İçeriğe Yönlendir

Total’de Aracına Yanlış Yakıt Koyulan Vatandaş


Tansu Kalafatoğlu

Recommended Posts

Tansu Kalafatoğlu

Ekşi sözlük’te gördüm. Aracına mazot yerine benzin koyulan adam istasyondan önce sanayi tamiri teklifi almış, kabul görmeyince ne haliniz varsa yapın demişler. Total merkez de önce sallamamış. İlgili istasyonu ilgilendirir demiş. Konu sosyal medyada gündem olunca total tekrar devreye girip tüm masrafın karşılanacağını, aracın serviste işlem göreceğini kabul etmiş. Daha geçen gün konuştuk, neler dönmüş yav :) 

 


“ aracıma total benzin istasyonu bayisinden hatalı yakıt konması ve sonrasında yaşadğım rezalettir. efendim güzel bir tatilin son gününe doğru enez e giderken pazar günü dönüş yapacağımı hesaplayarak yarım depo motorin dolu depoma bir çeyrek depo daha yakıt alayım dedim. demez olaydım. gece saat 9 total keşan er-bal bayisinde aracıma yakıt kapağındaki kocaman dizel yazısına rağmen benzin koyulmuş. ben de durumu fark ettiğimde tatil bitmiş tekirdağ' a kadar gelmiştim. bayiyi aradığımda önce masrafı karşılayacağını bildirmesine rağmen aracı yetkili servise götürüp çıkan 25 bin tl ödemeyi duyunca çark etti ve aracı aldırıp keşan'da arkadaşının iş yerinde - ne olduğu belirsiz bir tamirhane-yaptırmayı teklif etti. kabul etmeyince ne haliniz varsa görün ben bunu ödemem yasal yollara başvurun isterseniz deyip kapadı. total güzel akaryakıt çağrı merkezini iki defa konu için aradım, ilk seferinde bayiyle konuşun diye tavsiye verdiler sağ olsunlar aklıma gelmemiş gibi, ikincide durumu anlattım size dönüş yapacağız dediler, aramayınca internet sitelerinden şikayetimi yazmama rağmen bir sessizlik hakim. neyse bir kaç daha aramadan sonra dönüş yaptılar, bayiyle görüşmüşler orta yol bulamamışlar bu sebepten dolayı kendilerinin yapacağı bir şey kalmamış. yani ne haliniz varsa görün diyorlar. benim orta yolluk bir durumum olmadığı gibi istediğim şey gayet basit aslında, bariz şekilde - fişinde kocaman aracımın plakası ve konulan yakıtın benzin olduğu görünüyor- yapılan bir hatalı işlem var ve ben gayet haklı olarak bu onarımın aracımın yetkili servisinde olmasını talep etmişim. -araç kia ceed, mercedes filan olsa kimbilir ne olacaktı- burdan çıkan sonuç şu ki: aracınıza total den yakıt alacaksanız iyice bir düşünün, başınıza böyle bir şey geldiğinde bayiyle baş başa kalmaya hazır olun. çünkü totalin tek yaptığı valla biz ikna etmeye çalıştık ama olmadı demek. aslında hukuki olarak da düşünülünce ben total logolu bir akaryakıt istasyonundan total kıyafetli bir personelden yakıt aldım, bayinin kimliğini bilmek, buna göre hareket etmek zorunda mıyım? hukukçu arkadaşlar bu konuda yorum yaparsa sevinirim, total de en az bayi kadar bu durumda sorumlu mudur değil midir? işte böyle sözlükçüler türkiye'de sıradan bir gün daha...

edit: bu arada araçtan inerken adama özellikle 100 liralık mazot koy deyip kredi kartıyla ödemek üzere markete girdim ve dönüşte yakıtın dolumu bitmiş halde fişi alıp cüzdanıma koydum. yakıt fişlerinizi atmayın sözlük dostları. eğer fişim olmasaydı muhtemelen dava ile de alma ihtimalim olmayacaktı.

edit2: dostlar ilginize ve desteğinize çok teşekkür ederim. evet aracın başından ayrılmak belki doğru olmayabilir tedbir açısından ancak istasyonda neredeyse hiç araç yoktu ve üzerine basarak mazot dememe rağmen benzin koyacağı aklımın ucundan geçmezdi, gün içindeki iş yorgunluğum da eklenince biraz dalgınca hareket ettim. bu arada fişte yazan açıklama kb 95 e.cillum. yani bunun benzin olduğunu çoğu kişi farketmezdi bile sanırım.

edit3: arkadaşlar gerçekten gözlerim yaşardı muazzam desteğinize sağolun varolun. bir iki detay daha vereyim soru işareti kalmasın. aracın serviste çıkan bedeli maalesef dizel araçların enjektör ve pompa düzeneklerinin orjinal olanlarının aşırı pahalı olması sebebiyle, servisin işçilik için alacağı bedel bunun içinde sadece 1100 tl. bir diğer husus aracımın kaskosu var, ve yakıt hasarı da teminatta ancak bir süredir sigorta şirketleri poliçeleri kabartmamak adına bu teminatı düşük tutuyorlarmış ben de başıma gelince öğrendim, mesela benimki sadece 1000 tl imiş. sizler de poliçenize dikkatlice bakın tavsiye ederim. bu arada konuyla ilgili total fransa genel merkeze de mail attım, dönüş gelir mi bilemiyorum.

edit4: sevgili dostlar çığ gibi desteğiniz için teşekkür ederim tekrar tekrar. bayi sahibi bana bu konuda yaptırdığı sigortanın sadece 5 bin tl teminatlı olduğunu söyledi bilmiyorum ne kadar doğru. avukatımla görüştüm konuyu mahkeme kanalıyla halledeceğiz muhtemelen bir değişiklik olmazsa. bir gelişme olduğunda editlerim tekrar. ben kimsenin hakkına girmek istemiyorum, ama hakkımı da asla yedirmem. buradaki en büyük üzüntüm bu işlerin böyle olmaması gerektiği ile ilgili. bir şeyler değişmeli, bu konudaki mağduriyetler burada bile ne kadar çok. artık bu çağda böylesi şeylerle uğraşmak gerçekten akıl işi değil. bu işe milyarlarca yatırım yapan şirketlerin böyle basit konularda çözümsüz kalmaları mantıksızlığın sınırlarını zorluyor. tabi ki mahkeme bir çözüm ancak ben en az 25-30 bin tl masraf edeceğim, belki de aracın motor pistonlarında bir hasar çıkarsa bu rakam katlanacak ve de aylarca mahkeme sonucu bekleyeceğim. ya benim bunu yaptıracak maddi gücüm olmasa ne olacaktı. gerçekten yazık ve ayıp başka bir şey diyemiyorum.

edit5: sevgili sözlük dostları bu muazzam desteğiniz ve aranızdan bazı hatırlı tanıdıkları olan yetkili abiler sayesinde total çağrı merkezinden 15 dakika önce arandım. konunun yanlış anlaşıldığını, kayıtların tekrar dinlenmesi sonrasında haklı olduğumu teyit ettiklerini ve çıkan ve çıkabilecek tüm masrafların total tarafından karşılanacağını belirttiler. tabi ki bu durum beni çok sevindirdi, yok canımızla deli gibi çalışarak kazandığımız bir kaç lirayı çoluğumuz çocuğumuz yerine böyle şeylere harcamak herkesin canını sıkar. ancak şu çağrımdan da vazgeçmiyorum, bu durum münferit olaylarla gündeme gelip, sosyal medyanın dayatmasıyla düzeltilip, sadece mağduru teselli edeceğine, sistemlerin doğru şekilde düzenlenip kimsenin mağduriyet yaşamamasını sağlamak yakıt firmalarının en önemli görevlerinden olmalı. muhtemelen ve umarım ki bu durumdan sonra total akaryakıt bana yeni bir mağduriyet yaratmayacaktır ama umarım bu konuda çalışıp kimsenin mağdur olmamasını başarabilirler. hepinize tek tek sonsuz teşekkürler. ekşinin gücü kendini yine gösterdi.“

 

Yorum bağlantısı
Serkan Aktay

Aslında burada adaminda sorumluluğu var. Pompacı arkadaşların büyük çoğunluğu liseyi bile bitirmemiş insanlar. Ben yakıt aldığımda dolana kadar başında durur, ne dolduruyor, ne kadar dolduruyor diye bakarim. Ve sanırım bu maddi hasari pompacidan tahsil edecekler.

  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu
(düzenlendi)
Serkan Aktay yazdı:

Aslında burada adaminda sorumluluğu var. Pompacı arkadaşların büyük çoğunluğu liseyi bile bitirmemiş insanlar. Ben yakıt aldığımda dolana kadar başında durur, ne dolduruyor, ne kadar dolduruyor diye bakarim. Ve sanırım bu maddi hasari pompacidan tahsil edecekler.

Bence hiçbir sorumluluğu yok. Her şeyi kontrol edeceksek manyak oluruz ki olduk zaten. Onu kontrol et bunu kontrol et kimseye güvenme, kazıklanma derken bazılarımız hasta oldu farkında değil. Pompacı eğitim alıyor. Kapakta da yakıtın cinsi yazıyor. Olay kendin doldur olsa o zaman haklısınız. Ama sizin doldurmanıza izin vermiyorlar. Bu ne demektir? Sorumlu biziz

tarihinde Tansu Kalafatoğlu tarafından düzenlendi
  • Beğen 4
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk

Eşimin patronunun (bayan) yeni aldığı cipine aynısı olmuştu. Ancak aracı çalıştırmadan farkettiler. Aracı çekici ile servise götürüp yakıt deposunu temizlemişlerdi. Tüm masrafı da istasyon karşılamıştı. Ancak depoyu tekrar doldurmamışlardı. Patronun da pek ihtiyacı olmadığı için üstünde durmamıştı. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

diesel deposu girişine benzin pompası girmez, tersi de girmez, pompa tabancalrı standarta uygun veya hilesiz ise... hatalı yakıtı istese de koyamaz herşey kuralına uygun yapılmış olsa idi.

  • Beğen 5
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
Çağlar Bayur yazdı:

diesel deposu girişine benzin pompası girmez, tersi de girmez, pompa tabancalrı standarta uygun veya hilesiz ise... hatalı yakıtı istese de koyamaz herşey kuralına uygun yapılmış olsa idi.

Normalde dizel tabancası ince benzin tabancası kalın olur. Ama aynı pompada birçok yakıt olunca tabancaların da hepsini aynı boy yapıyorlar. 

Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur
(düzenlendi)
Erhan Doruk yazdı:

aynı pompada birçok yakıt olunca

pompa istasyonu tek olabilir ancak tabancaları farklıdır mutlaka

tarihinde Çağlar Bayur tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal
Serkan Aktay yazdı:

Aslında burada adaminda sorumluluğu var. Pompacı arkadaşların büyük çoğunluğu liseyi bile bitirmemiş insanlar. Ben yakıt aldığımda dolana kadar başında durur, ne dolduruyor, ne kadar dolduruyor diye bakarim. Ve sanırım bu maddi hasari pompacidan tahsil edecekler.

Hata yapma durumu eğitim seviyesiyle azaltılsa dahi, "insan" faktörünün olduğu heryerde otokontrol adı verilen sistemler uygulanmaktadır. Örneğin, kartını okutmadan yakıt dolduramaz bu yakıtın başkası tarafından dolumunu önler. Pompaların uçları farklıdır, benzinli araca istese dahi mazot koyamaz. Mazotluda ne yazıkki bu durum yok, kalınlık dışında ağız tipinde bir değişiklik ihtiyacı var ancak o da piyasadaki araçları düşünürsek zor. Her yerde bir denetim mekanizması ve hatta belirli bir çerçevede o denetim mekanizmasının da denetimi vardır. Akaryakıt istasyonu üzerinden gidersek; firma pompayı teslim edeceği personelin uygun eğitimi aldığını ve uygulayabilir olduğunu kontrol etmeden işe başlatamaz. Hadi başlattı diyelim, firmada çalışan denetçi belirli aralıklarla denetler ve eğitimleri tazeleyerek güncellenmesini sağlar. Bu denetleme mekanizmasının üstü  hangi firmanın bayisi ise o firma habersiz şekilde gerek bayiyi bilgilendirerek detaylı denetimler yapar ya da tamamen gizli şekilde müşteri gibi denetçilerini göndererek denetlenmesini sağlar. Pompacı ise aldığı eğitimler neticesinde onu uygulamakla ve uygunsuz/şüpheye düştüğü bir durum varsa amirine bildirmekle yükümlüdür.

 

 

Erhan Doruk yazdı:

Normalde dizel tabancası ince benzin tabancası kalın olur. Ama aynı pompada birçok yakıt olunca tabancaların da hepsini aynı boy yapıyorlar. 

Tam tersi, dizel kalın benzinli ince. Benzinli araca mazot koyamazsın ama ne yazıkki dizele benzin oluyor.

 

Evren Erakçora yazdı:

ford easy fuel diye reklam yapıyordu depo kapağı patentli diye. 

Tam bir bela, ansızın bozulabiliyor ve yakıt doldurmak mümkün olmuyor. Olmadık yerde yolda kalma ihtimali mevcut ne yazıkki.

  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon
Serkan Aktay yazdı:

Ve sanırım bu maddi hasari pompacidan tahsil edecekler.

İstasyonlar bu durumlar için sigortalı. Bir tahsilat olmuyor pompacıdan.

Konunun uzmanı @Hasan Karabekiroglu nu alalım buraya.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Koray Demir
Metin Taşcı yazdı:

dizel ucu kalın olduğu için benzinli araç girişine girmiyor ancak bu durumda olduğu gibi benzin ucu ince olduğu için dizele giriyor.

Aynen normal şartlarda benzinli araca dizel koymak imkansız tabanca girmiyor ancak dizele benzinli tabanca girebiliyor.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Selim Bilgin

Shell'de plakam kayıtlı, yakıt türünü de seçiyorum uygulamadan. İstese de yanlış yakıt koyamıyor bildiğim kadarıyla, bilgisayar izin vermiyor.

Yine de pompayı takınca hep bakarım doğru mu diye, insanlık hali, olabilir her şey.

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Muharrem Karagülle

Keşke pompaya araç plakasını girdiğimizde , aracımızın benzinlimi dizelmi olduğunu bir şekilde popma bilse ve yanlış yakıt dolumu yapılmaya çalışılırsa yakıt vermese.

Yorum bağlantısı
Muharrem Karagülle
Selim Bilgin yazdı:

Shell'de plakam kayıtlı, yakıt türünü de seçiyorum uygulamadan. İstese de yanlış yakıt koyamıyor bildiğim kadarıyla, bilgisayar izin vermiyor.

Yine de pompayı takınca hep bakarım doğru mu diye, insanlık hali, olabilir her şey.

Selim Bey mesajınızı görmeden ben de buna benzer bir çözüm olabileceğini önceki mesajda yazdım ama bahsettiğiniz uygulama ile çözüm gayet basitmiş.

Yorum bağlantısı
Önder Özcan

İstasyona her gittiğimde görevli arkadaşı "dizel" diye uyarırım. Başıyla- gözüyle-sesle (içlerinden biriyle)  "anladım" işaretini alamazsam tekrarlarım, taktığı tabancaya da bakarım. Çekiniyorum yanlış yakıt almaktan. Bir de onunla uğraşamam.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
Sani Gerşon yazdı:

İstasyonlar bu durumlar için sigortalı. Bir tahsilat olmuyor pompacıdan.

Konunun uzmanı @Hasan Karabekiroglu nu alalım buraya.

 

 

Selim Bilgin yazdı:

Shell'de plakam kayıtlı, yakıt türünü de seçiyorum uygulamadan. İstese de yanlış yakıt koyamıyor bildiğim kadarıyla, bilgisayar izin vermiyor.

Yine de pompayı takınca hep bakarım doğru mu diye, insanlık hali, olabilir her şey.

 

Muharrem Karagülle yazdı:

Keşke pompaya araç plakasını girdiğimizde , aracımızın benzinlimi dizelmi olduğunu bir şekilde popma bilse ve yanlış yakıt dolumu yapılmaya çalışılırsa yakıt vermese.

 

 

Aslında istasyonda aracınız ile yanaştığınız yerin adı dispenser olarak geçer.

Dilimize pompa olarak yerleşmiş ama asıl pompa aletleri tankların içinde dalgıç şeklinde olur.

Dispenser içerisinde eletronik malzemeler ve brodimetre denilen ölçüm cihazları ve aynı araçlarda kullanılan benzin motorin filtreleri bulunur. Ayrıca güvenlik için otomatik vanalar vs..

 

Yanlış yakıt verme olayının, pompacının eğitim seviyesi ile alakası yok bu bir hatadır, iyi eğitim almış kişi hata yapmaz diyemeyiz.

Yanlış yakıtın verilmesi durumu, hastanede size yanlış ilaç verilmesi ile aynı durumdur.

Yoğun çalışan istasyonlarda veya işe yeni girmiş personelde bu durum çok görülür.,

Yanlış yakıt konulması hadisesinde müşterinin sorumluluğu yoktur, fakat isteyen aracının deposu dolana kadar başında beklemeyi ve ürünü kontrol etmeyi tercih edebilir. (Tavsiye edilen budur.)

 

Dispenser tabanca ağızlarının standardı vardır TSE belirler bunu, ancak son on yılda otomotiv sektöründeki değişik depo tasarımları ve araçların ilave malzemeleri ile depo dolum ağızları değiştirilmekte ve buna binaen tabanca uçları farklılık gösterebilir. Benzinler ince olur motorinler kalın olur Adblue uçları daha ince olur.

 

Gelelim mevzuya..

 

Olay yaşandıktan sonra, iş tamamen istasyonun sorumluluğu altındadır.

İstasyona yapılan paket sigortanın içinde, yanlış dolum için teminat vardır ve marka istasyonlarda bu zorunlu tutulur.

Diğer istasyonlarda bu sorumluluk istasyona bırakılır, istasyon sahibi insiyatif alıp bunu yaptırır veya yaptırmaz, aynı araçlarımıza kasko yaptırmak gibidir.

Başka istasyonlar hakkında tam bir bilgim yok, kendi markamız PO da bu işin üzerine çok durulur. Satış görevlileri sürekli periyotlar halinde eğitime tabi tutar.

Hizmet adımları dediğimiz,  "Hoş geldiniz" "Yakıt türü onayı" "Yakıt miktarı" "Ödeme tipleri" müşteriden öğrenilir. Müşteri yakıt türünü bilmiyor olabilir, bu durumda personel istasyon yetkilisine durumu aktarır, istasyon yetkilisi de ruhsattan veya servis den aracın yakıt türünü öğrenerek dolumu yaptırır.

 

PO dan yakıt alan araçların plakaları ve yakıt türleri sistemdeki havuzda birleştirilir. Bütün Po istasyonları bu havuzdan veri alır.

Örnekle, araç dispensere yanaşır, hizmet adımları yapıldıktan sonra, plaka sisteme girilir sistem alınmak istenen yakıt ile kendindeki veriyi karşılaştırır ve yakıt tipini onaylar.

Şimdi bu sürekli aynı plakayı kullanan araçlar için çalışan bir sistem, fakat plaka değişiminde daha önceden benzinli olan bir araç plakası sonra dan motorinli araç olmuş olabilir.

Sistem bu uyumsuzluğu yakaladığı zaman dispenser ekranında sesli ve görsel olarak uyarı verir "Lütfen ürünü kontrol ederek veriniz" diye, burada personel yeniden kontrol eder ve yakıtı ona göre verir.

 

  • Beğen 17
  • Teşekkür 5
Yorum bağlantısı
Önder Özcan
Hasan Karabekiroglu yazdı:

Aslında istasyonda aracınız ile yanaştığınız yerin adı dispenser olarak geçer.

.....

 

Güzel bilgiler, eline sağlık. Ben PO dan alırım, plaka havuzda var diyorsun, dizel olarak belli diyorsun?

Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
Önder Özcan yazdı:

Güzel bilgiler, eline sağlık. Ben PO dan alırım, plaka havuzda var diyorsun, dizel olarak belli diyorsun?

 

Tabi, 34 BUH .... satılıp benzinli bir araca takılırsa, o zaman sistem uyarı verecek :) 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Önder Özcan
Hasan Karabekiroglu yazdı:

 

Tabi, 34 BUH .... satılıp benzinli bir araca takılırsa, o zaman sistem uyarı verecek :) 

Deneyelim :)

Kendi aracına benzin alacağın zaman benim plakayı yaz, benzin tabancasını tak. Görelim bakalım nasıl uyarıyor. Kameraya almayı unutmazsın tabi ki :D 

  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
Hasan Karabekiroglu
Önder Özcan yazdı:

Deneyelim :)

Kendi aracına benzin alacağın zaman benim plakayı yaz, benzin tabancasını tak. Görelim bakalım nasıl uyarıyor. Kameraya almayı unutmazsın tabi ki :D 

 

Çekeriz bi vidyo, seni mi kıracağım, seni kıracağıma dişimi kırarım :crazy:

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Alpay Sumer
Hasan Karabekiroglu yazdı:

 

Çekeriz bi vidyo, seni mi kıracağım, seni kıracağıma dişimi kırarım :crazy:

kanalima abo.. yok bu o değildi 😂

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Arıkan

Benim aracıma da yanlış yakıt koysalarda yetkili serviste bedava yeniletsem enjektörleri :) 

  • Mutlu 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...