İçeriğe Yönlendir

Kreş ve Anaokulu Kavramlarının Farkı Nedir?


Halis Parlak

Recommended Posts

Halis Parlak
(düzenlendi)

Öncelikle uzun bir aradan sonra herkese merhaba!

 

Açılan bir konuda kreş ve anaokulu kavramının üzerinde durulduğunu gördüm.Toplumda genel itibariyle kreş=anaokulu gibi kullanılsa da aslında ve resmiyetinde öyle değildir.Ben kısaca farklarını eğitimci bir arkadaşınız olarak yazmak istedim.Ülkemizde okul öncesi eğitim,sanıldığı gibi sadece Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmemektedir.MEB'e ilaveten Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından da yürütülmektedir.

 

Özel Anaokulu>>>36-69 ay arası çocukların gittiği ve Milli Eğitim Bakanlığının işletme ruhsatı verdiği  kurumlardır.Fiyatları İstanbul için söylüyorum lokasyona göre aylık tam gün için 500 TL-4700 TL arasındadır.

 

Resmi Anaokulu>>> 36-69 ay arası çocukların gittiği ve Devletin yani Milli Eğitim Bakanlığının kendisine ait olduğu müstakil binalı kurumlardır.Fiyatları illere göre pek değişmemekle birlikte aylık tam gün için 300 TL-750 TL arasındadır.

 

Kreş>>> 0-2 yaş çocukların gittiği ve Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ruhsat verdiği kurumlardır.

 

Dolayısıyla kreş ve anaokulu kavramları farklıdır.İlaveten şunu da belirteyim

 

Gündüz Bakım Evi>>> 24-69 ay arası çocukların gittiği ve Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ruhsat verdiği kurumlardır.Milli Eğitim'deki anaokulu kavramının karşılığıdır.Fiyatları MEB'e bağlı kurumlarla aynı aralıktadır diyebiliriz.

 

Hocam biz bunu nasıl ayırt edeceğiz derseniz kurumun tabelasına bakarak dahi bunu çözebilirsiniz.Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olanlar,görselde olduğu gibi pembe renkte,Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı olanlar kırmızı renktedir.

 

Son olarak şunu söyleyim Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı okul öncesi eğitim kurumları,eğitim müfredatı açısından Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olup sadece müfredatları Milli Eğitim müfettişleri tarafından yapılmaktadır.Diğer işlemlerde ise Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının denetimine tabidirler.

 

Vel hasılı kelam,umarım faydalı bir metin olmuştur.Aklınıza takılan bir soru olursa bu başlık altında sorabilirsiniz.

 

https://hizliresim.com/JUBsiG

https://hizliresim.com/ENYvmc

 

 

 

tarihinde Halis Parlak tarafından düzenlendi
  • Beğen 11
Yorum bağlantısı
Burak Tokcan

Bilgilendirme için teşekkürler hocam.

  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...