İçeriğe Yönlendir

Öyle Bir Tezgâha Geldim Ki


Furkan Bakırel

Recommended Posts

Furkan Bakırel

2014 senesinde girdiğim fakülteden 2020 senesinde biraz da pandemi sayesinde mezun oldum şura bura 6-7 aydır iş arıyorum işsizim...Birçok kariyer sitesi, İşkur yada buna benzer sitelere üyeyim ve nitelikleri tutan hemen hemen her ilana il fark etmeksizin başvuruyorum.Facebook üzerinde de bu tarz iş arayan ve işçi arayan gruplar var oralara da üyeyim.Neyse 1 hafta öncesine kadar İnşaat Mühendisi arıyoruz şeklinde bir ilana denk geldim yorumlara baktım bir hayli sayıda başvuru var , umutsuzum ama dedim şansımı deneyeyim , başvurdum.Birkaç gün sonra Messenger üzerinden biri mesaj attı , baktım ilan sahibi.İlanımıza başvuru da bulunmuşsunuz iletişim numarası bırakın dönüş yapacağız peki dedim bıraktım.Bir iki saat içinde birisi aradı kendini müteahhit olarak tanıttı ve birkaç ilde şantiyelerinin olduğunu mühendis ihtiyacı olduğunu söyledi ve şu kadar maaş vereceğiz sigorta yaparız , eğer tarafıma olumlu bir dönüş olur ise yol masraflarını dahi karşılayacaklarını söyledi ve bu konuşmalarının ardından telefonu kapattı.Ardından WhatsApp üzerinden benden cv , araştırmak yapmak için diplomamın resmini , ikametgah adresi belgesini ve banka hesap numaramı göndermemi rica etti bende doğal olarak umutsuz bir şekilde birçok işverene gönderdiğim gibi gönderdim.Birkaç gün sonra tekrar arandım niteliklerimin aradıkları kişiye uyduğunu , beni en kısa sürede İstanbul'da ki ofislerine beklediklerini söyledi ve kapattı.O kapattı ben havalara uçuyorum neredeyse , çünkü o kadar çok firmadan red cevabı aldım ki bu ortamda iş bulduğum için sevinçten uçuyorum. Aradan bir gün geçti sözde müteahhit tarafından tekrar arandım; ne zaman geleceğimi sordu ben de yasaklara uygun bir şekilde bilet aradığımı belirttim , yol ücretinin gelip gelmediğini sordu ben de henüz herhangi bir ücret gelmediğini gerekte olmadığını söyledim lakin ısrarla göndereceklerini söyledi ben de peki dedim ve görüşmeyi sonlandırdım...Tam bir gün sonra tekrar aradı ve muhasebecisi Orhan ile görüştüğünü gün içerisinde bana kesin olarak ücret göndereceğini benim de acilen bilet alıp gelmemi istedi, kapattı.5 dakika geçti geçmedi benim hesaba takır takır Orhan isimli birisinden 113bin lira havale geldi donup kaldım ama Orhan isimli birisinden zaten para bekliyordum ve ben hesap numaramı sözde müteahhite vermiştim başka kim bana para göndersin değil mi ? Bankadan gelen bilgilendirme smsi uyarısı bile susmadan sözde müteahhit aradı hesapta bir yanlışlık olduğunu parayı derhal , bana gönderecekleri hesap numarasına göndermemi muhasebecinin çok büyük bir hata yaptığını bana normal de 500 lira göndereceklerini söyledi.Ben de doğal olarak bu büyük meblağ karşısında panik oldum ve herhangi bir suçlamaya maruz kalmamak için gönderilen hesap numarasına açıklamaya "Yanlış Gelen EFTNİN Geri Ödemesi" yazarak aynı dakika 112.500TL olarak gönderdim.Ardından kalan 500 liranın 300'ü ile İstanbul'a bir uçak bileti aldım kalanı da elden teslim edeceğimi Whatsapp üzerinden yazdım ve biletin resmin attım.

Buraya kadar olay içinde herhangi bir şüphelenecek nokta var mı ? Bana göre yoktu...

 

 

Sabah saatlerinde tam uçağa biniyordum ki telefonum çaldı Orhan isimli vatandaş dün bana araba satışı için 113bin lira gönderdiğini benim sözde ona Bursa da araba sattığımı lakin parayı bana gönderdikten sonra ortadan kaybolduğumu iddia etti.Ben de kendisine , kendisini tanımadığımı benim herhangi bir satılık arabam olmadığını , benim hiç Bursa'da bulunmadığımı ve şuan Sivas'tan İstanbul'a gittiğimi bir yanlışlık olduğunu dün bana para geldiğini ama sahiplerine geri iade ettiğimi söyledim ve iade ettiğim kişini numarasını gönderdim.

Bu sırada uçağa doğru ilerliyorum ama tezgaha geldiğimi anladım lakin inanmak istemiyorum. Sözde müteahhiti aradım lakin ulaşılamıyor Whatsapp üzerinden baktım en son benimle görüştükten sonra çevrimdışı olmuş o anda anladım ki tezgaha gelmişiz.Bir saat felan boş boş oturdum havaalanında böyle bir tezgaha nasıl geldiğimi anlayamadım yediremedim kendime kandırılmayı.

 

Sonra karakoldan aranıldım direk dönüp karakola gittim hakkımda dolandırıcılıktan suç duyurusunda bulunulmuş.Dün parayı yollayan vatandaş hakkımda suç duyurusunda bulunmuş 113 bin lira dile kolay.

 

Adamla defalarca görüştük Bursa'da galericilik yapıyormuş bir kamyonet satışı için parayı bana göndermiş bana kendini müteahhit olarak tanıtan dolandırıcı , karşı tarafa da bana borcu olduğunu söylemiş adama parayı benim hesabıma göndermesi gerektiğini yoksa satışı vermeyeceğini bu sırada da notere gittiğini söylemiş galerici de parayı göndermiş ve notere gitmiş.Araç daha önce görülmüş pazarlığı yapılmış o yüzden kimse şüphelenmemiş.

 

Şimdi ne Bursa da ki arabayı satanlar var piyasada ne de sözde müteahhit ...

Kim dolandırıldı?

Bursa'daki galerici

Para kime geldi?

Bana.

Para nerde?

Bende değil.

Sözde satılan araba kimin ?

Belli değil.

Arabayı satanlar nerede ?

Kayıp...

 

İhale bende kaldı mahkemeliğiz.Galerici ile görüştük defalarca o da anladı benim işin içinde olmadığımı ama resmiyette para bana gelmiş dolandırıcıları da bulabilir miyiz? Zor ...

 

Elimde tüm wp konuşmalarının banka dekontlarının çıktıları var.Gelen paranın gönderilmesi için bana WhatsApp üzerinden yollanan hesap numarası , benim o hesaba parayı ; açıklamaya " yanlış gelen eftnin iadesi " yazarak gönderdiğime dair banka dekontlarını kanıt olarak verdim bekliyoruz bakalım ama para gitti.

 

Bu kadar fevri davranmamın , araştırmamamın sebebi ya ne olabilir ki ? Benim kaybedecek bir şeyim yok zaten defalarca reddedildim en fazla yine red cevabı alırım döner geri gelirim zaten yol parası bile vermiyorum gidip görüşmekte zarar yok diye düşünmem.

Hâlâ yediremiyorum kendime , adıma yazılmış trafik cezam bile yok ama mahkemelik oldum hem de hiç suçum yokken tek hatam panikle, parayı gönderenin hesabına değil de bana gelen hesap numarasına göndermem... Bakalım ne olacak ?

 

 

 

  • Beğen 2
  • Şaşkın 13
  • Üzgün 13
Yorum bağlantısı
Sani Gerşon

Şoklar içindeyim. Yine sazan sarmalı dediğimiz olay bu.

500TL yerine numpad'te alakası olmayan 113000 sayılı rakamın gelmesinden şüphelenmeniz lazımdı. Üstüne üstlük aklınızda olsun, böyle bir masraf gönderiyorlarsa size ŞİRKET adına gelmeli, muhasebeci adına değil.

 

Geçmiş olsun.

  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
Coşkun Basan

Geçmiş olsun . Akıl alır gibi değil her an bir dolandırıcılık şebekesinin tuzağına düşmek mümkün ülkemizde

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ersen şahin

Çok geçmiş olsun kardeşim Gerçekten akıl alır gibi değil nasıl bir tezgah kurmuş adamlar inşallah yakın zamanda kurtulursun 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ü.Emre Kartal

Geçmiş olsun öncelikle. 

 

Aklıllarda olması adına;

 

1) Araç alacaksanız araç kimin üzerine ise o kişiye para yatırılır. A kişisine yatır ben satayım diyorsa uzak durun. Hukuken problem yaşarsınız.

 

2) Size bir havale geldi ise ve hatalıysa kesinlikle başka yere değil geldiği yere geri iade edin. Bunu yapmadan önce mutlaka bankanıza ve ilgili yerlere bildirin. 

 

Çok zor bir durum, ne denir bilmiyorum ama daha da dikkat etmemiz lazım. Azalmak yerine sürekli artıyor

  • Beğen 6
Yorum bağlantısı
İsa Erdoğan

Çok geçmiş olsun.

Bu şartlarda sizin yerinizde  kim olsa yüzde 99 bu oyuna gelirdi.inşallah bir an önce kurtulursunuz.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Arda Bülent Güzel

Geçmiş olsun. Canınızı sıkmayın. Bu oyuna hepimiz düşerdik büyük ihtimalle. Allah hepimizi korusun bu tip şerefsizlerden.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ersin Özkaya

Çok geçmiş olsun.hayretler içerisinde okudum.sizinde madur olduğunuz belli.insalah tez zamanda başınızdan gider bu sorun.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ümit Türk

Öncelikle çok geçmiş olsun.  İnşallah en kısa sürede sorunu çözersiniz. 

Kritik bir hamle yapmışsınız.  EFT başkasına gönderilse de  açıklamaya yazdığınız bilgi bence sizi haklı çıkaracaktır. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

Geçmiş olsun. Biraz uğraşacaksınız suçsuzluğunuz için. Ama bu hikaye anlatıldı be hocam. Tanımadık insanlardan gelen giden para çok tehlikeli. Siz parayı keşke gelen iban’a gönderseydiniz. En kötü hiç göndermeseydiniz. 

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Aydın Akdeniz

Geçmiş olsun. Çözülür ama zaman alır sizde uğraştığınızla kalırsınız.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Tahir İlter

Geçmiş olsun. Kurguyu çok iyi kurmuşlar. Sizinle alakası yok bir çok kişi rahatça düşer bu tuzağa. Konuşmaların olması, sizin dekonta açıklama yazmış olmanız iyi olmuş. 

  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Tansu Kalafatoğlu

İyi ki konuşmalar whatsapp üstünden olmuş. Telefonda olsa kayıt da olmayacaktı. Daha kötü olurdu

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Mahmut Yıldız

Geçmiş olsun, bu hikayeyi daha önce duymayan kim olsa düşerdi. Parayı iade ederken yazılan açıklama güzel olmuş. Olaya hukukçu gözüyle bakmak lazım. Bence parayı gönderen kendi iradesi ile gönderdiği için sizde sorumluluk olmaz. 

Tansu Kalafatoğlu yazdı:

İyi ki konuşmalar whatsapp üstünden olmuş. Telefonda olsa kayıt da olmayacaktı. Daha kötü olurdu

Aslında böyle durumlarda kaydetmek en iyisi. Kayıtları kullanmadığın sürece sorun da yok. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Ahmet Türedi

Geçmiş olsun.Gerçekten sıkıntılı bir durum.Daha neler duyacağız .Gerçekten akıllı ve uyanık olmak lazım.İnsanların zaaflarını kullanarak çok iyi yakalıyorlar.

Allah kolaylık versin.

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erol Güven

Büyük geçmiş olsun bira sıkıntılı durum inşallah kısa zamanda haksız olduğunuz ortaya çıkar. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Okay Kaygusuz

Geçmiş olsun yeğenim üzdün sabah sabah.

Normalde bunlar birbirini taniyor degil mi.

Yorum bağlantısı
Emin Önal

Geçmiş olsun.

Normal şartlarda araç satıyor olsan belki parayı aynı hesaba iade ederdin ama para iş başvurusu yaptığın yerden gelince çoğu kişi gelirdi bu oltaya, umarım suçsuzluğunuz tescillenir.

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Talha Bilgi

Geçmiş olsun lakin kendinizi üzmeyin zira hangimizin başına gelse belki sizin yaptığınızı yapacaktı. :(

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Ercan Yılmaz

Buna benzer bir olayı okumuştum bu sefer de olay bilgisayar için ekran kartı satışı için gerçekleşiyor dolandırıcı arada kalan mağdur kişi ve diğer 3 şahıs mevcut konu tamamen aynı farklı hesaplar yanlış gelen para vs vs vs mağdur kişi dolandıran konuma düşüyor otomatik olarak.. 

  • Beğen 1
Yorum bağlantısı
Erhan Doruk
(düzenlendi)

Geçmiş olsun, sizin için çok can sıkıcı bir durum olmuş. içiniz rahat olsun wapp konuşmaları ve yaptığınızın hayatın doğal akışına uyduğu için sizin üzerinizde bir suçlama kalmayacağını düşünüyorum. Ancak muhtemelen dava uzun sürecektir. ( 3-5 yıl).

 

Babamı da telefon doladırıcıları dolandırmıştı. sizinkinden daha çok kanıt olmasına rağmen 4 yıl süren dava sürecinden sonra dolandırıcılar delil yetersizliğinden beraat etti.

tarihinde Erhan Doruk tarafından düzenlendi
  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
Furkan Bakırel

Cevap yazan herkese teşekkürler .

Geçmiş olsun yeğenim üzdün sabah sabah.
Normalde bunlar birbirini taniyor degil mi.
Galerici kimseyi tanımıyor hacı abi .
  • Beğen 3
Yorum bağlantısı
Oğuzkan Erışık

Gelen paranın dekont açıklamasında ne yazıyor ? Araç satış bedeli vs yoksa işiniz biraz daha rahat çözülecektir bence. 

Çok geçmiş olsun

  • Beğen 2
Yorum bağlantısı
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...