İçeriğe Yönlendir

Çadır Kumaşları Çeşitleri


Mehmet Göktürk

Recommended Posts

Mehmet Göktürk

Hangi Çadır Kumaşı Bana Göre?

Kişisel ya da aile çadırı satın almak istiyorsanız, polyesterden poli-pamuğa kadar farklı çadır kumaşlarının kafa karıştırıcı bir karışımıyla ve farklı marka isimlerinden oluşan bir alanla karşılaşacaksınız. Hangisinin en iyisi olduğunu bilmek oldukça zor. Durumu açıklığa kavuşturmak için okuyalım. Bakalım. 

 

Konu hakkında daha detaylı bilgi:https://alpinistgear.wordpress.com/2020/05/25/cadir-kumaslari-ve-kaplamalar/

 

 

image.thumb.png.533cdbbabc57f990a698066d80a22220.png

 

 

Bazıları diğerlerinden çok daha pahalı olan çok sayıda farklı çadır kumaşı vardır. Ama buna değer mi diye düşünülebilir? Her çadır kumaşının iyi ve kötü yanları vardır. Hangi çadır malzemesinin en iyisi olduğu ihtiyaçlarınıza bağlı olacaktır. Örneğin, taşınması kolay bir çadıra mı ihtiyacınız var, yoksa bir hafta veya daha uzun süre tatil eviniz olacak bir çadır mı arıyorsunuz? Bunlar yanıtlanmalıdır.

 

Sentetik Naylon ve Polyester 

Çadırların büyük çoğunluğu, polyester veya naylon bazlı insan yapımı kumaşlardan yapılmıştır. Aile çadırları için genellikle Polyester bulacaksınız. Naylon, hafif sırt çantalı çadırlarda kullanılır.

 

Naylon veya Polyester neden çadırlar için en iyi malzeme? 

 

Daha ucuz - insan yapımı kumaşlarla çok daha uygun fiyatlı çadırlar elde edebilirsiniz (istisna, Güney Kutbu'nda yürüyüş yaparken kullanılanlar gibi aşırı keşifler için olan bazı çadırlardır). Daha hafif - daha küçük sırt çantalı çadırlardan daha büyük aile çadırlarına kadar, bu insan yapımı kumaşlar, doğal bazlı kumaşlardan çok daha hafif ve daha az hacimlidir, bu da bu malzemeden yapılan çadırların kamp alanına ulaşmasını çok daha kolay hale getirir. Hızlı kurur. Daha az bakım. Küf ve yırtılmalara karşı daha dayanıklı olabilir.

 

Naylon veya Polyester çadırlar için neden o kadar iyi değil? 

 

Pamuğa kıyasla iyi yalıtkan değildirler. Bu, çadırların hava sıcakken çok ısınabileceği, soğuduğunda üşünebileceği anlamına gelir. Materyal doğal olarak nefes alamaz. Çadırın içinde, bazen su birikintilerine neden olacak kadar yoğunlaşma oluşabilir. Güneş ışınlarına maruz kaldıklarında zamanla bozulabilir ve renk kaybedebilirler. Hafif malzeme, esintide biraz daha çırpınmaları anlamına gelir… bu, uyumaya çalışıyorsanız biraz gürültülü olabilir.

 

Sentetik Kumaş Kaplamalar ve Suya Dayanıklılık 

İnsan yapımı kumaşlar, su ve UV direncini artırmak için yapılacak veya kaplamalarla kaplanacaktır. Bu kaplamaların kalitesi üreticiden üreticiye ve çadırdan çadıra değişebilir. İnsan yapımı kumaşlar, Hidrostatik Başlık olarak bilinen suya ne kadar dayanıklı olduklarına göre derecelendirilir. 

Bazı çadırların suya dayanıklı kumaşları diğerlerine göre daha fazladır.

 

Pamuklu ve Kanvas Çadır Kumaşları 

 

Kanvas geleneksel çadır kumaşıdır ve bir çadır için birçok harika özelliğe sahiptir. Eskiden kanvas kenevirden yapılırdı, ancak günümüzde  çadır kanvasları pamuktan yapılıyor. Dolayısıyla, "kanvas" veya "pamuk" olarak tanıtılan çadırlar aslında aynı şeyden yapılır.

 

Çadırlar için neden en iyi malzeme kanvas veya pamuktur? 

İnsan yapımı çadır kumaşlarına kıyasla, pamuk son derece iyi bir yalıtım sağlar. Sıcak bir günde ısınmazsınız, hava soğuk olduğunda da soğuk olmaz. Pamuk nefes alabilen bir kumaştır ve suyu emebilir. Bu, yoğunlaşma ile ilgili bir sorununuz olma ihtimalinin düşük olduğu anlamına gelir. Ağırlığı ve yalıtım özellikleri nedeniyle, kanvas / pamuk çadırlar daha sessiz olabilir ve bir esinti varsa o kadar gürültülü olmayabilir.Kumaş uzun süre dayanabilir ve zararlı UV ışınlarına karşı daha dayanıklıdır. (Kişisel olarak, yeni bir kanvas çadır, bazen insan yapımı çadırlarda aldığınız kimyasal kokudan çok daha güzel kokabilir).

 

Çadır malzemesi olarak kanvas ve pamukla ilgili sorunlar 

Pamuk ve Kanvas çok ağır ve hacimli. Bu, büyük bir çadırın bir kamp alanına taşınmasının sorunlu olabileceği anlamına gelir - muhtemelen artık onu arabanızın bagajına sığdırmamanız için yeterlidir. Ayrıca, satış konuşmasını biraz daha işe yarayabilir. Normalde kanvası kullanmadan önce "havalandırmanız" gerekir. Bu, yağmurda (veya bahçe hortumunun altında) yeni bir çadır bırakmayı içerir, böylece kanvas genişler ve dikiş ve kumaştaki delikleri doldurur. Bunu yapmazsanız, yeni kanvas çadırınız sızabilir. Pamuk ve Kanvas daha fazla bakım gerektirir. Suyu emdiği için, çadırı kaldırmadan önce malzemeyi kurutmanız gerekir ve bu, insan yapımı malzemelerden çok daha uzun sürebilir. Bunu yapmazsanız, çadırınızda küfleneceksiniz. Büyük bir yırtığa dönüşebilen bir yırtılmaya neden olmak daha kolay olabilir. Maliyet - pamuk veya kanvas, insan yapımı kumaşlardan çok daha pahalıdır.

 

Pamuk Çadırlarda Kaplama ve İşlemler 

Polyester çadırlar, pamuğun nefes alabilir kalması gerektiğinden ve halihazırda UV ve suya dayanıklı olduğundan, pamuk çadırlar su geçirmez bir membranla kaplanmamalıdır. Bununla birlikte, bazı üreticiler pamuğa hafif bir su geçirmezlik işlemi uyguladı. Pamuk hala nefes alabilirliğini korur, ancak işlem, hafif bir duş veya sabah çiyinin olması durumunda suyun çadırdan damlayacağı anlamına gelir. Bunun gibi yenilikler, kuruma süresini azaltmaya yardımcı olduğu için pamuğu aile kampları için daha pratik hale getirir. (Özellikle sahanızı saat 10'a kadar terk etmenizde ısrar eden kamp alanları için önemlidir!).

 

Poly-Cotton Çadırlar nasıldır? 

Poli-pamuk, insan yapımı polyester ve pamuk arasında bir melezdir. Esasen bir poli-pamuklu kumaş, içine bir miktar polyester dokunmuş pamuklu bir kumaştır. Pamuğun (veya kanvasın) tüm iyi nitelikleri poli-pamuklu çadırlarda bulunabilir. Bazı kötü noktaları da vardır (maliyet, ağırlık ve bakım gibi), ancak dokumadaki polyester onları küflenmeye karşı saf pamuk veya kanvasa göre biraz daha dirençli hale getirir ve polyester ayrıca büyük yırtılma riskini azaltmaya yardımcı olur.

 

 

Peki en iyi çadır kumaşı hangisi?

Gördüğünüz gibi, her kumaşın birçok iyi özelliği vardır, ancak aynı zamanda pek iyi olmayan bazı noktaları da vardır.

Benim için, kanvasın (veya poli-pamuğun) his ve yalıtım özellikleri, özellikle kamp tatili yapıyorsanız, harika bir aile çadırı oluşturur.

Bir kamp gösterisini, çadır gösterisini ziyaret etme, hatta kamp alanında bir kanvas veya poli-pamuklu çadırla kampçılarla sohbet etme şansınız olursa, bunu bir polyester çadırla karşılaştırmanızı tavsiye ederim.

Birkaç dakika güneş doğana kadar bekleyin. Bir kanvastu

 veya poli-pamuklu bir çadıra gidin ve hoş bir serinlik hissedecek (soğuk değil). Sonra polyester bir çadıra girin ve hemen pişirme havasını hissedecek ve soluyacaksınız.

Hava soğuk ve biraz esintiyse, aynı testi tekrar yapın. Kanvas veya poli-pamuklu çadır, polyester çadırdan çok daha sıcak ve sessiz hissedecektir. Rahat bir sığınak gibi hissedeceksiniz.

Bu nedenle, aile tatili çadırları için, karşılayabiliyorsanız, nakledebiliyorsanız ve atabiliyorsanız, kanvas, pamuk veya poli-pamuk tercih ederim.

Bununla birlikte, hızlı bir hafta sonu kampı (ve kesinlikle sırt çantasıyla!) İçin o zaman insan yapımı kumaşlar gitmenin yoludur.  Ancak bazı hava çerçeveli çadırlar, pamuklu veya çok pamuklu bir çadırı atmayı çok daha kolay ve pratik hale getirebilir ve bu da onları hafta sonu için çalışmasını sağlar kampda.

Polyester kumaşlar tatil çadırları için de çok işe yarayabilir. Havalandırma deliklerini açmayı unutmayın ve eğer çadırınızın kapıları ve pencereleri hava akımına izin veriyorsa, o zaman ısındığında onu kullanın.

 

Yaz ayları dışında kamp yapıyorsanız, branda / pamuk / polikoton kumaşın yalıtım özellikleri kesinlikle buna değer denilmektedir.

 

Elektrik bağlantısı olan kamp alanları için bir çadır ısıtıcısı kullanabilirsiniz ve kumaş bu ısının bir polyester çadırdan daha fazlasını tutacaktır. (Daha fazla ayrıntı için bkz. Sıcak tutma ve bu Isıtıcı). Bazı kanvas çadırlarda ayrıca odun sobası bacası için bir çıkış vardır. Bu, çadırı gerçekten çok sıcak hale getirebilir. 

 

Markaya özel kumaşlar 

Bazı çadır şirketleri, çadır kumaşlarını, işlemlerini ve kaplamalarını markalaştırır. Bu, her birinin ne olduğunu anlamayı biraz kafa karıştırıcı hale getirebilir. Aşağıdaki tablo her çadır markasının kumaşını listelemiyor, ancak burada epeyce var. Her markanın biraz farklı niteliklere ve bakım talimatlarına sahip olacağını unutmayın, ancak tablo, üreticinin insan yapımı veya pamuk bazlı bir kumaştan söz edip etmediği konusunda size bir rehber oluşturacaktır.

 

 

 

Marka Tip Üretici Tanımlaması
Coleman WeatherTec Polyester Waterproofing tech. 
Kampa WeatherSheild Polyester Kampa WeatherSheild, Kampa'nın çeşitli kalınlık ve hidrostatik kafa derecelerine sahip polyester çadır kumaşlarına uyguladığı su yalıtım işlemidir..
Hydrofilm Polyester Hydrofilm, Jack Wolfskin çadırlarının Polyester zemin tabakalarına verdikleri isimdir.
Outwell Outtex 100% Ripstop Cotton Cotton Yırtılma olasılığını azaltmak için örgülü pamuk.
Outwell Airtex Polycotton Su damlacıklarının çadırdan akmasına yardımcı olmak için işlem görmüştür.
Outwell Outtex 6000 Polyester Polyester with a 6000mm Hydrostatic Head
Outwell Outtex 5000 Polyester Polyester with a 5000mm Hydrostatic Head
Outwell Outtex 4000 Polyester Polyester with a 4000mm Hydrostatic Head
Outwell Outtex 3000 Polyester Polyester with a 3000mm Hydrostatic Head
Outwell Taslon Polyester Bu, polyester bazlı bir kumaştır, tipik olarak Outtex 6000 olup, çadırın dışında polikoton veya kanvas görünümü verecek bir dokumaya sahiptir. Kumaş da daha kalın ve Outwell daha sert olduğunu iddia ediyor, bu yüzden daha uzun süre dayanması gerekiyor..
Robens HydroTex® LT 40D Nylon Silikon dış kaplamaya ve PU iç kaplamaya sahip bir naylon yırtılmaz sineklik
Robens HydroTex HD Polyester 75D (fabric weight) polyester 185T (Thread Count)
Robens HydroTex DP Polyester 68D (fabric weight) polyester 190T (Thread Count)
Robens HydroTex 5000 Polyester Polyester ve a 5000mm Hydrostatic Head
Robens HydroTex Polycotton Polycotton 65% cotton / 35% polyester. Hafif bir su itici kaplama ve hava alabilir özellikte
Vango Protex 70 Polyester 70D polyester
Vango Protex 150 Polyester 150D polyester
Vango Protex Cotton Polycotton A blend of cotton and polyester.

 

 

 

not: Google translate ile çevrilmiş ve www.getoutwiththekids.co.uk sitesinden alıntı yapılmıştır.

 

 

 

  • Beğen 15
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...