İçeriğe Yönlendir

Vefat Sonrası Bankaya Olan Borç (Hayat Sigortası).


Ersev Kaya

Recommended Posts

Ersev Kaya

Merhabalar.

Kayınbabam, benim için Esnaf Kefalet Kooperatifinden kredi kullandı ve ödemeyi de Halkbank yaptı. Kredi çekerken servisleri rehin ya da ipotekli oldu.

Fakat kendisi 9 Ekim tarihinde vefat etti. Kooperatifi aradım, vefattan dolayı krediyi kapatmanız gerekiyor dediler.

Bankaya sordum, sigorta karşılamıyor mu diye; sigorta yaptırmamış dediler. Ben de başka bir bankadan kredi çekip diğer krediyi kapattım.

 

Sorum şöyle.

Bankalar kredi kullandırırken hayat sigortası yapmıyorlar mı, yapmak zorunda değiller mi? Mesela benim çektiğim kredide bana sormadan sigorta kesintisi yaptılar.

Halkbank'a ödediğim parayı almanın hukuki bir yolu var mıdır?

 

Konu yanlış yere açılmış ise düzeltmenizi rica ederim.

Yardımlarınızı bekliyorum.

Yorum bağlantısı
Fatih Evcin

Allah rahmet eylesin , konuyu sanırım kredi çekmeden önce konuşmuştuk burada öyle hatırlıyorum. Kooperatifin kredi sisteminde fark olabilir.

Yorum bağlantısı
Uğur Kamil

Benim bildiğim sadece ihtiyaç kredisi çekilmişse geri ödeme yapılmıyor(borç siliniyor), araba, ev veya ipotekli bir kredi olunca mirascılardan borç isteniyor.

Babam vefat ettiğinde kredi kartı borcu vardı(taksitli ödemelerimiz) bankaya sorduğumda ister tek seferde ödeyin hesapları kapatırız isterseniz taksitleri ödemeye devam edin bitince gelirsiniz kapatırız demişti.

Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Öncelikle başınız sağolsun,

 

Bankalarda sigorta zorunluluğu yok. Bazı bankalarda sigortalı ve sigortasız şekilde baştan seçim yapıyorsunuz. Faizi sigortalı olunca biraz düşüyor. Eğer seçim yok ise kredi kullanımından 24 saat sonra isterseniz iptal ediyorsunuz. 

 

Genellikle yaşı ve sağlık sorunu kaynaklı primi yüksek çıkacak olanlara sigorta yapmıyorlar. Tabi kredinin geri ödeneceğinden emin olma kısımı biraz daha katı oluyor. 

Yorum bağlantısı
Ümit Türk

kredi kullanımında eskiden sigorta yapılıyordu direkt olarak. 

şimdi seçenek sunuyorlar.  hatta 3 seçenek sunuyorlar. hayat sigortası işsizlik sigortası vs gibi. sigorta yapmama seçeneğide var. tercihe kalmış bir durum. 

ancak sizin durumunuz çok farklı esnaf Kefalet Kooperatifinden kredi sistemi farklı olabilir.  sözleşme detayına bakılmalı. 

Yorum bağlantısı
Baha Kanberoğlu
(düzenlendi)

Banka rehin / ipotek koyarak her açıdan (vefat, taksitleri ödeyememe gibi) verdiği parayı zaten garantiye almış. Bunu yaptıktan sonra hayat sigortasını zorunlu tutmasını gerektirecek bir durum yok. Belki seçenek olarak sunmuşlardır.  Hayat sigortası yaptırmak müşteriye kalan bir seçenek gibi duruyor.

3 sene 15000 için 414 lira hayat sigorta kesintisi yapıldı mart ayında. HSBC'nin sayfasında 100000 60 ay konut sigortası için 2300 TL gibi bir rakamdan bahsediyorlar. Yaş, meblağ, kredi süresi gibi tutarları göz önüne alırsak bu rakam yükselmişse kesinti olmaması için sigorta da yaptırılmamış olabilir. 

tarihinde Baha Kanberoğlu tarafından düzenlendi
Yorum bağlantısı
Ersev Kaya

Şu durumda araç üzerine rehin konulduğu için, bankanın ve kooperatifin yaptığı iş normal gibi anladığım kadarıyla.

Ne yapalım. 

Canımız sağ olsun.

 

Cevaplarınız için teşekkür ediyorum.

Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...