İçeriğe Yönlendir

İkinci El Oto Satışı İşinde Yeni Düzenleme Taslağı


Mehmet Ozyurek

Recommended Posts

Mehmet Ozyurek

İkinci el taşıt alım satımı yapan işletmelere yeni düzenlemeler geliyor. Ticaret Bakanlığı, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Yönetmeliğinde değişikliğe gidiyor.

Osman Çobanoğlu ANKARA

 

Hazırlanan taslağa göre, araçların satılması, satışından vazgeçilmesi veya taşıt teslim belgesinin süresinin sona ermesi durumunda satış ilanı üç gün içinde kaldırılacak. İnternet ortamındaki ilanlara yer veren siteler ise yetki belge kontrolü yapma şartıyla mağaza açılışlarına izin verebilecek. İnternet ortamındaki mağazanın adı olarak gerçek işletme adının kullanılması gerekecek.

 

AYKIRI RAPOR YAZAN YANDI

Ekspertiz raporlarına da yeni düzenlemeler geliyor. Buna göre ekspertiz raporu satışın yapıldığı tarihten önceki 7 gün içinde alınacak. Taşıtın gerçek durumuna aykırı ekspertiz raporu düzenleyen işletmeler, uyarıya rağmen yine aykırı rapor hazırlarlarsa yeterlilik belgeleri TSE tarafından iptal edilecek. Bu işletmelere 2 yıl boyunca aynı konuda yeterlilik belgesi verilmeyecek. Araç alım satımı için iş yapan işletmelere yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar arasına, meslek odası ve vergi kayıtları ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması gerektiği de eklendi.

 

KALDIRIMDA ARAÇ TEŞHİRİ YASAK

İkinci el araç alım satımı yapan işletmeler mesleki yeterlilik belgesinin aranmayacağı hâller dışında, belgesi olmayan kişileri pazarlama ve satış personeli olarak çalıştıramayacak. İşletmelerin yükümlülükleri arasına, ticari faaliyet sırasında ahlaka uygun, adil ve dürüst davranılması, hukuka aykırı davranışlarda bulunulmaması, alım-satımı etkileyecek bilgilerin gizlenmemesi ve kişilerin etik olmayan uygulamalara teşvik edilmemesi de eklendi. Ayrıca yol ve kaldırım gibi ortak kullanım alanlarının taşıt teşhir alanı olarak kullanılmaması da işletmelerin bir diğer yükümlülüğü olacak.

  • Beğen 6
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Fatih Sarıkaya

Daha çok düzenleme gelir.Önce motorlarlara bir ektra ötv daha gelir.Geçen sene geldi busenede gelir.Seneyede gelir.Motor 8 binlira ötv+diğer vergiler ile  ile 35 binlira.Şekerlimisin vay vay kaymaklımısın vay vay.

  • Beğen 1
  • Mutlu 1
Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Altı boş bir taslak olmuş. Burada galerilerin şehir içinde satış yapması yasaklanınca çoğu tabelaları emlak, inşaat vs diye değiştirdi. Buna da bulurlar bir kılıf. 

Yorum bağlantısı
Mesut Eyibil

az önce bende başka bir haber sitesinde okudum, tamamen boş iş, bu söylenenler ile galeri yine yaptığı maliyeti arabaya yansıtacak e talepte var zaten dolayısı ile yine olan vatandaşa olacak, şuanki piyasaya sıfır araç bol bol pompalanmazsa yükselişin önüne geçilemez. yada alınan bir aracın en az 2 sene satmama yasağı getirilirse bir nebze fiyatlar durulabilir.

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Amaç alıcıyı korumak da benim şimdiye kadar gördüğüm galericiler "adamını" ayarlayıp arabayı bile götürmeden satıştan hemen önce evrağını hazırlatır..

Zaten güvenmediğim ekspertiz firmaları böylece gözümde iyice küçülürler.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Onur Çelebi
Mehmet Ozyurek yazdı:

"İşletmelerin yükümlülükleri arasına, ticari faaliyet sırasında ahlaka uygun, adil ve dürüst davranılması, hukuka aykırı davranışlarda bulunulmaması, alım-satımı etkileyecek bilgilerin gizlenmemesi ve kişilerin etik olmayan uygulamalara teşvik edilmemesi de eklendi."

Galeriler sadece bu cümleyi uygulasalar yeterde artar bile... (Bu ahlaki kurallara uyan esnafları tenzih ederek söylüyorum)

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...