İçeriğe Yönlendir

Focus 2,5 Ayna Altı Aydınlatma ve Ayak Aydınlatma Montajı (Resimli)


Emre Akbas

Recommended Posts

Emre Akbas

Merhaba;

Çok uzun süredir aklımda olan ancak yapımı için zaman bulamadığım ayak altı aydnlatma ve ayna altı led montajını gerçekleştirdim. Başka kişiler için de faydalı olabilmesi için paylaşmak istiyorum. 

 

Şunu belirtmek isterim ayna altı aydınlatma normalde bizim kasalarda yan aynaya giden kablo bilgisayardan aktif edelirek kolayca yapılmakta eğer aracınız bunun için uygun altyapıya sahipse mevcut kabloyu aktif ettirip yapmak çok daha kolay olucaktır. Ben bu işlemi öncelikle yaptırmak istedim ancak benim aracımda(comfort) aktif edilmesi gereken uygun  pinler olmadığı için mecbur bu işlemi kapıdan kablo geçirerek yapmak zorundaydım. Siz de uygun kabloya sahip olan talihli kişilerden değilseniz oldukça meşakatli ve zorlu bir işleme hazır olmalısınız zira bu işlem  yaklaşık beş buçuk satimi aldı ve ellerim çizik içinde kaldı. Bu uygulamayla ilgi Türkiyedeki forumlar da hiç bir kaynak bulamadım çünki kapılar sökülmeden kablo geçirilmesi imkansız vs vs yazmışlar. Sadece bir kaç rus kaynakta böyle bir işlem gördüm ve bana referans oldu bu arada bu siteyide burdan paylaşıyorum gerçekten de çok faydalı ve yararlı bir site yapmak istedğiniz tüm işlerle ilğili kaynak bulabilirsiniz hemen her işleri resimli ve detaylı anlatılmakta çeviri kullanılarak siteden yararlanabilirsiniz.👍 Sadece ford araçlarla ilğili değil hemen here araç için kaynak mevcut https://www.drive2.ru/

 

1 Öncelikle rahat çalışabilmek için direksyon aldıntaki, yan eşikteki plastik plakaları sökmelisiniz sonrasında yan ayna kablolarının gizlendği küçük twitter ın bulunduğu plastik parçayıda söküyoruz.

2 Araç  müzik sisteminin ve kumanda tuşlarının koblosunun geçtiği kapı arasındaki körüğü sökmemiz gerekiyor. İçerde gizlenmiş söketlerle birlikte çıkarılması lazım çünkü kabloyu burdan geçirmemiz gerekecek . Uyarıyım söketler uzun zor çıkmakta bir şekilde kastırarak çıkartmanız gerekiyor.

 

U2tL38.jpg

 

3 Elinizde sert ama bükülebilir bir klavuz tel gerekmekte resimde de görüleceği üzere klavuz telini direksyon altındaki küçük delikten bir ucunu sokup kapı körüğünün ordan diğer ucunu bir şekilde geçirmemiz gerekmete biraz uğraştırıyor ama telin gitti yeri hissederek bir şekilde geçirebilirsiniz. Direksyon aldındaki işaretlemiş olduğum bu vida boşluğu  olmasaydı bu işlem yapılamazdı gerçekten diğer türlü kapıyı sökmeden körüğün direk karşısandan teli geçiremiyorsunuz engeller var arada. Bu deliğide sonradan fark ettim allahtan fark etmişim diğer türlü kablo geçmiyor gerçekten. Muhtemelen bu tür işlemler için konulmuş bir boşluk bile olabilir.

 

[bZpJrU.jpg

 

4. Bu işlemden sonrası oldukça işimiz kolaylaşacak. Yapmamız gereken klavuz tele  sonraki uygulamamda anlattığım ayak altı led aydınlatmasından çektiğimiz elektrik hattını bağlayarak kapı eşiğinden geçirmek. Tabi bu aşamada kapı döşemeside sökülmesi gerekiyor çünki gelen hat oradan geçip yan aynaya gidecek

 

8CoIns.jpg

u2PULt.jpg

KZrvPS.jpg

 

5 Elektrik hattını çektiğimize göre yan aynalarda gerekli çalışmaları yapmaya başlayabiliriz yan ayna komple sökülür ben daha rahat çalışmak için evde bu işlemi yaptım. Yan aynanın çalışmasını engellemeyecek bir nokta seçilip uygun ebatlarda delinerek kartal gözü ledlerimiz buraya sabitleyebiliriz.

 

9dPeDQ.jpg

OEJ45Z.jpg

 

6 Bundan sonrasıda zaten tahmin ettiğiniz üzere kapı eşiğinden gelen hat yan aynadan gelen kabloya bağlanarak montaj tamamlanır. Bu işlem için bukadar meşakade değermi diye uygulama esnasında çok düşünmüştüm ama sonucu görünce değidiğin anlıyosuz. 

TumlXu.jpg

LXof0V.jpg

 

Bir diğer uygulamamda ayak altı led aydınlatma ile ilğili bunun için gerekli tesisat ve duy bizim araçlarda mevcut yapmamız gereken sadece gerekli kabloya elektriği vermek bunun için ise kaynak aldığım video yu paylaşıyorum oldukça basit bir uygulaması var zaten

 

https://www.youtube.com/watch?v=pW6dwxRTxcA&ab_channel=FocusClub

 

md74pO.jpg

  • Beğen 13
Yorum bağlantısı
Sinan Kaya

cok güzel bi çalışma olmuş elinize saglık bende eski c max ıma yapmıştım ama sizin kadar ugraşmadım kapı modulunde kapıyı acınca elektrik gelen kablo uclarını bulup yapmıştım.

Yorum bağlantısı
Emre Şimşek

Hey gidi Focus'um. Aynısını yapmıştım, daha bi güzelleşmişti gözümde araba..

Tek fark benimkinde kapıları söktü arkadaş öyle yaptı. Yetkili serviste elektrikçiydi:)

 

Yorum bağlantısı
Ahmet İhsan Akşen
Emre Akbas yazdı:

Şunu belirtmek isterim ayna altı aydınlatma normalde bizim kasalarda yan aynaya giden kablo bilgisayardan aktif edelirek kolayca yapılmakta eğer aracınız bunun için uygun altyapıya sahipse mevcut kabloyu aktif ettirip yapmak çok daha kolay olucaktır

Elinize sağlık. Bu hat varmı yok mu nasıl anlarız? Titanyum benim araç.

Yorum bağlantısı
Emre Akbas
(düzenlendi)

 

Ahmet İhsan Akşen yazdı:

Elinize sağlık. Bu hat varmı yok mu nasıl anlarız? Titanyum benim araç.

 

titanyumsa çok büyük ihtimal kaplosu vardır. sadece programla açılması gerek. bu işi yapan kişiler var cuzi miktara yapıyorlar100-150 facebookta araştırın diğer gizli özellikleride açıyorlar.

tarihinde Emre Akbas tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Çağlar Bayur

şu kapıya tesisat geçirme yüzünden katlanır aydınlatmalı aynaları hala takmadım. çok güzel olmuş

Yorum bağlantısı
Ahmet Ekici

Ne zamandır yaptırmak istiyorum, bir türlü fırsat bulamadım iş yoğunluğu yüzünden. 

 

Elinize sağlık.

Yorum bağlantısı
Emre Akbas
Metin Akbal yazdı:

Tebrik ederim. Parklarla mı çalışıyor yoksa kapı açılınca mı?

 

tavan aydınlatmasına bağlı kapı açılınca kısılarak açılıyor kapatınca kısılarak kapanıyor.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Oğuzhan Dinçel

Elinize sağlık. Ayna altı için bende düşünüyorum. Kapı şarteline ait kablolar var mı acaba kapıdaki tesisatta,varsa daha kolay olurdu işlem. 

Yorum bağlantısı
  • 5 ay sonra...
Ahmet İhsan Akşen

Aktifleştirme işini hakettim kapıdan hat çekemeye gerek kalmadı, LED ler de geldi bı montaj kaldı. 3W kullanmaya karar verdim ama 90 derece lens çok topluyor gibi geldi, lens kullanmadan daha kullanışlı olacak sanki. Sadece ledin kafası kadar delik delip montaj yapsam nasıl olur acaba, (mercek için 2 cm delmek gerekiyor). Yalıtım işi var tabi birde...

NiGkBG.jpg

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Mustafa Yanar

Bence lenssiz daha kullanışlı olacaktır. Güle güle kullanın. 

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...