İçeriğe Yönlendir

Arabalara Takılan "AA" nın Anlamı Nedir?


Fedai Özoğlu

Recommended Posts

Fedai Özoğlu

 

Eski arabalarda çok olurdu. Bu AA logosu nedir? İnternetten ne anlama geldiğini bulamadım. Absurt bir şeyse cahilliğime verin.41dd7e36a8c0342cf3d74a9f1ef7e7e0.jpg2b136225d23bb383a2b9051b4ac50718.jpg268144c8b7508bb229ecd70637dfc3b0.jpg

 

Yorum bağlantısı
Sermet Gündoğdu
(düzenlendi)

Almanların ADAC derneğinin  İngiliz versiyonu herhalde

tarihinde Sermet Gündoğdu tarafından düzenlendi
  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay

Wikipedia'da İngilizce bilgi var ama Türkçe bir kaynak bulamadım. Kısaca The Automobile Association'in kısaltması. 1905 yılında İngiliz Otomobil Birliği olarak faaliyete başlamış.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/AA_plc

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

https://www.theaa.com

Yurdaer Elay yazdı:

Wikipedia'da İngilizce bilgi var ama Türkçe bir kaynak bulamadım. Kısaca The Automobile Association'in kısaltması. 1905 yılında İngiliz Otomobil Birliği olarak faaliyete başlamış.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/AA_plc

Aynen otomobil birliği gibi bir şey. Gönüllülerden meydana gelmiş ama epey köklü bir şey sanırım. Bizim forum gibi 😉

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Yurdaer Elay
Emre Şimşek yazdı:

https://www.theaa.com

Aynen otomobil birliği gibi bir şey. Gönüllülerden meydana gelmiş ama epey köklü bir şey sanırım. Bizim forum gibi 😉

 

Doğru.. Hazır el atmışken google çeviriden ekleme yapalım. Anlam bozuklukları olsa da en azından fikir verir :)

 

Alıntı

AA (eski adıyla The Automobile Association) adı altında ticaret yapan AA plc, şu anda araç sigortası, sürüş dersleri, arıza sigortası, krediler, otomobil danışmanlığı, yol haritaları ve diğer hizmetleri sağlayan, 1905'te kurulmuş bir İngiliz otomobil birliğidir. Dernek, özel bir limited şirket ve 2014'ten itibaren halka açık bir limited şirket (plc) olmak üzere 1999 yılında feshedildi. 2002 yılında AA Motoring Trust, kamu yararına ve yol güvenliği faaliyetlerine devam etmek için kuruldu.

 

Otomobil Derneği, sürücülerin polisin hız tuzaklarından kaçınmasına yardımcı olmak için, hız sınırını aşmak için yeni cezalar getiren, para cezaları, onaylar ve hız yapma ve diğer nedenlerle hapse girme imkânı sunan 1903 Motorlu Araç Yasasına yanıt olarak kuruldu. Yasa ayrıca sürücülerin ehliyet sahibi olmalarını ve araçlarında bir tescil plakası bulundurmalarını gerektiriyordu.

 

1906'da AA, binlerce yol kenarı tehlike ve uyarı levhası dikti ve 1930'ların başında sorumluluk yerel makamlara devredilene kadar yol tabelalarını yönetti. 1926'ya gelindiğinde, örgüt 6.500 yön tabelası ve 15.000 köy tabelası yerleştirdi, bunların çoğu İkinci Dünya Savaşı sırasında kaldırıldı. Örgüt, 1908'de ülke çapındaki acente ve tamircilerin bir listesini içeren ilk AA Üyelerinin Özel El Kitabını yayınladı. AA bisiklet devriyeleri, sürücüleri ileride polis hız tuzakları konusunda uyardı.


1910'da, bir uçaksavar devriyesi ve potansiyel olarak hız yapan bir sürücünün dahil olduğu yasal bir test davasında (Betts vs. Stevens), Baş Yargıç Lord Alverston, bir devriye görevlisinin hız yapan bir sürücüye yavaşlaması ve böylece bir hız tuzağından kaçınması için sinyal verdiğine karar verdi. , daha sonra 1885 Suçları Önleme Yasası Değişiklik Yasası uyarınca 'görevini yerine getirirken bir memuru engelleme' suçunu işlemiş olurlardı. Örgüt daha sonra 1960'lara kadar kullanılan kodlu bir uyarı sistemi getirmiş ve bir AA devriye görevlisinin Yakınlarda bir hız tuzağı olmadığı sürece görünür bir AA rozeti gösteren yoldan geçen bir arabanın sürücüsü, memurlarının selam vermedikleri için yargılanamayacağı anlaşıldı. AA El Kitabı, "Bir devriye selam vermediğinde, devriyenin iletişim için önemli bir şey olduğu kesin olduğundan, üyenin durup nedenini sorması gerektiği çok güçlü bir şekilde vurgulanamaz."

 

1910'da organizasyon AA Rotalarını tanıttı ve 1912'de otel ve restoranları incelemeye başladı, yeterli kalitede olduğu düşünülenlere AA Yıldız Sınıflandırması verdi ve 1920'lerde satın alma öncesi ve kaza sonrası onarım kontrollerini uygulamaya koydu. 1920'de üyelere, örgütü yardıma çağırmak için kullanılabilecek ahşap yol kenarındaki telefon kutularının anahtarları verildi (kutular 1912'den beri bekçi veya devriye görevlileri için sığınak olarak inşa edildi). Altın çağlarında neredeyse 1.000 kutu vardı ve 1960'lara kadar kullanımda kaldılar.

 

Savaştan sonra, AA, 1950'de yürürlükten kaldırılan benzin karnesine karşı protestolara öncülük etti. 1949, ilk olarak yalnızca Londra'da, daha sonra ülke çapında genişletilen bir gece arıza ve kurtarma hizmetinin başlatıldığını gördü. AA Sigorta aracılık hizmeti 1967 yılında başlamıştır. Organizasyon zorunlu emniyet kemeri takılması ve kurşunsuz benzin kullanılması için kampanya yürütmüştür. Emniyet kemeri mevzuatı Birleşik Krallık'ta 1 Ocak 1983'te 1981 tarihli Ulaşım Yasası ile kanun haline geldi. AA, birbirini izleyen hükümetler için 'haksız otomobil vergileri' olarak tanımladıkları şeyler konusunda lobi yaptı.

 

AA, Şubat 1972'de Londra merkez ofislerinden Basingstoke'a taşındı. Ertesi yıl ticari radyo istasyonlarında AA Roadwatch trafik raporları yayınlamaya başladı. AA Relay, 1973'te, bozuk bir aracı, sürücüsünü ve yolcularını, bagajını ve römorkunu İngiltere'nin herhangi bir yerine teslim edecek bir hizmet olarak tanıtıldı.

 

1998 yılında AA üyesi James Birkin'in soruşturması sonucunda üyelerin icra komitesinde yer alma hakkına sahip olduğu ortaya çıktı. Ayrıca, yazışmalar sırasında AA'nın hiçbir üyesinin seçime aday olduğuna dair bir kayıt olmadığı ortaya çıktı. O sırada komite, ayakta olanları veto etme hakkına sahipti ve aslında her zaman yeni üyeler atamıştı. Birkin, 1998'de komitenin yanında yer aldı ve ilk olarak London Evening Standard'da sistemin işleyişini son derece eleştiren bir basın açıklaması yayınladı. Komite tarafından, ayakta durmasına izin verilmesini istedikleri bir aday olarak usulüne uygun olarak reddedildi. Eleştiri, Mayıs 1998'deki yıllık genel toplantıda takip etti ve yürütme komitesinin "kendi kendini idame ettiren bir oligarşi" gibi davrandığını açıkladı. Toplantıda defalarca başkan Sir Brian Shaw, bu düzenlemeden memnun olmayan üyelerin "ayaklarıyla oy kullanabileceklerini" söylediği için eleştirildi. Oylama sistemini değerlendirmek üzere bir akademisyen atandı; değişikliği tavsiye etti, ancak bu Centrica'dan gelen teklifle geride kaldı (aşağıya bakınız). Sonuç olarak, AA'nın hiçbir üyesi bu yolla komiteye oylanmadı.


Dernek, Temmuz 1999'da özel bir limited şirket haline geldi ve aynı yıl Centrica (British Gas ve Scottish Gas'ın sahipleri) tarafından satın alındı.  Centrica, AA'yı Temmuz 2004'te iki özel sermaye şirketine sattı, CVC ve Permira, Temmuz 2007'de AA'yı Acromas Holdings altında Saga ile birleştirdi.

Temmuz 2013'te şirket, alıcılar ve kullanılmış otomobil satıcılarını birbirine bağlayan AA Cars'ı piyasaya sürdü. Hizmet, ortağının mevcut çevrimiçi hizmetini yeniden adlandıran ve otomobilin geçmişini kontrol eden Vcars ile bir ortaklıktır. Yeniden markalaşma sırasında, 110.000'den fazla araba 2.000 kayıtlı bayi aracılığıyla satın alınabiliyordu.

 

AA, Acromas'ın tüm hisselerini sattığı ilk halka arzla, Haziran 2014'te Londra Borsası'nda AA plc olarak listelendi. AA, Eylül 2015'te garaj rezervasyon hizmeti Motoriety'yi satın aldı. O yıl, AA'nın yaklaşık 3.000 devriye personeli vardı.

Bob Mackenzie, Haziran 2014'ten, Acromas'tan satın alma işlemine öncülük ederek, Ağustos 2017'ye kadar "ağır suistimal" nedeniyle görevden alınana kadar İcra Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Onun yerine İcra Kurulu Başkan Vekili olarak Simon Breakwell ve Başkan olarak John Leach getirildi.

AA, Temmuz 2015'te devriye filosuna beş yüzden fazla yeni Volkswagen Transporter minibüs ekledi. Şubat 2017'de daha fazla kamyonet sipariş edildi.

Kuruluş 1910'dan beri İrlanda'da faaliyet gösteriyordu. AA İrlanda işi, Haziran 2016'da Carlyle Cardinal Ireland Fund ve Carlyle Global Financial Services Partners'a satıldı. Şirket, 2017'nin ilk yarısında 3,3 milyon ödeme yapan üyesi olduğunu belirtti.


AA Yol Güvenliği Araştırmaları Vakfı 1986 yılında AA tarafından kurulmuştur. 2002 yılında AA Motoring Trust hayır kurumu AA'nın kamu yararını ve yol güvenliği faaliyetlerini sürdürmek için kurulmuştur; Sorumlulukları 2006 yılı sonunda Institute of Advanced Motorists altında IAM Motoring Trust'a devredildi.


Oteller, misafir konaklama birimleri ve kendin pişir kendin ye konaklama
AA, AA ve Birleşik Krallık'taki çeşitli turizm otoriteleri tarafından kabul edilen kalite standartlarına dayalı bir sisteme göre derecelendirmeleri ödüllendirir. Tesislere bir ila beş yıldız arasında yıldız derecelendirmesi verilir. Buna ek olarak, her otel, benzer yıldız derecelendirmelerine sahip otellerin karşılaştırılmasına olanak sağlayan bir "Başarı Yüzdesi Puanı" alır. Öne çıkan oteller ayrıca "Kızıl Yıldız" "AA Müfettişlerin Seçimi" ödülü alabilir. Konuk konaklaması için benzer bir ödül, öne çıktığı kabul edilen mülkler için "Altın Yıldız" dır.


AA, kamp alanları ve karavan parklarına beş puanlık bir ölçekte "Flama derecesi" veriyor. Aynı derecelendirmeye sahip parkların karşılaştırılmasını sağlamak için bir yüzde puanı da verilir.

 

Restoranlar
AA müfettişleri sıfırdan beşe kadar sistemde AA rozetleri verirler Yaklaşık on restorandan biri bir veya daha fazla rozet ile ödüllendirilmiştir. 2020 itibariyle Birleşik Krallık ve İrlanda'daki yaklaşık 2.000 restoran AA rozetleri düzenledi.

 

  • Beğen 2
  • Teşekkür 1
Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi

Das vardı bide o da  alaman kulübü onun rozeti sanki. Aklıma gelmişken alayım bı tane panjura :∆

Yorum bağlantısı
Selim Bilgin
Mustafa Tüfekçi yazdı:

Das vardı bide o da  alaman kulübü onun rozeti sanki. Aklıma gelmişken alayım bı tane panjura :∆

At nalı tak sen. :D 

  • Mutlu 3
Yorum bağlantısı
Mehmet Göktürk

Amerikada American Automobile Association idi. Buna üye olup aidat verirsen bazı otellerde müzelerde indirim, sigorta, tamir servis indirimi ve en önemlisi çekici hizmetinde ciddi kolaylık ve bedava olanaklar vardı.

Bizde de keşke olsa da üye olsak.

 

 

American-Automobile-Association.jpg

 

 

Yorum bağlantısı
Mustafa Tüfekçi
Selim Bilgin yazdı:

At nalı tak sen. :D 

😛 200e olsa olurdu

images?q=tbn:ANd9GcS68spRyTwWX6tIIJM7KY0

 

Şundan mi bulsak 300 lu

  • Beğen 1
  • Şaşkın 1
Yorum bağlantısı
Fikri Keleş

Polis cagristiriyo,bende hatta plakalari bile AA ya

Yorum bağlantısı
  • 2 hafta sonra...
H.Cenk Bayrakçı

Konu başlığını görünce plaka geldi benim de aklıma...

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...