İçeriğe Yönlendir

Muafiyetli Poliçeler


Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

Muafiyet kelime olarak muaftan türemiştir. 

Muafiyet Tdk'ya göre kelime anlamı olarak : Kendisine uygulanmama, bir yükümlülükten bağışık tutulma, bağışıklık demektir. 

Sigorta sektöründe Muafiyet : Belirlenen oran veya tutar kadar olan kısımdan sigortacıyı muaf tutmak anlamına gelir. Belirlenen kısmın sorumluluğunu kendi üstüne almaktır. 

Muafiyetler, sigorta poliçelerinin tümünde karşımıza çıkabilir. Bazı poliçelerde seçimlik iken, bazı poliçelerde ise seçime bağlı olmaksınız belirli bir oranda veya tutarda vardır. 

 

En çok ilgimizi çeken ve sık duyduğumuz kasko poliçelerinde seçimlik olduğunu belirtmiştik. 

Araç poliçelerinde muafiyet iki farklı oranda uygulanabilir. 

a) % 2 muafiyet: Sigorta sözleşmesinin düzenlendiği tarihteki araç bedelinin %2'si hesaplanır ve muafiyet tutarı poliçede rakam olarak belirtilir. 

Poliçenin prim tutarını % 20 oranında düşürür. 

Örnek: araç bedeli 180,000 lira olan bir aracın kaskosu 2000 lira iken % 2 oranında yani 3600 lira muafiyetli olarak hesaplanırsa, prim tutarı 2000 liradan 1600 liraya düşer. 

b) % 4 muafiyet: Sigorta sözleşmesinin düzenlendiği tarihteki araç bedelinin %2'si hesaplanır ve muafiyet tutarı poliçede rakam olarak belirtilir. 

Poliçenin prim tutarını % 35 oranında düşürür. 

Örnek: araç bedeli 180,000 lira olan bir aracın kaskosu 2000 lira iken % 4 oranında yani 7200 lira muafiyetli olarak hesaplanırsa, prim tutarı 2000 liradan 1300 liraya düşer. 

Bu durum tam olarak şu demektir: 10000 lira hasar olursa 3600 lira düşülerek tarafınıza 6400 lira ödenir veya muafiyetiniz % 4 ise 10000 liralık hasarınız 7200 lira düşülerek 2800 lira olarak ödenir. 

 

Önemli bir husus : Belirlenen muafiyet rakamları sadece kısmi hasarlarda uygulanır. Aracın çalınması ve ağır hasar alarak pert olması durumlarında uygulanmaz ve ödeme tam olarak yapılır. Muafiyet sadece aracın kendi hasarları için uygulanır, ihtiyari mali mesuliyet teminatı için muafiyet uygulanmaz. 

 

Tavsiye : Kasko poliçelerinde muafiyeti sadece yaşlı ve kasko bedeli düşük araçlarda tercih edin, çünkü bu araçların kaskosu genç araçlara göre pahalıdır, aksine kasko bedeli düşük olduğu için muafiyet tutarları da düşük olacaktır. 

Örnek : 1999 model bir mondeonun kasko bedeli 16000 lira civarındadır. % 2 muafiyet tutarı 320 liracaktır. Ancak bu aracın kasko prim tutarı yukarda örneklediğimiz 2020 model focusun primi ile aşağı yukarı aynıdır. Yani, belirlediğimiz 320 liralık muafiyet rakamı poliçe primimizi 2000 liradan 1600 liraya düşürür. Bu durumda, vaz geçtiğimiz tutarın daha fazlasını primden düşürmüş oluruz. 

Tabi bu her poliçe için hemen bu şekilde hesaplanacak ve uygulanacak bir kati kural değildir. Hasarsızlık indirimleri, aracınızın risk durumuna göre hesaplanan prim tutarı gibi öğeler göz önünde tutularak karlılığı, sigortalı ihtiyaçları ve prensiplerine göre acente tarafından da öneriliyorsa tercih edilmelidir. 

Bazı sigortalılar, eksik hasar almayı kısıtlı olmayı sevmez, anahtarını servise verir, aracının işi bitince anahtarını alır çıkar. Bazıları ise, karını zararını hesaplar, küçük hasarlarla zaten hasarsızlık indirimini bozdurmayacaktır, bu sigortalılar için önerilebilir. 

Muafiyetli kaskoların avantajları:

-Priminizi ciddi oranda düşürür. 

Muafiyetli kaskonun zararları:

-Hasar tutarını belirlediğiniz rakam kadar eksik alırsınız. 

-Cam hasarları çoğu kaskoda hasarsızlığı bozmuyor olmasına rağmen, camda da muafiyet uygulanacağı için hasarsızlığınızı bozmayacak olmasına rağmen faydalanamazsınız..  Şöyleki: Yukardaki örnekte en az muafiyet rakamı 3600 lira idi. O aracın camı en fazla 2000 liradır. 3600 liranın altında olduğu için hiç hasar bedeli alamazsınız. Cam bedeli 4000 lira olsa bile 3600 lira muafiyetiniz olduğu için elinize sadece 400 lira geçecektir. 

 

Kasko poliçelerinde genel muafiyet dışında kısmi muafiyetler de vardır. Tabi bunlar da genelde seçimliktir. 

- Deprem hasarlarındaki muafiyetler: Genelde deprem hasarları için % 5 oranında muafiyet vardır. İsteğe bağlıdır kaldırılabilir. 

- Sel hasarlarında sık karşımıza çıkmasa bile geçmişte uygulayan şirket çoktu ve oranı yüksektir. Sel hasarları muafiyeti genelde % 25 tir. 

- Cam hasarlarında muafiyet: Cam hasarlarında şayet orijinal cam seçeneği seçilmedi ise belirli bir rakamdan az olmamak üzere % 20 veya 25 oranında muafiyetler vardır. 

- Anlaşmasız servisler için muafiyetler: Genellikle yetkili servisler için uygulanan bir kısıtlamadır, Sigortacı sizi anlaşmalı olduğu yetkili servise yönlendirmek ister. Aksi tercih edilirse % 25 lere varan muafiyetler uygulayabilir. Bu da poliçede mutlaka yazar. Sigorta sektöründe tamamen kendi anlaşmalı olduğu servise yönlendiren şirketler de vardır. aksi durumda yetkili veya özel servisler tercih edilirse yine ciddi oranlarda muafiyet rakamları karşımıza çıkar. 

 

Kasko yaptırırken ne aldığınızı bilmelisiniz. acenteniz sizi bilgilendirmeli. Bu detaylar anlatılmalı. 

En sık duyduğumuz şey "ful kasko" terimidir. : Kaskoda full kasko diye bir seçenek yoktur, zaten full bir kasko da yoktur. İllaki bir şeyler eksiktir. Önemli olan, ihtiyaçların iyi tespit edilmesi, risklerin iyi analiz edilmesi, ihtiyaç duyulmayacak olan hizmetler çıkarılırken, ihtiyaç duyulma ihtimali olan riskler güçlendirilmeli, doğru poliçenin yapılmalıdır. 

  • Beğen 8
  • Teşekkür 2
Yorum bağlantısı
Kürşat Gönüllü
(düzenlendi)

Şimdi anladım muafiyeti Mehmet Bey güzel açıklamalardı bilgileri kopyalayıp not aldım. Çok çok teşekkür ederim.  Arkadaşlarımıza faydalı olacaktır. Selamlar 😀

tarihinde Kürşat Gönüllü tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Remzi Karaca

Nasıl full kasko yok yaa...
Kaskonun full olanı, arabanın full+full olanı makbul değil miydi?

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Nasıl full kasko yok yaa...
Kaskonun full olanı, arabanın full+full olanı makbul değil miydi?

Kaskonun fulu de arabanın fulu gibi işte.
Mesela senin C5 in arka koltukları elektrikli hareketli mi. Kafalıkları elektrikli mi. Ön arka bağımsız kliman var mı ?
Kesin bişeyler eksiktir :)
Yorum bağlantısı
Remzi Karaca

Kaskonun fulu de arabanın fulu gibi işte.
Mesela senin C5 in arka koltukları elektrikli hareketli mi. Kafalıkları elektrikli mi. Ön arka bağımsız kliman var mı ?
Kesin bişeyler eksiktir default_smile.png
Yazmaya kalksak yarım kamyon eksik çıkar
Opsiyon listesine göre ön kamera bile eklenebiliyormuş. Satıcı kaza anından önceki 30 sn. ve sonraki 60 sn. görüntüsünü kaydettiğini söyledi.
Yorum bağlantısı
Mehmet Ozyurek
Remzi Karaca yazdı:


Opsiyon listesine göre ön kamera bile eklenebiliyormuş. Satıcı kaza anından önceki 30 sn. ve sonraki 60 sn. görüntüsünü kaydettiğini söyledi.

 

Yen standartlara o da dahil olacak demekki.. Güzel bir özellikmiş.. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...