İçeriğe Yönlendir

Fren Esnasında Direksiyon Titremesi ve Yalpalı Frenleme


Egehan Dorum

Recommended Posts

Egehan Dorum

Herkese merhaba. 2001 model VW Polo hatchback sahibiyim. Bundan 6000km önce Ferodo marka ön 2 disk taktım aracıma, o esnadan sonra frenleme sorunları başladı. Disk değişiminden önce hiç sorun falan yoktu bu arada.

 

Sorun şöyle:

Fren esnasında (özellikle yüksek hızlarda) direksiyon sağa sola titremesi, araba yavaşladıkça frenin yalpalı şekilde olması (freni bas bırak yapar gibi), frene azcık basınca bile viyk viyk ses çıkarması (tekerleğin dönüş hızıyla orantılı bu sesin frekansı)

 

Sanırım disk yamuk. Ben hikayeyi biraz daha anlatayım sizden de ona göre yorum alayım.

 

6000km önce bu diskleri taktırdığımda balatalarım henüz 4000km'likti, yeniydi yani, sadece zımparalayıp taktık bu yeni disklerin üstüne.

Bu disk değişiminden 2000km sonra fren sorunum başladı. Direksiyonda titreme falan. Dedim heralde diske su geldi, eğildi. Usta diskleri söktü ve tornaya gönderdi. Balataları da zımparaladık, taktık. Sorun düzelmişti, güzeldi.

Bu torna işleminden 2000km sonra yukarıdaki sorun yine tekrarladı, şu an da bulunduğum nokta aynen bu 😊 Fren esnasında direksiyon titriyor, deli ediyor beni. Tornalatmama rağmen sorun nüksetti.

 

Bu sorunun asıl sebebini bilemiyorum, ama disk değişiminden önce böyle dertlerim yoktu.

 

Sizce şu an nasıl bir çözüm yolu aramalıyım? Teknik ve mantık çerçevesine uyan en düşük bütçeli çözümü arıyorum.

Başka bi ustam diyor ki "yeni disk seti almalısın". Ama bana mantıklı gelmiyor çünkü arabamın yeni diski de bozma ihtimali var. O zaman 250TL direk çöp olur.

 

Şu an aklıma sadece "araç üzerinde sökmeden disk torna işlemi" geliyor. Ama siz önerir misiniz bilemiyorum, yorumlarınızı da bekliyorum. 2 gün sonra uzun yola çıkacağım için yarın bu konuyu halletmek adına sanayiye gireceğim çünkü 😊

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Disk yamuk orası kesin de. Önden bi kazası var da diski yamultuyor, onu bulmak lazım. Kalitesiz değildir Ferodo'lar sonuçta.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arif Aykın

Diskiniz hatalı üretim olup size denk gelmiş olabilir. Bence disk değiştirin ve balataları da aynı anda değiştirin tekrar deneyin.

Yorum bağlantısı
Cem Işık

Fren diski birden fazla kez tornaya pek dayanmaz. Bence de yeni bir disk alınacak gibi.. 

Yorum bağlantısı
Burak Uzel

Titreşimşn sebebi fren disklerinin yamulmuş olması. Yamulmasının 3-4 sebebi vardır;
1- Aldığınız Fren diskleri düşük ihtimal de olsa sorunlu olabilir. Garantisi vardır garantiden değiştirilir.
2-Balatalarınız çok sert hamurlu olabilir, disklerinizle uyum sağlamamıştır, o yüzden diski bozmuştur. Yeni disklerle yeni balata kullanmanız hatta diskler ile balatayı da aynı marka almanız bu tarz sorunların önüne geçer. Disk balata uyum sorunu olmaz.
3-ön teker veya arka teker poryalarınız bozuk eğri olabilir. Bozuksa yeni fren disk balata taksanız bile bir süre sonra disk yamulur titreşimler kaçınılmaz olur.
Poryalarda eğrilik varsa diskleri araç üstünde torna yaptırarak diski poryalara uydurarak kurtarabilirsiniz.

4- ön düzende diğer parçalarda sıkıntı olursa, salıncak burçlarında rotlarda sorun olursa da bşr süre sonra frenlemede titreşim vs olabilir.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...