz. Bu kul hakkının daniskası. 

Şu an planlanan ve tüm ülkelerinin de hedefini oluşturan olay yayılım hızının yavaşlatılması. Zira bulaşmadan kaçış zor görünüyor. Ama yayılımın çok hızlı olması verilecek tıbbi hizmet kalitesinin düşmesine ve müdahale ile iyileşebilecek insanların müdahaleden mahrum kalmasına yol açabiliyor. İtalya en büyük örnek. Tıbbi yardım malzemeleri maalesef ihtiyacı karşılayamıyor. Ventilatör, entübasyon cihazları gibi. Allah bizi o duruma düşürmesin. 

Daha dün hastanenin dezenfektanları hastane stoğundan kayboldu. Kamera kayıtlarından çıkarttım iki kargo elemanı alıp gidiyorlar. Hemen çağırttım. Şimdi ne yapayım ben bu adamları. Öper misin sabaha mı bırakırsın :) Bacaklarına sıkıyorlar haberleri yok. Tam sopalık. Ama zaten moraller sıkıntıda iken uğraşmamak için geri getirtip olayı kapattım. Sorumsuzluk ve bencillikte zirve, diyecek söz bulamıyorum.

Bu gurup gerçekten bir aile gibi. Sizinle olmaktan hep gurur duydum. Lütfen önerileri dikkate alın. Korkmayın paniklemeyin ama önleminizi maksimum seviyede alın. Evde sevdiklerinizle vakit geçirmenin kıymetini bilin. Bunu bir fırsata çevirin. Telefonlarınızı bırakın elinizden. Zira en büyük bulaş riski ve pislik oradan geliyor. Bunun Allah'ın bir uyarısı olduğunu unutmayın. En sevdiğiniz şeylere yaklaşamamak, en sevdiğiniz işleri yapamamak gözle bile göremediğimiz saçma bir şeyle mümkün olabiliyor. Bu uyarı değil de nedir.

Hastane ve sağlık personeline işiniz düşerse ki inşallah düşmez lütfen onları anlayın. Sadece sizin hasta olmadığınızı o insanların sürekli hizmet verdiklerini unutmayın. Siz evde oturmaktan sıkılırken onların evlerine 1 saat gitmek için nelerden vazgeçebileceklerini bir daha düşünün. 

Süreç bir miktar uzayacak gibi duruyor. Hepiniz hakkınızı helal edin abilerim kardeşlerim arkadaşlarım. Biraz duygusalım o yüzden mesaj da duygusal oldu kusura bakmayın. Biz buradayız. 

Herkese sağlıklı huzurlu mutlu günler...

Tebrik ederim her satırı ders niteliğinde

Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk
Mustafa Arıkan yazdı:

Benim şimdiye kadar okuduklarıma göre virüs akciğere ulaşmadığı sürece sorun yok. Akciğere ulaşması da ancak solunum yoluyla olmuyor mu? 
El temizliği önemli ama bu deriden geçtiği için değil, elden ağıza bulaştırma ihtimalinden diye düşünüyorum. 

Aynen öyle. 

 

Ortaçağ ispanyollarının boğaza takılan fırfırları işe yarayabilir. (Şu köpeklere takılan hunilerden gibi)

Böyle bir şey taksak boynumuza elimizi engelletir mi? 

 

image.thumb.png.937873865356a92d7b659a277b88d570.png

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek
Aydın Sert yazdı:

 

Emre Hocam,

Çünkü hem pazarcılar hem de kasiyerler kendilerini koruyorlar. Bizi düşündükleri için eldiven takmıyorlar ki.

 

Mesela bu virüs olayından önce bir fırında denk geldim. Adam ellerine şeffaf eldiven takmış, ekmeği poşete koydu ve aynı elle parayı aldı. Bunu görünce hızla uzaklaştım. Vesile ile her yerden ekmek de alınmaz.

 

Ve bu aralar ödemeleri kartla yapmaya çalışıyorum. Mümkün olduğu kadar para kullanmıyorum. Çünkü kartımı temizleyebiliyorum fakat paraları kim bilir kaç kişi elliyor. 

 

Aracımda her zaman limon kolonyası vardır. Şimdi küçük bir sprey şişeye de dezenfektan koydum. Marketten gelince direk ellerime sıkıp öyle kullanıyorum aracı.

 

Servisi kullanmıyorum. Bir haftadır aracımla gidip geliyorum. Gidiş geliş günlük 70 km ama ne yapayım, sağlık daha önemli.

 

Evde şirket için aldığımız köpük sabundan kullanıyorum. Alırken gerekli testleri yaptırıyoruz. Bu yüzden içim rahat. Ayrıca içine biraz da dezenfektan koydum :)

 

 

Benzer durumları yaşıyoruz Hocam.

 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Emre Şimşek yazdı:

Bugün pazara gittim. Pazarcıların aldığı tek önlem eldiven takmak. 

 

Az önce açıklama yapıldı.. 

Tezgah araları geniş olacak, ürünleri müşteriler seçemeyecek steril haldeki satıcı dolduracak. aralara kasa vs konulamayacak. 

 

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Çağlar Bayur yazdı:

lobi faaliyeti onlara uyma sen

 

Hangisi logi.. 

iç lobisi mi içme lobisi mi :)

 

Yorum bağlantısı
Cem Dilmen
Eren Sağ yazdı:

Tebrik ederim her satırı ders niteliğinde

Teşekkür ederim Eren Bey...

Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Cem Dilmen yazdı:

Herkese sağlıklı huzurlu mutlu günler...

 

Önce size hocam. 

Siz sağlıklı olun ki bizleri koruyun. Sizler de nasıl olsa bulaşacak diye davranmayın. Koruyun kendinizi. 

Allah'a emanet olun. 

 

Tahir dün bir yerde yazmış.. Çok doğru bir söz.

Yeni Dünya'yı sizler kuracaksınız. 

 

 

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...